Ево зашто је добро да једете кикирики
26 октобра 2016Ова је „занимација“ права енергетска бомбица препуна калорија, али нутриционисти и даље препоручују њену повремену конзумацију. Кикирики спада у породицу махунарки, а богат је витаминима и минералима који погодују здрављу.
1. Снижава холестерол
Непрженом кикирикију, односно оном у кори, нису индустријски додане масноће и соли па је реч о здравој намирници с бројним нутритивним својствима. Кикирики је богат здравим масноћама које снижавају штетни холестерол, те тако штите срце и крв.
2. Уравнотежује шећер
Једна студија је показала како унос кикирикија или маслаца од ових плодова у организам може уравнотежити ниво шећера у крви и тако спречити развој дијабетеса типа 2.
3. Убија глад
Кикирики је једна од најздравијих грицкалица. Краси га богат укус који је врло хранљив, а тиме и добар савезник у мршављењу. Осетите ли глад између оброка, заборавите на чоколаду и чипс већ посегните за овом сласном грицкалицом.
4. Подстиче памћење
Ове су грицкалице одлична храна за мозак јер садрже витамин Б3 који подстиче рад целог органа и памћење.
5. Богатство цинка и гвожђа
Богат је важним минералима попут цинка и гвожђа, што доприноси здрављу целог организма.
(Задовољна.хр)
Kosovac says:
Испашће да сам најпаметнији, али морам да допуним ову заиста добру студију о кикирикију: Треба додати 6. тачку, са искуством од почетка развоја науке код нас, употреба кикирикита је доводила до пораста неких органа, нарочито једног важног, што је најбоље дефинисано у народној песми: “Мене моја нана, рани с кикирики, зато ми је, к…. оволики“.