ФДУ остаје на старој адреси?

FDU ostaje na staroj adresi?

3 novembra 2018

POVODOM nezvaničnih informacija koje su se u javnosti pojavile u vezi sa potencijalnim iseljenjem Fakulteta dramskih umetnosti iz svoje zgrade na Novom Beogradu, dekan FDU Miloš Pavlović u saopštenju prosleđenom medijima kaže da su razgovori o ovoj temi vođeni sa Ministarstvom prosvete.

– U direktnom razgovoru sa ministrom Mladenom Šarčevićem, FDU je upoznat sa ambicijama Ministarstva prosvete da se omogući izgradnja kampusa Univerziteta umetnosti, u kome bi bili objedinjeni FDU, Fakultet muzičke umetnosti i buduća Visoka umetnička škola za ples. Za ovaj projekat pomenuta je lokacija na Bulevaru patrijarha Pavla – objašnjava Pavlović.

Po njegovim rečima, s obzirom na kompleksnost i specifičnost FDU, izmeštanje bi bio „neracionalan i neodrživ projekat, koji bi budžete Ministarstva prosvete i Vlade RS opteretilo nesagledivim troškovima“.

– FDU, u godini u kojoj obeležava 70 godina postojanja, radi u visokoprofesionalnim uslovima. Namenski građena zgrada se tokom protekle 44 godine razvijala i proširivala kako bi ispratila najnovije trendove u oblasti kulture, umetnosti i medija. Danas FDU poseduje pozorišnu scenu, dve bioskopske sale, filmske, televizijske i radijske studijske prostore, tri laboratorije, radionice za proizvodnju kostima i rekvizite, učionice, vežbaonice i sale čija je funkcionalnost prilagođena specifičnostima obrazovnog procesa umetničkih škola – ističe dekan FDU.

Imajući u vidu da je zemljište oko zgrade FDU do sada često bilo predmet interesovanja Vlade i da je u ovom trenutku neiskorišćeno, Pavlović smatra da upravo ono ima najbolji potencijal za realizovanje pomenutih planova Ministarstva prosvete i za izgradnju kampusa Univerziteta umetnosti. Time bi se FDU pridružile dve visoke umetničke škole, čime bi se, navodi naš sagovornik, saradnja i razmena studenata učinila intenzivnijom, a troškovi realizacije nastave smanjili.

– Kao jedina visoka umetnička škola koju je osnovala država, želimo da verujemo da je interes Ministarstva prosvete na liniji sa interesom FDU, a to su očuvanje autonomije, integriteta i pre svega kvaliteta obrazovnog procesa i praktične nastave. Ministru Šarčeviću uputili smo ljubazan poziv da poseti našu školu i iz prve ruke se uveri u njenu veličinu, kvalitet i specifičnosti. Verujemo da će nakon toga i njegov stav biti jasniji i jedini logičan – da je mesto FDU u zgradi u kojoj raste i razvija se proteklih decenija – zaključuje Miloš Pavlović.

STEFANOVIĆ: MUP SE NE USELJAVA

MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ne postoje, niti su ikada postojali, planovi da MUP preuzme zgradu FDU na Novom Beogradu za potrebe tog ministarstva, kako se ovih dana moglo čuti u javnosti. Stefanović je istakao da je u planu da se gradi nova zgrada Ministarstva, koja će biti u skladu sa evropskim i svetskim standardima, za potrebe MUP-a, ali da planovi ni na koji način, ni u jednom trenutku, nikada nisu uključivali zgradu FDU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *