Хоће ли рачун стићи Србији? | ИНТЕРМАГАЗИН

Хоће ли рачун стићи Србији?

11 јануара 2017

kul-kojadinovic_620x0

ЗА протеклих десет година нико од надлежних државних органа није тражио моју изјаву о депоу „Кунсттранса“ и уговору између Народног музеја и ове фирме, потписаног у време док сам био министар културе – каже за „Новости“ Драган Којадиновић.

Бивши министар је, међутим, позван да сведочи на међународној арбитражи у Хагу, у мају следеће године, поводом тужбе „Кунсттранса“ против наше државе, због претрпљене штете, јер се у њихов депо у Крњачи никада није уселио ни један експонат Народног музеја, нити им је исплаћена иједна кирија. Којадиновића је као сведока навео управо тужилац, „Кунсттранс“.

– Ово је први пут да сам добио молбу да дам своје виђење – објашњава Којадиновић. – На списку сведока су и тадашња директорка Татјана Цвијетичанин и чланови УО Народног музеја. Моја је дужност да кажем како је било. Уговор о изнајмљивању депоа потписали су Народни музеј и „Кунсттранс“, а коначну одлуку донела је својим закључком Влада Србије.

Пре склапања уговора са „Кунсттрансом“, по тврдњама Којадиновића, било је покушаја да се 200.000 експоната из Народног музеја измести у одговарајући војни објекат, али су им нуђене зграде оштећне током НАТО агресије. Без обзира на што се налазио на месту министра културе, саговорник нас уверава да није био упознат са „Анализом безбедносне угрожености лица, објеката и материјалних добара“ наменски урађеном јула 2006. године, за депо Народног музеја у Крњачи, а у коме се износи да се депо налази у „забареном простору“ подложном плављењу у време великог водостаја Дунава, поред бензинске пумпе, цистерне за гас… Први пут је, истиче, за постојање тог документа чуо јуче од нас.

Да документ није био заведен као службена тајна и да му је био доступан, Којадиновић тврди да би позвао на разговор онога ко га је саставио, да би вероватно тражио додатно мишљење, и уколико би утврдио да су информације тачне, никада не би тражио од Владе да донесе позитиван став о овом послу:

– Али, да је Народни музеј остао упоран да се потпише уговор са „Кунсттрансом“, не бих могао ништа. Иначе, „Кунсттранс“ је много јака фирма, која тражи да се заштити њена инвестиција. Арбитража ће их дебело коштати, али ће на крају, највероватније, нажалост то Србија да плати – закључује Којадиновић.

Да је уговор потписан са „Кунстрансом“, са правног, финансијског и практичног становишта апсолутно неповољан и штетан по државу, проценило је министарство на чијем челу је био Небојша Брадић, а против овог предузећа поднета је тужба Трговинском суду у Београду. Овај спор, као и онај по тужби „Кунсттранса“, решен је у корист наше државе.

Корак даље отишао је Братислв Петковић, као министар културе, за време чијег мандата су поднете и кривичне пријаве против Н. Н. лица у фирмама „Кунсттранс“ и „Монтера“, која је добила новац за реконструкцију Музеја савремене уметности, а потом прогласила стечај, а да посао није завршила.

– И данас сматрам да је посао са „Кунсттрансом“ неповољан по државу, зато сам и поднео кривичну пријаву – каже, за „Новости“, Петковић. – Прво, експонати не могу да буду тако далеко од кустоса, а потом и висина закупа је била неприхватљива. Од само једне месечне закупнине, од 35.000 евра могао је да се направи нови објекат. Магацин није ни постојао када су правили уговор, а сада се на арбитражи траже милиони за необављен посао.

КРЊАЧА БОЉА ОД БЕЧА

ПРЕМА Којадиновићевим речима, пре његовог мандата, Народни музеј је годинама на другим пословима сарађивао са „Кунсттрансом“.

– Када је Зоран Ђинђић сазвао донаторско вече за реконструкцију музеја, већ су у оптицају биле информације ко би могли да буду партнери – наставља наш саговорник. – Пре него што сам постао министар нисам чуо за „Кунсттранс“. Стицајем околности, када сам отварао изложбу Народног музеја у Клагенфурту и на предлог Татјане Цвијетичанин отишли смо у Беч, да погледамо депое „Кунсттранса“. Сада могу да кажем да је њихов депо код нас, по мојој оцени, мада нисам стручан за то, боље опремљен од оног у Бечу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u