GENARAL LAZOVIĆ: Sistem „BUK“ kojim je oboren malezijski avion nije za neiskusne

GENARAL LAZOVIĆ: Sistem „BUK“ kojim je oboren malezijski avion nije za neiskusne

19 јула 2014

The Buk-M2 air defence missile systemRaketni sistem „Buk-1M“, za koji se spekuliše da je upotrebljen prilikom rušenja malezijskog „boinga“, visokosofisticirani je PVO sistem kojim rukuju samo obučeni profesionalci – upozorava general u penziji Miroslav Lazović, ratni komandant 250. raketne brigade PVO.

Osnovu ovog raketnog sistema čine: komandno vozilo, 3D osmatrači radar, lanseri i rakete.

Osmatrački radar 3D „vidi“ letilice na visinama od tri metra do 85 kilometra, zavisno od visine leta letilice. Raketni sistem je uspešan (u zavisnosti od obučenosti posada) na ciljevima do 32 kilometra i gađa sve letilice koje se kreću do 830 m/s u dolasku i 300 m/s u odlasku. Raketa je naoružana blizinskim upaljačem koji se aktivira na oko 17 metara od cilja i prouzrokuje eksploziju projektila teškog 690 kilograma sa bojevom glavom od 70 kg.

Kako objašnjava naš sagovornik, ovu vrstu naoružanja naša armija nikad nije nabavila, a ono se smatra naslednikom sistema „KUB“, kakve i mi posedujemo. U međuvremenu je urađena i modifikacija „Buk-1 M“, „Buk-2M“ i sada je u izradi i modernizacija „Buk-3M“, koja gađa ciljeve na daljinama do 45 kilometara. Ukrajinska vojska raspolaže ovim raketnim oruđem.

Ovim sistemom ne mogu rukovati neobučeni ljudi. Obuka na ovim sistemima je specifična, skupa i dugotrajna.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u