Хотел у рударској јами, 16 спратова испод земље

Хотел у рударској јами, 16 спратова испод земље

22 новембра 2018

Луксузни хотел који ће бити отворен у уторак у Шангају нуди гостима с дубоким џепом шансу за веома дубок сан, јавља АП.

Хотел „Интерконтинентал Шангај Вондерленд“ (Интерцонтинентал Схангхаи Wондерланд Хотел) изграђен је у дубокој јами некадашњег рудника, тако да је 16 од његових 18 спратова испод нивоа земље, а два су под водом.

„Пројектовао сам много различитих типова зграда у Великој Британији, Европи, Дубаију и другде, али ово је нешто потпуно друкчије и постало је скоро моје животно дело, због чега могу да кажем да је то вероватно најзначајнија грађевина коју сам пројектовао“, рекао је главни архитекта Мартин Јохман (Јоћман), познат по небодеру Бурђ Ал-Араб у Дубаију.

Реализација пројекта почела је 2006. године, али је његов завршетак одлаган више пута, највише због техничких захтева, као што су строги прописи у вези са заштитом од земљотреса и одржавањем нивоа воде.

Званичник Унеска Мајкл Крофт (Мићаел Црофт) оценио је хотел са 336 соба као модел одрживог развоја.

„Могли смо да напустимо рудник, али нисмо. Претворили смо га у драгоценост“, рекао је Су Шитан, потпредседник грађевинске групе Шимао из Хонгконга која је подигла хотел.

Хотел је подигнут у Сонгђијангу, у близини шангајског међународног аеродрома Хонгћијао. Цене ноћења крећу се од 530 до 860 долара, наводи АП.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u