ХРВАТ УРНИСАО ШИПТАРЕ: Разоткрио њихову лажну историју

ХРВАТ УРНИСАО ШИПТАРЕ: Разоткрио њихову лажну историју

30 новембра 2020

СУЖИВОТ Срба и Албанаца преко је потребан, али он се не може градити на лажима, а то што Албанци тренутно раде није само крађа, то је силовање историје, рекао је у интервјуу за Косово Онлајн хрватски теолог и историчар Горан Шарић.

На покушај Албанаца да оспоре присуство Срба на простору Косова и Метохије, Шарић као истакнути познавалац историје Балкана каже да колико год на Косову и целом Балкану копамо далеко у прошлост, наилазимо на српске трагове.Актуелан је покушај појединих албанских историчара и политичара да српско наслеђе на Косову прикажу као албанско. Може ли пропаганда да ускрати Србима право наслеђа на Косову? Зашто се краде српска историја?

То што они раде није само крађа, то је силовање историје. Кад украдете нечију територију, потребно је крађу прикрити „историјским правом“. Марк Твен каже да док истина обује ципеле, лаж пропутује пола света. Ових дана поједини албански историчари путују светом и тврде да су Албанци хиљадама година на Балкану, да су Немањићи албанског порекла и да Срби нису постојали пре Вука Караџића. Што је већа истина, већа лаж је потребна да је сакрије. Ти албански историчари подсећају на онај виц о грбавцу који је пустио браду, да га више не зову грба него брада. Суживот Албанаца и Срба преко је потребан, али он се не може градити на лажима.

Ко су аутохтони становници Косова?

Реч је о народу у античким изворима названим Дарданци, мада не знамо како су они сами себе звали. Грчки и римски аутори нису склони тим староседеоцима Косова. Описују их са презиром и мржњом, која је карактеристична и за касније описе Срба. Тако пишу да су Дарданци дивљаци и да се купају само три пута у животу, приликом рођења, на венчању и на сахрани. Заправо се не ради о нехигијени него о обредним купањима. Занимљиво да се исти обичај обредног купања задржао код Срба до данашњих дана. То је врло важна паралела између Срба и Дарданаца и један од бројних доказа који показују да су Срби потомци античких становника Косова. Познати град у држави Дарданаца звао се Била Зора што на српском значи „бела зора“, синтагма која се и данас користи. Најпознатији дардански краљ био је Грабо из племена Грабића. Код Срба и других јужних Словена још увек постоје презимена Грабар, Грабовац, Грабарић, Грабаревић и Грабовић, као и разна места са називима Граб или Грабић. И сама реч је словенска, повезана са појмовима „граба“, „гроб“, „гробница“, „гробље“, „гребати“, „грабље“, „грабити“…

Од када датира српско присуство на простору Косова и Балкана?

Колико год на Косову и целом Балкану копамо далеко у прошлост, наилазимо на српске трагове. На овим просторима у време Римског царства постоји бар шест племена која у свом називу имају основу “сер” или “сар” – Серви (Лимиганти), Серрети, Серапилли, Сарди, Сардеати и Сармати. Најучесталија основа за називе античких Балканаца је сер или сар, а нико се од српских историчара није тиме бавио. Изгледа да је Косово било света земља за становнике Балкана још у млађем каменом добу, у време тзв. Винчанске цивилизације. Једино винчанско насеље које је било утврђено било је Валач на Косову. Тамо смо нашли јако пуно култних предмета из тог периода што указује да је цело подручје имало духовну важност. Тако је остало и хиљадама година касније јер 1313. у Светостефанској повељи краљ Милутин поклања Валач манастиру Бањска, што сведочи о религиозном континуитету.

Када се Албанци појављују на Косову?

Албанци се на Балкану појављују у 11. веку, по свој прилици као пратеће трупе ромејског војсковође Георгиуса Манијака, али на Косово долазе касније, први албански досељеници пристижу непосредно пре доласка Турака. У време првих векова Османлијске власти албанско присуство на Косову било је на нивоу статистичке грешке, све до краја 17. века и Аустријско-Турског рата кад је царска аустријска војска продрла до Приштине. Срби стају на њену страну, али се у јануару 1690. царска војска повлачи и оставља Србе на милост и немилост Турака. Тада патријарх Арсеније ИИИ Чарнојевић са десетинама хиљада Срба креће према Београду, а читава села остају пуста. Број Албанаца постепено расте, али ће Срби упркос прогонима и исељавањима на Косову остати већинско становништво све до почетка 20. века.

Чији су Дечани? Чији су манастири и цркве на простору Косова? Ако су албански, зашто их чува НАТО?

Дечани су српски, као и сви остали манастири и цркве на Косову и Метохији. Подигао их је српски краљ Урош 3. Дечански, у време док Албанци још нису ни живели на Косову. Предлог за градњу храма у Дечанима дао је сам Свети Сава. Зашто је средиште српске патријаршија 1253. године премештено из Жиче у Пећ? Зато што је Косово тада центар српске државе, етнички чисто српско подручје, док су до Краљева могли упасти Кумани, Монголи или Мађари.

Шта нам говори чињеница да се град Берат у данашњој Албанији некада звао Београд и Светиград?

То нам говори да је велики део данашње Албаније пре доласка Албанаца био насељен Србима. Зашто у Србији немамо градове који носе албанска имена? Немојте заборавити да је Скадар био краљевски српски град и да су на том простору столовале српске племићке и краљевске породице – Балшићи, Црнојевићи, Бранковићи, Мрњавчевићи, Кастриоти… Кад већ спомињем Кастриоте, треба нагласити да су се Кастриоти изворно презивали Браниловић, али су узели назив Кастриот по латинској речи за војно утврђење – „каструм“. Скендербегова мајка била је српска принцеза Војислава Бранковић, отац му се звао Иван Браниловић и живот је завршио на Светој Гори као православни монах. Браћа су му била Станиша, Репош и Константин, а сестре Мара, Јелена, Анђелија, Влајка и Мамица. Изгледа да су му сви у породици били Срби, а он једини Албанац. То не значи да у Скендербеговој војсци није било и Албанаца, било их је, али сам Скендербег је био Србин.

Турци су 1455. спровели попис становништва у „Вуковој области“ како су назвали Косово. Какви су били резултати тог пописа? Које је становништво и у ком проценту тада живело на Косову?

Апсолутну већину чине Срби – 95,88 одсто свих становника Косова тада су Срби. Албанци чине 0,26 одсто становништва као и Грци, док осталих има нешто мање од 4 одсто. Од 14.087 породица на Косову, 12.840 је било српских, 46 албанских, а 99 осталих. Од 480 насеља, Албанаца је било само у 23 села, а и у та 23 села у просеку само две албанске породице. Према томе, Албанци тада живе у свега четири одсто насеља на Косову.

Бугарска историчарка Теодора Толева написала је књигу „Утицај аустроугарске империје на стварање албанске нације“. Шта мислите о њеним истраживањима бечког архива на тему стварања албанске нације, која је преточила у докторску дисертацију?

Рад Теодоре Толеве је врло значајан. Она је сасвим случајно истражујући бечки архив открила низ докумената који сведоче о вештачком креирању албанске нације из разних племена која се често нису могла ни споразумети. Међу данашњим Албанцима има поарбанашених Грка, Срба, Цинцара, Влаха, Турака, досељеника из јужне Италије, па чак и неких кавкаских племена. Толева је показала како је Беч разгранатом мрежом дипломата, фалсифификовањем и пропагандом од те хетерогене масе створио народ. Албанци су им требали послужити као тампон зона, да Србија не изађе на море. Била је то заправо последња велика победа хабсбуршке дипломатије, јер се убрзо монархија распала.

Шта значи реч Косово на албанском језику, а шта на српском?

На албанском Косово не значи ништа. На српском земља птице коса. Широм српског етничког простора постоје топоними са називом Косово, док код Албанаца не постоје. Сама чињеница што Албанци Косово зову српским именом показује да су они на Косово дошли након Срба.

Присуство Хрвата на Косову – да ли га је и у којој мери било?

Ново Брдо је било метропола Европе, док је Лондон још увек био село. Многи трговци и рудари током средњег века долазили су на Косово у потрази за бољим животом. Највише их је било у Јањеву, поред Приштине. Почетком 17. века тамо је забележено 200 православних кућа, 180 муслиманских и 120 католичких. С временом број католика у Јањеву расте и оно постаје оаза за све католике Косова, како католичке Албанце, тако и потомке саских рудара (који нису били само Немци, већ и Словени из Украјине, Мађари…). Они су у 19. и 20 веку под утицајем католичке цркве почели прихватати хрватски идентитет. Јањевци су вредни и радни људи. Већина их живи у Загребу или Кистању где су дошли с једне стране због притиска Албанца, а с друге због Туђмановог позива. Он их је преварио обећавајући им станове и посао, а населио их је у српске куће које су морали напустити кад се променио Закон о привременом кориштењу имовине. Иако постоји прича о њиховом дубровачком пореклу, велика већина Јањеваца нема никакве везе са Дубровником. Нјихов говор не припада дубровачком, него источно-српском торлачком дијалекту. Генетички су најближи Бугарима. Антрополошки личе Албанцима. Данас их је нажалост на Косову остало свега неколико стотина.

KOMENTARI98 коментара

 1. Karital says:

  Koliko plačate ovakve bitange da iznose laži po portalima?

  • Nebeska Srbija says:

   Znas,postoje ljudi koji ne dobijaju pare da bi govorili istinu.

  • jovan says:

   Samo neznalicama i glupanima (kojima je cnn, njujork tajms novokonponovana istorija novokomponovanih naroda-jedino znanje) smeta ISTINA koju je izneo Saric. Arnauti su dosljaci i bili statisticka greska pre dolaska Turaka, sto i oni svojim popisima potvrdjuju. Pre par godina njihov albanski akademik istrazujuci korene otkrio da je u stvari Srbin. Primera da je Saric u pravu ima milion plus. Na zalost, danasnji vladaoci sveta- Veliki brat guraju laznu drzavu Albaniju i laznu drzavu Kosovo i podrzavaju njihove zlocine i lazi.ali i to ce polako da se otkrijee da je u cara Trojana kozje usi. Zao mi je sto zbog iznosenje istine i otpor Zapadnimm lazima i njihovim ljudozdestvima protivima protiv Srba stradaju najbolji, kao sto je doktor istorije Teodora Talave (ubili su je isti oni ljudozderi koji su Srbima na zivo vadili organe), i dr. A najgora stvar po srpski narod sto srpski istoricari, akademci, skolovani, doktorirali na becko-berlinskoj lazi od Berlinskog kongresa do danas, u drzavi Srbiji, samoporicu srpsku istoriju i pomazu neprijateljima Srba, u ovom slucaju novokompnovanoj naciji od sto godina.

  • Archelay says:

   Karital,u pravu ste samo mislim da ovaj Portal nije to za sta ga apostrofirate.

   • jovan says:

    Sta je u pravu????? Kakav portal treba da bude- CNN lazi i ANTISRPSKI????!!!

  • Kosmos says:

   Šta je bilo Arnautu, ne siđa ti se istina ? Pomeri se sa Srbskih portala..

  • sava kostadinovic says:

   Čovek je nučnik i nije prvi koji je na osnovu jezika i genetike ustanovio to o čemu govori. O tome ima p bibliotekama mnogih instituta mnogo toga čakje i jedan Albanski istoričar pisao i pričao o tome a onda je ubijen. profesor sa hHarvarda datira SRBSKU prakulturu LEPENSKI VIR na 12000 gogina pre nove ere a same ruse i ukraince na 3500godina. Hrvati su nastali od nekog Srbskog plemena HORVAT i najbliži su nam pa onda Česi i tako dalje. Jedino je bitnodali te znima istina ili da kontrirašpo internetu. anauti sedele na toske poreklom sa korzike koje je i doveo đorđo manijak i gege predhodnicu divljih plemena koje su kao topovsko meso Turci gurali pred sobomprilikom dolaska na ove prstore. Albanija je nastala zahvaljujući englezima 1912-te godine ka i izrael 1948-me a sami ALbanci šiptae zovu MALJOK što u prevodu znači SELJAČINA!!! toliko o plaćanju.

 2. Kulak says:

  Ah ta nemojte ljudi tako, pa svako ima pravo na neku istoriju kakva god da jeste. Recimo Amerikanci je imaju čitavih 500 godina otkako su istrebili indijance u užasnom genocidu zarad zlatne groznice, zašto sada ne bi i albanci imali neku istoriju? Ako je i nemaju trebalo bi je izmisliti. Po njima je i Džordž Wašington albanac pokreklom iz Peći i zar nemaju amerikanci državu koja se zove Albany? Ako su poreklom Iliri, a Ilirijum je zauzimao i hrvatsku i bosnu i hercegovinu kako to da oni nisu na tim prostorima? Car Dušan sve to osvojio, čak i pola Grčke? Pa šta ćemo, i to je istorija.

  • Kosovac says:

   @ Kulak, …..Немају Американци 500 година историје. Имају 200 година, после капетана Марка и Жалосне Сове, шта им дижеш перке. Хрвати имају већ 29 година историје. Шиптарска писана историја почиње 1908. године проналаском писмености. ……………Али сам почео да сумњам у тебе, да ниси нешто љубоморан на Цара Душана? Видим Путин ти није по вољи, па к'о велим, вероватно не волиш самодршце.

   • Jovo says:

    A gde su srpski istoričari, pa zar mora jedan Hrvat da kaže pravu istinu?!

    • jovan says:

     NEMA SRPSKIH ISTORICARA!!! Srpski istoricara nema odavno, bar 150 godina u kontinuitetu, ni jednog, jer je njima mnogo vaznije sta o njima misle i kazu njihovi mentori sa Zapada, jedino im je to bitno, njih ne zanima Srbija i srpski narod. Ako i postoji neko sa stavom Sarica, nece da kaze jer se boji satanizacije "nvo", "struke", "elite", "drugosrbijanaca-autosovinista", ...

     • RetardiraniBoban says:

      JOVANE, tako je! Na tu temu imaš moj komentar dole...

   • Karital says:

    Zaboravio si da spomeneš Blafa i Floka?

  • branicevac says:

   Americka istorija pocinje posle 1776 godine posle "Bostonske cajanke" a sve dotle su bili Engleski dominion to jest Kolonija!

  • Archelay says:

   Intersovala me je istorija Grcke.Ali,nazalost,tamo nista nema o Dusanu.Sa obzirom da je poznata stvar da su Grci"greka fides"("nepoverljivi",prema Recniku Milana Vujaklije)mene ne iznenadzuje ako se takvo nesto desava.A,posto je on vladao polovine Grcke,sigurno se radi o severnim deo te drzave a tamo su ziveli Negrci koji,odlukom velmoze iz Londona taj narod je progonjen od svoje teritorije u periodu 1945-1948 pod imenom"Gradzanski rat".A Car Dusan je njihova istorija.

 3. Erulian says:

  Briljantan poznavalac i hrabar čovek,koji pokazuje neuobičajenu sklonost ka Srbima, ako je uistinu Hrbat. Nije on urnisao Albance, već sanu-ovce, koje na državnim jaslama zgubidane, a za toliko decenija nisu smogli hrabrosti i znanja da objave narodu koji ih plaća istinu o Kosovu i Metohija. Čak i kada je n u ž n o začepiti gubice trabunjanjima Albanskih tzv istoričara o Srbskoj istoriji. Jedino što su objavili(kao i ostale nvo) je da Kosovu nema spasa.Umesto da nam daju krila, oni ih podrezuju-da ne poletimo.A ovaj Hrvat je očigledno naš.

  • Косовац says:

   @ Erulian, …..Грешиш душу што се тиче сану-оваца. Имају они бар једну позитивну ствар, а то је да су објавили „Меморандум САНУ“. Е, када будеш прочитао тај меморандум (интернет), јави ми се, па кажи како си се одредио поводом Меморандума САНУ. Када ми то будеш рекао, ја ћу да одредим Твој профил.

 4. petrovgrad says:

  Ovaj tekst treba prvo da pročitaju naši istoričari od dr Radoša Ljušića, pa do ovih što gostuju na N1. Ko želi ima gde da nauči.

  • Lucika says:

   Поред тих исторшчара и политичари. г-дина Шарић је пример правог Историчара који увек говори истину засновану на историјским чињеницама, а не политичким подобностима.Велико хвала за Шарића и за ширење истине.

 5. Косовац says:

  Албанци су изумрли народ. Ови данас који живе на југозападу Балкана, то нису Албанци, то су Шиптари. Шиптарима је пре 150 година наметнуто од стране Ватикана (Језуитски одред и Аустрија) да они нису „Шиптари“, него су „Албанци“. И дан данас они не могу да се навикну на то да су „Албанци“, лепше им је да су „Синови Орла - Шиптари“. Али пошто су они навикли да увек буду нечије слуге, прихватају име за нацију „Албанац“ онако како су им наложили господари са данашњег Запада. (Чак су и Хитлера називали Даја Хитлер =Ујка Хитлер). И наравно за назив државе су употребили израз „Албанија“, али то је само за нас са стране, а у „преводу“ тог „Албанија“ остаје њихово аутохтоно име „Шипнија“ (Шћипнија). Да се Власи не сете, они себе зову Шиптари (понос им истаје недирнут), али нама из околине није дозвољено да их тако зовемо (и подсетимо на конвертовање), морамо да их називамо „Албанци“. У супротном, они се фол љуте и вређају. Поштовани Шарић је у праву, Албанци се на Балкану појављују у 11. веку, по свој прилици као пратеће трупе ромејског војсковође Георгиуса Манијака. Из постојбине негде са Кавказа. Без обзира на њихову бројност (која и није била баш велика), нису се прославили као народ, Зато може слободно да се каже да су Албанци изумрли народ. Изгубили су свој идентитет вероватно утапањем у постојеће етничке групе на том простору. Није претерана ни могућност да су се уклопили у Српски етнички корпус који је био и најбројнији. Преостало је Албанаца у неколико села у Италији, колико да се прича о њима као аутохтоним Албанцима. Можда и у Далмацији, уколико их Хрвати нису присвојили по обичају. Као што су урадили са Србима тамо). ………………..Сада је нормално да се постави питање „откуд Шиптари?“. Шиптари су као велика племенска група, негде са далеког севера Европе дошли на просторе данашње Румуније. Сеоба. Ту су и примили романску карактеристику свога језика. Са простора те Румуније, они су џумле сишли доле на тај потез „Албаније“. Добро су се уклопили као планински народ, послушни, па је српска властела (и народ) почела да их цени, Требало би да је то било после 11 века, а пре доласка Турака. Шиптари су тамо живели нормално као и остали, примали или римокатоличку или православну веру, чак су имали и своје кануне (каноне). Нација је почела да се формира. На Албанце нико није мислио, нико их није ни видео у околини, све док Албанци нису били ишчепркани од стране једне Језуитске службе Бечког двора. ………………Ја ово пишем да бих колегама коментаторима пренео нека запажања за које сматрам да не штете ако се саслушају. А за оне који би користили мој слаб углед па да оповргну ово што сам рекао, њима стављам на знање да сам ја само пренео сазнања познатог научника Каплана Буровића. И ево решио сам да овим путем то ставим на папир Интермагазина. ………………..Поштовани Шарић је изнео добар податак да тада Шиптара није било на Косову, било их је тамо негде из Проклетија, заједно са тамо негде Србима, Цинцарима, Грцима, Србима из Црне Горе….. Те Србе, Цинцаре, Шиптаре, на Косово је почела да насељава Турска. Из познатих разлога по којима сорошоиди насељавају сваки простор, мигрантима из економских разлога. Исто као данас, онај који је прешао Проклетије и ушао са фамилијом и волујским колима на Косово (и Метохију), на царини га је чекао хоџа, и помуслиманио. Био он Србин, Шиптар, Цинцар, нема везе, он је постајао Муслиман. Тако је створен Арнаутин. Даље у сваком случају, заједничко име за све те конвертите било је Шиптар, тај термин је победио. Нису дозвољавали да то име за њих буде Турчин, Турци су тада чували своју нацију од страних примеса. Важно је било да Шиптари добро служе. Етцра…..

  • Goran Swe says:

   @Kosovac bas tako, svaka cast. Uvjek volim procitati tvoje dobro potkovane komentare.

  • Бобан says:

   DRUGAČIJE RAZMIŠLJANJE O SVEMU OVOME! Goran Šarić je JEZUITA - jezuitski red je zapravo obaveštajna (bezbednosna) služba u Vatikanu! Jezuitima su podređeni svi ostali katolički redovi: dominikanci, franjevci, benediktanci. Aktuelni papa Franja je bio šef jezuitskog reda (tzv. Crni papa, koji iz senke donosi ključne odluke u Vatikanu!), pre nego što je prethodni papa Benedikt pod prisilom nateran da se povuče i ustupi mesto Franji, što je jedinstven slučaj u istoriji Vatikana. Na ovaj način, prvi put u istoriji, Crni papa je postao i Beli papa (papa koji se javno pokazuje!). Kao da im se mnogo žurilo da se Benedikt skloni i da Crni papa i zvanično postane šef Vatikana?! Kao da imaju neke posebne planove?! Možda je to EKUMENIZAM, koji zagovara ponovnu uniju katolika i pravoslavaca, na takav način da pravoslavci na kraju prihvate papu za svog poglavara. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) postoji jaka ekumenistička struja, na čelu sa vladikom Lavrentijem, koji je 38 sveštenika iz svoje eparhije odveo u Vatikan na poklonjenje i rukoljub papi. Postoji snimak na netu. Ekumenista je i slavonski episkop SPC Jovan, koji je organizovao da katolički sveštenici, zajedno sa pravoslavnim, u Jasenovcu održe tzv. ekumensku službu (?!). Inače, u pravoslavlju postoji striktna zabrana sasluženja sa inovercima, a posebno sa katolicima. Pojedini velikodostojnici SPC su prikriveni ekumenisti i javno ne izražavaju ove stavove, ali tajno podržavaju ekumenizam. Sada upokojeni vladika Artemije je 2010. godine sklonjen sa mesta episkopa raško - prizrenskog, između ostalog i zbog toga što je bio jedan od najglasnijih protivnika ekumenizma, pored toga što se energično borio i protiv nastojanja stranaca da se crkve i manastiri SPC na KiM u dogledno vreme proglase "Kosovskom kulturnom baštinom". Goran Šarić se slobodno šeta po Srbiji, javno priča o skrivenoj istoriji Srba, Srbi ga zovu, nude mu se za sagovornike (ko zna šta mu sve pričaju?!), stalno je prisutan na tzv. društvenim mrežama, redovno se oglašava i daje intervjue. Savršen paravan Šarića za obaveštajno delovanje u Srbiji i prikupljanje podataka o protivnicima ekumenizma, kao i o potencijalnim agentima od uticaja koji bi radili za interese Vatikana i forsiranje ekumenizma! Možda je ovde upravo po direktnom nalogu pape Franje i jezuitskog reda?! Srbi su na ovom prostoru granični narod koji živi uz katolike i njihova prva meta na putu širenja katolicizma, kroz ekumenizam. Mnogo vekova je potrošeno i mnogo srpske krvi proliveno u nastojanju Vatikana da pokatoliči Srbe. Još jednom napominjem da je Šarić jezuita i da oni prikriveno i legendirano deluju. Inače, među pojedinim vladikama SPC vlada uverenje da je papa Franja naklonjeniji Srbima od pojedinih ranijih papa. Da li je moguće da ijedan papa bude naklonjen Srbima?! Upravo je ovde problem, što jezuiti dugoročno i prikriveno deluju, što je neupućenim Srbima i pojedinim vladikama SPC teško vidljivo i shvatljivo. Srbi i SPC su posebna meta za Vatikan i iz jednog naročitog razloga. Na Saboru u Firenci 1439. godine, kada su zbog straha od Turaka i pomoći koju su očekivali od Vatikana, vizantijski car Jovan VIII i Vaseljenski patrijarh Josif potpisali uniju sa katolicima, prisutni su bili svi tadašnji pravoslavni patrijarsi, OSIM SRPSKOG NIKONA, kome je despod Đurađ Branković poručio, da će ga obesiti ako ode tamo. Kada je ruski knez Vasilije II shvatio kakvu je sramotu Rusima naneo mitropolit kijevski Isidor, koji je potpisao uniju sa katolicima i bio jedan od njenih najglasnijih zagovornika, a srpski patrijarh nije ni prisustvovao ovom saboru, naredio je da se pogubi mitropolit Isidor. Vatikan ovo nikada nije oprostio Srbima! Naš narod ima poslovicu - Latini su stare varalice, a postoji i izreka "Timeo Danaos et dona ferantes" - Bojim se Danajaca i kad darove nose! Srbi su za kratko vreme ostali bez patrijarha Irineja, mitropolita Amfilofija, vladike Artemija i valjevskog vladike Milutina. Za opstanak SPC i očuvanje pravoslavlja među Srbima, od presudnog će značaja biti izbor novog patrijarha SPC, a posebno - koja će struja prevagnuti u SPC, ekumenistička ili svetosavska! Teška duhovna bitka nam predstoji, a od ishoda ove bitke zavisi opstanak našeg spskog pravoslavnog identiteta. Oprez Srbi, slušajte šta govori Goran Šarić, ali ostanite budni i pazite šta pričate sa njim! ☝️ Čuvajte svoju pravoslavnu veru svetosavsku, jer bez nje možemo ostati bez duhovne potpore i najjačeg elementa našeg identiteta, a time možemo postati lak plen za naše vekovne neprijatelje - katolike, koji su se više puta dokazali "hrišćanskom ljubavlju" prema nama!

   • Gagi says:

    BOBANE... hvala na iscrpnom podsecanju i edukaciji. Po meni,za nas narod postoji jedan veliki problem, mi pojma nemamo ni ko smo ni sta smo. Ovi jezuitski poltroni-komunisti su nas razorili temeljno. Danas nam oni regulisu duhovnu sferu zivljenja. Ubice Isusa i svog naroda vode racuna o duhovnoj komponenti Srba. To je nasledjeno i, tako je. Nas narod je ciljano obezglavljen, to se narocito radi danas kada smo postali SRBIJA. Prosto je neveravatno da danasnje vodje drzave NE primecuju ovoliku destrukciju u drustvu i dozvoljavaju ovoliki duhovni sunovrat. To znaci samo jedno,sve nas koji zelimo da radimo i zivimo SLOBODNO, oni stavljaju u svoj rang kaveza gde ce dobiti besplatnu hranu i biti zivotno obezbedjeni.Posto se bas dobro majmunisu i zadovoljavaju prohteve vlasnika koji imaju "humani odnos prema zivim bicima", ne preostaje nam nista drugo, vec da se borimo SVIM MOGUCIM SREDSTVIMA za prirodni zivot.

    • Бобан says:

     Гаги, хвала на коментару! Србе као народ су идентитетски унаказили краљ Александар Карађорђевић "Ујединитељ", који је жртвовао најјачи идентитет у овом делу света, српски, за лажни југословенски, и онај хоштаплер Тито, за којим још увек плачу његови пионири. Процес идентитетског сатирања српства траје већ 100 година, али је евидентно да се народ буди. Кључ препорода Србије је образовање (учење о својој правој историји!), неговање традиције и чување православља. Наше главно оружје је ширење истине о српској истини и настојањима наших вековних непријатеља (Германи, католици - језуита) да нас сатру.

   • RASPUCHIN says:

    Браво , Бобане! Све је тачно што сте написали а огромна већина није свјесна да им Шарић говори само дио истине и лукаво избјегава говорити о древности Срба на просторима преко Дрине , тј. на читавом простору садашње "лијепе њине". Овом Вашем би додао и причу о "Јеронимитима" а и то препуштам Вама. Када се објасни и овај ред те повеже њихово дјеловање до данашњег дана бити ће народу много јасније. На жалост , народ није свјестан да инквизиција и даље дјелује само промјењеним методама и у промјењеним околностима. Још једном , браво и препоручио бих свима да пажљиво прочитају Ваш коментар.

    • Косовац says:

     @ RASPUCHIN, …..Браво, На основу твојег мишљења о Албанцима сам много научио.

