ХАНДКЕ ОДБРУСИО НОВИНАРИМА: “ Оставите ме на миру!“

ХАНДКЕ ОДБРУСИО НОВИНАРИМА: “ Оставите ме на миру!“

16 октобра 2019

Аустријски писац Петер Хандке, овогодишњи добитник Нобелове награде, имао је непријатан сусрет са новинарима у родном Грифену, због чега је отказао за данас послеподне планирани „кратки сусрет“ са представницима медија.

Хандкеа је дошао у Грифен током дана, али је ситуација ескалирала током вечери на састанку са представницима општина на који је дошао и председник покрајине Корушке Петер Кајзер.Супротно најављеном, са Кајзером је дошао и један број новинара.

Хандке је, најпре, одговарао на питања новинара, али када су почели да га запиткују за нападе у Немачкој због добијања награде, он је одустао од даљег разговора:

„Стојим испред свог улаза и ту је 50 новинара, сви ме питају нешто, кажу да су прочитали нека моја дела, да ли знам шта сам писао… Питају како реагује свет, реакција на реакцију… Ја сам писац и оставите ме на миру, не постављајте ми таква питања“, поручио је Хандке новинарима, преноси аустријски радио „Ое1“.

На крају је поручио да више никада неће одговарати на питања новинара, јер се не интересују за његова дела, већ само за политичка реаговања на Нобелову награду.

KOMENTARI7 коментара

 1. Filip says:

  Tako je trebao da odbrusi i Nobelovoj nagradi, a ovako je pljunuo sam na sebe i svoje principe. Odbio je neku nagradu u svojoj zemlji jer ne želi ništa sa njima, a Nobelova nagrada može jer je lepa para u pitanju. E moj Handke, znači cena principa kod tebe ipak postoji. Trebao si da se ugledaš na Sartra!

  • padre says:

   Po tvom mišljenju verovatmo bi trabalo i da prestane da piše!Šta ovi novinari imaju sa Nobelom, sami ne znaju ništa da stvore, ali bi oni sudili,ko zaslužuje nagradu!

  • persida says:

   Tomas Bernhard je celoga zivota pljuvao Austriju, a prihvatio je sve nagrade koje su mu dodeljene u Austriji. Ja sam mislila da ce Handke odbiti nagradu, tesko je suditi jer ne znamo sta se krije iza te odluke.

  • Slavko says:

   Lepo si postavio pitanje i sam odgovorio

 2. Filip says:

  Celog života kritikuje Zapad, kapitalizam, zapadne vrednosti, komisiju koja dodeljuje Nobelove nagrade, kritikovao je dobitnike Nobelove nagrade za mir i komisiju koja ih je dodeljivala, a sad odjednom mu to odgovara jer je on dobio tu nagradu. Pljunuo je sam na sebe i sve ono što je govorio! BIO BI GROMADA U OČIMA SVIH NAS DA IH JE ODBIO! TO BI BIO VELIKI UDARAC ZA TU NAGRADU! ALI NIJE SVAKO SARTR!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u