ХАРАДИНАЈ: Сада је јасно Србија неће признати „Косово“ ако се не одрекнемо дела територије

ХАРАДИНАЈ: Сада је јасно Србија неће признати „Косово“ ако се не одрекнемо дела територије

31 јануара 2019

ПРЕМИЈЕР привремених  шиптарских приштинских институција, Рамуш Харадинај, поновио је данас да је спреман на укидање наметнутих такси Србији под условом „узајамног признања“, али да сада разуме да признање косовске независности није могуће добити без одрицања дела косовске територије.

Он то, казао је, неће дозволити, неће дозволити ни формирање Заједнице српских општина, јер не жели Републику Српску на територији Косова.Тврди да је Приштина до сада начинила довољно уступака и да је чак веровао у могућност помирења Срба и Албанаца.

Али, очито је, каже, да то није довољно и сада траже да се одрекнемо дела своје територије на северу где су косовски рудници и богатство.

„Рекли су нам дајте им (Србији) мало територије и признаће вас, или, рекао је Харадинај, неку републику унутар“ –  пренијела је приштинска Коха.

Спреман је, каже, да отвори косовско тржиште за производе из Србије, али да за узврат добије признање косовске независности.

„Косовско тржиште вреди милијарду евра годишње. Преко 500 милиона је на основу папира и исто толико без папира. Буџет Косова је 2,3 милијарде евра, значи то није мала цифра. Ако желе наше тржиште, ми кажемо, у реду, дајемо вам тржиште, а ви нама дајте признање“, казао је Харадинај и додао да не види какве то има везе са односима Приштине и САД.

„Не верујем да претерујем или да кварим односе са неким нашим пријатељем“, рекао је Харадинај, одговарајући председнику парламента Кадрију Весељију, који је предложио привремену суспензију такси на 120 дана.

Ако би, како је рекао, Косово „отворило своја врата за производе из Србије“ на 120 дана, више неће бити потребе за враћањем такси јер за то вријеме на Косово може да уђе велика количина робе.

За њега је, каже, битно да Косово буде искрено са својим партинерима, САД и ЕУ, и да треба да им се каже зашто се све то ради.

Подсетио је да политичке лидере Косова није занимало пријатељство са САД, када је у скупштини предложено укидање одлуке о формирању Специјалног суда.

„Када смо ми били у питању и када смо се плашили од Специјалног суда, покушали смо да оборимо закон. И ја сам то хтeо“, рекао и подсјетио такође, да су САД тада поручивале да то значи „забијање ножа у леђа“.

„Тада и данас ми смо ти исти људи, Хашим, Кадрија, Рамуш. Пет пара нисмо дали, јер се радило о нама, и уопште се нисмо секирали што ћемо угрозити то партнерство. А сада, када тражимо признање Косова, неки кажу да неће да угрозе партнерство са САД“, рекао је Харадинај на обележавању 22, годишњице страдања „народних хероја“ Захира Пајазитија, Едмонда Хоџе и Хакифа Зејнулахуа у Јунику.

KOMENTARI4 коментара

 1. opet ja says:

  Haradinaj, Tači i Vučko su poslovni partneri u švercu. Zato Vučko neće da pošalje vojsku i policiju na Kosovo jer bi time ugrozio zajedničke poslove. Sve je ovo njihov dogovor koji svako koristi na svoj način za svoje potrebe. I ne skidajte mi komentar.

 2. rodja says:

  "HARADINAJ: Sada je jasno Srbija neće priznati „Kosovo“ ako se ne odreknemo dela teritorije." Uvertira za "teške kompromisne odluke" od strane Srbije!!!

  • Zarko Mrdalj says:

   niti se pita vucko ni taci pita se nato pakt WA. mitrovica ide u vuciceve ruke a srbija i srpska dodik idu u uniju i nato pakt zbog mitrovice i zvecena da bi vucic osto jos da vlada sa srbima

 3. Nebeska Srbija says:

  Ubico,ne dela teritorije nego SVE DA VRATITE!A nas predsednik moze da vam pokloni svoju kucu slobodno a srbsku teritoriju da ne daje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u