ГОРИ ИРСКА – СУКОБИ СА ПОЛИЦИЈОМ – ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ЏОНСОН (ВИДЕО)

ГОРИ ИРСКА – СУКОБИ СА ПОЛИЦИЈОМ – ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ЏОНСОН (ВИДЕО)

8 априла 2021

ГРУПА младих у пробританском подручју Белфаста запалила је отети аутобус и напала полицију камењем у најновијем у низу насилних акција започетих прошле недеље у Северној Ирској.

Више десетина полицајаца рањено је у ноћном насиљу које је укључивало паљење аутомобила и бацање молотовљевих коктела на полицију, наводи Ројтерс.До насиља долази усред растуће фрустрације међу многима у про-британској унионистичкој заједници због нових трговинских баријера између Северне Ирске и остатка Уједињеног Краљевства које су резултат британског изласка из Европске уније.

Пробританска Демократска унионистичка партија (ДУП) указала је на прошлогодишњу одлуку полиције да не прогони ирске националисте Шин Феина због велике сахране којом су прекршене антипандемијске мере.

Шин фејн су заузврат окривили ДУП за подстицање тензија својим одлучним противљењем новим трговинским аранжманима и позивом последњих дана да шеф полиције у региону да оставку.

До насиља је дошло у западном Белфасту, у близини такозваног „мировног зида“ који дели заједницу од ирског националистичког упоришта Фалс Роуд, где су се такође окупиле групе младих.

Зидови и ограде су изграђени између две заједнице како би се спречили сукоби током три деценије насиља у Северној Ирској које се углавном оконачало мировним споразумом из 1998. године.

И лидери највећих политичких партија Северне Ирске Шин Фејн и ДУП осудили су насиље, нарочито отмицу аутобуса и напад на фоторепортера листа Белфаст Телеграф.

ЏОНСОН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО

БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон изјавио је вечерас да је дубоко забринут због сцена насиља у Северној Ирској, где је група младих у пробританском подручју Белфаста отела и запалила аутобус и напала полицију камењем.

Џонсон је на Твитеру навео да је посебно забринут због напада на Полицијску службу Северне Ирске, једног возача аутобуса и једног новинара, преноси Ројтерс.

Група младих у пробританском подручју Белфаста запалила је отети аутобус и напала полицију камењем у најновијем у низу насилних акција започетих прошле недеље у Северној Ирској.

– Начин да се превазиђу разлике је дијалог, а не насиље или криминал – поручио је Џонсон.

Више десетина полицајаца рањено је у ноћном насиљу које је укључивало паљење аутомобила и бацање молотовљевих коктела на полицију, наводи Ројтерс.

До насиља долази усред растуће забринутости многих у про-британској унионистичкој заједници због нових трговинских баријера између Северне Ирске и остатка Уједињеног Краљевства које су резултат британског изласка из Европске уније.

Пробританска Демократска унионистичка партија (ДУП) указала је на прошлогодишњу одлуку полиције да не прогони ирске националисте Шин Феина због велике сахране којом су прекршене антипандемијске мере.

KOMENTARI2 коментара

  1. Gagi says:

    Tako je genetska braco (nisam pogresio) samo gruvajte. Uvek je dobra motka po grbaci na kraju dovela do mirovnih procesa. Evo sta truli europski politicki mudrac izrece: "Način da se prevaziđu razlike je dijalog, a ne nasilje ili kriminal – poručio je Džonson." Vrhunska politicka demagogija od coveka cija je drzava najveci istorijski kolonizator. TO izrece politicar cija je drzava vekovima bez bilo kakvog dijaloga ubijala koga je stigla. Nema vise nikakvog narodnog dijaloga sa pokvarenom i trulom birokratijom, ta vremena prevare su prosla. Narodi su svesni da su svi vazeci zakoni u drzavama doneti da bi se zastitila autokratija, pozicija drustvenih krpelja. Najvece nasilje i kriminal su upravo zakoni, oni su osmisljeni da aboliraju najvece narodne kriminalce. Uvek je u istoriji motka bila pravednija od paragrafa i "slobodnog sudskog uverenja". Tek krece haos u svetu, ovo je samo pocetak, tek ce svetski "mudrolozi" videti koju su gresku napravili kada su se osmelili da puste ovaj virus i potruju svetsko stanovnistvo. Nazalost, crne prognoze pametnih ljudi se ostvaruju.

    • doktrina soka says:

      tacno.neka sada sredjuju svoje dvoriste TE POKVARENE I UBICE ENGLEZI.........ETO...NSP...U RUKAMA NARODA...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u