ЕВО ЗАШТО МЕРКЕЛ зове Вучића у Берлин!

EVO ZAŠTO MERKEL zove Vučića u Berlin!

7 aprila 2018

Intenzitet i dinamika najavljenih razgovora ključnih evropskih političara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uključujući ponovni poziv kancelarke Angele Merkel, kao i planirane sastanke sa Mogerini i Makronom, govore o najmanje dve stvari.

„Neću u javnosti deliti savete“

Jedna je da se međunarodnoj zajednici žuri da zatvori „slučaj Kosovo“, a druga – da je jasno da to neće ići mimo Srbije, jer nijedno rešenje za Kosovo koje bi Srbiju ostavilo nezadovoljnom i frustriranom ne bi osiguralo održiv mir i bezbednost u regionu. Dok se žurba, kad je reč o evropskim zvaničnicima, više čita između redova, preko okeana se o njoj bez pardona govori.

Profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins Edvard Džozef ukazuje da za Vašington status kvo nije opcija, a na pitanje da li SAD imaju ambiciju da se pitanje Kosova reši ove godine – odgovara da je „očigledno da će Kosovo biti pitanje broj jedan između Vašingtona i Beograda“.

– Vašingtonu je jasno da dijalog koji vodi Evropska unija u Briselu očigledno neće funkcionisati. To je konačno postalo jasno i evropskim partnerima, među kojima je sazrelo mišljenje da dijalog Beograda i Prištine u Briselu ne daje i neće dati rezultate, i da se mora „pogurati“ – tvrdi Džozef.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ne veruje da od Nemačke, odnosno susreta Merkel-Vučić, 13. aprila, možemo da očekujemo trajno rešenje, već samo bolje razumevanje srpske situacije i stvaranje uslova da se u doglednom roku stvari reše.

– Treba imati u vidu da Nemačka politika ima jednu konstantu, i da ta konstanta nije u skladu sa kompromisima koje Srbija traži kako bi izgradila trajno rešenje na Balkanu – kaže Miletić.

Svetski politički centri su negde jasno, a negde u rukavicama rekli šta se od Srbije očekuje, a tom smislu je i Angela Merkel nedavno istakla da je postizanje rešenja u odnosima sa Kosovom jedna od ključnih tačaka na evropskom putu Srbije.

– Što se tiče očekivanja za odnose sa Kosovom, ja nisam ta koja će propisati šta se mora desiti. Mi smo razgovarali šta je poželjno, šta treba uraditi, ali inicijativa polazi od Srbije. Predsednik Srbije je tu glavni akter. Mi razgovoramo o tome ali ja neću deliti savete. Pogotovu ne u javnosti – rekla je nedavno Merkel, čime je nagovestila šta se očekuje od Vučićeve posete Berlinu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Nebeska Srbija says:

    To je kao kad majka savetuje svoje dete,takav utisak imam!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *