ХАОС МЕЂУ ШИПТАРИМА У ПРИШТИНИ: Тачи хоће нову владу, а Курти нове изборе!

ХАОС МЕЂУ ШИПТАРИМА У ПРИШТИНИ: Тачи хоће нову владу, а Курти нове изборе!

30 марта 2020

Косовски председник Хашим Тачи почеће ове недеље консултације са парламентарним странкама и покушаће да формира нову владу.

Самоопредељење, као победник избора одржаних 6. октобра прошле године, саопштило је да неће прихватити још један мандат.

Према тумачењима појединих правника, председник неће моћи да да мандат некој другој странци уколико странка која је освојила највише гласова на изборима не предложи име из својих редова или се изричито не одрекне права да то учини.Лидер Самоопредељења Аљбин Курти рекао је Тачију да размисли о датуму избора пре него што предложи нови мандат за састав владе.

У изјави на друштвеним мрежама, Курти је рекао да је најважнији члан 82.2 Устава Косова који предвиђа да председник Косова распушта скупштину након успешног изгласавања неповерења влади.

Он сматра, да у овом случају не би требало примењивати члан 95. у ком је предвиђено да уколико премијер поднесе оставку или из неких других разлога његово место остане упражњено, скупштина даје мандат новом кандидату за формирање владе.

Према Куртију, постоји суштинска разлика између ситуације када премијер поднесе оставку и када парламент гласа о неповерењу влади.

Претходних дана изнето је више различитих тумачења новонастале политичке ситуације у Приштини. Део правних стручњака тврди да парламентарне странке могу да формирају нову владу у којој неће бити Самоопредељење, док поједини сматрају да то по уставу није предвиђено.

(Kosovo-onlajn)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u