Гнушају се „јогурт револуције“, а сада на улицама траже исто!

Gnušaju se „jogurt revolucije“, a sada na ulicama traže isto!

4 juna 2016

34668863Piše: Ratko Dmitrović

Pre dve godine, nakon što ga je Upravni odbor Studija B razrešio čelne funkcije te medijske kuće, Aleksandar Timofejev, ozbiljan televizijski novinar, kazao je: „Politika me dovela, politika me smenila“. Jasnije i tačnije ne može da se opiše data situacija. Znaju li demonstranti u Novom Sadu, ovi nezadovoljni smenama na Radio-televiziji Vojvodine, za „pravilo Timofejev“? Naravno da znaju, ali nisu oni na ulici (čast naivnima) zbog televizije, slobode informisanja, već zarad politike.

Kažu da brane javni servis, medijsku kuću svih građana. Branimo opšti interes, vele. Lepo, a ko određuje šta je to opšti interes, ko osmišljava uređivačku politiku (kakva god ona bila) te medijske kuće? Ko imenuje Nadzorni odbor, postavlja direktore? Ulica? Nevladine organizacije? Nezavisno udruženje novinara Vojvodine? Ili možda oni koji su dobili poverenje građana na izborima, dakle, pravo da to čine.

Organizatori protesta ispred RTV sigurno nemaju jedne lepe reči za ulične proteste zabeležene u vreme „jogurt revolucije“ (valjda se sećamo šta to beše), ali bi sada na isti način (metodom ulice) da „sačuvaju RTV“. Kome i od koga da ga sačuvaju? Zar ovo što rade nije elitizam, potcenjivanje, omalovažavanje drugih. Po čemu su oni i njihovo mišljenje vredniji od mišljenja onih koji nisu sa njima na ulici? Zbog čega je njihov stav neupitan? Ko im je, kada i na koji način dao tu vrstu komoditeta?

Gde su bili pre neku godinu kada su smenjivali druge i dovodili ove čije pozicije sada brane? Tada su likovali jer, objektivno, bila je to njihova pobeda. Kažu da brane vrhunske profesionalce. Da li? Kakav je to profesionalizam kad u dve autorske emisije na RTV jednog čoveka nazovete fašistom, ne pozivajući istog da bar kroz izjavu, u pet rečenica, kaže šta misli, da se brani. Da li je RTV tužilaštvo ili medijska kuća, sudnica bez prisustva optuženog ili TV studio.

Od svih autora registrovanih poslednjih godina na RTV, najliberalniji je onaj kome su posudili termin, gost-urednik Zoran Panović. Emisija se zove „Presija“. Ostali autori, voditelji, zovite ih kako hoćete, privodili su skoro do poslednjeg svoje istomišljenike: profesore, novinare, pisce, reditelje… propagatore jedne političke opcije – njihove. To je, po njihovom mišljenju, slobodno novinarstvo. Sve suprotno tome zovu povratkom u devedesete. Nije, gospodo, sve suprotno vašem mišljenju i političkom stavu, samo je drugačije mišljenje. Ne sviđa vam se? Pa, sačekajte sledeće izbore i naredno deljenje karata. Možda vam se opet posreći.

A kako funkcionišu stvari u demokratiji, pitajte Timofejeva.

(Večernje novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. N. says:

  Ko kaže da i u zemlji odrpanaca i socijalnih slučajeva ne može biti kvalitetnih političkih skandala? Voli raja da povremeno izvadi nos iz prazne činije.

 2. PORTAL iz BUDUCNOSTI says:

  Ponavljm se, ali je neophodno; RTV treba pod hitno ukinuti. Ko hoce RTV neka ga ponovo osnuje, ali svojim novcem. Ne mogu u ovako maloj zemlji da postoje dve drzavne televizije. A ovi sto protestvuju...pa neka protestvuju, dok god ne ometaju javni red i mir!

 3. dfvt says:

  Ove DOS-ce zeljne krvi i "5 oktobra" drugi deo, na dozivotnu. Pre dozivotne oduzeti sve sto su stekli sedeci na funkicjama koej su sebi podelili od 5 oktobra. Bune se oni za svoj dzep, djubrad ustaska. Srbijanski krem yugonostalgije.

 4. oko says:

  ne brinite srbijo SOROS osniva televiziju u vojvodini STIGO JE I JOZA U SRBIJU .KOD DACICA U SPS bice brastvo i jedinstvo opet srba i hrvata

 5. kojo says:

  vidili vucic ovo stavljaju mu nerede u srbiji a on leti kod nji i gura srbiju u uniju unija srbiju otimlje vucicu okreci glavu gleda pravo

 6. kosovac says:

  Ratko Dmitrović, Ako je tačno ovo što si rekao za Aleksandra Timofejeva, onda je on pogodio u centar. Moraću da menjam svoje negativno mišljenje o njemu. Izgleda da je kod ovog Timofejeva ostalo nešto od Rusa koji su uspeli da se spasu od ruske Oktobarske Revolucije. A „Jogurt revolucija“ je nedostižni pojam za sve strane obaveštajne službe, to je neprijatno iznenađenje svih evroatlantskih političara koji su se uzdali u čarobno dejstvo komunizma. Zamislite ove pedere danas koji vrše svoju demokratsku dužnost, da Berisavljević Čankov tast izaće pred njih, pa da mu daju aplauz. A kako je bilo u vreme Miloševića: Berisavljević drži govor protiv jogurt revolucije, a neko iz mase zapeva „okrenite mu leđa, okrenite mu leđa“. I svi na trgu okreću leđa Berisavljeviću, on drži govor u leđa narodu. A onda se pusti vic za Boška Krunića velikog Vojvođanera: „Loše je rodio kukuruz, na jesen Kruniću kurac“. Tako je i bilo. Ovim člankom si Dmitroviću ipak pokazao da treba verovati u tebe, ne kao konja u koga se treba kladiti, već kao novinara gde ja kao veliki mrzitelj novinara tebi udeljujem kompliment za ovo što si napisao.

 7. kosovac says:

  A ovaj pink na slici sa nečim u usta (valjda pištaljka), pored one sa panoom „neću da mi TRV bude PINK“, zaista liče ne Ponosne, kao i onaj sa pištaljkom u gro planu, samo im fali ona rabota da sednu na nju, pa da pište iz zadovoljstva. To bi se nazvalo „Igranje demonstracija“. Pederska posla.

 8. baja says:

  cisu ovo navijaci ili vucicevi ili cankovi i tadicevi i pajticevi a mozda su i madari imali srba u vojvodini

 9. baja says:

  ovi hoce drzavu ko srbi u hrvatskoj dobice je ko i jaaaa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *