ЕВО ЗАШТО РУСИ нису активирали С-300 и С-400 у Сирији и оборили „томахавк“ ракете

EVO ZAŠTO RUSI nisu aktivirali S-300 i S-400 u Siriji i oborili „tomahavk“ rakete

8 aprila 2017

s-300a

Divizioni S-300 i S-400 u Hmejmimu i Tartusu u principu ne mogu od Tomahavka da zaštite udaljen cilj. Baza je bila ranije evakuisana, o čemu govori broj žrtava, objašnjava Vasilij Kašin.

Rano ujutro 7. aprila 2017. godine brodovi američke ratne mornarice izvršili su napad krstarećim raketama Tomahavk na sirijsku avio-bazu Šajrat u provinciji Homs. Ukupno je ispaljeno 59 raketa. Prema preliminarnim podacima poginulo je 5 sirijskih vojnika i oštećeno je ili uništeno najviše 15 aviona sirijskog ratnog vazduhoplovstva.

Od 2016. godine Šajrat je koristila i ruska avijacija u Siriji. Između ostalog, tamo su bili bazirani borbeni helikopteri Mi-24, Mi-35, Ka-52 i Mi-28. Nepoznato je da li su se na aerodromu u trenutku napada nalazili pripadnici ruske vojske, ali je saopšteno da je veći deo vojne imovine sirijske vojske sklonjen uoči napada, piše portal Defence.Ru.

Komentarišući ovaj događaj, vojni ekspert, saradnik Centra za kompleksna evropska i međunarodna istraživanja „Visoke škole za ekonomiju” Vasilij Kašin je rekao da je napad izvršen ogromnim brojem krstarećih raketa, što je očigledno trebalo garantovano da onemogući moćnu protivvazdušnu odbranu na objektima.

„Da se na bazi čak i nalazio divizion S-300, pod uslovima stopostotne efikasnosti, on ne bi mogao da zadrži ovaj napad”, smatra ekspert. „Domet gađanja S-300 na niskoleteće ciljeve kao što je Tomahavk nekoliko puta je manji od dometa gađanja aviona na srednjim i velikim visinama, o čemu vole da govore novinari. Tj, radi se o nekoliko desetina kilometara.”

„Divizioni S-300 i S-400 u Hmejmimu i Tartusu u pruncipu ne mogu od Tomahavka da zaštite udaljen cilj”, objašnjava Vasilij Kašin.

On takođe ističe da, sudeći prema podacima o gubicima, nije aktivirana odbrana baze, inače ne bi se moglo govoriti o pet poginulih.

„Baza je bila evakuisana ranije posle američkog upozorenja. Upotreba 59 raketa bila je potrebna kako bi se isključili gubici u slučaju da protivnička strana odluči da aerodrom ipak brani. Inače ne bi imalo smisla potrošiti preko 100 miliona dolara na jedan objekat”, zaključuje ekspert.

Što se tiče političkog značaja raketnog napada, ekspert ističe da je juče došlo do najvećeg pomaka za poslednjih deset godina u vezi sa problemom Jerusalima: Rusija je priznala Zapadni Jerusalim za prestonicu Izraela.

„Rusija je prva velika zemlja koja je to učinila. To može za sobom povući lančanu reakciju i kompletnu promenu pozicija u vezi sa ovim problemom”, ističe Kašin. Osim toga, po njegovom mišljenju, sada je krajnje teško zastupati teoriju da je Tramp nalazi pod ruskim uticajem. On se oslobodio ove opasnosti.

Saradnik Instituta zamalja Dalekog istoka takođe tvrdi da je značajan i „kineski faktor”.

„Tramp je očigledno namerno objavio da će izvršiti napad za vreme posete kineskog predsednika Si Đinpinga. Očigledno je hteo da demonstrira svoju moć. to će se dugo pamtiti, kao i slučaj kada je Truman saopštio Staljinu o Hirošimi, a Staljin se pravio da ne shvata o čemu se radi.”

