Фрљић баш разбеснео Пољаке

Frljić baš razbesneo Poljake

24 februara 2017

0014 (1)_620x0

NOVA pozorišna predstava Olivera Frljića „Kletva“ šokirala je poljsku javnost, a najavljena je i kaznena prijava protiv reditelja. Nakon premijere u varšavskom pozorištu Povzehni digla se na noge konzervativna poljska javnost, pre svega zbog scene u kojoj je prikazan oralni seks sa bivšim papom Jovanom Pavlom Drugim. Sama predstava inače je snažna kritika crkvenih krugova, a prikazano je licemerje koje je vladalo i vlada u crkvenom vrhu kroz vekove.

– Mogu samo da kažem da je poljska publika predstavu odlično primila i da sam dobio ponude za gostovanja po Poljskoj, ali i Nemačkoj – kaže, za „Novosti“, Frljić, koji je i očekivao različite reakcije posle izvođenja „Kletve“.

A sve se odigralo neverovatno brzo, jer sama priprema predstave nikoga nije previše zainteresovala. Problemi su počeli nakon poslednjih proba pred premijeru, a kada je poljska televizija objavila prikaz predstave, zakuvalo se na sve strane. Iz konzervativne vladajuće stranke Pravo i pravda čulo se da Frljić vređa verske osećaje Poljaka, da ismejava krst i da treba da odgovara na sudu. Većina medija nije želela da izveštava o predstavi, a malo ko osim publike je prihvatio rediteljevo obrazloženje da želi da proširi prostore umetničke slobode.

Rafal optužbi ne prestaje, najavljuju se i demonstracije ispred pozorišta, a na to je Frljić već navikao u Rijeci. Niko ipak ne misli da će predstava da bude zabranjena, iako je teško nastaviti igrati pod pritiskom koji sada vlada u Poljskoj. Frljić kao i obično nikoga nije štedeo, a provokativnost je doživela u ovoj pozorišnoj predstavi kulminaciju u njegovoj uspešnoj karijeri jednog od vodećih pozorišnih ljudi u Evropi. Zasad nema informacija hoće li Frljić sa predstavom gostovati u Hrvatskoj.

POLITIKA I CRKVA

Frljić kaže da mu je za predložak poslužila drama Stanislava Visijanskog koja je davno napisana i u kojoj se govori o dvostrukom moralu Crkve. Njegova predstava postavlja intrigantna pitanja koliko politika utiče na rad Crkve, a Frljić je dotaknuo poljsko božanstvo, papu Vojtilu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *