ФРАНЦУСКИ АНАЛИТИЧАР: Ниче држава Курдистан, Турска се смањује, С. Арабија се распада на три дела

ФРАНЦУСКИ АНАЛИТИЧАР: Ниче држава Курдистан, Турска се смањује, С. Арабија се распада на три дела

16 новембра 2015

56238Свестки познати француски спољнополитички аналитичар Тери Мејсан написао је да су Русија и САД 30. септембра – непосредно пред наступ Владимира Путина пред Генералном скуптином УН – закључиле тајни споразум.

Наводно су се тим споразумом обавезале да ће се заједно борити против терористичке идеологије, односно – истовремено против Муслиманске браће (коју су створили Британци, а подржава их Турска) и против вехабизма чији је епицентар Саудијска Арабија.

Мејсанов чланак је санзационалнији него што би се могло закључити из чињенице (ако је тачно) да је поменути споразум заиста постигнут. Јер, Француз тврди да ће уследити прекрајање карте Блиског Истока. Још конкретније: да ће територије Турске и Саудијске Арабије бити – подељене.

Од Турске ће – према његовим предвиђањима – бити „одрезан“ турски Курдистан који ће се ујединити са сиријским и ирачким Курдистаном. Тако ће Курди коначно добити своју државу. Ово значи да ће се смањити и територије Ирака и Сирије.

Мејсан сматра да чињеница да су Курди – уз помоћ авијације САД – из изузетно важног града Синџара управо избацили снаге Исламске државе најречитије говори да подела Турске није никакво наклапање.

Он указује да су сиријски Курди до пре два месеца били на страни сиријске армије, а да су отад нагло променили стратешку оријентацију и постали савезници САД. И подвлачи: то такође указује да се нешто крупно спрема.

Мејсан је уверен да Саудијска Арабија буквално „седи“ на буррету барута.

Посебно наглашава да Саудјци у Јемену трпе поразе, да је њихову коалицију напустио Египат и да за њих у Јемену ратују искључиво најамници . У униформама саудијске армије.

Мејсан тврди да унутар саудијске владајуће елите постоје огромни проблеми. Сасвим конкретно, да у тој земљи постоје три клана: клан краља Салмана, клан преминулог краља Абдале и клан принца Бондара.

Мејсан је уверен да ће доћи до поделе наследства између та три клана и до поделе државе.

„Саудијска Арабија – закључује Мејсан – биће подељена на три државе“.

KOMENTARI3 коментара

  1. Svetislav says:

    Iz tvojih usta u Bozije usi!

  2. Pera says:

    jedva cekam da odem na liturgiju u Aja Sofiji u kom ce torzestvovati Ruski jerarsi !

  3. Miroslav says:

    Turska ce se smanija i Ali se nece raspasti.Stvorice se Kurdistan kao neka rv ste velika Palestine.No teritorija Kurdistana nece biti u cellos ti.Turska vojska ce upadati Ali nece povratiti Kurdistan.Bice pod kontrolom EU,UK,USA I RF.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u