ХОЛАНДИЈА блокира Украјину на путу ка ЕУ!

ХОЛАНДИЈА блокира Украјину на путу ка ЕУ!

16 децембра 2016

1poroshenko-546z

Ма колико Украјина желела да се једног дана прикључи Европској унији, сва је прилика да ће то остати само пуста жеља, бар док се једна чланица Уније овако снажно противи. Наиме, пошто су у априлу ове године Холанђани на референдуму одбацили Споразум о слободној трговини између ЕУ и Кијева, сада су издејствоване и писмене гаранције лидера ЕУ да прикључивање Украјине европској породици народа неће скоро бити „на тапету“.

Споразум је већ потписало 27 држава-чланица ЕУ, чак га је и сама Влада Холандије прихватила, али у озбиљним и уређеним државама „глас народа“ се итекако поштује, јер уколико га политичари игноришу, убрзо следе политичке консеквенце.

С друге стране, у државама као што је Србија, где постоје тенденције да један човек практично одлучује о свему, скоро да нема никаквих шанси да се народ изјасни о тако важном питању као што је учлањење у Европску унију. Али, то је већ други проблем…

У чему се овде у ствари ради? Холандски премијер Марк Руте се залаже за прихватање споразума јер сматра да би неуспех у његовој ратификацији „био највећи поклон за руског председника Владимира Путина“. Истовремено, он оптужује Русију за агресивно понашање, поготово на истоку Украјине.

Међутим, холандски грађани су у страху да би јачање веза између ЕУ и Кијева једног дана довело и до придруживања Унији ове велике словенске земље.

Зато је Влада Холандије тражила гаранције да тај споразум не води према чланству Украјине, да неће бити нових финансијских обавеза према тој земљи, да неће бити војно-одбрамбених обавеза, као ни приступа тржишту рада за Украјинце.

Холандски премијер на тај начин жели да очува јединство ЕУ, али већ има земаља (међу којима се највише истичу Чешка и Пољска), којима сметају холандски захтеви зато што желе да задрже могућност будућег украјинског чланства у Унији.

ЕУ жели да одмакне Украјину из руске орбите, али истовремено популистичка реторика у земљама чланицама све више доводи у питање такав приступ. Тако долазимо до парадокса да неке земље из истог разлога желе да приме Украјину у ЕУ, а друге не. Изгледа да једина ствар око које Европљани данас могу да се сложе јесте борба против највеће „бабароге“ – Владимира Путина.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u