Фрљић баш разбеснео Пољаке

Фрљић баш разбеснео Пољаке

24 фебруара 2017

0014 (1)_620x0

НОВА позоришна представа Оливера Фрљића „Клетва“ шокирала је пољску јавност, а најављена је и казнена пријава против редитеља. Након премијере у варшавском позоришту Повзехни дигла се на ноге конзервативна пољска јавност, пре свега због сцене у којој је приказан орални секс са бившим папом Јованом Павлом Другим. Сама представа иначе је снажна критика црквених кругова, а приказано је лицемерје које је владало и влада у црквеном врху кроз векове.

– Могу само да кажем да је пољска публика представу одлично примила и да сам добио понуде за гостовања по Пољској, али и Немачкој – каже, за „Новости“, Фрљић, који је и очекивао различите реакције после извођења „Клетве“.

А све се одиграло невероватно брзо, јер сама припрема представе никога није превише заинтересовала. Проблеми су почели након последњих проба пред премијеру, а када је пољска телевизија објавила приказ представе, закувало се на све стране. Из конзервативне владајуће странке Право и правда чуло се да Фрљић вређа верске осећаје Пољака, да исмејава крст и да треба да одговара на суду. Већина медија није желела да извештава о представи, а мало ко осим публике је прихватио редитељево образложење да жели да прошири просторе уметничке слободе.

Рафал оптужби не престаје, најављују се и демонстрације испред позоришта, а на то је Фрљић већ навикао у Ријеци. Нико ипак не мисли да ће представа да буде забрањена, иако је тешко наставити играти под притиском који сада влада у Пољској. Фрљић као и обично никога није штедео, а провокативност је доживела у овој позоришној представи кулминацију у његовој успешној каријери једног од водећих позоришних људи у Европи. Засад нема информација хоће ли Фрљић са представом гостовати у Хрватској.

ПОЛИТИКА И ЦРКВА

Фрљић каже да му је за предложак послужила драма Станислава Висијанског која је давно написана и у којој се говори о двоструком моралу Цркве. Његова представа поставља интригантна питања колико политика утиче на рад Цркве, а Фрљић је дотакнуо пољско божанство, папу Војтилу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u