ЕВРОПА ЋУТИ: Колиндин фашизам сви прећуткују

ЕВРОПА ЋУТИ: Колиндин фашизам сви прећуткују

5 августа 2019

Уместо да се извини Србима који су протерани са огњишта током хрватске акције „Олуја“, председница „лијепе наше“ жали што и сама није узела пушку у руке и отишла на ратиште.

Ако се и занемари чињеница да је Хрватска, уместо да одговара за етничко чишћење Срба, награђена чланством у ЕУ, неко из Брисела је могао да, бар из куртоазије, реагује на, благо речено, необичну реторику лидера једне земље-чланице.Жал хрватске председнице што за време рата није носила пушку о рамену председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оцењује као ратнохушкачку и претећу изјаву.

„То је доказ да се хрватска држава и друштво нису суочили са својом злочиначком прошлошћу и да нису одбацили злочиначки режим Фрање Туђмана. То је и даље држава која негира српске жртве, иако све чињенице јасно говоре да је војно-полицијска акција Хрватске била злочиначка акција и да нема везе са ослобађањем хрватске територије“, сматра Линта.

Крајње је време, истиче наш саговорник, да Европска унија и Европска комисија званично реагују и да пошаљу званичну поруку властима у Хрватској и хрватској председници да је неприхватљиво да у 21. веку представници једне од чланица ЕУ шаљу такве поруке, уместо да се окрену сарадњи и добросуседским односима и решавању бројних проблема који су остали из ратног периода.

Колинда у изборној кампањи

Саша Косановић, новинар листа „Новости“ из Хрватске сматра да је наивно веровати да ће се Европска унија бавити таквим изјавама хрватске председнице, која је, према његовом мишљењу, кренула у изборну кампању.

„Председница Хрватске се доследно држи своје антисрпске политике коју заговара од своје прошле предизборне кампање, па до ове нове. Дакле, она на антисрпству гради свој имиџ, на антимигрантској политици, на политици која, по мом мишљењу, срамоти Републику Хрватску, и на политици која чини смешним уставни закон о правима националних мањина. Када видите како ЕУ не реагује на све што се дешавало у претходних 20 година, смешно је очекивати да реагује на неку изјаву овога типа када се заборавља на детаљ као што су људска права“, наглашава наш саговорник.

Косановић напомиње да је то била тема само док се Хрватска спремала да уђе у ЕУ и док је глумила да жели да поштује начело да су сви грађани у Хрватској једнаки пред законом, уз коментар да је код Срба тињала нада да ће ратни злочини једном доћи на дневни ред.ЕУ нема времена

„Потпуно је излишно очекивати да ће ЕУ у атмосфери каква тренутно влада реаговати због Срба који су протерани из Хрватске пре две деценије и Хрватске која уредно испуњава бирократске потребе Брисела и чланица НАТО-а“, мишљења је Косановић.

Хрватска има такозвани програм за повратак Срба, а који онима који изразе жељу да се врате на своју имовну омогућује новчана средства и помоћ у материјалу за обнову, али се испоставило да је доста Срба који су ту могућност прихватили касније наишли на непријатности. Наиме, у неколико наврата се десило да су Срби повратници после неког времена били хапшени у Хрватској под оптужбом да су починили ратни злочин. Управо због тога, већина оних који су избегли током „Олује“ страхује да се упусти у ову авантуру.

Иначе, епилог хрватске војно-полицијске акције „Олује“, која је почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватских јединица и ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације, према подацима српског Комесаријата за избеглице, јесте 250.000 протераних Срба из Републике Српске Крајине и 1.856 убијених лица, као и 836 особа које се и даље воде као нестале. Дан касније, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне српских избеглица са децом и старима на тракторима улазиле у Србију.

(Спутњик)

KOMENTARI17 коментара

 1. Kulak says:

  Ona definitivno ima pomračeni um.

 2. Miraš says:

  Ćutanje je znak odobravanja. Što nam misli Kolinda to isto nam misli i EU. Put Srbije u EU je žvaka za naivnog seljaka, pa da ga lepo oderu do žive kože.

  • Boze Pravde says:

   Srbinu nije mjesto u nacistickoj uniji, tacka.

  • Za Srbiju says:

   I EU i hrvacka su vatikanski projekti. Kao što su bili Franko, Musolini, Hitler i Pavelić. Vatikan je vladar u senci. Što pre to shvatimo, to bolje za nas.

 3. persida says:

  Kolindin nacizam se tolerise jer nije uperen protiv Jevreja nego protiv Srba, ima li jos pitanja?

 4. Teks says:

  Pa dobila je cvijeće i polubac na mostu?1

  • persida says:

   Dobila je i fotku sa Novakom, srpskim fasistom koji ponekad igra tenis.

 5. Portopranco says:

  Njeni stavovi su kombinacija ekstremnog desničarenja, kičastog šovinizma, tuposti, gluposti i neznanja.Kako god da okreneš, ona je upravo onakva kakvu zaslužuju hrvati koji su do tzv. države došli etničkim čišćenjem.

 6. Dr who says:

  Mene čudi da se mi kao i rusi još uvek trudimo da neokome nešto da objasnimo, pa makar i sa ovakvim naslovima. Mi kao da smo ogranicenih kapaciteta. Niko nas ne zeli u evropi. Svi znaju ko su hrvati. Niko.nas ne zeli u blizini jer nismo ko.patibilni sa evropskim narodima. Srbi im ne trebaju kao narod evrope i kao takvi su pozeljni da nestanu, i ustupe teritoriju nekim drugim narodima i kompanijama. A nasa krivica je u tome sto nemamo nacionalni strategiju i disciplinu da istrajemo u realizaciji iste. Imamo kratko pamćenje, podmitljivi smo, izdajnici...

 7. Republika Srpska says:

  Ustaški degenerični luzeri. Otišlo im pola stanovništva iz "lijepe njihove" kopačko-kontejnerske prezadužene KROmanjonije.

 8. Biogradlija says:

  Zanimljivo je da su muslimani u Bosni imali očekivanja da će ona biti drugačija od Tuđmana,pa su joj se na početku njenog mandata uvlačili u dupe. Ali, brzo su se oladili i shvatili da je ona hrvatska šovinistkinja i ništa drugo.

 9. Dražen Jovan Petrović says:

  Njeni šovinistički stavovi i njena ljigava nacionalistička patetika izazivaju gađenje.Sve to ne smeta sinu crnogorca i hrvatice koji sebe naziva srpskim teniserom da se naslikava sa njom.

 10. persida says:

  Novak ce biti predsednik nove Jugoslavije, za nekih dvadeset godina. On ce biti novi Tito, vec sada ga pripremaju za tu poziciju. Njegova supruga bice ministar za ishranu, ko ne bude jeo zrna i pasao travu, ici ce u zatvor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u