Kašin smatra da je napad bio pogrešan potez. „Kinezi će to protumačiti kao namerno poniženje, oni će se praviti da je sve u redu, ali će se kasnije osvetiti.”

(Ruska reč)

KOMENTARI15 komentara

 1. jastreb says:

  S-300 i S-400 je samo za sepurenje a Tomahavk za akciju

  • Miki says:

   ...rece neki hrvat!

   • Batina says:

    Hrvati ne postoje, to je nametnut termin, ali ustase postoje I to je ovaj slucaj.

 2. goran says:

  Rusi nemaju odgovor na americko oruzje, znaci da su do sada lagali samo da bi prodali S300 i S400. Mozete misliti kakvi su tek Migovi koje su nama obecali.

  • Batina says:

   Zto onaj izraelski vise ne leti. Mars ustaso.

  • Lajla says:

   Ako su Rusi lagali?To im se sada "obilo o glavu",sto znaci da Ameri ladno mogu da napadnu Rusiju sa Tomahavkom i nece se moci obraniti od NATOa u Ukrajini.Mos mislit koje nebuloze.Rusi nisu lajbeci,opet i opet kazem da vode Kutuzovljevu vojnu strategiju,koji nije izgubio ni jedan rat.A vi sada samo trolajte ,secer dolazi na kraju. A sta je Tramp napravio "pobjedio u Sirji",jelda?

  • Ivan says:

   Briga nas za tvoje glupe komentare

  • Za Srbiju says:

   Ispaljeno je 59 indijanskih sekira, a na cilj je stiglo 23. Gde je onih 36 završilo? Uključite malo mozak i manje lupajte.

 3. Dondon says:

  Za tomahavk rakete se S-300/400 uopste ne koristi. Tu rade pancir i buk sistemi... Medjutim ovde je prica sasvim drugacija. Nije ni postojala namera da se brani od napada koji je dogovoren. Dogovoreni su ciljevi, vreme i da PVO ne reaguje. Takodje ovaj 'strucnjak' lupa gluposti. Ukoliko nemoze da se zastiti od 60 raketa koje su barazno ispaljivane, sila kao sto je Rusija zaista treba da dodje u rang sa nama.

 4. goran says:

  Izraelski avioni ne lete, ali je Natanjahu naredio tomahavke, pa vi vidite. Tramp i Putin su cionisticki kelneri koji samo mogu da opsluzuju njihove gazde. Gazde odredjuju ko ce koga gadjati, gde i kada. Ostali su izvodjaci radova.

 5. M says:

  U svakom slucaju,USA (a pogotovo zapad) mogu ispaliti vise Tomahawka,nego sto rusi imaju S-300,400,500...A vjerovatno su Tomahawci i jeftiniji,ili je zapad bogatiji.Zato postoji mogucnost (a i vjerovatnost) eskalacije u A- ratovanje.

 6. Trifun says:

  Ovo je veliki udarac Rusiji, mogla je bar da testira svoje sisteme na tim raketama. Licno smatram da je propustene velika prilika da se ti sistemi isprobaju i da je neprijatelj stekao psiholosku prednost nad Rusijom sto je vrlo opasno za Rusiju. Nerazumljivi su mi iskazi Rusije, ako je svima jasno da je u oitanju agresija sta je sprecavalo Rusiju da se odupre tom napadu, i ako treba potopi taj brod sa kojeg je agresija pocela? Ako je zakon i pravo na tvojoj strani koristi ga inace ces izgubiti to pravo 100%.

  • Nebojsa says:

   Trifune sta bi ti? WW3? Jos uvek se kriju aduti. U direktnom sudaru ce se videti sta vredi a sta ne. Jos uvek je to ispipavanje, snimanje karakteristika oruzja i orudja

 7. Dragan says:

  Rusija jednostsvno nema alternativu. Kada cemo shvatiti to?

  • milovan says:

   Rusija u svojoj dugoj istoriji nije zapocinjala ratove-ona ih je zavrsavala.Tako ce biti i ubuduce!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *