Генерал-потпуковник Милан Мојсиловић нови начелник Генералштаба, Диковићу „Карађорђева звезда“

Генерал-потпуковник Милан Мојсиловић нови начелник Генералштаба, Диковићу „Карађорђева звезда“

14 септембра 2018

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је прихватио захтев начелника Генералштаба Љубише Диковића за пензионисање.

Нови начелник Генералштаба биће, како је рекао, генерал-мајор Милан Мојсиловић.

“Прихватио сам захтев Диковића за пензионисање. Желим да му се захвалим на часном, пожртвованом и посвећеном односу који је показао. За оне који не знају, Диковић је био затваран током оржаних сукоба на територији БиХ, Диковић се часно супротстављао НАТО агресији и један од људи који је вероватно био најдуже начелник Генералштаба”, рекао је Вучић.Како је додао, захвалан је Диковићу на томе што је последњих година радио на модернизацији Војске Србије.

“Донео сам указ о одликовању Љубише Диковића, највиши орден – Карађорђева звезда првог степена”, додао је Вучић.

То је, како је оценио, велика част за генерала, али говори и каква је обавеза пред онима који треба да га наследе.

Казао је да је ванредно унапредио у чин генелара пуковника, генерал мајора Мојсиловића, који ће бити нови начелник Генералштаба ВС.

Подсетио је да је био помоћник министра за политику одбране, да је рођен 1967. у Косовској Митровици, те да је обављао много дужности, завршио Војну академију и командну школу.

Указао је да је пре постављења на досадашњу дужност помоћника министра одбране за полтику одбране обављао дужност шефа представништва Србије при НАТО у Бриселу.

“Ово су велике промене од којих очекујемо додатну нову енергију, још бржу модернизацију, снажење ВС у наредном периоду, која би требало да буде одвраћајући фактор за сваког агресора. Не спремамо се за сукобе или ратове са било ким, али морамо да имамо добро способну, опремљену армију која би била у стању да одговори сваком агресору“, поручио је Вучић.

Рекао је да је неколико година уназад Србија средства наоружања и опреме унапредили,али да није скроз задовољан, јер мора да се обезбеди већи прилив људи у ВС чему се треба посветити у нарендом периоду.

“Зато тежак и одговоран посао очекује генерала Мојсиловића. Сигуран да ће имати подршку часних официра, којима је држава Србија увек била важнија и преча од било каквих личних интереса“, нагласио је он.

Вучић је казао да је ситуација у свету таква да није лако предвиђати догађаје.

“Не морам да говорим колико је тешка позиција Србије због односа са Албанцима, проблема кој имамо око КиМ. Чињеница је да неки у региону Србе који живе у њиховим земљама доживљавају као реметилачки фактор и који би Србију желели да представљају као реметилачки чинилац, иако хоћемо да само да наш народ живи у миру желећи да чува своје, не сежемо за било чијом територијом, само хоћемо да чувамо своју територију“, истакао је он.

Вучић је казао да је много тога је пред овим људима, и да је уверен да ће добро и часно обављати свој посао, борити се за Србију, и да ће грађани у својој војсци имати још више не само институцију коју највише поштују и цене, већ коју највише воле и у коју највише верују.

“Част ми је што сам могао да радим са генералом Диковићем шест година и надам се да ћете ви Мојсиловићу обавити велики и важан посао за будућност Србије и Војску Србије“, истакао је он.

Заменик начелника Генералштаба ВС биће генерал мајор Петар Цветковић.

На основу одлуке председника Србије, врховног команданта ВС Вучића генерал мајор Горан Радовановић постављен је за ректора универзитета одбане.

Генерал мајор Бојан Зрнић је од сада на месту начелника ВМА, а генерал мајор Младен Фуруна биће начелник управе за одбрамбене технологије.

Генерал мајор Миле Јелић преузима место директора Инспектората одбране, а бригадни геенрал Зоран Стојковић место директора Војне обавештајне агенције.

Пуковник Ђуро Јованић постављен је за директора ВБА, пуковник Слађан Стаменковић на место команданта Треће бригаде копнене војске

Начелник управе за телекомуникације и информатику Геенралштаба Војске Србије биће пуковник Љубиша Ђоловић , а пуковник Мирослав Талијан је нови командант специјалне бригаде.

Председник је, такође, донео указ о унапређењу.

У чин бригадног генерала пуковник Углеша Јовичцић, Рајко Миловановић,Владета Балтић, Ззељко Кузмановић, Предраг Грбић, Слободан Стопа, Александар Бијелић, Ззељко Билић Ззељко, Мирослав Талија, Зоран Стојковић.

У чин генерал мајора унапређени су бригадни генерал Петар Цветковић, Миле Јелић, Душко Ззарковић, Илија Тодоров.

KOMENTARI4 коментара

 1. Hruscov says:

  Sve je to smisljeno i ljudi su morali da stupe u SNS da bi dobili unapredjenja i vise funkcije. Razumem da se nekad treba praviti smena ali sad nije vreme. Sve je ovo smisljena ujdurma kao u svim javnim institucijama gde vise nista ne funkcionise. Bojim se da vise nece ni vojska jer je sve zatrovano SNS-ticidom.

 2. Dane Radakovic says:

  radikali su uvek podrzavali vasiste u beogradu crvene uztase a sad dacic vraca radikalima i podrzava ih sve su republike u jugoslaviji oterali kumunjare i titu samo beograd neda vlast u beogradu ni tita

  • zoranintermag says:

   "Kumunjare" titine su izgleda krive što si ti nepismen i neobrazovan...ti si još u 1945

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u