Фирма Чеде Јовановића иде у стечај

Firma Čede Jovanovića ide u stečaj

23 avgusta 2015

7404_ceda_fPrivredni sud u Pančevu pokrenuo je, 13. jula ove godine, prethodni stečajni postupak u preduzeću „Silosi” u Kovinu, u vlasništvu kompanija „Agroposlovi” i SHSF, iza kojih stoje lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i njegova supruga Jelena, saznaje „Politika”.

Sud je predstečajni postupak otvorio na predlog Marfin banke iz Beograda. Istovremeno, sud je zabranio raspolaganje imovinom „Silosa”, a Agencija za privredne registre je, 12. avgusta, izbrisala ime Jelene Jovanović kao direktora i zakonskog zastupnika tog preduzeća.

U obrazloženju zahteva za predstečajni postupak, Marfin banka navela je da je „Agroposlovima”, 24. novembra 2014, odobrila kratkoročni kredit od 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Da bi dobili taj kredit, vlasnici su stavili hipoteku na celu imovinu kovinskih „Silosa”.

Osim „Agroposlova”, koji su bili „korisnik (kreditne) linije”, kao „solidarni dužnici” u ugovoru su navedeni „Silosi” iz Kovina, društvo sa ograničenom odgovornošću SHSF iz Beograda, ali i Čedomir i Jelena Jovanović. Nije poznato na koju su imovinu hipoteku za dobijanje kredita stavili glavni dužnik „Agroposlovi”, ni firma SHSF, niti Jovanovići kao „solidarni dužnici”.

U rešenju Privrednog suda u Pančevu – u koje je „Politika” imala uvid – piše da „korisnik linije i solidarni dužnici nisu blagovremeno ispunjavali obaveze po navedenom ugovoru”, zbog čega im je Marfin banka, 7. aprila 2015, poslala opomenu, kojom ih je pozvala da uplate dospeli novac.

Po navedenom ugovoru, ukupne dospele obaveze dužnika, na dan 31. maja 2015, iznose 24.911.635,90 dinara. Iz toga proizlazi da „Agroposlovi” supružnika Jovanović, od novembra 2014. do jula ove godine, nisu uplatili ni dinar za otplatu kredita, budući da dinarska glavnica iznosi oko 200.000 evra, koliko je, po banci, iznosio i kredit.

Marfin banka pokušala je da dug od preduzeća u vlasništvu Jovanovića naplati sa njihovih računa, ali to nije mogla da učini zato što su ti računi već bili blokirani. Proverom podataka, banka je došla do saznanja da je „dužnik potpuno obustavio sva plaćanja u neprekidnom trajanju od 30, odnosno 120 dana, na dan podnošenja predloga” o otvaranju predstečajnog postupka u kovinskim „Silosima”.

Budući da kod dužnika „postoji trajnija nesposobnost plaćanja”, što je, po zakonu, jedan od razloga za stečaj, Marfin banka smatra „da su se stekli uslovi za pokretanje prethodnog stečajnog postupka, u kojem će se utvrditi postojanje stečajnih razloga”, piše u rešenju Privrednog suda u Pančevu.

Ročište na kojem će se voditi rasprava o tome da li su ispunjeni uslovi za stečaj u kovinskim „Silosima” zakazano je pred pančevačkim sudom za 31. avgust. „Agroposlovi”, koje vodi Jelena Jovanović i firma SHSF, u kojoj je jedan od većinskih vlasnika Čedomir Jovanović, postali su gotovo stoprocentni vlasnici kovinskih „Silosa” u junu 2013.

Svojevremeno su pojedini tabloidi pisali da je Čeda iskeširao „300.000 evra za silose”. Preciznije, za nešto više od 30 odsto akcija kovinskih „Silosa”, „Agroposlovi” su platili 33.542.958 dinara, što je bilo oko 304.935 evra. Da je bračni par Jovanović u leto 2013. postao vlasnik 99 odsto akcija kovinskih „Silosa”, listu „Kurir” tada su potvrdili, ne bez ponosa, u Liberalno demokratskoj partiji: „Jovanovići su zadovoljni postojećim poslovima i da se firma širi”.

Neimenovani izvor iz LDP tada je rekao da su Jovanovići „novac obezbedili kreditima kod komercijalnih banaka, nisu dobili nikakvu pomoć države. Zadovoljni su poslovanjem, to im omogućava da pomažu i druge, pa su tako, pre dva meseca, u martu, narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji poklonili 25 tona brašna”.

Na zvaničnoj internet stranici, „Agroposlovi” su se pohvalili da su kovinske „Silose” preuzeli u želji da ulažu u agrobiznis i „povrate poverenje u kvalitetnu poslovnu etiku”. „Preuzimanjem ’Silosa’ pod okrilje kompanije ’Agroposlovi’, stanje se znatno stabilizovalo. Većina dugova je isplaćena… Uložena su znatna sredstva… U vrlo kratkom vremenskom periodu vraćen je nekadašnji sjaj silosa… Kompanije koje su ukazale poverenje veliki su izvoznici. Neke od njih su ’Agrotrejding’, ’Vait’, ’RDM Stevanović’, ’Viktorija logistik’”, piše na sajtu „Agroposlova”.

Štampa je, međutim, pisala da su „Agroposlovi” kasnili punih godinu dana sa uplatom novca za preuzimanje većinskog paketa akcija „Silosa”, koji su preuzeli u februaru 2011. „Punu kupoprodajnu cenu za ovu privatizaciju isplatili su Agenciji za privatizaciju u februaru ove godine, dok su na ime zatezne kamate zbog kašnjenja državi uplatili dodatnih 8,5 miliona dinara”, pisao je 2012. tabloid „Alo”, primećujući da su za istu sumu „Agroposlovi” oštetili državu pri zakupu silosa u Jakovu.

Kovinski „Silosi”, koji su 2010. godine iskazali gubitak od 94 miliona dinara, u sledeće dve godine – nakon što su većinsko vlasništvo preuzeli „Agroposlovi” – poslovali su s dobitkom. U 2011. s nešto manje od šest, a 2012. od oko 1,8 miliona dinara.

Pošto su u leto 2013. vlasništvo nad „Silosima” preuzeli u potpunosti, a naročito posle zaduživanja kod Marfin banke, u novembru prošle godine, poslovna kola supružnika Jovanović i firmi sa kojima su povezani krenula su, sudeći po sudbini kovinskog preduzeća, nizbrdo. Taj pad vremenski se delimično podudara sa izbornim krahom LDP u martu 2014, kada ta partija nije uspela da uđe u naš parlament.

(Radoša Milutinović, Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *