Геополтичка “шаховска табла” САД у Сирији!?

Geopoltička “šahovska tabla” SAD u Siriji!?

19 aprila 2018

Piše: Tomislav Kresović

Politika SAD u Siriji;ostati ili otići i pod kojim uslovima?

SAD nemaju nameru da ostave Siriju na miru dok nebude otišao s vlasti Bašar Asad na bilo koji način.Sirija je za SAD,Izrael geopoltička karta sprečavanja uticaja Rusije,Irana I ugrožavanja interesa Izraela I Saudijske Arabije.Sirija je za SAD deo mozaika kontrole na Bliskom I Srednjem Istoku kao i politika dominacije nakon sličnih akcija u Iraku i Libiji i prethodnih administracija. Sada je u igri oko Sirije Rusija,Iran I Kina kao i interesi Turske i Izraela.Ovaj napad je osmišljen kao vid “izlazne “ strategije moći SAD na unutrašnjem planu, i dokazivanja svog liderstva na međunarodom kao i provociranja Rusije da pokaže svoju stratešku poziciju.Rat u Siriji spašava privremeno vlast predsednika Trampa I poljuljan ugled SAD u svetu.Tramp sada igra na uticaj i moć tajnih službi,Pentagona I vojno industrijskog lobija.Ipak postoje i različita tumačenja američkog prisustva u Siriji.

Američke igre u Siriji?

Šta o tome kaže profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks koji je zamolio je američkog predsednika Donalda Trampa da “pobegne iz Sirije“.Po oceni Saksa američki predsednik za to “angažovao“ CIA i Saudijsku Arabiju.

“Rezultat je katastrofa koja je stvorila Islamsku državu i druge džihadističke organizacije, a u sve je uvučena i Rusija. Mi kopamo sve dublje, a treba da izađemo odatle, da ne bacamo rakete, da se ne konfrontiramo sa Rusima. Imamo sedam godina katastrofe pod Obamom i sada nastavak pod Trampom“, dodao je Saks. CIA i Pentagon žele da zadrže Iran i Rusiju van Sirije, ali jednostavno nema načina da se to uradi. Napravili smo rat u Siriji, 500.000 ljudi je ubijeno, 10 miliona je raseljeno… I tada sam rekao i sada kažem, nema načina da se Asad sruši, napraviće se haos. Molim Trampa da beži odatle. To je bio njegov instinkt, to je rekao ranije, ali je ceo establišment, uključujući i medije, govorio da je to neodgovorno. Njegov instinkt da pobegde odatle je bio dobar. Dosta smo štete napravili za ovih sedam godina“, istakao je Saks.Iz stava Džefri Saksa jasno se vide podzemne igre američkog establišmenta i da im nije cilj uništvanje islamske države ,već pad Asada s vlasti i modeliranje Sirije po obrascu Iraka i Libije, a to znači razorena države iz koje treba „isisatati naftu“, i narod držati kao roblje moćnih kompanija.Sam Sirijski predsednik Bašar Al Asad napomine da ukoliko bi došlo do mira u Siriji ovoj državi bi bilo potrebno 15 godina za oporavak i oko 400 milijardi dolara.SAD ne žele da do mira u Siriji i regionu dođu preko dijaloga sa legirminim predsednikom Sirije.

Potvrda američke nadmoći?

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da Sjedinjene Američke Države neće razgovarati „jedan na jedan“ sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom“Nećemo imati direktne pregovore sa Asadom“, rekla je ona..Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je da SAD neće povući svoje snage iz Sirije dok ne ostvari sve svoje ciljeve. Hejli je za Foks njuz navela koja su to tri cilja SAD, prenosi Rojters.“Prvi je da se osigura da se hemijsko oružje ne koristi tako da predstavlja rizik za američke interese, drugi je da se porazi Islamska država i treći da se stvori dobra pozicija za posmatranje onoga što Iran radi. Naš cilj je da se „američke trupe vrate kući, ali nećemo otići sve dok ne budemo sigurni da smo postigli ove stvari“, Politički gledano SAD sebe vide kao gospodare u regionu i žele skidanje s vlasti Bašara Al Asada,kontrolu prema Iranom preko Sirije, ali i održavanje ili pravljenje „dila“ sa raznim grupacijama ISIL-a i Kurda da bi se srušio sirijski predsednik s vlasti.Ovo je strategija uticaja na duže staze i iscrpljivanja regiona,rušenja Sirije kao države i ukopavanja Rusije u ovaj sukob u dužem trajanju,odnosno poltičko,ekonomsko iscrpkuvanje Rusije.Sve može da izgubi kontrolu i ugrozi svetski mir . Velika i opasna igra !

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *