„ГОРИ ИНТЕРНЕТ“ – БАKА ФАХРИЈА је била најстарија Подгоричанка и у само 3 РЕЧЕНИЦЕ сахранила је МИЛОГОРЦЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА! (ВИДЕО)

„GORI INTERNET“ – BAKA FAHRIJA je bila najstarija Podgoričanka i u samo 3 REČENICE sahranila je MILOGORCE ZA SVA VREMENA! (VIDEO)

21 avgusta 2019

Pre osam godina, tada najstarija žena u regionu, a danas nažalost pokojna Fahrija Mučić, čiji se životni vek, prema njenom kazivanju, protegao kroz tri veka, gostovala je u jednoj emisiji.

U tih desetak minuta gledaoci su mogli da se dive vedrom i bistrom Fahrijinom umu, nesvakidašnjoj fizičkoj snazi (tvrdila je da ima više od 115 godina, a bila veoma vitalna i pokretna), kao i spremnosti da, i nakon što je izgubila dva sina u istom danu, hrabro nastavi da korača kroz život i zasluži istinsku sreću. Umrla je 2012, okružena brojnim potomstvom, voljena i poštovana.Rekla je tada baka Fahrija da dobro pamti „turski zeman“, kao i njihovo povlačenje sa ovih prostora. Svedok je mnogih ratova, pamtila je borbe turske vojske, Balkanske ratove, Prvi i Drugi svetski rat… Prisetila se i kralja Nikole, rekla da voli Mila, ali nikog koliko – Tita.

Govoreći o narodu stare Podgorice i njihovom odnosu prema sugrađanima islamske veroispovesti, baka Fahrija je istakla:

– To malo Turaka što je bilo, e ovako su nas pravoslavni držali – pokušala je starica da, šireći dlanove, i gestovima dočara onu našu izreku – kao malo vode na dlanu.

Istakla je da su Staropodgoričani bili spremni i zalogaj iz usta da daju komšijama muslimanima:

– Ljubili bogami, držali, sve jedan drugoga pazili. Ako nije mogao (musliman) – pomogao mu je (Srbin). Nema toga bogami (više), nema toga, nema… – ocenila je baka Fahrija, i razgovor o komšijama zaključila sledećim rečima:

– To su bili Srbi! Pravi Srbi! Oni kršni! – rekla je baka Fahrija u autorskoj emisiji „Bez granica“ Seada Sadikovića koja se emituje na TV Vijesti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Hajde babo ti kod tvoga Tita, neka te smeste u Kucu cveca, ima tu jos mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *