ХОЛАНДИЈА блокира Украјину на путу ка ЕУ!

HOLANDIJA blokira Ukrajinu na putu ka EU!

16 decembra 2016

1poroshenko-546z

Ma koliko Ukrajina želela da se jednog dana priključi Evropskoj uniji, sva je prilika da će to ostati samo pusta želja, bar dok se jedna članica Unije ovako snažno protivi. Naime, pošto su u aprilu ove godine Holanđani na referendumu odbacili Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kijeva, sada su izdejstvovane i pismene garancije lidera EU da priključivanje Ukrajine evropskoj porodici naroda neće skoro biti „na tapetu“.

Sporazum je već potpisalo 27 država-članica EU, čak ga je i sama Vlada Holandije prihvatila, ali u ozbiljnim i uređenim državama „glas naroda“ se itekako poštuje, jer ukoliko ga političari ignorišu, ubrzo slede političke konsekvence.

S druge strane, u državama kao što je Srbija, gde postoje tendencije da jedan čovek praktično odlučuje o svemu, skoro da nema nikakvih šansi da se narod izjasni o tako važnom pitanju kao što je učlanjenje u Evropsku uniju. Ali, to je već drugi problem…

U čemu se ovde u stvari radi? Holandski premijer Mark Rute se zalaže za prihvatanje sporazuma jer smatra da bi neuspeh u njegovoj ratifikaciji „bio najveći poklon za ruskog predsednika Vladimira Putina“. Istovremeno, on optužuje Rusiju za agresivno ponašanje, pogotovo na istoku Ukrajine.

Međutim, holandski građani su u strahu da bi jačanje veza između EU i Kijeva jednog dana dovelo i do pridruživanja Uniji ove velike slovenske zemlje.

Zato je Vlada Holandije tražila garancije da taj sporazum ne vodi prema članstvu Ukrajine, da neće biti novih finansijskih obaveza prema toj zemlji, da neće biti vojno-odbrambenih obaveza, kao ni pristupa tržištu rada za Ukrajince.

Holandski premijer na taj način želi da očuva jedinstvo EU, ali već ima zemalja (među kojima se najviše ističu Češka i Poljska), kojima smetaju holandski zahtevi zato što žele da zadrže mogućnost budućeg ukrajinskog članstva u Uniji.

EU želi da odmakne Ukrajinu iz ruske orbite, ali istovremeno populistička retorika u zemljama članicama sve više dovodi u pitanje takav pristup. Tako dolazimo do paradoksa da neke zemlje iz istog razloga žele da prime Ukrajinu u EU, a druge ne. Izgleda da jedina stvar oko koje Evropljani danas mogu da se slože jeste borba protiv najveće „babaroge“ – Vladimira Putina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *