Хотел у рударској јами, 16 спратова испод земље

Hotel u rudarskoj jami, 16 spratova ispod zemlje

22 novembra 2018

Luksuzni hotel koji će biti otvoren u utorak u Šangaju nudi gostima s dubokim džepom šansu za veoma dubok san, javlja AP.

Hotel „Interkontinental Šangaj Vonderlend“ (Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel) izgrađen je u dubokoj jami nekadašnjeg rudnika, tako da je 16 od njegovih 18 spratova ispod nivoa zemlje, a dva su pod vodom.

„Projektovao sam mnogo različitih tipova zgrada u Velikoj Britaniji, Evropi, Dubaiju i drugde, ali ovo je nešto potpuno drukčije i postalo je skoro moje životno delo, zbog čega mogu da kažem da je to verovatno najznačajnija građevina koju sam projektovao“, rekao je glavni arhitekta Martin Johman (Joćman), poznat po neboderu Burđ Al-Arab u Dubaiju.

Realizacija projekta počela je 2006. godine, ali je njegov završetak odlagan više puta, najviše zbog tehničkih zahteva, kao što su strogi propisi u vezi sa zaštitom od zemljotresa i održavanjem nivoa vode.

Zvaničnik Uneska Majkl Kroft (Mićael Croft) ocenio je hotel sa 336 soba kao model održivog razvoja.

„Mogli smo da napustimo rudnik, ali nismo. Pretvorili smo ga u dragocenost“, rekao je Su Šitan, potpredsednik građevinske grupe Šimao iz Hongkonga koja je podigla hotel.

Hotel je podignut u Songđijangu, u blizini šangajskog međunarodnog aerodroma Hongćijao. Cene noćenja kreću se od 530 do 860 dolara, navodi AP.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *