ЕВО ШТА ПОДРАЗУМЕВА „ВАНРЕДНО СТАЊЕ“

ЕВО ШТА ПОДРАЗУМЕВА „ВАНРЕДНО СТАЊЕ“

15 марта 2020

Устав Србије и Закон о ванредним ситуацијама не предвиђају извођење војске на улице у случају проглашавања ванредног стања или ванредне ситуације.

Према члану 200 Устава Србије, када јавна опасност угрожава опстанак државе или грађана, Народне скупштина проглашава ванредно стање. Устава , у члану 105, прописује да Скупштина доноси одлуке, међу којима је и проглашавање и укидање ванредног стања, већином гласова народних посланика на седници на којој је присутна већина народних посланика.Kад Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Скупштине и председник Владе, под истим условима као и Народна скупштина.

Уколико Народна скупштина није у могућности да се састане, мере којима се одступа од људских и мањинских права може прописати Влада, уредбом, уз супотпис председника Републике.

По Уставу Србије, мере одступања од људских и мањинских права које пропишу Народна скупштина или Влада важе најдуже 90 дана, а по истеку овог рока могу се обновити под истим условима.

Члан 202 Устава Србије прописује да по проглашењу ванредног или ратног стања, дозвољена су одступања од људских и мањинских права зајемчених Уставом, и то само у обиму у којем је то неопходно.

Мере одступања не смеју да доведу до разликовања на основу расе, пола, језика, вероисповести, националне припадности или друштвеног порекла.

Мере одступања ни у ком случају, по Уставу, нису дозвољене у погледу зајемчених права као што су: људско достојанство, слободан развој личности,физички и психички интегритет,забрана држања у ропству, човечно поступање с уважавањем достојанства личности, право на суд, право да нико не може бити кажњен за дело које није превиђено законом, слобода мисли, савести, уверења и вероисповести…

Ванредну ситуацију за целу територију државе проглашава Влада, а на ужим територијама надлежни су Покрајинска влада, градоначелници или председници општина.

По Закону о ванредним ситуацијама, ванредна ситуација је „стање када су ризици и претње или последице катастрофа, ванредних догађаја и других опасности по становништво, животну средину и материјална добра таквог обима и интензитета да њихов настанак или последице није могуће спречити или отклонити редовним деловањем надлежних органа и служби, због чега је за њихово ублажавање и отклањање неопходно употребити посебне мере, снаге и средства уз појачан режим рада“.

Пандемија или епидемија заразних болести, као што је корона вирус, као природне појаве већих размера које могу да угрозе безбедност, живот и здравље већег броја људи спадају у елементарне непогоде, односно катастрофе због којих може бити проглашена ванредна ситуација.

Председник Србије Александар Вучић, рекао је раније данас на конференцији за новинаре да се „ванредно стање уводи уколико министар одбране пошаље врховном команданту, председнику Србије писмо да је угрожена безбедност грађанима Србије.

– Затим, или то шаљемо Народној скупштини Републике Србије, али пошто је забрање окупљање више од 100 људи,у таквим случајевима могуће је да председник Републике, председник Скупштуине и председник Владе зједничјким опостписом, троструким потписом уведу ванредно стање у земљи – рекао је он.

Вучић је објаснио шта то значи:

– Оног секунда, уколико би се увело ванредно стање, нема више кафићи, барови, ресторани,позоришта…нема ништа више. Војска на улице, зна се шта на границе и тако даље.

KOMENTARI2 коментара

  1. Taki says:

    U prvom pasusu vojske nema na ulicama, a u zadnjem vojske ima na ulicama ! Skoncetrišite se kad pišete ovako bitne stvari !

  2. Ranko says:

    Znaci nema okupljanja dok ne prodju izbori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u