„ГОРИ ИНТЕРНЕТ“ – БАKА ФАХРИЈА је била најстарија Подгоричанка и у само 3 РЕЧЕНИЦЕ сахранила је МИЛОГОРЦЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА! (ВИДЕО)

„ГОРИ ИНТЕРНЕТ“ – БАKА ФАХРИЈА је била најстарија Подгоричанка и у само 3 РЕЧЕНИЦЕ сахранила је МИЛОГОРЦЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА! (ВИДЕО)

21 августа 2019

Пре осам година, тада најстарија жена у региону, а данас нажалост покојна Фахрија Мучић, чији се животни век, према њеном казивању, протегао кроз три века, гостовала је у једној емисији.

У тих десетак минута гледаоци су могли да се диве ведром и бистром Фахријином уму, несвакидашњој физичкој снази (тврдила је да има више од 115 година, а била веома витална и покретна), као и спремности да, и након што је изгубила два сина у истом дану, храбро настави да корача кроз живот и заслужи истинску срећу. Умрла је 2012, окружена бројним потомством, вољена и поштована.Рекла је тада бака Фахрија да добро памти „турски земан“, као и њихово повлачење са ових простора. Сведок је многих ратова, памтила је борбе турске војске, Балканске ратове, Први и Други светски рат… Присетила се и краља Николе, рекла да воли Мила, али никог колико – Тита.

Говорећи о народу старе Подгорице и њиховом односу према суграђанима исламске вероисповести, бака Фахрија је истакла:

– То мало Турака што је било, е овако су нас православни држали – покушала је старица да, ширећи дланове, и гестовима дочара ону нашу изреку – као мало воде на длану.

Истакла је да су Староподгоричани били спремни и залогај из уста да дају комшијама муслиманима:

– Љубили богами, држали, све један другога пазили. Ако није могао (муслиман) – помогао му је (Србин). Нема тога богами (више), нема тога, нема… – оценила је бака Фахрија, и разговор о комшијама закључила следећим речима:

– То су били Срби! Прави Срби! Они кршни! – рекла је бака Фахрија у ауторској емисији „Без граница“ Сеада Садиковића која се емитује на ТВ Вијести.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Hajde babo ti kod tvoga Tita, neka te smeste u Kucu cveca, ima tu jos mesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u