Фиренца од Немачке тражи назад слику украдену у 2. светском рату

Фиренца од Немачке тражи назад слику украдену у 2. светском рату

9 јануара 2019

Уметничка галерија Уфици, из Фиренце, тражи од Немачке да јој врати слику украдену током Другог светског рата, а да би за свој захтев придобила што ширу јавност, на месту где се то ремек-дело налазило поставила је црно-белу фотографију платна испод које, на три језика, пише само „Украдено“.

Директор галерије, историчар уметности Ајке Шмит, иначе Немац, у свом новогодишњем апелу навео да је слика мртве природе „Ваза са цвећем“, холандског мајстора Јана ван Хојсума, сада у поседу једне немачке породице која је, упркос бројним позвима, није вратила галерији.

Они, уместо тога, траже да им се слика плати, навео је АП.

„Та слика је неотуђива својина државе Италије и не може се “купити““, истакао је Шмит.

То уље на платну било је део колекције Палате Пити, у Фиренци, од 1824. године, све до избијања Другог светског рата, када је склоњена из безбедносних разлога.

Немачке трупе су је, међутим, приликом повлачења из Италије, украле и њена судбина је остала непозната све до 1991. године, када је понуђена Италији на продају.

Шмит је рекао да слуајеви као овај спречавају да зацеле ране нанете ужасима нацизма у Другом светском рату и сматра да је морална дужност Немачке да ту слику врати.

„Верујем да ће немачка влада то учинити што је пре могуће, наравно, као и са сваким другим уметничким делом које је украо нацистички Вермахт“, рекао је Шмит.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u