ФРАНЦУСКИ ОФИЦИР ОТКРИО: Американци су мислили да ће средити Србију за месец дана

ФРАНЦУСКИ ОФИЦИР ОТКРИО: Американци су мислили да ће средити Србију за месец дана

17 марта 2019

Бивши француски мајор Пјер-Анри Бинел, који је као шеф кабинета француског представника при НАТО, својим деловањем допринео одлагању бомбардовања СРЈ 1999. године, изјавио је да су Американци желели да бомбардују СРЈ по сваку цену.

Пре две деценије је Бинел својој „српској вези“, генералу Војске СРЈ Јовану Милановицу, из људских побуда, доставио план могућих НАТО циљева у Србији, покушавајући да спречи бомбардовање.



Бинел је на питање да ли је НАТО због његове акције одложио бомбардовање, које је иначе било планирано за 12. октобар 1998, изјавио да је почетак бомбардовања одложен из више разлога.

– Пре свега зато што је Милошевић повукао специјалне снаге са Kосова, па је политички комитет НАТО одлучио да заустави операцију, што је изнервирало Американце. После је читава њихова дипломатија довела до онога што се десило у марту. Приближавала се и зима, метеоролошки услови су, такође, играли улогу – образложио је Бинел.

Он је рекао и да је упозорио Милошевића да ће бомбардовати Србију и велике градове и да је Милошевић повукао трупе, али да су тад нашли други претекст да бомбардују.

Kако додаје, НАТО је првобитно мисло да ће се цела акција завршити много раније и да су у Алијанси мислили да ће све бити завршено за месец дана.

Суд у Паризу је Бинела због шпијунаже ражаловао и осудио на пет година затвора, од чега три условно. Из ћелије је, са скраћеном казном, изашао уздигнуте главе на пролеће 2002. године, напустио је војску и почео да ради као геометар.

(Новости)

KOMENTARI



4 коментара

 1. miros says:

  mislim da nebi bilo lose da se ovom coveku bivsem majoru francuske vojske omoguci da ima neko svoje obelezje u Srbiji, jer je to zasluzio svojim licnim cinom velike ljudske humanosti i licne konvinkcije u neispravnost svih Nato pokusaja da nasrne na jednu malu ali ponosnu zemlju kao sto je nasa Srbija.Inace sam vec i ranije citao o njemu i njegovoj velikoj borbi sa nato oficirima iz drugih zemalja koji su hteli po svaku cenu bobardovanje Srbije.Slava mu i veliko hvala za sve sto je ucinio za nas narod.Da je malo vise ovakvih ljudi kod nas gde bi nam bio kraj?!

  • Kiki NS says:

   A zaboravljate brata Marinosa ?! Grčkog kapetana broda što je napravio polukružno na moru i vratio se u bazu. Nije hteo da bombarduje Srbiju.

 2. Gardista says:

  Za coeka orden Karadjordjevica i najnoviji nivelir na racun nas poreznika. Skidam kapu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u