ЕВО ШТА СУ ВУЧИЋУ поручили чланови Вишеградске групе

EVO ŠTA SU VUČIĆU poručili članovi Višegradske grupe

3 oktobra 2019

Višegradska grupa je na današnjem samitu u Pragu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jednoglasno podržala Srbiju, kako je rekao domaćin skupa, češki predsednik Miloš Zeman, „u svakom mogućem smislu“.

Poruku podrške Srbiji izneli su šefovi država-članica Višegradske grupe, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, izneli su na zajedničkoj konferenciji za štampu, kojoj je prisustvovao i srpski predsednik, kao i predsednik Slovenije Borut Pahor, kao učesnici Samita u proširenom sastavu „V4 plus 2“.Predsednik Češke, zemlje-domaćina, koji je i uputio poziv Vučiću za učešće na skupu, što se tumači i kao neka vrsta presedana, istakao je da sve članice ovog saveza podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

„Drago mi je što mogu da vas obavestim da svi predsednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom učlanjenju pruže maksimalnu pomoć“, kazao je on na konferenciji za štampu.

Predsednik Mađarske Janoš Ader naglasio je da je zadatak nove Evropske komisije da, ako zemlje-kandidati ispune sve uslove, eliminišu gubitak poverenja do kojeg je došlo u prošlosti zbog odlaganja članstva, te da odmah realizuju politiku proširenja na te zemlje.

Ader je rekao da se svih pet predsednika iz zemalja-članica EU, uključujući „gostujuću“ Sloveniju, na ovom sastanku još jednom izjasnilo da podržava pristupanje Srbije u EU.

„To nije nikakva nova vest, ali sada smo razgovarali o tome da se naš stav neće menjati ni ubuduće“, rekao je on.

Ader je naglasio da je proširenje na Srbiju, kao i na druge zemlje regiona važno, jer bezbednost Evrope zavisi od stabilnosti na Balkanu.

Predsednik Poljske Andžej Duda takođe je istakao da su predstavnici članica Višegradske grupe na sastanku jasno preneli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će podržati Srbiju na putu ka EU.

Duda je rekao da vrata EU treba da budu otvorena za zemlje koje nisu članice, ali da mora da bude jasnih kriterijuma, rokova i uslova, jer bez njih ne može da bude poverenja.„Taj proces je i inače težak. Naše zemlje imaju ta iskustva, mi smo ušli u EU pre 15 godina i znamo izazove sa kojima su suočene te zemlje i ta društva, koja moraju da prihvate. To je istakao i predsednik Srbije“, rekao je Duda.

On je rekao da su na sastanku jasno preneli predsedniku Vučiću da će ga podržati na putu u EU.

Duda je rekao i da je ključno da EU pokaže da je spremna da primi nove članice i istakao da sve zemlje moraju da imaju korist od politike otvorenih vrata.

Predsednik Vučić, učesnik samita, na poziv predsednika Češke Miloša Zemana, obratiće se skupu posle šefova država-članica Višegradske grupe.

Zasad nije poznato da li je na sastanku bilo reči i o Kosovu i Metohiji.

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  Zamagarčivanju Srbije nema kraja. Kvazi države-prijateljice podržavaju SKRNAVU-KRNJU Srbiju da "hrabro" dovrši amputaciju jednog dela svog tela -svoje teritorije koju je započeo njihov najmiliji Zapad. Podržavaju one i ulazak Kosova u EU i to nezavisno od Srbije. Nezavisnost tkzv. Kosova članice Višegradske grupe priznale su ovim redom: Poljska 26.02.2008. Madjarska 19.03.2008. Češka 21.05.2008., a gost današnjeg skupa Slovenija 05.03.2008. godine. Slovačka nije priznala nezavisnost Kosova, ali priznaje pasoše Kosova. Slovačka je dala svog velikog sina Miroslava Lajčaka da ispred EU potvrdi uspešnost veoma sumnjivog referenduma iz maja 2006 godine za nezavisnost Crne Gore, te bilo bi suviše upadljivo da dve godine kasnije Slovačka prizna i nezavisnost Kosove.

 2. Kosovac says:

  Pevačko društvo zvano V4+2. Podržava Srbiju da uđe u Zemlju Dembeliju. Majku im ja njihovu, da li su pitali nekoga da li hoće da uđe u to zločinačko društvo?

 3. Garo says:

  E ja pomislio da podrzavaju celovitost Srbije, da su protiv odvajanja Kosova i Metohije. Kad oni podrzavaju Srbiju da ide putem nestajanja, u EU ...

 4. Za Srbiju says:

  Kada se Srbija napuni migrantima, neće je podržavati Višegradska grupa. Za sada je uslovljavaju hrvacka, Bugarska i Rumunija oko teritorija. Kada svakom da sve što traže, uključujući i Kosmet, ne znam šta će to da ostane da bi ušla u EU. To je kobni put rasturanja države i teritorije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *