ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ – ОЧЕКУЈЕ НАС ХАОС: Вучић ће одбити „АМЕРИЧКИ ПАКЕТ“, а онда ће се умешати Руси

ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ – ОЧЕКУЈЕ НАС ХАОС: Вучић ће одбити „АМЕРИЧКИ ПАКЕТ“, а онда ће се умешати Руси

13 марта 2018

Мислим да ће Вучић одбити план САД, јер је више пута говорио да је за нас прихватљив само компромис, а ово није компромис, већ је само један вид лепше упаковане капитулације, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Сједињене Америчке Државе, судећи према писању београдске штампе, припремају нову дипломатску офанзиву на Косово такозваним специјалним „косовским пакетом”, којим предлажу шира извршна овлашћења за Заједницу српских општина, а нашој држави би био омогућен улазак у ЕУ.

Од Србије се заузврат тражи да омогући Косову пријем у Уједињене нације и друге међународне организације.

Анђелковић за Спутњик каже да, уколико је то заиста амерички план, онда је у питању покушај да се Србији наметне капитулација.

„Ако се вратимо на оно што је Марти Ахтисари нудио пре више од десет година, видимо да је ту подударност потпуна — српска аутономија за прихватање независности Косова.

Шта више, Ахтисаријева такозвана аутономија била је можда и већа од онога што се нуди Заједницом српских општина, али се са друге стране сада не инсистира на директном признавању Косова, већ на пуштању Косова у Уједињене нације.

То је, дакле, модификовани Ахтисаријев план где нешто мање добијамо и нешто мање дајемо, али како год било, то је оно што смо пре дванаест или тринаест година одбили”, оцењује Анђелковић.

Несхватљиво би било да Србија то данас прихвати, додаје Анђелковић, с обзиром на то да је пре дванаест или тринаест година Запад био много јачи него сада.

„Такође, 2005. и 2006. Америка је била неупоредиво снажнија у војном и економском погледу него што је то данас, а Русија је сада војно и политички потпуно стала у ранг са САД, док је са друге стране Кина економски превазишла Америку.

Дакле, ако у временима кад је Запад доминирао ми то нисмо прихватили, било би ирационално то прихватити сада када полако слаби моћ Запада и за десет година ће наша позиција сигурно бити много боља.

Овде се суштински ради само о прикривеном захтеву да Србија капитулира и да дâ све оно што су нам тражили и раније, уз неки фиктивни добитак попут уласка у ЕУ”, објашњава Анђелковић.

Према његовим речима, питање је шта ће бити од Европске уније и да ли ће она опстати, а чак и да је она сада оно што је била пре двадесет година, ирационално би било одрицати се својих националних интереса.

Анђелковић не верује да ће српске власти са одобравањем дочекати овај предлог.

„Мислим да ће Вучић ово одбити јер је више пута говорио да је за нас прихватљив само компромис, а ово није компромис, већ је само један вид лепше упаковане капитулације.

Такође, уверен сам да имамо подршку Русије и у том случају, ако се ово заиста представи као пројекат Америке иза кога она стаје, ми онда морамо да тражимо много снажнију подршку и Пекинга и Москве, али исто тако да упутимо европским земљама свој став да ако је ово услов за наставак евроинтеграција, онда и ми немамо разлога да наставимо тим путем”, указује Анђелковић

На питање да ли овај план има облик ултиматума и да ли би то био крај преговора Београда и Приштине у Бриселу, Анђелковић каже да треба сачекати и видети да ли је иза ове идеје стала Бела кућа и на који начин, или се пак ради само о плану Стејт департмента и администрације.

„Ово је врло слично ономе што смо чули да нам нуди амерички Атлантски савет, а Вес Мичел произлази из Атлантског савета и са њима је тесно повезан.

Питање је дакле да ли је такозвана ’дубока држава‘ све ово дефинисала и имају ли пуну подршку Беле куће? Ја не верујем да је то случај, макар не на начин да је Бела кућа спремна да се овде ангажује и да отвара нови фронт.

Ако би то урадила, онда би имала фронт са Русима, јер сам уверен да би нас Русија подржала”, категоричан је Анђелковић.

(Факти)

KOMENTARI10 коментара

 1. Zoran says:

  Mi u sustini sa Kosovom sada odlicno stojimo ako gledamo situaciju u svetu. Ali stojim ekstremno lose gledajuci nasu vlast.

  • test01 says:

   Upravo tako Zorane. Problem Srbije je iz-dajnicka i kriminalna vlada koju je taj zapad i doveo da bi rasturili Srbiju i unistili Srpsku naciju.

  • zlatko says:

   Varan ništa ne odbija. Kod njega je sve na prodaju. Čak mu nije važna ni cena. Važno je da on ućari bilo šta. Cenjka se i nateže koliko može, a na kraju, glumeći galantnost, časti kupce (našom imovinom).

 2. Branicevac says:

  Srbi treba da cekaju i otezu!Sada vreme radi za nas!Siptari to znaju zato i prave gluposti!

 3. Ivan Grozni says:

  Vucic ovo ne sme odbiti jer u tom slucaju gubi podrsku onih koji ga drze na vlasti. On ce ovo prihvatiti tako sto ce narodu prezentovati kao naturenu odluku od strane zapada.A potom ce poceti da se radi po tom planu isto onako kako je granica izmedju Srbije i KiM zazivela,isto kao sto su ukinulisrpske institucije, kao sto su prihvatili kosovski Ustav, kao sto su prihvatili policiju i sudstvo i sve ostalo.Drugim recima sve je ovo dogovoreno pre. Pokojni Ivanovic je morao da nestane iz ovih razloga. Srbe na KiM vodi SNS Kosova i oni ce raditi sve po diktatu AV. Zivi bili pa videli.

 4. Miroslav says:

  Rusima treba prepisati aerodrom u Batajnici, Somboru i Nisu, koji bi oni opremili njihovom tehnikom i osobljem, po istom sistemu nastaviti u Republici Srpskoj, to je jedini nacin da sacuvamo svoju zemlju...

 5. Dussko says:

  Ako ovaj paket nosi Americki funkcjoner onda od toga nema nista.Znam da to Vucic nece popustiti.ali amer izjavljuje da nenosi niki paket.po njegovoj prici iz makedonije.Netreba popustiti jer mi smo u pravu mada du oni jaci.od EU smo daleko ko zna sta dotle ce biti.

 6. Vojislav Pajovic says:

  Ovaj ima paket za Srbiju a za Kosovo nema. Iz kosova oni ponesu paket sa dolarima i jos jedan za licnu upotrebu paket one robe koja se izvozi po Evropi i truje omladinu.

 7. NB says:

  Gde bre da odbije kada je skoro stigao do kraja sa izdajom KiM. Sledi kompromisna stolica u UN sa zvezdicom *

 8. Hauk says:

  Američki paketi za Srbiju se isporučuju iz aviona. I nisu Trumanova jaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u