ХИЉАДЕ НА ПРОТЕСТУ У МОЛДАВИЈИ: Траже уједињење са Румунијом

ХИЉАДЕ НА ПРОТЕСТУ У МОЛДАВИЈИ: Траже уједињење са Румунијом

1 септембра 2018

Неколико хиљада грађана Молдавије окупило се у Кишињеву како би захтевали уједињење са Румунијом.

Окупљени су носили румунске и заставе Молдавије које су готово идентичне и узвикивали „уједињење“, „Бесарабија, румунска земља“, преноси АП.Демонстранти су аплаудирали групи од неколико десетина Румуна који су се придружили протестима, а који су стигли у главни град Модлавије након што су прешли пут од 1.300 километара започет у Румунији 1. јула.

Како се наводи, држављанима Румуније већ неколико дана је забрањен улазак у Молдавију, након што је гранична полиција проценила да представљају опасност по јавни ред.

Молдавија, која је до Првог светског рата била у саставу Русије, ујединила се са Румунијом 1918. године, да би 1940. била припојена Совјетском Савезу, а 1991. године постала независна.

KOMENTARI5 коментара

 1. Hruscov says:

  Deo Rusima, deo Rumunima i cao.

  • Milan says:

   Ne, baš ovako kao što je sada to je dobro s tim da se Moldavija ne pripoji Rumuniji. Ovako je cela Moldavija vojno neutralna. A Rumunija je NATO članica te ne treba ništa da dobije da se ne bi širio NATO. Rumuni neka misle kako će platiti onih 2% NATO-u. Šteta što već nije poraslo na 4%.

 2. PRVA LINIJA says:

  NAPRAVITE TEKST I OBJAVITE STA TO RUSKI VOJNICI CUVAJU U MOLDAVIJI... STA JE POSEDOVALA SOVJETSKA DAL 18 ARMIJA I STA SE TO CUVA U MAGACINIMA OD NAORUZANJA A NIJE POVUCENO U RUSIJU... MISLIM DA BI TO BILO INTERESANTNO ZA MNOGE POGOTOVO STO NAS DO TIH MAGACINA DELI SAMO PAR STOTINA KILOMETARA...

  • Milan says:

   Blizu su, ali nije u tome stvar. U magacinima u Pridnjestrovlju ruski vojnici sigurno nešto čuvaju i nije bitno šta konkretno čuvaju. Ovo je bitno: da bi neka država postala članica NATO-a ona mora imati kontrolu svih svojih granica. Moldavija (33.846 km2) nema kontrolu svoje istočne granice zbog pobunjene pokrajine Pridnjestrovlje (4.163 km2). Pridnjestrovlje je faktički manja nezavisna država, ali i nepriznata država. Moldavija zasad je vojno neutralna i drži se tog kursa, ali ako bi se pripojila Rumuniji onda se ona pripaja državi koja je NATO članica od okotbra 2004 godine! Time bi se i NATO proširio još na istok, a problem Pridnjestrovlja postao bi ponovo veoma aktuelan. Da se vratimo na početak. Ruski vojnici kad čuvaju svoje pozicije u maleckom Pridnjestrovlju čuvaju celu Moldaviju jer zbog njih Moldavija ne ispunjava uslov da postane članica NATO-a. Sličan problem ima Ukrajina zbog Donbasa (jugoistočne Ukrajine), zatim Gruzija zbog Južne Osetije i Abhazije. Ni Vučićeva Srbijica nema kontrolu svojih južnih granica te u ovakvom stanju sve i da hoće ne može Vučko ni da pošalje zahtev za članstvo Srbije u toj alijansi. KIM sve u ovakvom porobljenom stanju verno nas čuva od članstva u NATO-u.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u