     • Boban says:

      Косовац, без намере да будем адвокат RASPUCHINU - он није коментарисао Албанце, него мој коментар о аутору текста о Албанцима, језуити Горану Шарићу. RASPUCHIN је такође константовао да Шарић никада не коментарише древност Срба преко Дрине, а пре свега на простору "лијепе њихове". Потрудио сам се, на основу мог скромног знања из историје, да појасним - зашто Шарић то избегава и како се формирао хрватски идентитет на етнички српском простору на подручју данашње Хрватске, на коме су Срби присутни од последњег леденог доба, без обзира како су се у међувремену све звали. Нико не спори то што прича Шарић о Албанцима и српској историји, али само "до Дрине", али је спорно што је Шарић Хрват, католик, образовање је стекао на језуитском универзитету, а највише је спорно што је припадник ЈЕЗИУТСКОГ РЕДА. Свој став о томе, а посебно о језуитима сам изнео у коментару "Другачије размишљање о свему овоме". Зашто Шарић то ради? Вероватно је одједном заволео Србе?! Прочитај овај коментар, па пробај да извучеш неки закључак.

      • Косовац says:

       @ Boban, …..Нико те неће оптужити да си адвокат RASPUCHINU. Само да знаш да је он са моје стране, чак је једном и одбранио моје „Косовско“ размишљање. Сигурно ја нисам имао намеру да га оптужујем нешто оним мојим претходним коментаром. Само сам њему (и теби) скренуо пажњу на једну чудну ситуацију: Да ја причам о Шиптарима, а ви мени одговарате да је Горан Шарић језуита. И опет ја причам о Шиптарима, и опет ви причате о језуитима. Да буде јасно, ја не тражим да неко потврђује моје казивање (што би ми било мило), мене интересују коментари, нарочито оних који су заинтересовани за ову причу.

       • Boban says:

        Онда се нисмо разимели! Твоји коментари о КиМ и Албанцима су изузетно добри, и указују да је за њих било потребно доста читања. Треба да наставиш да коментаришеш на ове теме, јер ће неко увек то да чита. А већ сам рекао, да је наше најјаче оружје ИСТИНА, која се полако шири, те да је битно ОБРАЗОВАЊЕ, а не ријалити програми. Свако добро!

   • Косовац says:

    @ Бобан? …..“ DRUGAČIJE RAZMIŠLJANJE O SVEMU OVOME!“. Да ли то значи да другачије размишљаш о Шиптарима?

  • Gagi says:

   KOSOVAC... Tako je. Problem je sto danasnji komunisticki "srbi" pojma nemaju o tome niti ih interesuje "od kojih su". Imaju srp i cekic i kesic i sta im vise treba. Nije njihov deda ubio turskog osvajaca, oni su ubijali svoj rod i komsiju da bi bili "bolji" u "novoj Valterovoj katolickoj drzavi". Znamo kako je stvorena Albanija na Berlinskom kongresu da bi bila Srpska muka, veliki zalogaj je bio KiM, tu postoje evidentni pokazatelji Srpske drzavnosti. Tu je sada misaona igranka, nisu to albanci nego su scipetari koji se bore za svoju samostalnost, koju savremena katolicka europa mora da podrzi preko svog isturenog centra merike. Nas narod Srpski je vise krvi prosuo zbog kurvanjskih teznji jezuita na ovaj prostor nego li pod turcima. Tursko osvajanje Srbije je takodje bio jezuitski projekat, tu su englezi odradili posao (citaj memoare Dizraelija). Prema tome, tesko nama bez nas samih koji su ostali svesni i majke Rusije.

 6. Gagi says:

  Mota mi se jos jedna misao u glavi, evidentno je da su scipetari i pored nase pomoci da opstanu, promenili stranu i vec odavno sluze jezuitima. Njihov udvoricki posao je bio da budu protiv Srba, da se bore za otimanje nase teritorije u korist jezuita. Svi nasi hriscanski manastiri ce posle nekog vremena postati katedrale. Protiv tog "hriscanstva" scipetari nece imati nista protiv. Srpski narod u scipetarima ima jezuitskog protivnika, to je nas vecni i nezamenljivi krvavi egzekutor koji je u istoriji promenio svakakve maske da bi nas prevario. ONI su nas klali kroz celu istoriju.

 7. Boban says:

  Raspuchi, хвала на коментару! Посебно је добра Ваша констатација о древним Србима на простору "лијепе њихове", о чему Горан Шарић НИКАДА не говори. Јасно је, због чега не говори о томе. Хвала на овој констатацији, па да мало појасним. Хрвати су аварско-хунског порекла, који се на простору Паноније први пут појављују почетком 5. века. Од ове матице азијатских пљачкаша, који су опустошили све земље кроз које су прошли и раширили се по Панонији, одвојила се једна већа, компактна скупина на подручју горњег тока реке Драве. Ту су дошли у контакт са староседеоцима - Србима и пошто су били у великој мањини, временом су прихватили језик већинског народа - српски језик (данашњи Хрвати су сачували старе српске називе за месеце, док су у остатку Европе, Римљани наметнули своје називе за месеце), али су сачували и неке елементе свог старог идентитета. Старији назив за српски народ на широком простору Балкана је био Илири, а држава се звала Илирик (област скоро идентична бившој СФРЈ). Срушили су је Римљани, а овај процес је трајао неколико векова. У то време, Загреб се звао Сербинум. Иначе, први немачко српски речник из средине 19. века се звао Немачко - илирски речник, а штампан је у част кнеза Михаила Обрановића. Ова област горњег тога реке Драве је названа Хрватска (најпре, Хорватска), па се на њој почео развијати нови - хрватски идентитет, а језик је остао српски. Требало је више од 500 година, да се на овом малом простору (ради се заправо о данашњем Хрватском Загорју!) донекле уобличи хрватски идентитет. Прво раздвајање од староседелаца Срба десило се 1075. године, када је после убиства српског бана Славише, папа именовао Звонимира за "краља хрватског", чиме је Звонимир постао зависан од папе и Римске курије. Тада је папа по први пут, на српској земљи створио нови идентитет (то се данас зове - социјални инжењеринг!). Кључни разлог, зашто је папа то урадио, лежи у чињеници да се 1054. године десила Велика шизма (цепање хришћанства на католичанство и православље!), па је папа настојао да шири католичанство и свој свој лични утицај (у католичанству постоји догма, да је папа Христов изасланик на Земљи, те да је папа непогрешив. Ово су били кључни догматски разлози цепања хришћанства, јер се источни хришћани нису слагали са тиме). Срби на подручју Подравине (Загорја) су били први на удару католичанства и папе након Велике шизме. До тада, на овом подручју је практиковано изворно хришћанство (седиште прве епископије на овом простору било је у Сирмијуму (данашња Сремска Митровица)), чију традицију је наставило православље (право славе Христа!), а католичанство се догматски одвојило од православља. Тиме је католичанство постало секта, јерес, како се иначе и назива у православној теологији - католичка јерес. Проглашењем "хрватског краља" од стране папе направљен је раздор у народу на овом простору, који траје до данас, уз реке проливене српске крви, који нису хтели да се одрекну свог идентитета, а пре свега православља, као кључног елемента свог идентитета. Без очувања овог елемента свог идентитета, Срби су осуђени на пропаст и нестајање и зато се Ватикан вековима бори да покатоличи Србе, користећи сва средства. Ради се о тзв. лову на српске душе, ради супремације католичанства у овом делу света. Када су видели да убијање и присилно католичење не даје очекиване разултате и да Срби вековима истрајавају у православљу, Ватикан је смислио ЕКУМЕНИЗАМ, а о томе сам говорио у горњем коментару. У католичанству нема духовности, већ само ритуала, а историја папства је историја тровања (Борџије!), разврата, оргијања, педерастије и бесрамног бомилања новца од обавезног пореза који плаћају сви католици. На нету постоји књига Ватиканске милијарде у ПДФ формату - обавезно прочитати! Ватикан има банку која се зове - Институт за религијске пислове (?! - баш тако се зобе!), која је деценијама мафији служила за прање новца. Посебна су прича тзв. ватиканске убице, језуити, који вековима елиминишу најтврђе ватиканске непријатеље. А све то у име Христа (?!). Треба читати, много! У горњем коментару сам рекао да је образовање много битно, јер је знање моћ! Због тога су странци монополисти на тржишту уџбеника у Србији. Они нам пишу историју, накарадну и тиме скривају истину од нас, али ми се чини да је буђење почело. Млади људи почињу да читају и да траже одговоре. Ускоро почиње прелазак ере рибе - хришћанства у еру ВОДОЛИЈЕ, што значи да ће људи изаћи из учмалости и почети да се преиспитују, у вези себе самих, природе, Бога и да трезвеније и рационалније траже одговоре на ова кључна животна питања. Истина је почела да се шири и нико је неће спречити да изађе на видело. То је упоредиво са односом светлости и мрака. Тамо где нема светлости, мрак одмах надблада, а тамо где се појави светлост, мрак се одмах повлачи, што значи да је светлост јача! Међутим, та борба "светлости и мрака" биће ужасно тешка и људском роду ће ускоро донети велика искушења и ужасна страдања, јер се "мрак" неће тако лако предати (предвиђање, записано у Јовановим откровењу!), али о томе неки други пут, ако се поново сретнемо на овом порталу... Ако те ова тема посебно интересује, можемо да наставимо дискусију,

  • Gagi says:

   BOBANE.... Jedna mala digresija. Smatra se da je era Vodolije nastupila 60-70 ih god. kada su u svetu krenuli pokreti za ljudskom slobodom, to vreme su takodje obelezila "deca cveca" i njihovo slobodni ponasanje.Iz tog razloga danasnji astrolozi malo "lutaju" u svojim predvidjanjima, takodje se pominje i trinaesta planeta koja nije uvrstena u postojece znanje izrade horoskopskih karata. Izgleda da je "neko", kao sto se uostalom uvek desava, deo drevnog znanja namerno "sklonio" i sacuvao ga samo za sebe. Ova nedostajuca trinaesta kuca je vrlo vazna jer detaljnije "vezuje" ostale planetarne aspekte i daje tacniju prognosticku sliku. Zbog toga danasnji (pravi) astrolozi nisu u dovoljnoj meri precizni, "to nesto malo" im nedostaje. Postoje naznake da je znanje o toj nedostajucoj planeti ipak sacuvano, o njoj najvise znaju uceni monasi jer je u pojedinim manastirima sacuvana literature od "sklanjanja" i unistenja. Iz tog razloga se frapiramo kada cujemo prilicno precizna predvidjanja pojedinih monaha.

   • Boban says:

    Ускок, ако се то односило на мој коментар, онда хвала!

  • Karital says:

   A ja čitavo vrijeme mislio da su srbi-servi, robovi koji su dobili slobodu od Rima i ostali živjeti u svojim zabitima.Dolaskom divljih Hrvata, ta robovska mješavina razno raznih plemena, preuzima njihov jezik.Eto, sada si prisvojio i hrvatske nazive za mjesece.Čini mi se da Srbi imaju svoje stare nazive za mjesece a ti vaši se razlikuju od hrvatskih,ukrajinskih i ruskih.Nažalost, za jezik si donekle u pravu.Naš stari čakavski (staro hrvatski) jezik su uništili radi katoličkih Vlaha.Naš jezik je sačuvan u Istri,Gradišću i kvarnerskim otocima Krku,Rabu,Pagu,Cresu, te manjim kvarnerskim otocima.Kod nas nema vrbe, već verba, nema drva, već derva,kod nas nema krvi, već kervi.Kod nas nema R već E, kao kod Slovaka,Rusa i ostalih pravih slavenskih naroda.Normalno, kod vas srba je to nepoznanica.Ovaj gore "jezuita" nije pravi Hrvat.Radi takvih smo morali mijenjati svoj jezik.

   • Boban says:

    Hrvatu, štuj ti svoju faksifikovanu nakaradnu istoriju koju su vam izmislili jezuiti i Nemci, zajedno sa Austrijancima. Pogledaj na netu uporedni prikaz srpskih i rimskih naziva za mesece. Čakavski nije nikakav jezik, nego dijelekat SRPSKOG jezika (ili ILIRSKOG, kako se ranije zvao), kojim su Srbi pričali na području gornje Podravine, do dolaska Avara - Huna, od kojih su nastali najpre Horvati, a posle Hrvati. Prvog hrvatskog kralja je papa krunisao tek 1075. godine, nakon što je ubijen ban Siniša. Ban je bio titula, a Siniša nije bio Horvat. Gde su grobovi hrvatskih izmišljenih kraljeva? Nema ih, jer nije bilo tih kraljeva. Čak ste na tu temu snimali i nakaradne filmove za kanal History. To što vi nemate R, a imate E, se zapravo radi o tvrdom i nekom R. U tvojoj reči DERVA, VERBA ima slova R, ali se mekše izgovara, kao kod Rusa. Rusi ne kažu PRVI, nego pervaji. Ne brukaj se na ovom srpskom portalu, nego idi na neki horvatski, pa se divivite vašoj izmišljenoj istoriji.

    • Karital says:

     Stari Hrvatski jezik koji Srbi i pokatoličeni Vlasi nikada neće moći govoriti jer nemaju ništa zajedničko sa Slavenima, šjor Boban.Vidiš, da bi se Vlasi uklopili u naš nacionalni korpus pristali smo na ovaj sadašnji jezik.Ne nasmijavaj me sa nekakvim srpskim dijalektom kog ste vi davno zaboravili jer ga niste nikada ni koristili.Pervi,derva,verba i još mnoštvo za tebe nepoznanica ali ne i za Slovake pa i Ruse.Svaka bena je mogla biti kralj ako je radila u interesu Bizanta.U Hrvatskoj ima prezime Nemanja, ima koje u Srbiji a to vam je najpoznatija loza?

     • Boban says:

      Horvatu jadan sa svojom nakaradnom istorijom - prvi nemačko srpski rečnik se zvao "Nemačko ilirski rečnik", objavljen sredinom 19. veka. Marija Terezija je 1770. g za rešavanje srpskog pitanja u Austriji osnovala Ilirsku dvorsku deputaciju. Germani su Srbe na Balkanu uvek zvali ILIRI - Srbe, ali ne i Hrvate. Ilirija je zahvatala prostor nekadašnje SFRj i protezala se do Crnog i Belog mora (Grci su ga prekstili u Egejsko!). Do početka 20. veka pod Hrvatskom se podrazumevalo SAMO Hrvatsko Zagorje i svi istoričari su pravili razliku između Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Hrvatsko malo kraljevstvo u Zagorju je trajalo od 1075. do 1102. godine, kada su vas zajahali Mađari. Oslobodila vas je SRPSKA VOJSKA tek 1918. godine. Mogu ovako do sutra da ti ređam... Imaš li stida posle ovog mog komentara više da se javiš?! Ne brukaj se više!

     • Boban says:

      Horvat, da ti olakšam. Na onoj katedrali piše - BOŽE, SAČUVAJ ME RATA, GLADI I HRVATA..., na vašu historijsko-povijsnu sramotu dok budete postojali kao narod.

      • Karital says:

       Samo mi nemoj reći da su Srbi-Iliri starosjedioci, odnosno da je Teuta srpkinja a Baton srbin?Do 19 vijeka nije se ni znalo za srpsku naciju.E, pa šta da su pravili razliku između Dalmacije, Slavonije, Hrvatske.Pa Srbi su imali i Beogradski pašaluk pa se proširili na Šumadiju,Rašku itd.Mi se nikada nismo ni smatrali okupiranom državom dok smo bili u Europi, tek dolaskom Srba, koje je oslobodila Francuska, okupirani smo i pretvoreni u balkansku zabit.Taj natpis se odnosi i na vas pravoslavne Vlahe, zato što ste i vi sudjelovali u operacijama protiv protestanata.

       • Boban says:

        Srbi su jedini porobljen narod u Otomanskom carstvu koji je digao dva VELIKA ustanka protiv Turaka i SAM izvojevao svoju slobodu, JEDINI! Jeste postojao Beogradski pašaluk u 19. veku, kao začetak obnove Vaskrsle Srbije, ali je postojalo i Srpsko carstvo u srednjem veku, koje se prostiralo na celom Balkanskom poluostrvu, do Peloponeza i Atine, u vreme kada su Hrvati čistili štale Mađarima. Ponoviću ti, VAS HRVATE je od Mađara oslobodila SRPSKA VOJSKA tek 1918. godine... Toliko o horvatskoj tisućljetnoj povijesti, a ti i dalje laprdaj na ovu temu! Inspirišeš me, čekam tvoj novi komentar, ako te pre toga ne udavi žgaravica od mojih komentara.

        • Karital says:

         Nema buna bez spoljne pomoći velikih sila.Tih buna ne bi bilo da nije potporu dala Austrija i Rusija.Vi ste vjekovima vjerno služili Otomane.Ratovali ste protiv kršćana.Išli ste na Beč sa turcima, dok vas Poljaci nisu sasjekli i pobacali u Dunav.To carstvo koje su stvorili Rašani, plod je građanskog rata između Bizantinaca.Vi niste nikoga oslobodili, vi ste uvijek bili okupatori. Nakon poraza od austrijske vojske, u bježaniji vam pomažu "ludi" Crnogorci i Albanci.Crnogorce ste u znak zahvalnosti okupirali, svrgnuli kralja, dok ste Albance tamanili gdje god ste mogli.Na Krfu ste ljenčarili uz pomoć Francuza, kupali se i osunčali.Francuzi i solunski dobrovoljci, probijaju front a vi slavodobitno ulazite u Srbiju kao oslobodioci.Gdje ste to vodili bitku za oslobađanje Hrvata?

         • RetardiraniBoban says:

          Retardu kromanjonski, pa ko je isterao Austrijance i Mađare iz Hrvatske (Zagorja, samo se to podrazumevalo pod Hrvatskom)? SRPSKA VOJSKA.

          • Karital says:

           Nemoj da se lažemo!Srbi potpomognuti Francuzima nisu potjerali Austrijance i Mađare.Po kapitulaciji carevine redovne vojske više nije bilo, osim zelenog kadra sačinjenog uglavnom od Hrvata.Vama su slobodu donijeli francuski bajoneti.Francuzi su vam pomogli da okupirate Crnu Goru i Hrvatsku.

 8. Boban says:

  Гаги, апсолутно се слажем са твојим коментаром! Астролози се не слажу око тога, када почиње ера ВОДОЛИЈЕ? По једном тумачењу, ова ера је већ почела пре 60 година, по другом, почеће тек за око 130 година, Фоменко сматра да се смена ових ера (тачније, појава Антихриста, која ће означити крај ере хришћанства) већ десила пре око 500 година са експанзијом ислама. Постоји и тумачење, по коме ће почетак ере водолије уследити 21. децембра 2020. године, када Јупитер и Сатурн буду на најмањем међусобном растојању, што се дешава једном у 800 година, а последњи пут се десило 1226. године. Коинциденција, али у ово време је почела интензивно да се развија српска средњевековна држава на Балкану под Немањићима, чији скоро сви владари су проглашени за свеце (зато што је установљено да су њихове мошти нетрулежне!), осим цара Душана, који је највише проширио државу и обилно помагао Српску цркву, зидајући манастире и цркве по целом Балкану. Државу је ширио на уштрб Источног ромејског царства (термин Византина је почео да се користи тек у 17. веку!), због чега су га Грци отровали, а после и спречили његову канонизацију за свеца. Овиме ништа не имплицирам, само константујем ову интересантну коинциденцију! Да ли је ера водолије формално почела или још није - није много битно, зато што смо сведоци огромних промена на Земљи (свеприсутна декаденција, јачање дестриктивних сила - Сатана, у односту на креативну, стваралачку енергију - Бог, али и очигледно буђење људи, као и појава короне, која ће бити увод у велику економску кризу и додатно друштвено раслојавање - богати још богатији, а сиромашни још сиромашнији, што ће све заједно на крају довести до рата планетарних размера). Значи, није битно да ли је ера водолије формално почела, јер су огромне промене видљиве и свеприсутне, што значи да је ера хришћанства прошла, да управо пролази или ће ускоро проћи. Што се тиче 13. астролошког знака, наводно ће ускоро бити откривена нова планета у Сунчевом систему, што ће потпуно променити начин астролошког тумачења узајамних односа планета, које својим гравитационим енергијама делују једне на друге, на цео Сунчев систем, па и на нас људе на Земљи. Већ је било покушаја да се уведе 13. астролошки знак и да се астрологија промени, у смислу цртања и тумачења астролошких карата. Имаш на нету. Твоји коментари су добри, зато што терају на размишљање и зато овако дугачак одговор. Поздрав и свако добро!

 9. Бобан says:

  Косовац, Немам другачије мишљење о Албанцима, али као да се са твоје стране ради о некаквом пропитивању?! Ја нисам спорио Шарићеву причу о Албанцима, који су дошљаци на ове просторе, него сам хтео да укажем да треба бити ОПРЕЗАН, зато што је Шарић Хрват, католик, ЈЕЗУИТА (3 разлога да мрзи Србе!). "Откривањем истине" о историји Срба, баш Србима, који то воле да слушају, Шарић је створио савршен параван да се слободно креће по Србији, да остварује контакте са људима из свих сфера друштва, па и из Српске православне цркве (СПЦ), која је пред великим искушењима, јер у њој постоји сукоб светосаваца и екумениста, а од исхода тог сукоба буквално зависи опстанак СПЦ, па и опстанак српског идентитета! Шта ће се десити ако за новог патријарха СПЦ буде изабран екумениста?! Овакав параван је сигурно у функцији обавештајног наступа Шарића према Србима и СПЦ, зато што је језуитски ред - служба безбедности у Ватикану. Језуити су једна од најтајнијих служби безбедности на свету. Шта је овде спорно?! 2+2=4. Што се тиче историје Албанаца, читао сам оно што је Каплан Буровић писао о Албанцима и не видим ништа што би ту било спорно. Он је један од најбољих познавалаца албанске историје. Теза коју ти износиш о доласку Шћипетара "негде са севера Европе" је слична тези појединих албанских историчара, који сматрају да су Албанци (Шћипетари) пореклом са подручја Литваније. Поред ова два назива за овај народ, битно је напоменути да су их Срби одувек звали Арбанаси, по планини Рабан на подручју данашње Албаније на коју су се населили по доласку на Балкан почетком 11. века (Рабанаси, инверзија првих два гласа и настаде - Арбанаси). Турци су их звали Арнаути, али се заправо ради о персијској речи за овај народ, са којима су се Персијанци сусрели након што су протерани са подручја данашњег Дагестана и Чеченије.

  • RASPUCHIN says:

   Бобане , проблем је што су наши људи толико површни и са недостатком концентрације па и памћења да им се мора "цртати" и то по неколико пута на исту тему. Наравно да се , Ви и ја ,слажемо по питању дјеловања Шарића и то се може јасно видјети из наших коментара као што се и ово што сам горе навео може видјети у "питањима" "Косовца". Њему а и многима другима сам објашњавао да су нам КосМет окупирали тек пошто су успјели окупирати Косово код Книна. Не разумијем начин размишљања по коме је једно Косово битније од другога па га се можемо одрећи и заборавити га? Ако наши непријатељи знају да смо то у стању урадити онда ће им посао бити олакшан јер ћемо , с' временом , пристати да заборавимо оба. Занимљиво је како многи падају на Шарићеву лијепу причу , додуше непотпуну и довољно измјењену у битним детаљима , задовољавајући се тиме као потврдом нечега што желе чути. У осталом , моги наши историчари причају ову причу о шиптарима прилично дуго али нису интересантни као овај Језуита. Чуди ме како се нико не запита : Како то да су њему отворене све архиве у Ватикану а нашим историчарима не? Зар не би било природније да наши историчари истражују нашу историју и причају нам о њој? И да се осврнем на нашу причу у коју је ускочио "Косовац" (да ли по КосМету или по "КОС"-у?). Истражујући поријекло мог презимена , које није стандардно јер не завршава на "ић" , наишао сам на многе препреке па и неке неочекиване. У литератури , које је страшно мало , а иза које стоји СПЦ се слиједи школа наших непријатеља о досељавању у седмом вијеку као и насељавању Срба у Крајине тек након продора Турака. Међутим , неки други извори говоре другачије а њих СПЦ не признаје из неког само њима знаног интереса који се , узгред , поклапа са интересима Ватикана. На Банији , са које водим поријекло , постоје налазишта из много ранијих периода који потврђују паралелно битисање Келта и Срба на тим просторима. Келти су веома занимљиви јер су и они , бар по некима , у ствари Срби досељени са Британских острва након прогона. Без разрјешења "мистерије" Келта као и Срба на просторима данашње Њемачке и осталих бивших простора сјеверније од нас , тешко ћемо доћи до истине о поријеклу нашег народа. То ће бити тешка битка јер језуити попут Шарића настоје да нас спријече дајући нам само онолико података који нас могу навести на криви траг. И онда се јављају ликови који , прихватајући језуитске приче , нападају друге да су комуњаре , издајници и слично а немајући појма о мети (човјеку) коју нападају и коју им је показао управо тај језуита и сви остали језуити кроз историју. Веома велики проблем има наш народ са менталитетом. Не може се наша историја посматрати и изучавати селективно по систему који су нам успјели , управо језуити , убацити у главу убједивши већину у РАТОВЕ деведесетих. Не , то нису били ратови јер је то био један једини рат који се водио и још увјек се води а они ратују против читавог нашег народа и то од Крајине до Космета. П.С. Указао сам Вам на "јеронимите" као предходницу "језуита" јер су управо они били покретачи инквизиције а занимљиво је и то да је тај католички ред "нестао" (постојали су и даље и још увјек постоје али су слаби или нам се тако чини) управо некако са појавом језуита који су наставили њихов посао на провођењу инквизиције. Занимљиво је и да су "јеронимити" посједовали огромно богатство које је нестало али су "језуити" однекуд имали неограничена средства за свој "рад"? Ако нисте до сада , покушајте их мало истражити. Веома занимљиве ствари се могу о њима пронаћи а неке могу и запрепастити.

   • Косовац says:

    @ RASPUCHIN, …..Ја сам КосМет. Волео бих да сам толико способан па да сам и „КОС“, али нажалост, ту сам само обичан аматер. ……………Ти о језуитима можеш да причаш до сутра, али језуиту ћеш разоткрити тек онда када он дође до финала циља који остварује. Када те повуче за нос, и пусти ти воду низ гузицу. Алберто Ривера каже да је Ватикан послао језуиту у једну јаку секту у Јужној Америци, он им се прикључио и био толико добар да се секта још више развила и добила на угледу. У максимуму популарности секте, језуита је по налогу дебело засрао, и то јавно. И окренуо ћурак наопако. И постигао супротан ефект код чланова и посматрача. Секта се растурила и престала да постоји. Циљ је остварен. ……………Код нас је постојао један језуита, школован од своје седме године. Сви смо мислили да је он само комуниста антисрбин интернационалац образован господин. Међутим, при крају живота је добио налог да се умеша у догађаје деведесетих. Наравно на страни антисрба. Коча Поповић. ……………Ти нападаш Горана Шарића да је језуита, немаш никаквих доказа. Хрват прича оно што се Србима свиђа, не може то да се узме као отежавајућа околност и доказ да је он језуита. У прилог Шарићу иде и то што антисрпски историчари са Београдског универзитета много пљују на њега. Може да се сумња, сумња је људска особина. Пре би могло да се сумња да су језуити ови српски новоисторичари Драган Јовановић блесави бивши новинар перчин члан ЕЗБ (Европска Зелена Банда), родноверци (зато што психопатски мрзе СПЦ), историчари Дејан Ристић, Предраг Марковић савремени комунистички историчар. Или ови антисрпски историчари: Дубравка Стојановић, Миливој Бешлин, Олга Манојловић Пинтар, Радина Вучетић, Вукашин Зорић, Немања Јовановић, Марко Шуица, Момир Самарџић, Никола Самарџић, Драган Марковина, Латинка Перовић, Влада Станковић, Радош Љушић,….. Ова Латинка Перовић просто вапи да је прогласимо језуистицом. А она је само једна сорошоидна научна профукњача. Зато што је нису сада поставили на власт, не може ни случајно да буде језуита. Згодна да буде језуита је Гордана Чомић, њу треба посматрати и сакупљати доказе. Прво јој треба измамити признање да је витешкиња Малтешког реда.

   • Boban says:

    Јеронимити! Нисам се бавио овом темом, хвала на сугестији! Потрудићу се да нешто пронађем о њима. 👍

   • Boban says:

    RAPUCHIN,нисам добро везао коментар. Јеронимити! Нисам се бавио овом темом, хвала на сугестији. Потрудићу се да пронађем нешто о њима. 👍

   • Karital says:

    Pobrkao si pojmove Bobane!Taj tkz "jezuita" nije vidio Rima, a bogami ni Sv. Stolicu.Njegov krajni domet je Beograd.Tamo je ispekao zanat pa sad prodaje muda labudova po Hrvatskoj, gdje ga nitko ne šljivi jedan posto.

    • Boban says:

     A gde je studirao Šarić? Prokuženi ste Hrvati, cio svit je vidija vaše lice. Da li znaš šta piše na katedrali u Magdeburgu? Nađi sam na netu, pa se divi hrvatskoj istoriji...

     • Karital says:

      Obrazovanje stekao kod pukovnika Bogosava Stojmenovića i dr. Miroljuba Petrovića.Dobro je kad celi svit vidi naše lice.Ono može bit belo i cerno!Piše prava stvar na nevjerničkoj katedrali !Europa vidi tko ju je odbranio od islama i prodanih kršćanskih duša.Da nas nije bilo, Turska bi bila do Bordoa.I sada branimo Europu sa Slovencima,Mađarima,Slovacima i Poljacima.Uvijek spremni za Krista Kralja kao u mračna vremena kad smo morali ratovati protiv Turaka i njihovih balkanskih slugu, te ovih iz Magdeburga koji se prodali za Judine škude.

      • Boban says:

       KARITAL, nema mesta dole, pa da ti ovde odgovorim. Prvi svetski rat je okončan probojem Solunskog fronta na Kajmakčalanu od strane SRPSKE VOJSKE. Nakon strahovitog poraza, austrijski car je bugarskom kralju poslao depešu u kojoj je doslovce stajalo - Sramota, ishod rata je odlučilo 60.000 SRPSKIH vojnika! Druga stvar, vidim da pljuješ pokatoličene Vlahe (Srbe!). Kada ste ih na silu vekovima katoličili, da bi Hrvata bilo što više, onda su vam pokatoličeni Srbi bili potrebni. Sada, kada Hrvati treba da snose VEČNU SRAMOTU zbog klanja Nemaca u Tridesetogodišnjem ratu, kao i zbog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, onda su vam krivi "pokatoličeni Vlasi" koje ste na silu vekovima klali i katoličili, a Hrvati su jelte "anđelčići", koji opet oštre SRBOSEK za novo klanje Srba, ako im se ukaže prilika. Neko je za Hrvate rekao da to nije narodnost, nego DIJAGNOZA! Ajd sad ti meni opet neku kroato-mudrost,pa da nastavim da ti dajem lekcije iz tvoje prave historije ili pivijesti!

       • Karital says:

        Bobane neznam jesi li Srbijanac ili si Vlaho-srbin?O Vlasima nemam namjeru da pišem.Povlašteni status u turskom carstvu za razliku od Srbijanaca koji su ponižavani na sve moguće načine od strane age i begova.Narod koji nema veze sa Srbijancima i Hrvatima, osim vjere koju im nameće crkva.Skoro, pa tri godine serbska vojska se odmarala na Krfu dok su drugi narodi ginuli na bojišnici.Ostaci ostataka razbijene vojske kraljevine Serbije nisu bili u mogućnosti probiti front na Kajmačklanu bez pomoći Francuza i dobrovoljaca koji su na silu mobilizirani iz ruskog zarobljeništva i poslani u Grčku.Zaboravih da su Grci uz Francuze najviše doprinjeli porazu Bugara koji nisu bili voljni ginuti na bojištu.Primorani smo bili da koljemo Vlahe-Martoloze koji su vjerno služili islamu.Ne čudi se za Nemce, njih smo također morali dovesti u red kao i Švede.Pa zar ne vidiš tko će prvi kapitulirati u Europi od najezede sa istoka?Oni koje smo dovodili u red u tridesetgodišnjem ratu.Mi smo naše Vlahe pripitomili a moram priznati da ste to i vi učinili s vašima.Šta da pričamo o genocidu, kad su svi balkanci spremni da počine genocid.Sve si vidio u ovom poslednjem ratu?Eto, tamo neka Jasmila snimila filim o genocidu.Za kraj ti moram reći da to za mene nisu baš neke lekcije.

  • Косовац says:

   @ Бобан …..Постоји велика олакшавајућа околност за Горана Шарића, и велика одбрана да није језуита. То је зато што не могу очима да га виде српски сорошоидни историчари са Београдског универзитета.

 10. Boban says:

  "Историчари" са БУ нападају Шарића зато што им "руши кулу од карата", јер су титуле, статус и паре које иду уз све ово, стекли учећи накарадну бечку историју, по којој су Срби дошли на Балкан тек у 7. веку. Један од усмених услова Тајне конвенције Аустрије и Србије из 1881. г, који није експлицитно наведен у документу, је да Срби прихвате бечку историјску школу и да се одрекну српске историјско - правне школе, која је почела интензивно да се развија средином 19. века. Због тог усменог договора је смењен професор историје по струци на Великој школи у Београду Милош Милојевић и на његово место је доведен математичар Љубомир Петровић, лични пријатељ Стојана Новаковића, министра просвете. Како сада ови "историчари" да признају да су били лоши ђаци и да нису копали дубље?! То би значило да се свега одричу и да иду да продају семенке. Они ће управо због тога нападати свакога ко им дирне у "кулу од карата", па и Шарића, без изузетка. Шанса је у младим нараштајима који ће полако заменити ове "историчаре". Има неки млади Вуковић или Вучковић (не могу тачно да се сетим) са Филозофског факултета у БГ, који је јавно проговорио о скривању праве историје Срба, али су му његови ментори "историчари" скренули пажњу да то није добро за његову каријеру. Има такве српске младости доста на БУ, али и на другим универитетима у Србији и Р Српској - чекају своје време. Ове "историчаре" уопште не занима да ли је Шарић језуита, њих само занима да не изгубе титуле, статус и паре. Они не гладају тако далеко, већ само у свој новчаник. А питање је да ли уопште знају ко су језуити и каква је њихова улога у Ватикану, а у односу према, пре свега, православцима. Иначе, језуити сматрају да је толеранција знак слабости, а не знак ширине духа и прихватања различитости, па то јако вешто користе, пре свега према Србима, као нпр. Шарић. Много браниш Шарића. Прочитај све моје коментаре испод овог текста, па пробај да сагледаш ово у целини. И даље сматрам да су твоји коментари о КиМ и Албанцима јако добри, али што се тиче језиута, само се све више заплићеш. Не замери на овоме!

  • Косовац says:

   @ Бобан …..Није да те пропитујем, но када смо код Тајне конвенције Аустрије и Србије из 1881. г, здраво ме интересује твоје мишљење о Тајном службеном листу Србије и Европске Уније.

  • Косовац says:

   @ Бобан …..Није да те пропитујем, но када смо код Тајне конвенције Аустрије и Србије из 1881. г, здраво ме интересује твоје мишљење о Тајном службеном листу Србије и Европске Уније.

  • Косовац says:

   @ Бобан …..Не треба тако да ме кориш да Много браним Шарића. Пандан ја могу тебе да прекорим да Много нападаш Шарића. Да ти кажем, ја сам био спреман чак и за Зорана Ђинђића да кажем да је у праву, уколико је заиста некада рекао нешто за шта сам сматрао да је у праву. Једно је ако је он криминалац, издајник или Пета колона, а друго је ако је рекао неку истину или нешто са чиме се слажем. ...............Ево, потпуно се слажем са овим твојим задњим коментаром, не размишљам о томе ко си ти, него о томе шта си рекао. И моја сазнања о Милошу Милојевићу и Стојану Новаковићу се потпуно поклапају са овим што си ти написао. Да бих те растеретио неких тешких мисли, ево изјављујем да сам ја Аматер, слободно се постављај према мени у том смислу. Моје методе су примитивне, медијумске, рецимо читајући новине штампане 1943. године наишао сам на појам „жути мрави“ – у неком безазленом контексту. А нас су 1970. године обавестили да су жуте мраве на Новом Београду донели наши радници гастарбајтери из Ирака. Тако сам ја кориговао та своја сазнања и запамтио да је жутих мрава било у Београду још 1943. године, да су из Ирака 1970. можда дошла само нека њихова браћа. ……………Неутемељеним изјавама да је Горан Шарић језуита, чиниш медвеђу услугу свима нама жељним сазнања из историје. Овако можеш само да нас бациш у загрљај Дубравке Стојановић,језуитског мајстора историјског фалсификовања. .....@ Бобан, Није да те пропитујем, но када смо код Тајне конвенције Аустрије и Србије из 1881. г, здраво ме интересује твоје мишљење о Тајном службеном листу Србије и Европске Уније.

   • Boban says:

    Kosovac, ne razumem zašto navaljuješ sa ovom pričom?! Jasno sam rekao da su tvoji komentari o KiM i istoriji Albanaca jako dobri, da treba da nastaviš da komentarišeš na ove teme, jer su tvoji komentari čitani. Ja ih rado čitam, jer uvek nađem nešto novo i pored toga što odlično poznajem ove teme. Ti si u ovim temama bolji od mene. Nijednom nisam rekao da si Amater i da su tvoje metode "primitivne". Međutim, očigledno je da ne poznaješ dobro temu o jezuitima i ne zameri što to ovako otvoreno kažem, ali me jednostavno teraš na to! Argumente za oprez kada su jezuiti u pitanju sam detaljno već izneo u gornjim komentarima i ne mogu opet da se ponavljam. Molim te, pročitaj ponovo! Takođe, nijednom nisam rekao da ne treba čitati ono što Goran Šarić priča o srpskoj skrivenoj istoriji, čak naprotiv. Treba to čitati (iskreno, to za mene nije ništa novo, što se valjda vidi iz mojih komentara), ali treba biti oprezan što to priča Hrvat, katolik, koji je završio jezuitski fakultet, JEZUITA. Jednom jezuita, uvek jezuita! Oni polažu posebnu zakletvu kojom se obavezuju na bespogovornu vernost i služenje Vatikanu, po cenu i smrti. I o ovome sam pisao u gornjim komentarima. Na razumem, šta ovde nije jasno?! Pa Jezuitima je najveći neprijetalj PRAVOSLAVLJE, jer svedoči o tome da se katoličanstvo odvojilo od izvornog hrišćansta, koje je zadržalo dogmatiku i nastavilo da egzistira kao pravoslavlje. Nešto kao konvertiti, koji iz dna duše mrze svoj izvorni identitet i one koji su zadržali taj identitet, zato što ih podsećaju na njihovo konvertitstvo. Moje izjave o Šariću nikako nisu NEUTEMELJENE, već vrlo argumentovane, izvini! To može da prosuđuje samo neko ko dobro poznaje temu o jezuitima. Opet, ne zameri, ali tvoj stav o Šariću se svodi samo na konstataciju da on lepo priča o Srbima. Pa ja to i ne sporim, nego nastojim da ukažem da je to operacija "false flag" (operacija pod lažnom zastavom!), da se pod paravanom takve njegove priče i redovnog boravka u Srbiji krije nešto drugo, obaveštajno - subverzivno delovanje prema Srbiji kao državi i Srbima kao narodu, kroz prikriveni ATAK na pravoslavlje u kontekstu agresivnog ekumenizma, u čemu saučestvuju i mnogi velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC). Ako ti to sam ne vidiš, u redu je i ja ne želim da te ubeđujem u to. Zaboravio sam ranije da kažem - najveći, ali prikriveni ekumenista u SPC je vladika bački Irinej Bulović, odavno najuticajniji velikodostojnik i siva eminencija SPC, koji pretenduje na upražnjeno mesto patrijarha SPC. On je imenovao mnoge mlađe vladike SPC i svi oni će glasati za njega. Biće sigurno jedan od trojice vladika čija će imena biti u šeširu, iz kojeg će, uz pomoć Svetog duha, biti izvučeno ime novog patrijarha. Teška sudbina čeka SPC, Srbiju kao državu i Srbe kao narod, ako on bude novi patrijarh SPC, jer je IZRAZITI ekumenista, koji skraćuje Svetu liturgiju, obesmišljava pričešće i uvodi novotarije u ckveno - duhovni život našeg, srpskog svetosavlja. Sada imaš ekskluzivu od mene - verovatno će on ili neki drugi ekumenista postati novi patrijarh SPC u ovom ili narednom izboru patrijarha, a to se uklapa u predskazanje da će pred dolazak Antihrista doći do raskola u SPC, te da će samo 5 vladika ostati u svetosavlju, koji će povesti ostatak crkve i verujućeg naroda nakon što se dese burni događaji na planeti. A što se "istoričarke" Dubravke Stojanović tiče - ona je samo jedna od onih koje sam detaljno opisao u jednom od gornjih komentara i ne mogu da se ponavljam. Pročitaj šta sam napisao o "istoričarima" sa BU i gde je nada da će se nešto promeniti. Za kraj, ja uopšte nemam teške misli, već naprotiv - pokušavam da nađem MIR sa sobom i sa ljudima oko sebe, jer nam svima predstoje teška vremena, ali nisam siguran za tajming. U prilog tome, poslaću ti jedan svoj tekst iz kojeg ćeš mnogo zaključiti o meni. Svako dobro!

    • Косовац says:

     @ Boban, веома ми се свиђа твој одговор, то ме и орасположило. Заиста је време да прекинемо ову тему, али само да ти кажем да си потпуно у праву што се тиче Иринеја Буловића. Он је у стању да изазове раскол увек када Ватикан то одлучи. По том питању Срби не могу ништа да ураде, али није то нешто страшно, раскол ће бити међу владикама и ја се ту уопште не секирам. Нарочито после гледања литија у Подгорици, где је све млади свет изишао на улице. Мислим да се сада неће поновити „Крваве литије“ из Београда 1937. године, када је Србија била у краљевини. Свако добро, Спаси Бог.

     • Boban says:

      Kosovac, evo šaljem tekst koji sam obećao. DUŠA! Čovek živi na telesnom, psihičkom i duhovnom nivou. Duša pazi na našu psihu i razum, a naš nervni sistem kontroliše naše telo. Problem je što ogromna većina ljudi nije svesna svog duhovnog nivoa i značaja duše, i živi samo na telesno - psihičkim principima, čime se približava životinjama. Duša je zapostavljena, a upravo u njoj je naša najveća snaga. Kao što lečimo telo kad se razbolimo ili kad lečimo psihu ako smo postali psihički nestabilni, tako stalno moramo da bdimo i nad svojom dušom, da ostane čista i neuprljana, jer samo je tada ona oreol koji nas čuva da ne zgrešimo, a kad zgrešimo, duša nas vraća na pravi put. Duša jeste naša, ona je deo nas i obitava u nama, ali nije naša ekskluziva, nije naše vlasništvo. Duša poseduje nas, a ne mi dušu. Suštinski, duša je naša spona sa Tvorcem, ona je božanska iskra kroz koju nam Tvorac daruje dah života. Kada se čovek upokoji (pred Bogom su svi živi: i oni koji bivstvuju na ovom svetu i oni koji su upokojeni!), sa poslednjim izdisajem, duša napušta njegovo telo i vraća se Tvorcu. Tako se prekida veza čovekovog psihičkog - telesnog integriteta sa Bogom (telo onda propada), ali preko duše, čovek se vraća svom Tvorcu i zato su pred Bogom svi živi, pa i upokojeni. Naš narod nepogrešivo određuje ljude, kada za nekoga kaže da je DUŠEVAN. To znači da duševan čovek svestan svoje duše, da živi i na duhovnom nivou, da na praktičan način u svom životu primenjuje duhovne principe i pravila, da ih se drži i da to vide ljudi oko njega. Duševnom čoveku nije potrebno da drugi ljudi to vide (nije sujetan), on to ne radi zbog njih, već zbog sebe i svoje duše. Običan čovek ceo život želi da promeni svet i druge ljude, a duševan čovek ceo život pokušava da promeni samog sebe, da sebe unapredi, da ispravi ono što ne valja. Duševan čovek se nikome ne udvara, jer njemu nije bitno mišljenje drugih ljudi, on se stara samo o sebi. A staranjem o sebi, on se stara i o porodici, familiji, pa to onda vide i drugi ljudi i žele da se druže sa duševnim čovekom, jer on ništa ne uzima, a puno daje! A kada se spoje duševni ljudi, oni samo daju, a ništa ne traže, ali im se isto toliko i vraća. Ljudi koji nisu spoznali sebe duhovno, oni samo traže, pa i otimaju, a daju samo ako očekuju neki interes. Takvim ljudima je sve malo i nikada nisu srećni. To su bezdušnici. ONOME KOME JE MNOGO MALO, NIKADA MU NEĆE BITI DOSTA I UVEK ĆE BITI NESREĆAN, A ONAJ KOME JE MALO MNOGO, UVEK ĆE IMATI PREVIŠE I BIĆE PRESREĆAN. Kosovac, pozdrav i svako dobro!

      • Косовац says:

       @ Boban, …..Живели!

 11. Kosmos says:

  Zar Hrvati konačno priznaju da su Srbi ? Zanimljivo je kako proradi griža savest. Tako da, tačni su podaci da Albanci nemaju ništa ovde. Imaju svoju teritoriju, ali ne ovu koju nazivaju tzv "Albanijom", već pravu Albaniju koja se nalazi na Kavkazu, pa samim tim se naziva "Kavkazka Albanija". Neka idu tamo to jeste njihovo, a ova tertitorija na koju se sada nalaze je ionako Srbska..

  • Boban says:

   Не признају Хрвати још увек да су Срби пореклом, него Шарић прича ово за Албанце из разлога о којима сам већ говорио у горњим коментарима. А за Албанце - 👍

 12. Риста says:

  Браћа, ал сте се прокакили сви редом. Језуити, папе, издајници, литијаши...шћипетари...Побогу људи, какве то везе има са данашњим догађајима? То било а можда и није али ми знамо ко су нам непријатељи а губити време на детаљима како који непријатељ Срба настао, само збуњује здрав мозак. Знате лепи моји, такве коментаре "разума" којима бомбардујете Србе, само ћете им скренути пажњу и збунити. Могу се Албанци звати како оћеш, они се боре против Срба уз Америку и Немачку, Британију и Француску да нам отму територије и да нас униште. НЕМА ТУ НИКАКВЕ ВЕЗЕ КО ЈЕ ШТА БИО И КАКО ЈЕ РАДИО МАДА ЈЕ ТО СВИМА ПОЗНАТО, него је важно да видимо ко нам је данас најјачи непријатељ. А ово што пишете је индоктринација. Задржите своје науке за сада. Није време за такве ствари. Нема ту никакве практичности нити помоћи Србима. Знају то Срби и без вас и без детаља. Сви сте ви неки ново историчари узалудног смера, само нисте јавни и на телевизијама ријалитија Србије. Ово што сте горе написали је све један РИЈАЛИТИ! Ко неки вишак предмет на факултету живота. Шта вас једе? Начитаност, наученост? Није то то пријатељи, него губљење времена. Јел сте те цаке научили у комунистичким школама или у нововамеричким демократским школама? Од вишка знања глава боли. Баците у отпад све што сте овде коментарисали и не покушавајте да образујете народ на овај начин. Збунићете га као и ви што сте збуњени. Све што сте горе коментарисали је ЦИЈА психологија збуњивања свакога ко прочита. Баците. Безвредно је. Где се нађосте са толиким некорисним знањем??? Колико година живота сте изгубили? Превише, а око вас се све променило. Вратите се у "око вас данас".

  • Косовац says:

   @ Риста, …..Од свог овог твог галиматијаса, сигуран сам да си нешто хтео да кажеш. Имаш неке основне грешке, например уместо да Вучића и Европску Унију назовеш РЕАЛИТИ, ти тако називаш нас који критикујемо језуите. Фол, тако збуњујемо незналице и блесаве Србе. Да те не знам, одмах бих те оптужио да си стао у прве редове одбране језуита, онако како и сорошоиде браниш. Још, одвалио си ноторну глупост овом реченицом: „Могу се Албанци звати како оћеш….“. Требао си да напишеш „Могу се Шиптари звати како оћеш….“. Ваљда си толико писмен, па разликујеш фалсификат од оригинала..

   • Риста says:

    ет Косовац - галиматијас јесте и тачно - нисам рекао шта сам прво помислио након детаљног читања коментара, који су ме освојили али и освестили. Зато сам избегао да кажем шта сам хтео да кажем онако српски и ристински. И риста има неки ниво толеранције а толики труд око ових коментара заслужује толеранцију. Ето, зато сам избегао грубости и направио папазјанију. Нисте ви вајни аналитичари и нема потребе вас заскакати а нема ни зашто. Кажем, готово све и један ваш коментар горе је злата вредан. Ето ни сада нећу додати "али". Другим речима, био сам нежан и пажљив а ја томе нисам вичан.

 13. Boban says:

  RISTO, historia est magistra vitae! Kako ti misliš da gledaš u budućnost, ako ne znaš svoju prošlost? Kuda misliš da stigneš, ako ne znaš odakle si krenuo?! Ima veze, i te kakve! Zato i ovolika muka naših zlotovora da sakriju srpsku istoriju, pa smo kao neka horda došli na Balkan tek u 7. veku. Oni upravo i žele da mi živimo u neznanju. Hiljadu dokaza o vezama Ilira i Srba, a oni pišu da su Albanci navodno ilirskog porekla. Tu tezu je prihvatio i naš vajni "istiričar" Rade Mihaljčić, pa je ta nebuloza ušla i u srpski udžbenik istorije za 6. razred. Užas! Vidiš li koliko je bitno boriti se za svoju istoriju i očuvanje svog IDENTITETA. Truju nas i lažu vekovima, a ti sada meni kažeš - nije bitno!!!

  • RASPUCHIN says:

   Имао сам малих проблема да Вам доставим неке линкове у вези "јеронимита". Не знам да ли сте нашли нешта о њима. Hernando de Talavera - Britanica (наравно , енциклопедија). А са њима у вези прогуглајте мало о "Лисабонском споразуму" те о Крунославу Драгановићу и Јозефу Амброзу Хабсбургу као првом човјеку "Завода светог Јеронима у Риму" и то 'рваЦког завода. Надам се да ће Вам ово помоћи у претраживању?

 14. Boban says:

  RASPUCHIN, našao sam nešto malo na netu o Jerominitima, ali nedovoljno. Ove tvoje preporuke olakšavaju posao, HVALA! Pogledaj moju prepisku sa Hrvatom Karitalom iza ove vesti na ovom portalu. Svako dobro!

  • RASPUCHIN says:

   Хвала. Пратио сам преписку , он је један у низу који се појављују на нашим сајтовима а тешко је рећи да ли је припадник њихових служби , неко ко је запослен у њиховим амбасадама или конзулатима па му је то додатни задатак? Можда је фратар а можда обични "домољуб" као и огромна већина њих. Покушајте на претраживачу укуцати латиницом : "Kojem je redu pripadao Krunoslav Draganović" и ћирилицом : "Документација о злогласном фратру Крунославу Драгановићу". Ту се могу наћи повезнице са јеронимитима иако је , како сте примјетили , тешко доћи о податцима о истима. Углавном , они су ти који су "измислили" инквизицију и још увјек је проводе. Наравно у измјењеним околностима али су они прилагодљиви и истурили су језуите као "извршитеље".

   • Boban says:

    Karital je iskompleksiran svojim horvatskim poreklom i identitetom, koji se gradi na lažima. Iz kojih god struktura da dolazi, NEBITAN JE! Bitnije je ovo što si ti uvideo o jeronimitima, inkviziciji i vezi sa aktuelnim događajima. Nakon Velike šizme 1054. godine, Vatikan je postao sekta i tu odavno više nema duhovnosti, o čemu svedoče inkvizicija, jezuiti, ubistva radi zaštite interesa Vatikana, gramzivost, Institut za verske poslove (Vatikanska banka koja je prala novac mafije!)... Po Jovanovom otkrovenju, Vatikan je kurva koja će zajahati Zver u poslednja vremena, a na kraju će je Zver zbaciti sa sebe i uništiti. U Evropi je zatvoreno preko 1.700 katoličkih crkava, među kojima ima malo i protestantskih. U Francuskoj, kao jednoj od najkatolitičkijih država, stotine crkava je zatvoreno godinama, a na vratima su ZARĐALI KATANCI. Lično sam to video na proputovanju kroz Francusku još preko desetak godina. U Vatikanu vlada razvrat, materijalno bogaćenje, prostitucija, pedofilija - čist SATANIZAM! Probaj da čitaš Jovanovo otkrovenje, ali je teško shvatljivo, jer je pisano arhaičnim stilom, pojmovima koji su teško uklopljivi u današnje poimanje sveta, svo je u slikama i vrlo apstraktno. Treba više čitanja da bi se malo proniklo u njega, ali vremenom postaje shvatljivo, jer se prepoznaju aktuelni događaji, simboli (666), pa se nazire i razvoj budućih događaja. Bitna napomena - kada se to čita, treba se osloboditi STRAHA! Svako dobro!

   • Boban says:

    RASPUCHIN, našao sam tekst o Draganoviću. Znam za Institut sv. Jeronima u Vatikanu i razloge za njegovo osnivanje, ali nisam to povezao sa JERONIMITIMA - HVALA! Postoji kontinuitet nastojanja Vatikana da pokatoliče pravoslavce. Sada se sprovodi projekat EKUMENIZMA, unije katolika sa pravoslavcima, ali na takav način da pravoslavci na kraju priznaju papu za svog poglavara. U budućnosti, u SPC će doći do raskola na ekumeniste i svetosavce (taj raskol već tinja!) i na kraju će ostati samo 5 verujućih vladika SPC, koji će okupiti ostatke verujućih Srba. Na ovu temu vidi na netu o vladiki Irineju Buloviću, koji je prikriveni, ali najaktivniji ekumenista u SPC i pretenduje na bude novi patrijath SPC (uticao je na postavljenje većeg broja vladika, koji će sigurno glasati za njega, pa će njegovo ime verovatno biti u šeširu...)

    • RASPUCHIN says:

     У праву сте "Бобан"-е. Ништа се не дешава случајно па тако није случајно ни то што је "Лисабонски уговор" потписан у "самостану" и то јеронимитском. Дакле и е"U" је њихов пројекат. Потражите фотографије тог самостана , као и податке о истом , и бити ће Вам јасно колико је тај католички ред био богат. Просто је невјероватно да тако богат ред скоро па потпуно нестане и то баш некако у вријеме када се појављују Језуити који , поново случајно , располажу огромним новчаним средствима и настављају тамо гдје су Јеронимити стали у провођењу инквизиције? Екуменизам = инквизиција?

     • Boban says:

      Slažem se, Vatikan je stvorio EU, koja će se u krvi raspasti, ali oni ti ne vide i ne traže rešenja, nego i dalje kidišu na Srbe. Planetu čeka ekonomski slom neviđen u istoriji, a najviše će postradati najbogatiji, tj SAD i EU. Potraži vesti o dugovima Dojče banke (DB), čiji će slom sa sobom povući finansijski sistem cele Nemačke, a onda i finansijski sistem EU. Vrednost DB je oko 40 milijardi €, a dugovi su narasli na 7o milijardi evra...

      • RASPUCHIN says:

       Дојче банка? Па то је управо оно што сам неколико пута овдје написао. Планирано је све много раније и вршене су разне припреме а "акција" је почела 02.01.1989.г.. Наравно , једна од првих мета смо били ми а слиједе Бјелорусија и Русија. Мислим , ма убјеђен сам да је ова прича о дугу само скретање пажње јавности и прелазак у слиједећу планирану етапу за коју ми нисмо спремни.

       • Boban says:

        RASPUCHIN, sledeće etape su: planetarna ekonomska kriza, veliki rat (u kome Srbi, po prvi put, neće učestvovati, jer nemaju sa čim da uđu u ratnu arenu), postratovska kriza koja će potrajati neko vreme, a onda sledi 3.5 godine najave jednog vladara koji će "okončati sve ratove" - Antihrista, pa 3.5 godine njegove vladavine, sa čipovanjem ljudi i stavljanjem "žiga Zveri" na njihova čela (ubrizgavanje neke hemije, radi digitalne identifikacije), katastrofalnim klimatskim promenama i prestankom kiša. Na kraju, svet kakav poznajemo će prestati da postoji, a preživeli, koji ne pristanu na čip i žig Zveri, nastaviće da žive po drugum pravilima i kiše će ponovo početi da padaju. Poenta je da čovek ne treba da se PLAŠI, da OČAJAVA, da pada u PANIKU, nego da pokuša duhovno da sazri i da se pripremi za ove događaje. Duhovna snaga, MIR u sebi i sa drugima, skromnost, će biti preko potrebni duševnim ljudima da se suoče sa svim ovim događajima, da PREŽIVE i da sačuvaju potomstvo za novi početak... Na žalost, sve ovo zvuči apokaliptično, ali će VERA u sebe i Boga, i NADA presudno uticati da mnogo duševnih ljudi dočeka NOVI POČETAK. Svako dobro!

