ЕВО ШТА СУ ВУЧИЋУ поручили чланови Вишеградске групе

ЕВО ШТА СУ ВУЧИЋУ поручили чланови Вишеградске групе

3 октобра 2019

Вишеградска група је на данашњем самиту у Прагу, којем је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, једногласно подржала Србију, како је рекао домаћин скупа, чешки председник Милош Земан, „у сваком могућем смислу“.

Поруку подршке Србији изнели су шефови држава-чланица Вишеградске групе, Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске, изнели су на заједничкој конференцији за штампу, којој је присуствовао и српски председник, као и председник Словеније Борут Пахор, као учесници Самита у проширеном саставу „В4 плус 2“.Председник Чешке, земље-домаћина, који је и упутио позив Вучићу за учешће на скупу, што се тумачи и као нека врста преседана, истакао је да све чланице овог савеза подржавају приступање Србије Европској унији.

„Драго ми је што могу да вас обавестим да сви председници једногласно подржавају приступање Србије у ЕУ. Спремни су да том учлањењу пруже максималну помоћ“, казао је он на конференцији за штампу.

Председник Мађарске Јанош Адер нагласио је да је задатак нове Европске комисије да, ако земље-кандидати испуне све услове, елиминишу губитак поверења до којег је дошло у прошлости због одлагања чланства, те да одмах реализују политику проширења на те земље.

Адер је рекао да се свих пет председника из земаља-чланица ЕУ, укључујући „гостујућу“ Словенију, на овом састанку још једном изјаснило да подржава приступање Србије у ЕУ.

„То није никаква нова вест, али сада смо разговарали о томе да се наш став неће мењати ни убудуће“, рекао је он.

Адер је нагласио да је проширење на Србију, као и на друге земље региона важно, јер безбедност Европе зависи од стабилности на Балкану.

Председник Пољске Анджеј Дуда такође је истакао да су представници чланица Вишеградске групе на састанку јасно пренели председнику Србије Александру Вучићу да ће подржати Србију на путу ка ЕУ.

Дуда је рекао да врата ЕУ треба да буду отворена за земље које нису чланице, али да мора да буде јасних критеријума, рокова и услова, јер без њих не може да буде поверења.„Тај процес је и иначе тежак. Наше земље имају та искуства, ми смо ушли у ЕУ пре 15 година и знамо изазове са којима су суочене те земље и та друштва, која морају да прихвате. То је истакао и председник Србије“, рекао је Дуда.

Он је рекао да су на састанку јасно пренели председнику Вучићу да ће га подржати на путу у ЕУ.

Дуда је рекао и да је кључно да ЕУ покаже да је спремна да прими нове чланице и истакао да све земље морају да имају корист од политике отворених врата.

Председник Вучић, учесник самита, на позив председника Чешке Милоша Земана, обратиће се скупу после шефова држава-чланица Вишеградске групе.

Засад није познато да ли је на састанку било речи и о Косову и Метохији.

KOMENTARI4 коментара

 1. Slobodanka says:

  Zamagarčivanju Srbije nema kraja. Kvazi države-prijateljice podržavaju SKRNAVU-KRNJU Srbiju da "hrabro" dovrši amputaciju jednog dela svog tela -svoje teritorije koju je započeo njihov najmiliji Zapad. Podržavaju one i ulazak Kosova u EU i to nezavisno od Srbije. Nezavisnost tkzv. Kosova članice Višegradske grupe priznale su ovim redom: Poljska 26.02.2008. Madjarska 19.03.2008. Češka 21.05.2008., a gost današnjeg skupa Slovenija 05.03.2008. godine. Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova, ali priznaje pasoše Kosova. Slovačka je dala svog velikog sina Miroslava Lajčaka da ispred EU potvrdi uspešnost veoma sumnjivog referenduma iz maja 2006 godine za nezavisnost Crne Gore, te bilo bi suviše upadljivo da dve godine kasnije Slovačka prizna i nezavisnost Kosove.

 2. Косовац says:

  Певачко друштво звано В4+2. Подржава Србију да уђе у Земљу Дембелију. Мајку им ја њихову, да ли су питали некога да ли хоће да уђе у то злочиначко друштво?

 3. Garo says:

  E ja pomislio da podrzavaju celovitost Srbije, da su protiv odvajanja Kosova i Metohije. Kad oni podrzavaju Srbiju da ide putem nestajanja, u EU ...

 4. Za Srbiju says:

  Kada se Srbija napuni migrantima, neće je podržavati Višegradska grupa. Za sada je uslovljavaju hrvacka, Bugarska i Rumunija oko teritorija. Kada svakom da sve što traže, uključujući i Kosmet, ne znam šta će to da ostane da bi ušla u EU. To je kobni put rasturanja države i teritorije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u