ЕВО какве МИГ-ове добија Србија!

EVO kakve MIG-ove dobija Srbija!

21 decembra 2016

Mig-29

Rusija će Srbiji dostaviti šest aviona lovaca MiG-29 u okviru vojno-tehničke pomoći, saopštio je zamenik direktora ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Anatolij Punčuk.

Ranije je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio da će dogovor o isporuci lovaca MiG-29 biti potpisan sledeće nedelje u Moskvi.

Punčuk je potvrdio da je odluka o isporuci aviona u Srbiju potvrđena i da se samo čeka potpis dve strane u Moskvi. Avioni će biti preveženi na vojni aerodrom u Batajnici u martu ili aprilu 2017. godine.

U maju 2016. Rusija je poslala Srbiji dva helikoptera Mi-17V5 takođe u okviru vojno-tehničke saradnje.

ŠTA NAM JE PONUĐENO!

Ponuđeni su nam polovni MiG-ovi 29, verovatno jednosedi 9-12 ili/i 9-13 kao i dvosedi 9-51 (MiG-29UB).

Nije sasvim jasno da li je to cena za ponuđenih 6 aviona ili za remont 4 postojeća koje koristi RV i PVO. I u jednom i u drugom slučaju cena je zaista previsoka uz ogradu da i dalje nemamo dovoljno pouzdanih detalja šta bi u nju bilo uračunato.

Da li je u pitanju cena za 10 aviona sa pratećom opremom? To bi imalo smisla s obzirom da smo 2007-8. remont jednog aviona plaćali preko 5 miliona evra. Sa druge strane tada nije obezbeđena logistika pa je flota više puta bila prizemljena zbog nedostatka rezervih delova i potrošnog materajala.

RV i PVO trenutno poseduje 4 lovca MiG-29, tri jednoseda MiG-29B od kojih jedan ne leti više od 6 godina, i jedan dvosed MiG-29UB. Od ta 4 aviona tri su remontovana 2008. godine kada su dobili da mogu da lete još 10 godina ili 700 sati naleta. Jedan avion remontovan je 2010. godine. Peti remontovani avion se srušio 2009.

Pošto su ti avioni protizvedeni 1987. godine jasno je da bi njihov remont 2018/2020. bio i njihov poslednji remont i da bi nakon toga, negde oko 2027-28. morali biti povučeni iz upotrebe. Nabavka 6 MiG-29 iz Rusije koji ne bi bilo mnogo mlađi ili stariji od naših aviona samo bi nadopunila eskadrilu i omogućila povlačenje iz naoružanja tri dvoseda MiG-21UM koji se sada koriste čak i za dežuranje u sistemu PVO.

To bi predstavljalo isključivo privremeno rešenje jer bi tih 10 lovaca nakon remonta i nabavke mogli služiti još samo jednu deceniju nakon čega bi se moralo tragati za novim rešenjem koje bi verovatno zahtevalo nabavku novih višenamenskih borbenih aviona.

(Pravda / Tango Six)

KOMENTARI15 komentara

 1. bata surda says:

  Samo S-400, sve drugo je zamajavanje.

 2. marinko says:

  bolje da putin salje dzabe u srbiju treba ce mu srbija vise nego srbima u srbiji rusija se brani u srbiji i crnoj gori a srbija u kninu ali seselj i ostali crveni nisu uspeli spasiti nista od jugoslavije dali sve bratu tudmanu

 3. test says:

  Iz teksta je JASNO da autor NEMA nikakve podatke ali izvlaci zakljucak = citiram: "I u jednom i u drugom slučaju cena je zaista previsoka uz ogradu da i dalje nemamo dovoljno pouzdanih detalja šta bi u nju bilo uračunato." ??? Nemam komentara na ovakvu glupost posto i sam autor izjavljuje da ne zna detalje. Pa zasto onda to pise? Je li ovo naruceni clanak od strane Srpskih 'prijatelja' posto ja ne vidim ni jedno drugo normalno obrazlozenje. Zato sam procitao vise izjava od vojnih strucnjaka da je ta cena za 6 ovakvih aviona SIMBOLICNA (jako mala) !!! Ne zaboravite, to su provereni avioni sa unapredjenom tehnologijom. Ne bi me cudilo da je ovaj tekst izasao u hrvatskoj ali u Srbiji??