 15. Риста says:

  Уф...некад сам писао коментаре са именом "теоретичар". Знате зашто? Али сада тек видим да је теорија надвладала разум. Ама људи, помешали сте религију, историју, разум и занос а онда побегли од стварности па од те мешавине испала права папазјанија. Религија није никада решила ни један сукоб. Решили га људи или победом или поразом. БОГ СЕ НЕ МЕША У ТАКВЕ СТВАРИ, АЛИ ПОСМАТРА, а бити религиозно затуцан је данас мода после комунистичког периода пљувачине по религији. САДА СЕ СВУДА УБАЦУЈЕ БОГ! ПА ХУЛИТЕ НА БОГА, ЈЕР СТЕ ТОЛИКО ЗАТУЦАНИ ДА МИСЛИТЕ КАКО ПОСТОЈЕ АНТИХРИСТИ И ХРИСТИ У БОЖЈОЈ ВЛАДАВИИНИ СВЕГА ШТО ПОСТОЈИ. ПА АНТИХРИСТИ НЕ ПОСТОЈЕ. То само религиозна кулминација и ништа више. Сигурно није Божја реч, него реч писаца Библије. Ствар за плашење, као баба Рога и то вам увалили попови писци разних Библија. Давно нема оригиналне Библије, јер је сигурно сасвим другачија од овога што данас читамо. Ова данас је допуњена, измењена, десеткована и унакажена Библија и свако издање има по једну промену а издања Библија су готово сваке године обнављају. Комунизам је капитализмом плашио комунисте а религија плаши вернике антихристовима. А религија није БОГ, него инструменат који упорно покушава да искористи Бога. Уопште није Божији инструменат. А у улогама капитализма и антихристова су ипак људи. Они које волимо или не волимо, осим капиталиста који су данас свуда сила и закон. Шта су они? Антихристи или људи? А и није важно. Ви и стварност имате непостојеће контакте. А бе људи, пробудите се. Не нападају антихристи, него људи бе. И Није важно шта тамо неки Шарић прича, него је важно оно што нам се догађа. Бобане, не брините о мојему познавању историје. Сигурно није тако транспарентно као ваше али је прецизно као скалпел. Ја не лутам више са схватањима историје и не машем барјацима на популисање историје Срба. Јесте ли ви са Косовцем ипак мало били Лучићев ђак па касније створили секту? Ви сте горе написали готово невероватну хаотично религиозну историју. Кроз неколико година, вратите се и прочитајте шта сте написали. Можда схватите. Што се тиче Косовца, његова схватања су ми позната у практичном делу и не замарам се превише његовим теоријама. Није он крив за настанак таквих теорија, али је сачувао здрав разум и зна шта треба урадити данас. Ту сам ја да не лута по транспарентним путевима теорија и антихристова, али за вас не знам. Знам колико знам и о Лучићу а за мене су такви типови пали снеба у зло време и у зло доба кад му време није и искористили транс прагматичну ситуацију квислинг Србије да сеју своје мудрости. Са пуно претпоставки, мало истина и...Пола истине је уствари - ЛАЖ! Штета што сте толико обузети да немате ни времена ни места да схватите колико сте очли устрану и побегли од реалности тешећи се са неким историјским новознањем. Зато вам саветујем - прочитајте те ваше приче после неколико година. Сва срећа, Срби их неће читати. А ни Шарића. Две стране истог новчића. А тај новчић - једна пара! То сте ви и Шарић као секта, а Лучић је на ободу медаље као позлата. Тзв НОВОИСТОРИЧАРИ! Од вас су бољи комунистички историчари са западно наметнутом историјом Срба. Ви сада идете са контром и правите исту грешку као и комунистички историчари. Нема нигде ни једног пасуса у свим вашим теоријама који ће складно и јасно написати бар неки редослед како се развијала историја Срба а да то народ разуме. Него - језуити, Шарићи, Лучићи... Не знам ко, али је неко убацио на једвите јаде и Цара Душана и нашу историју у то доба, а то прошло незапажено од ваших силних теорија о језуитима. Саберите се, па или допуните ваша схватања или их одбаците као непотребна. Оваква каква јесу, само могу бити схваћена као ријалити. И то само тренутни ријалити. Ево вам пример где сте залутали. Каритал је једна врста Бобана. Друга страна Бобан Медаље. А около Лучић. И један и други имате разорни утицај на обичан народ. У зло доба кад вам време није. Надам се да ћете разумети. Није тешко.

 16. Boban says:

  RISTO, ti meni nakalemi da sam "religiozno zatucan, hulim na Boga, nemam kontakt sa stvarnošću, Antihrist neće postojati (tu si upravu, Biblija ga naziva tako, ali će zapravo biti prvi i poslednji predsednik UN - sada je najveća funkcija Generalni sekretar UN), pišem gotovo neverovatnu haotičnu istoriju, pobegao sam od realnosti i tešim se istorijskum novoznanjem, neko je ubacio cara Dušana u istoriju u to doba na jedvite jade, moja shvatanja su rijaliti... ", a ti vidim načitan si, odlično znaš ko su jezuiti, istorijski si jako "potkovan", ali nijednu istorijsku činjenicu nisi izneo (sigurno to ljubomorno čuvaš samo za sebe?!), nalupetao si se ovde i izvređao i mene i Kosovca, koji o Albancima i njihovoj istoriji zna više nego svi mi zajedno na ovom portalu, zapenio si ko vepar na mrsan džak. Zvučiš kao provokator ili teška neznalica, koja je od pisane literature čitala jedino Informer, Kurir i eventualno Treće oko. RISTO NESREĆNI, pre će biti da ti ovo o čemu se povela diskusija NE RAZUMEŠ, pa iz zlobe i kompleksa pištiš na ovom portalu, jer su ovo za tebe "Španska sela". Tako su i Varvari lupali velelepne statue i palili knjige u Rimu, jer nisu mogli da shvate čemu sve to. U prethodnom komentaru sam pokušao da budem pristojan na tvoje bljuvotine, a ti nastavljaš i ne znaš za meru. Ostavi Informer, pa pročitaj sledeće knjige: Istorija Srba od Miloša Milojevića, Istorija Srba od Vladimira Ćorovića, Istorija Slovena od Jiričeka, Istorija Srba od Benjamina Kalaja, Kraljevstvo Slovena od Mavra Orbinija, Hrvati u svetlu istorijske istine, Stara Srbija i Makedonija od Spiridona Gopčevića, Vatikanske milijarde, Vatikanske ubice, Jovanovo otkrovenje, Istorija hrišćanstva..., za početak. Imaš tu oko 5.000 stranica za čitanje i kasnu edukaciju, bez fotografija - trebaće ti oko 5 godina. Pre nego što rešiš da mlatiš po tastaturi, prvo nešto pročitaj, smisli, uobliči pa onda komentariši!

  • Karital says:

   Ne zamaraj se Bobane sa Jiričekom,mađaronom Kalajom,Orbinijem,Velišom Raičevićem i ostalim znanim i neznanim naučnicima koji istražuju porjeklo u Hrvata.Ja sam siguran da su servi prije Krista naseljavali područje današnje Hrvatske.Ta pusta vaša mučenja oko Hrvata ne donose nikakve rezultate kako bi te vi htjeli.Naprotiv, nitko u Hrvatskoj ne vjeruje u te vaše mitomanske priče, osim ponekog tkz. "hrvatskog istoričara" koji je kalio zanat kod Srba.Tvoja nagla Vlaška narav, dolazi do izražaja onog trenutka kad ti se servira istina.U ovom slučaju, g. Rista ti je dokazao da je po znanju i diskusiji koju prezentira daleko ispred tebe.

 17. Boban says:

  KARITAL, nesrećni i iskompleksirani Horvatu, Srbi su sa Turcima vodili 5 bitaka: 1371. na reci Marici (Srbi izgubili), 1381. kod Dubravice blizu Paraćina (pobedili!), 1386. kod Pločnika blizu Prokuplja (pobedili), 1388. kod Bileće (pobedili!) i 1389. na Kosovu (izgubili, a turski sultan tada ubijen!). Srbija je pokorena tek 1459. g padom Smedereva - trebalo je 88 godina da Srbi budu slomljeni! Vi Horvati ste imali svoje kraljeve od 1075. do 1102. godine (jedva 27 godina!), a onda ste upali u mađarsku zadnjicu i čistili njihove štale do 1918. g, dok vas nije oslobodila SRPSKA VOJSKA - 816 godina ste bili mađarski isprdak! Za to vreme, Srbi su sami podigli 2 ustanka i jedini na Balkanu sami izvojevali svoju slobodu od Turaka! Pokrij uši i vrati se u mađarsku zadnjicu, jer ste samo pod njima i u Kraljevini Jugoslaviji imali pravu državu. Pošto nemate svoju istoriju, morate mnogo toga da "dopišete", pa zato vaša POVIJEST nema fusnote, ako uopšte znaš - šta je to. Proguglaj malo... Čekam tvoj odgovor, inspiriše me tvoja iskomleksiranost.

  • Karital says:

   A jesi ga l..i Bobane!Nas i Slovence nisu nikada pokorili Turci.U zajednici sa Mađarima nije bilo potrebe za dizanjem buna.Problemi s Ugrima su nastali kad ste vi držali mađarsku stražnjicu i konstantno rovarili protiv Hrvata podržavajući Mađare.Turci baš nisu bili zainteresirani da porobe cijeli teritorij Srbije.Politika se vodila malo ti dam pa ti malo uzmem.Vaša despotovina bi davno pala da nisu pomagali Mađari.Po kapitulaciji centralnih slila, te dolaskom srpsko francuske vojske na teritorij Hrvatske, niti jedan srpski vojnik nije poginuo u "oslobađanju" Hrvatske.Pet vijekova u Srbiji vlast držahu Osmanlije!Bez pomoći Austrije i Rusije, ustanka nikada nebi bilo.Grci i Bugari su dizali ustanke kao i svi drugi porobljeni narodi.Bez Rusa i zapada slobode nebi bilo!Germanizme ne razumem!

 18. Boban says:

  KARITAL, veliki poznavaoče balkanske istorije, Bugari jesu dizali ustanke više puta, ali bezuspešno - njih su oslobodili Rusi TEK 1878. godine. Grci jesu dizali ustanke (prvi tek 1821. g, a Srbi do tada već DVA, a drugi iz 1815. g uspešno!) - Grke su oslobodili Britanci. Bugari su za vladare onda dobili nemačke kneževe, Grci nemačko-danske, a Srbi su jedini na Balkanu imali svoje vladare: Obrenoviće i Karađorđeviće. He, he..., baš si smešan - vi Horvati i Slovenci kao "zaustavili" Turke, a oni dva puta opsedali Beč, jer im je cilj bio Beč, a Budimpešta je 200 km južnije od Beča i već bila u rukama Turaka. Čitaš li ti ono što napišeš?! Sad već nisi više smešan, nego se polivaš fekalijama po glavi, pa počinjem da te žalim. Kako ste vi Hrvati i Slovenci navodno zaustavili Turke - tako što ste Mađarima timarili konje i čistili štale?! Ajd sad opet neku horvatsku POVIJESNU mudrost, pa da opet odgovorim...

 19. Karital says:

  Mora da si guglao celu noć po internetu i opet te moram ispravljati?Istorija ti je za dvojku a geografija čisti kec!Turski pohod na Beč odvijao se preko Mađarske.Turcima ni na kraj pameti nije bilo da krenu preko Hrvatske i Slovenije.Mađari su nešto slično vama Srbima.Pristali su na suradnju s Turcima i sudjelovali u opsadi Beča.Turci su išli pravcem gdje nema otpora.Pohod se nije odvijao preko Hrvatske i Slovenije, iz razloga što bi Turci bili zaustavljeni.Mi i Slovenci smo za turke neprobojni zid.Timirali smo mi nešto drugo Mađarima 1848 godine, za razliku od vas koji ste im vjerno služili.Bez pomoći Austrijanaca i Rusa ustanka ne bi bilo u Srbiji.Grci i Bugari na svojim granicama nisu imali velesilu koja bi uskočila u pomoć.Bolje za vas da ste imali normalne ljude za vladare.Ovako ste dobili vucibatine koje su se međusobno pobile.

  • Boban says:

   KARITAL, ti si više istorije naučio čitajući moje komentare nego iz vaših povijesnih čitanki sa historijskim nebulozama bez fusnota (nadam se da si izguglao šta su to fusnote?). Ti meni deliš ocene iz istorije, ccc...,baš si smešan, pa osvrni se i pročitaj naše komentare. Da znaš da čitaš, uočio bi da sam jasno naglasio da je TURCIMA CILJ BIO BEČ, kao prestinica tada moćne Austrije, a neka ZABIT u Zagorju (Hrvatska se tada prostitala samo na Zagorje, na prostoru veličine Srema!) i slovenačkim Alpima. Turci su nastojali da ovladaju plodnim ravnicama u prodoru ka centralnoj Evropi, a ne da se maju sa mađarskim, a posle i sa austrijskim konjušarima. Sve do 20. veka Horvati su bili statistička greška na Balkanu. Posle Prvog sv. rata u celoj Kraljevini SHS, a posle i u Jugoslaviji, Horvata je bilo jedva malo više od 400.000, a Srba, samo u tadašnjim hrvatskim banovinama oko 850.000. Ako ne veruješ, nađi popise iz tog doba. Ono što je poražavajuće za Horvate i tvoju spoznaju - u tih 400.000 su i oni Srbi, koje ti zoveš "pokatoličeni Vlasi". Naime, do 1900. godine, Rimokatolička crkva je na severozapadu Balkana i u primorju pravila razliku između Hrvata, Srba pravoslavaca i Srba katolika, a onda je preko 150.000 tih "pokatoličenih Vlaha, po tebi", jednostavno proglasila za Hrvate. Eto, i to da naučiš, da ne guglaš po netu. Jasno je da si provokator na ovom srpskom portalu, ali meni to ne smeta i nije mi problem da odvojim 10 minuta za komentar. Još jednom dokazuješ, da ste vi Hrvati DIJAGNOZA. Nađi na netu film Bog i Hrvati, koji je snimljen na osnovu verodostojnih dokumenata desetine, uglavnom stranih istoričara i savremenika NDH, pa se edukuj o vašoj sramnoj povijesti i klanju tek rođene dece. To je vaša istina i nikakve tvoje bljuvotine i provokacije to neće promeniti. Ubija vas kompleks niže vrednosti i genocidna prošlost, a pogotovo spoznaja da su većina Hrvata zapravo pokatoličeni Srbi. Pogledaj na netu najčešća imena i prezimena u Hrvatskoj. Čekam tvoju sledeću mudrost... (počeo sam da se zabavljam, inspirišeš me!)

