Фолксваген признао да је варао и са својим „дизелашима“ у Европи

Фолксваген признао да је варао и са својим „дизелашима“ у Европи

24 септембра 2015

Emissions Falsification Scandal Rocks VolkswagenНемачки министар саобраћаја Александар Добринт изјавио је да је Фолксваген признао да је у Европи намештао мерења издувних гасова као и у САД, пренео је данас Би-Би-Си.

Добринт је рекао да није познато колико се од 11 милиона спорних Фолксвагенових возила налази у Европи и додао да треба проверити и аутомобиле других произвођача.

Скандал с Фолксвагеном избио је прошле недеље када је америчка Агенција за заштиту околине (EPA) установила да је скоро 500.000 дизел аутомобила Фолксвагена произведених у последњих седам година, опремљено тако да при техничкој контроли лажно приказује састав издувних гасова.

Реч је о Фолксвагеновим моделима „џета“, „буба“, „голф“ и „ауди 3“ произведеним од 2009. до 2015. и „пасату“ из 2014. и 2015.

У спорне аутомобиле је био уграђен уређај који је укључивао компјутерски систем за пуну контролу издувних гасова само када аутомобил пролази кроз званично тестирање, а та контрола је искључена током нормалних услова вожње, иако би морала бити стално укључена.

Добринт је навео да му је речено да су аутомобили с дизел моторима 1,6 и 2,0 „захваћени манипулацијом о којој се прича“.

„Јасно је да се Федерална канцеларија за моторни саобраћај неће концентрисати само на спорне Фолксвагенове моделе већ ће извести насумичне тестова возила других произвођача аутомобила“, рекао је Добринт.

Од избијања скандала тржишна вредност Фолксвагена је пала за око 30 одсто, док су акцијеBMW-а пале за 10 одсто због навода да су и други произвођачи аутомобила варали на тестовима.

BMW је демантовао да је та компанија намештала резултате наводећи да „не манипулише или намешта емисионе тестове“.

Фолксваген је одвојио 6,5 милијарди евра за покривање трошкова повезаних са скандалом док је директор Мартин Винтеркорн поднео оставку наводећи да је „шокиран“, али и да ништа погрешно није урадио“.

( Бета, fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u