 4. mig-29 says:

  Rusi se resavaju smeca a bratski narod ce to da posteno plati

 5. Realno says:

  Dobijamo krševe koje ćemo za deset godina smestiti u muzej. Treba kupiti 24-30 aviona novih po nekoj povoljnoj ceni i biti miran nekih 30-35 godina ako bi podelili cenu tih nekih novih aviona sa 30 onda bi smo imali cenu od 10-15 miliona evra na godišnjem nivou...što tealno i nije mnogo s'obzirom koliko političari pokradu godišnje...i treba pitati Ruse da li bi bili spremni da nas naoružaju adekvatno ili da pomoć tražimo od NATO... Što bi verovatno i ubrzalo evroatlantske integracije... Ovako od Rusa dobijamo krš i nerviramo zapad i blokiramo sami sebe zbog nejasne politike i ciljeva.

 6. bata surda says:

  Namiguju nam Migovima, a mi gladni. Da sam na Vucicevom mestu, ponudio bih da Rusima porodam nesto od naseg oruzja. Neka kupe, makar zato sto smo "braca". Mislim da Rusi sa Amerima rade na unistavanju Srbije zajedno. Putin je Rotsildov djak koga ne zanimaju ni ruski zivoti, a kamoli srpski. Nato je prema Hrvatima mnopgo posteniji, oni vec imaju dovoljno oruzja da nas pregaze.

  • zli razvodnik says:

   dobro razmišljaš.ali ne diraj putka,da njega nema ne bi imali u koga da verujemo,Boga smo se odrekli,ostaje nam samo Rusija,i migovi

 7. Opet ja says:

  Stanje u vojci je generalno očajno, a u avijaciji posebno. Mislim da bi trebalo da uzmemo nove mašine npr. MiG-35 ili 29smt, ove polovne mašine su već zastarele i malog resursa.

 8. Harry Neron says:

  Realno bačen novac u smeče. Sa ovim avionima i ovom količinom aviona možete samo da radite air policing i ništa drugo a air policing mogli bi da radite i orlovima i postoječom flotom migova 21 i 29. A da se vam kojim nesretnim slučajem ponovi 99. godina ovi avioni služili bi jedino kao glineni golubovi za protivnika. Za taj novac bolje bi bilo da vojski nabavite multifunkcionalne dronove srednjeg dometa ( do 1000 kilometara leta) koji su monogo upotrebljivi u sistemu moderne odbrane države od napada suparnika. Ali dronovi nemaju isit efekat kao lovački avioni na aeromitinzima u izbornim kampanijama a kod vas su izbori gotovo svake godine.

  • Isailovic says:

   Kad dobijemo. videcemo za sada bolje cutiti

 9. dusan says:

  Remont tih 6 poovnih aviona kostace 230 miliona evra, sto znaci 38 miliona po avionu. Novi Mig-29 kosta 27 miliona dolara. Pametnom je ovo dovoljno.

 10. milutin says:

  Auuuu što ti poznaješ naoružanjeeee jaojjj jooš kako reče hrvati imaju toliko oruzja da nas pregaze sa njim ti dečko nisi normalan odma da ti kažemm idi dušo lečise na vreme dok nije kasno prolupao si mnogooo

 11. Igor says:

  Mi smo unistili sami svu svoju armiju po nalogu zapada 400 tenkova i brdo drugih oruda a danas se radujemo za 6 migova i nesto drugog oruda. Pa ko je ovde budala i ko koga je.. u mozak. Mi smo sami sebi najgori u duhu i zivotu. Mi smo najgora nacija (seljacka,glupa) na svetu. Totalno posandrcala nacija ko muha bez glave. Gospode pomozi nam iako smo gresni do bacaka.

  • Ribac says:

   Šya ti znači"seljačka"

 12. Milorad says:

  Ljudskoj gluposti i želji za dominacijom nikad kraja!Ljudski rod u globalu je "pukao"!Umesto da se okrenemo poboljšanju življenja,prosperiteta i očuvanja istog,mi stvaramo ratnu industriju gde odlaze enormne sume para!Verovatno nam je "TERRA" ostarila pa nas treba vratiti u "kameno doba"?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *