ФДУ остаје на старој адреси?

ФДУ остаје на старој адреси?

3 новембра 2018

ПОВОДОМ незваничних информација које су се у јавности појавиле у вези са потенцијалним исељењем Факултета драмских уметности из своје зграде на Новом Београду, декан ФДУ Милош Павловић у саопштењу прослеђеном медијима каже да су разговори о овој теми вођени са Министарством просвете.

– У директном разговору са министром Младеном Шарчевићем, ФДУ је упознат са амбицијама Министарства просвете да се омогући изградња кампуса Универзитета уметности, у коме би били обједињени ФДУ, Факултет музичке уметности и будућа Висока уметничка школа за плес. За овај пројекат поменута је локација на Булевару патријарха Павла – објашњава Павловић.

По његовим речима, с обзиром на комплексност и специфичност ФДУ, измештање би био „нерационалан и неодржив пројекат, који би буџете Министарства просвете и Владе РС оптеретило несагледивим трошковима“.

– ФДУ, у години у којој обележава 70 година постојања, ради у високопрофесионалним условима. Наменски грађена зграда се током протекле 44 године развијала и проширивала како би испратила најновије трендове у области културе, уметности и медија. Данас ФДУ поседује позоришну сцену, две биоскопске сале, филмске, телевизијске и радијске студијске просторе, три лабораторије, радионице за производњу костима и реквизите, учионице, вежбаонице и сале чија је функционалност прилагођена специфичностима образовног процеса уметничких школа – истиче декан ФДУ.

Имајући у виду да је земљиште око зграде ФДУ до сада често било предмет интересовања Владе и да је у овом тренутку неискоришћено, Павловић сматра да управо оно има најбољи потенцијал за реализовање поменутих планова Министарства просвете и за изградњу кампуса Универзитета уметности. Тиме би се ФДУ придружиле две високе уметничке школе, чиме би се, наводи наш саговорник, сарадња и размена студената учинила интензивнијом, а трошкови реализације наставе смањили.

– Као једина висока уметничка школа коју је основала држава, желимо да верујемо да је интерес Министарства просвете на линији са интересом ФДУ, а то су очување аутономије, интегритета и пре свега квалитета образовног процеса и практичне наставе. Министру Шарчевићу упутили смо љубазан позив да посети нашу школу и из прве руке се увери у њену величину, квалитет и специфичности. Верујемо да ће након тога и његов став бити јаснији и једини логичан – да је место ФДУ у згради у којој расте и развија се протеклих деценија – закључује Милош Павловић.

СТЕФАНОВИЋ: МУП СЕ НЕ УСЕЉАВА

МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да не постоје, нити су икада постојали, планови да МУП преузме зграду ФДУ на Новом Београду за потребе тог министарства, како се ових дана могло чути у јавности. Стефановић је истакао да је у плану да се гради нова зграда Министарства, која ће бити у складу са европским и светским стандардима, за потребе МУП-а, али да планови ни на који начин, ни у једном тренутку, никада нису укључивали зграду ФДУ.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u