Фиренца од Немачке тражи назад слику украдену у 2. светском рату

Firenca od Nemačke traži nazad sliku ukradenu u 2. svetskom ratu

9 januara 2019

Umetnička galerija Ufici, iz Firence, traži od Nemačke da joj vrati sliku ukradenu tokom Drugog svetskog rata, a da bi za svoj zahtev pridobila što širu javnost, na mestu gde se to remek-delo nalazilo postavila je crno-belu fotografiju platna ispod koje, na tri jezika, piše samo „Ukradeno“.

Direktor galerije, istoričar umetnosti Ajke Šmit, inače Nemac, u svom novogodišnjem apelu naveo da je slika mrtve prirode „Vaza sa cvećem“, holandskog majstora Jana van Hojsuma, sada u posedu jedne nemačke porodice koja je, uprkos brojnim pozvima, nije vratila galeriji.

Oni, umesto toga, traže da im se slika plati, naveo je AP.

„Ta slika je neotuđiva svojina države Italije i ne može se “kupiti““, istakao je Šmit.

To ulje na platnu bilo je deo kolekcije Palate Piti, u Firenci, od 1824. godine, sve do izbijanja Drugog svetskog rata, kada je sklonjena iz bezbednosnih razloga.

Nemačke trupe su je, međutim, prilikom povlačenja iz Italije, ukrale i njena sudbina je ostala nepoznata sve do 1991. godine, kada je ponuđena Italiji na prodaju.

Šmit je rekao da sluajevi kao ovaj sprečavaju da zacele rane nanete užasima nacizma u Drugom svetskom ratu i smatra da je moralna dužnost Nemačke da tu sliku vrati.

„Verujem da će nemačka vlada to učiniti što je pre moguće, naravno, kao i sa svakim drugim umetničkim delom koje je ukrao nacistički Vermaht“, rekao je Šmit.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *