ЕВО ЗАШТО МЕРКЕЛ зове Вучића у Берлин!

ЕВО ЗАШТО МЕРКЕЛ зове Вучића у Берлин!

7 априла 2018

Интензитет и динамика најављених разговора кључних европских политичара са председником Александром Вучићем, укључујући поновни позив канцеларке Ангеле Меркел, као и планиране састанке са Могерини и Макроном, говоре о најмање две ствари.

„Нећу у јавности делити савете“

Једна је да се међународној заједници жури да затвори „случај Косово“, а друга – да је јасно да то неће ићи мимо Србије, јер ниједно решење за Косово које би Србију оставило незадовољном и фрустрираном не би осигурало одржив мир и безбедност у региону. Док се журба, кад је реч о европским званичницима, више чита између редова, преко океана се о њој без пардона говори.

Професор америчког Универзитета Џонс Хопкинс Едвард Џозеф указује да за Вашингтон статус кво није опција, а на питање да ли САД имају амбицију да се питање Косова реши ове године – одговара да је „очигледно да ће Косово бити питање број један између Вашингтона и Београда“.

– Вашингтону је јасно да дијалог који води Европска унија у Бриселу очигледно неће функционисати. То је коначно постало јасно и европским партнерима, међу којима је сазрело мишљење да дијалог Београда и Приштине у Бриселу не даје и неће дати резултате, и да се мора „погурати“ – тврди Џозеф.

Председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић не верује да од Немачке, односно сусрета Меркел-Вучић, 13. априла, можемо да очекујемо трајно решење, већ само боље разумевање српске ситуације и стварање услова да се у догледном року ствари реше.

– Треба имати у виду да Немачка политика има једну константу, и да та константа није у складу са компромисима које Србија тражи како би изградила трајно решење на Балкану – каже Милетић.

Светски политички центри су негде јасно, а негде у рукавицама рекли шта се од Србије очекује, а том смислу је и Ангела Меркел недавно истакла да је постизање решења у односима са Косовом једна од кључних тачака на европском путу Србије.

– Што се тиче очекивања за односе са Косовом, ја нисам та која ће прописати шта се мора десити. Ми смо разговарали шта је пожељно, шта треба урадити, али иницијатива полази од Србије. Председник Србије је ту главни актер. Ми разговорамо о томе али ја нећу делити савете. Поготову не у јавности – рекла је недавно Меркел, чиме је наговестила шта се очекује од Вучићеве посете Берлину.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Nebeska Srbija says:

    To je kao kad majka savetuje svoje dete,takav utisak imam!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u