ГЛАВНИ НЕМАЧКИ ВИРОЛОГ ШОКИРАО СВЕ: „Престаните да ширите лажи о КОРОНАВИРУСУ“

ГЛАВНИ НЕМАЧКИ ВИРОЛОГ ШОКИРАО СВЕ: „Престаните да ширите лажи о КОРОНАВИРУСУ“

10 маја 2020

Док се корона вирус шири по свету, лекари не само да морају да се боре за спасавање живота, већ и против лажних вести о корона вирусу, које се шире као ватрена стихија. Због тога су се немачки виролог Кристијан Дростен и више од сто лекара, неговатељица и здравствених стручњака, обратили јавности отвореним писмом.

“За спасавање живота и враћање поверења у лечење засновано на научним сазнањима, неопходно је да технолошки гиганти престану да распирују лажи, извитоперене информације и фантазије, које нас све доводе у опасност”, пишу аутори, мислећи на Фејсбук, Твитер, Гугл и друге.Како преноси merkur. de, позивајући се на писмо објављено у „Њујорк тајмсу“, технолошке компаније имају “веома велики утицај”, те су одговорни за “сузбијање смртоносног ширења лажних информација, како би спречили да друштвене мреже учине наше друштво још болеснијим”. Технолошки гиганти морају да стану на пут даљем ширењу лажи, извитоперених информација и фантазија, наводе здравствени радници.

Како се наводи, повод за објављивање писма је акутелна пандемија корона вируса, у којој се лажне информације попут оне да је кокаин лек против вируса или да је ковид-19 развијен као биолошко оружје, брже шире од самог вируса.

Лажне вести “део глобалног проблема”

Реч је, међутим, само о “делу глобалног проблема”, будући да се на друштвеним мрежама у начелу хвале погрешни лекови и објављују постови са циљем да се “људи одврате од вакцинације И делотворне терапије”.

Мада технолошке компаније настоје да реагују тако што бришу постове, њихови напори “ни приближно нису довољни”, наводи се у писму. Оне не само да платформама олакшавају ширење, већ на томе и зарађују.

Због тога потписници имају пре свега два захтева.

Технолошки гиганти треба да предупрете ширење лажних вести

Тако што ће упозоравати на лажне информације у вези са здрављем. Платформе попут Фејсбука су, додуше, већ почеле да обележавају текстове са лажним информацијама, али су они и даље доступни милионима људи. Сви корисници, који су дошли у додир с лажним информацијама морају бити упозорени.

Путем “детоксикације” алгоритама који одлучују шта ће бити приказано корисницима. Овде је пре свега важно да се сајтови и групе које шире лажне вести спуштају на нижи ниво у корисничком фиду, а не да се подижу на виши. Сајтови и групе које стално шире лажне вести треба да буду “изузети из алгоритама који препоручују садржаје”.

Компанија Фесјбук је реаговала на захтеве изнете у писму и саопштила да они предузимају “агресивне мере“ против лажних информација о ковиду-19, да су већ означили “милионе погрешних информација”, те уклонили хиљаде садржаја.

(Блиц)

KOMENTARI2 коментара

  1. SiNiša says:

    Ако је он главни виролог и заговара непостојеће и/или непроверене вакцине онда он не живи само од плате...

  2. GoranSwe says:

    To je kao kad Poljaci zovu amere s raketama u pomoc, da postanu mete, zbog opasnosti. Platis par ludih glava i rade sto kazes. Ovaj prica da opravda algoritme koji su cenzura, znaci ima da citamo samo ono sto nam oni kazu da je OK. Puste namjerno gomilu smeca i onda prave algoritme koji sklanjaju sve informacije koje njima ne idu u prilog. Naravno da Bljic Bljuc Pljuc pise o tome, isti gazda, preko marioneta je vlasnik i ovog doktora. Ne bi ni bio tu niti bi bio u javnosti/medijima da ima zaista nesto iz svoje glave da kaze. Znam da zivite od vjesti ali ovo je smece i reklama za globaliste..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u