ЕВО ШТА МИ-6 већ 20 година ради у Србији

ЕВО ШТА МИ-6 већ 20 година ради у Србији

5 децембра 2018

Алекс Јангер открио је да му је први задатак био на простору Југославије током ратних сукоба деведесетих, а оно што је радио тада ради и сада, само са више позиције.

Британски шпијуни деценијама вршљају по Балкану, а један од најактивнијих енглеских обавештајаца током ратних сукоба деведесетих година био је садашњи директор МИ-6, Алекс Јангер.Он је то сам признао говорећи енглеским студентима о свом првом шпијунском ангажовању, који је како каже било на Балкану деведесетих.

Чињеница је међутим да Јангер и даље вршља по нашем региону, само што за њега то сада чине многоборојни британски шпијуни стационирани у БиХ, пре свега у Републици Српској и Србији.

Како је Јангер испричао на свом бившем универзитету Сент Ендурс у Единбургу, његов први обавештајни посао био је инфилтрирање у организацију која је имала намеру да почини геноцид на Балкану средином деведесетих. О каквој организацији је реч и ко су били њени припадници међутим није детаљисао. Ипак, где год да се кретао није тешко закључити да је радио против интереса Србије, као и све његове западне колеге тих година.

МИ-6 ми је, трвди Јангер, дао задатак да за британску владу прибави тајне податке о поменутој организацији.

– Балкански задатак ме је одвео на места на која нисам ни мислио да ћу отићи, често путујући под лажним идентитетима. Ноћима сам испијао сумњива алкохолна пића направљена у домаћој радиности, спајајући намере различитих страна у том сукобу. То ми је омогућило да креирам тајне односе и прибавим обавештајне податке који су нашој земљи били хитно потребни – испричао је Јангер.

Он је ипак нагласио како сматра да је његов задатак омогућио процесуирање оних који су чинили злодела.

– Осећао сам задовољство због сазнања да је мој посао, заједно с пословима многих других, помогао да се трасира пут за евентуално хапшење и гоњење ратних злочинаца који су учествовали у убиствима или расељавању на стотине хиљада људи – додаје Јангер.

Бивши обавештајац Државне безбедности, Божидар Спасић каже да је британска обавештајна служба деценијама присутна на Балкану, а да је посебно активна била око деведесетих.

– Они су десет година раније знали да ће се Југославија распасти. На то су били спремни и било их је на простору целе Југославије, како би касније након распада могли да имају утицај преко својих агената на сваку од тих држава – објашњава Спасић.

Спасић истиче да МИ-6 и данас оперише на Балкану јер је овај део стратешки значајан за Велику Британију.

Вучић и Цвијановић у Београду о будућој сарадњи Србије и Републике Српске

– Балкан је за њих велика транзитна зона. Све што долази са Балкана долази са Блиског истока и из Азије, мора да прође том рутом да би стигло до Европе и на крају до Лондона. Циљ присуства на нашем подручју јесте да контролишу токове робе, људи али и новца – рекао је Спасић.

(Српски телеграф)

KOMENTARI7 коментара

 1. dragana says:

  pravi Zlocinci ili nisu procesuirani ili su oslobodjeni. Srbi osudjeni su branili svoju zemlju sto im je bio posao i Ustavna i zakonska obaveza.nije zadatak bio da pronalaze zlocince nego da zlocine cine.

 2. RASPUCHIN says:

  Занимљива је Спасићева теза о томе да : "Они су десет година раније знали да ће се ј"U"гославија распасти ...". Па шта сте ви "U"ДБА-ши радили? Они су били видовити па су знали а ви јадни нисте имали "пара-нормалне" способности попут њих? Па без ваше помоћи изнутра они не би ништа урадили. Помогли сте им у уништавању РСК као што сада помажете Вучићу у издаји Кос-Мета. Не знам зашто се даје оволико простора припадницима Брозових служби који још увијек раде за Броза а против интереса СРБА?

  • Pera. says:

   Kad je jos vo vremije slovenacka svinja dolanc postao ministar supa, odmah je ciji predao spisak nase obavestajne i kontraobavestajne sluzbe. Jos od tada mi nismo svoji. Nema gore gamadi, sem njihovih gospodara, od engleza, koji su svoje Irce, zene i decu, prodavali kao roblje u americi ! Mi jos mnogo neznamo o gmazovima koji se zovu englezi. Sto svabe javno urade, to englezi 3 puta gore tajno urade !

 3. Bajka says:

  "Oni su deset godina ranije znali da će se Jugoslavija raspasti".??kakva mudrost.oni su to i osmislili i realizovali preko svojih satrapa sa obe strane okeana.Nisu džaba UK

 4. Miraš says:

  Uopšte ne čudi. V. Britanija /Pax Britannica) je oko 100 godina (1815-1914) bila je vodeća najdominantnija svetska sila (Pax Britanica) i nekoliko vekova unazad veoma jaka svetska i kolonijalna sila. Vreme posle pada komunizma postalo je vreme gladi bivših kolonijalnih sila za novim kolonijama. Umesto savremenog kapitalizma za nas je predvidjeno samo savremeno ropstvo tkz. neokolonijalizam. Zato nas nikad neće integrisati ni u EU jedino očekuju da zadovoljimo njihovu glad za neokolonijama. Teško ćemo mi njihovu glad zadovoljiti, samo pogledajte ovo > Kolonije koje V.Britanija više nema: 1. EVROPA: Irska (u celini), Heligoland (danas mali nemački arhipelag u severnom moru), Menorka (balearsko ostrvo koje sad pripada Španiji), Malta, Jonska ostrva (Grčka), Kipar (u celini); AFRIKA: Gambija, Sijera Leone, Zlatna Obala, Nigerija, Kamerun, zatim Egipat, Sudan, Br. Somalilend, Uganda, Kenija, Tanganjika, Zanzibar, S. Rodezija, J. Rodezija, Njasalend (Malavi), Jugozapadna Afrika, Bečuana (danas Bocvana), Južnoafrička republika, Svazilend, Basutolend (danas Lesoto); AZIJA: današnji Izrael, Jordan, Irak, Kuvajt, Bahrein, Katar, UAE, Oman, Jemen, zatim Indija uključujući Pakistan i Bangladeš, Šri Lanka, Burma (danas Mijanmar), Hong Kong i Veihai (Kina), Malaja, Singapur, Bruneji, Br. sev. Borneo, Sarawak (danas pripada Maleziji), Papua Nova Gvineja, Solomonska ostrva, Nauru, Fidži, zapadna Samoa, Tonga, itd. cela AUSTRALIJA i Novi Zeland.

 5. rodja says:

  Postoji i rešenje za njega, i ostale agente u Srbiji. Pustiti Legiju, i u lepom plavom Dunavu bi oni, svi skupa zajedno "plesali Bečki valcer". Ali, nije mi poznat bilo kakav naziv neke engleske narodne igre. Ne postoji, jer i nisu narod!!!

 6. trikornjanin says:

  More nasa DB ne vredi ni pisljiva boba, sve sami foliranti i kilavci, Znali su oni i ko je na obrenovackom putu kada se jurisalo na skupstinu pa su se zavukli u misije rupe dok se ne ispune zelje amerikanaca. Umesto da ih po Srbiji kokaju i bacaju u mutnu vodu oni se takmicili ko ce vise da iskamci para od neprijatelja. I ovaj je isti ko i njegove kolege, jedna obicna nula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u