Геополтичка “шаховска табла” САД у Сирији!?

Геополтичка “шаховска табла” САД у Сирији!?

19 априла 2018

Пише: Томислав Кресовић

Политика САД у Сирији;остати или отићи и под којим условима?

САД немају намеру да оставе Сирију на миру док небуде отишао с власти Башар Асад на било који начин.Сирија је за САД,Израел геополтичка карта спречавања утицаја Русије,Ирана И угрожавања интереса Израела И Саудијске Арабије.Сирија је за САД део мозаика контроле на Блиском И Средњем Истоку као и политика доминације након сличних акција у Ираку и Либији и претходних администрација. Сада је у игри око Сирије Русија,Иран И Kина као и интереси Турске и Израела.Овај напад је осмишљен као вид “излазне “ стратегије моћи САД на унутрашњем плану, и доказивања свог лидерства на међународом као и провоцирања Русије да покаже своју стратешку позицију.Рат у Сирији спашава привремено власт председника Трампа И пољуљан углед САД у свету.Трамп сада игра на утицај и моћ тајних служби,Пентагона И војно индустријског лобија.Ипак постоје и различита тумачења америчког присуства у Сирији.

Америчке игре у Сирији?

Шта о томе каже професор на Универзитету Kолумбија Џефри Сакс који је замолио је америчког председника Доналда Трампа да “побегне из Сирије“.По оцени Сакса амерички председник за то “ангажовао“ ЦИА и Саудијску Арабију.

“Резултат је катастрофа која је створила Исламску државу и друге џихадистичке организације, а у све је увучена и Русија. Ми копамо све дубље, а треба да изађемо одатле, да не бацамо ракете, да се не конфронтирамо са Русима. Имамо седам година катастрофе под Обамом и сада наставак под Трампом“, додао је Сакс. ЦИА и Пентагон желе да задрже Иран и Русију ван Сирије, али једноставно нема начина да се то уради. Направили смо рат у Сирији, 500.000 људи је убијено, 10 милиона је расељено… И тада сам рекао и сада кажем, нема начина да се Асад сруши, направиће се хаос. Молим Трампа да бежи одатле. То је био његов инстинкт, то је рекао раније, али је цео естаблишмент, укључујући и медије, говорио да је то неодговорно. Његов инстинкт да побегде одатле је био добар. Доста смо штете направили за ових седам година“, истакао је Сакс.Из става Џефри Сакса јасно се виде подземне игре америчког естаблишмента и да им није циљ уништвање исламске државе ,већ пад Асада с власти и моделирање Сирије по обрасцу Ирака и Либије, а то значи разорена државе из које треба „исисатати нафту“, и народ држати као робље моћних компанија.Сам Сиријски председник Башар Ал Асад напомине да уколико би дошло до мира у Сирији овој држави би било потребно 15 година за опоравак и око 400 милијарди долара.САД не желе да до мира у Сирији и региону дођу преко дијалога са легирминим председником Сирије.

Потврда америчке надмоћи?

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли изјавила је да Сједињене Америчке Државе неће разговарати „један на један“ са сиријским председником Башаром ал Асадом“Нећемо имати директне преговоре са Асадом“, рекла је она..Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Ники Хејли изјавила је да САД неће повући своје снаге из Сирије док не оствари све своје циљеве. Хејли је за Фокс њуз навела која су то три циља САД, преноси Ројтерс.“Први је да се осигура да се хемијско оружје не користи тако да представља ризик за америчке интересе, други је да се порази Исламска држава и трећи да се створи добра позиција за посматрање онога што Иран ради. Наш циљ је да се „америчке трупе врате кући, али нећемо отићи све док не будемо сигурни да смо постигли ове ствари“, Политички гледано САД себе виде као господаре у региону и желе скидање с власти Башара Ал Асада,контролу према Ираном преко Сирије, али и одржавање или прављење „дила“ са разним групацијама ИСИЛ-а и Kурда да би се срушио сиријски председник с власти.Ово је стратегија утицаја на дуже стазе и исцрпљивања региона,рушења Сирије као државе и укопавања Русије у овај сукоб у дужем трајању,односно полтичко,економско исцрпкување Русије.Све може да изгуби контролу и угрози светски мир . Велика и опасна игра !

(Видовдан)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u