   • Karital says:

    Loše,loše ti je znanje iz istorije Bobane.Hrvatskom i Slovenijom nikada nisu vladali Turci.Tvrd orah su Hrvati bili za turke.Išli su lakšim putem, preko Mađarske, bez otpora.Uzalud ste vodili teške bitke s Turcima kad vas brzinski pokoriše.Doduše, do nekih bitaka nije ni došlo kako se ti voliš hvaliti.Osim kosovske bitke, gdje se hametice poraženi, više niste ni vodili rat protiv turaka.Kapitulirali ste!Na Marici su popušili Bugari, Tvrtko odbio malo jači konjički odred kod Bileće.Koliko me pamćenje služi, taj Tvrtko nije ni bio Srbin.Vidi, i tih 400.000 je sasvim dovoljno da narastemo na 5.000.000.Svako je dobrodošao tko se osječa Hrvatom, pa tako i ovi katolički Vlasi.Vlasi imaju prezimena koja nisu slavanska.Jedno od takvih prezimena je Luburić.Imamo prezime Šešelj, a to ti je čisto hrvatsko prezime.Imamo ime Tvrtko, koje vi u Srbiji nemate.Po svemu sudeći, mora da je i onaj Tvrtko kod Bileće bio Hrvat?Zadnji rat ti je najbolji pokazatelj tko je ubijao djecu.Bobi, u lažima su kratke noge!The Show Must Go On!

    • Boban says:

     KARITAL, lažljivi horvatski povijesničaru i PROVOKATORU, mnogo mi je drago što si mi poslao gornji komentar. Veliko HVALA! Ovo je tipičan primer kako vi mađarski isprtci (od njihovih predaka ste postali i njihovi konjušari ste bili 816 godina!) falsifikujete srpsku istoriju, konstruišete i pravite neku svoju nakaradnu "horvatsku povijest", bez fusnota i pozivanja na strane hroničare, nego izmislite ono što vam treba, pa se onda pozivate na SVOJE FAKSIFIKATORE i nadograđujete svoje izmišljotine. 1. Tačno je da Turci nikad nisu vladali današnjon Slovenijom, ali lažovčino jedna - jesu itekako vladali Hrvatskom koja je u to vreme obuhvatala samo Zagorje, ali ne kao posebna država, nego kao mađarska zabit na zapadu Balkana. Dokaz - karte Osmanskog carstva iz 1580. godine, kada je granica turske carevine išla linijom Đer (tačno na pola puta između Budima i Beča) - Rijeka i celo malecko Zagorje bilo pod vlašću Turaka. Kako se završila bitka na Krbavskom polju 1493. godine u kojoj je protivnik Turaka bio Emerik (ovo je verovatno čisto horvatsko ime? Nije, nego mađarsko, jer ste poslednjeg vladara imali davne 1102. godine)?! Turci su pobili skoro svu vojsku koju je predvodio Emerik, u kojoj je istina bilo i dosta Horvata! Pa ti meni opet reci - Horvati zaustavili Turke. Jado lažljiva! 2. Srbi su vodili 5 bitaka protiv Turske, kojoj je trebalo 88 godina da slomi srpski otpor. Smederevo su Turci osvojili tek 1459. godine, a Novo Brdo na KiM i Vranje 1455. godine (800 km jugoistočno od Krbave, pogledaj kartu, veliki "geografu" koji meni deli kečeve iz geografije!). Treći put ovo pišem - glavni cilj Turaka je bio Beč, a ne neka zabit u Zagorju. Postidi se drugi put. 3. Posle bitke na Kosovu 1389. godine, Turcima je trebalo još tačno 70 godina da osvoje poslednju prestonicu Srbije - Smederevo, tek 1459. g. 4. Srpsku vojsku u bitci na Marici 1371. godine predvodili su SRPSKI vladari, braća Mrnjavčevići, koji su tada vladali celom Makedonijom i današnjom centralnom i istočnom Bugarskom, sve do reke Marice. Nisu oni išli u tuđu zemlju da ratuju, nego su se sa Turcima sukobili na granici svojih poseda. Bugari su mongolsko-tatarsko pleme, koje je Dunav prešlo tek krajem 7. veka i najpre se naselilo uz Crno more do Varne. Stidi se još jednom, lažovčino. 5. Da nije Tvrtko možda bio Horvat?! Pa, lažovčino jedna, bio je pravoslavac, govorio je srpskim jezikom, krunisao se 1377. godine u manastiru Mileševa nad grobom Svetog Save i uzeo titulu - kralj Srbije, Bosne, Primorja i Zapadnih strana. U Trogirskim beleškama iz 1390. godine se pominje kao kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske (maleckog Zagorja!) i Primorja. Jado jedna izmećarska. Stidi se opet. 6. Od tih 400.000 koliko vas je bilo 1937. godine, oko 150.000 su bili Srbi katolici koje je Vatikan jednostavno proglasio Hrvatima 1900. godine. Još jedna potvrda da ste uvek bili statistička greška na Balkanu. I vi takvi jadni i "brojni", kao stali na put Turcima, bez svoje države i svojih vladara, i to još vireći iz mađarskih zadnjica?! 7. Vas Horvata kao ima 5.000.000?!? Pa ti nisi normalan! Zvanično u Hrvatskoj ima oko 4.000.000 stanovnika, a hrvatski demografi javno pričaju da je u Horvatskoj stalno nastanjeno samo oko 3.000.000 ljudi. Pa ti misliš da ja ne pratim horvatske medije? U "lijepoj vašoj Kromanjoniji", u oko 120 osnovnih škola godinama nije upisan nijedan đak prvak, cela Slavonija je prazna, čitava sela su otišla u inostranstvo, Zapadna Krajina je pusta, drži se samo Zagreb i Primorje. Prema podacima vašeg zavoda za statistiku, u Horvatskoj i dalje ima oko 500.000 stanovnika drugih nacionalnisti, pa ispade da Horvata ima samo oko 2.500.000 - "što je babi milo, to joj se snilo", sanjaj ti o tih 5.000.000 Horvata. Opet si uhvaćen u lažima, što postaje tvoja dijagnoza. 8. Stalno za Srbe koristiš termin "pokatoličeni Vlasi"! Pa ti toliki kompleks imaš od Srba, da čak ne možeš da napišeš reč SRBI. Ja bar koristim termim Horvati, jer ste se tako zvali po dolasku na Balkan u 5. veku, odvajanju od Huna i naseljavanju u Zagorje, gde ste prihvatili jezik starosedelačkog stanovništva koje se ranije zvali Iliri, a posle SRBI. U vreme rimskih osvajanja Ilirika, Zagreb se zvao Serbinum. I to imaš na netu, ali ne smeš da tražiš da pročitaš, jer će te ovo dotući. Nemoj, ako si slabog zdravlja! 9. Neka vam Maksa Luburića da se njime "ponosite", jer vam je klanjem srpske dece u NDH doneo "večnu slavu" za vaš izmećarski rod, zbog čega se normalni Hrvati stide što su rođeni u Hrvatskoj. 10. Poklonićemo vam i Šešelja, koga se stide normalni Srbi. 11. U zadnjem ratu Srbi su samo branili svoja ognjišta i porodice, jer su se setili svojih 700.000 žrtava u NDH i klanja oko 110.000 dece uzrasta do 14. godine (na Kozari do 1965.godine nije bilo regruta za vojsku!), a Horvati su u Zapadnoj Krajini 1995. godine pobili oko 2.000 staraca, koji zbog bolesti ili starosti nisu mogli da pobegnu u Srbiju (baku moje prijateljice su u jednom selu kod Knina horvatski junaci živu rasporili, povadili joj utrobu i ostavili da polako umire, a ona je i u takvom stanju prepuzila pola sobe, pa su je našli pored vrata!). Još se ponosite time i to slavite kao DRŽAVNI PRAZNIK. Čista patologija! Stvarno ste bre DIJAGNOZA! Eto, Karitalčiću moj, uhvaćen si TI u lažima po svim navodima iz tvog komentara. Neka ide šou, ti nastavi da se polivaš fekalijama po glavi, a ja čekam tvoje PROVOKATORSKE "mudrosti" da ti odgovorim.

     • Karital says:

      Moram priznati tvoj trud da me uvjeriš u ispravnost svojih zabluda i istinitosti.Ponovo me prisiljavaš da opovrgnem te tvoje tvrdnje koje za mene osobno ne znače ništa.Toliko si upotrebio "fusnota" u ovom svom izlaganju da mi se neda sve pročitati.Nakon poraza na Kosovu, postali ste turski vazali.Zahvaljujući turcima, Vlasi se šire na današnji prostor BiH i Hrvatske.Ti pravoslavni Vlasi nisu do dvadesetog vijeka čuli za srpsku naciju.Turci su zauzeli veliki dio Hrvatske, ali nikada nisu gospodarili Hrvatima.Pa Hrvati su bili u zajedničkoj državi s Mađarima.Tko je branio Smederevo i Beograd?Da nisu možda Srbi branili Beograd?Kad bi to Turci napali na Smederevo da nisu bili u pitanju Mađari.Vazalski-sluganski ste bili naspram turaka i sada ti meni dijeli lekcije o mađarima.Nakon poraza na Kosovu postali ste vazali, odnosno okupirani od turaka. Tražio si imena i prezimena u Hrvata?Dao sam ti nekoliko primjera, a jedno od tih primjera je prezime Luburić.To prezime nema veze sa slavenskim prezimenima.Odgovori, IMA LI IME TVRTKO KOD SRBA?Pogrešno prezentiraš Trogirske kronike.U njima nigdje ne piše da je Tvrtko bio Srbin.Skrenuo si u bespuća povijesne neozbiljnsoti! Osim što svojatate Albanske nacionalne junake, sada bi bili i Iliri.Mi Hrvati, ne znamo za drugo ime.Sam Bog zna koliko će te promjeniti imena?Serbula,Servi,Rašani,Vlasi,Srbijanci,Srbi i na kraju Iliri!UKAPIRAJ JEDNU STVAR?Vaši popovi su pravoslavne Vlahe preveli u Srbe iz straha da ne postanu Hrvati.Ono što su radili Turci s Vlasima to ste nastavili i vi.Iskoristili ste pravoslavne Vlahe u zadnjem ratu za svoju ekspanzionističku politiku.Hoćeš reći da je Zagreb srpski?Nije bitno kako se zvao, već je bitno tko piše!?Setili ste se svojih stradanja pa ste pobili više od 400 malodobne djece u Hrvatskoj?O pobijenim starcima nemam namjeru da pišem.Pobili ste sve na okupiranom području, zato se pokri ušima i ne pričaj gluposti.Manje "fusnota" unosi u svoja izlaganja da bolje razumem?The Show Must Go On!

      • Boban says:

       KARITAL, nisam ni očekivao da ćeš prestati sa baljezganjem i balegarenjem (balegari su insekti koji skupljaju izmet i guraju ga u svoje rupe da bi imali čime da se hrane!), jer ti to ne dozvoljava tvoj horvatski kompleks niže vrednosti, tvoj kompleks od Srba i tvoja DIJAGNOZA. Još jednom si dokazao da misliš da sto puta izrečena laž može da postane istina. Na žalost tvoju, neće. Tvoje baljezgarenje i balegarenje na ovom portalu neće promeniti istinu, da ste 1/3 poreklom Srbi, koje ste vekovima silom i pritiscima katoličili da vas bude što više, jer ste uvek bili statistička greška na Balkanu, te da ste izmećarski i genocidan narod, koji je klao decu. Čuj, Srbi u zadnjem ratu kao pobili preko 400 maloletne dece?! To verovatno piše u vašoj horvatskoj povijesti? 11:0 gubiš, samo u zadnjem komentaru, jer su sve tvoje nebuloze pobijene, a kad ne možeš da smisliš novu provokaciju, ti onda iznova ponavljaš - Kosovska bitka, Tvrtko... Kod mnogih naroda se više ne koriste stara imena. Iluzorno je da ti iznova objašnjavam da je Tvrtko bio Srbin, pravoslavac, kojim jezikom je govorio, gde se krunisao... Krunisanjem je uz ime Tvrtko dodao STEFAN, što su imali svi srpski srednjovekovni vladari, kao znak vladarskog statusa (Stefanos na grčkom znači kruna ili venac!). Za detalje vidi str. 256, 257 i 373 u Istoriji Srba od romantičara Vladimira Ćorovića iz BiH koji je jako lepo pisao o Horvatima. Knjiga je objavljena 1940. godine, pre nego što je stvorena NDH, koja vas je "proslavila". Izmećaru jadan, nađi knjigu i pročitaj bar ove tri strane, imaš je na netu. Od svih Horvata sa kojima sam se "dopisivao" na portalima, ti ubedljivo imaš najjaču DIJAGNOZU. Dokaz broj 1 - prvi si stavio komentar iza ove vesti na ovom srpskom portalu. Dokaz broj 2 - mesec dana visiš iza ove vesti i balegariš. Dokaz broj 3 će verovatno biti tvoj poslednji komentar iza ove vesti, ako budeš istrajan u svojoj DIJAGNOZI! NEMOJ DA ME IZNEVERIŠ! Šou se završio balegaru, pa ti sad u rupu i papaj to što si izbalegario!

       • Karital says:

        Bobane moram priznati da si legenda!Negdje gore si napisao u komentaru da nas je bilo oko 400.000 dok je Srba bilo upola više.Reci mi kako je HSS pobjeđivao redovito na izborima.To ti je stranka onih Radića, što ste ih demokratskim putem smaknuli u skupštini.Pustili ste duha iz boce sramotnim ubistvima u parlamentu.Mi nismo zaboravili našeg Tvrtka kao vi vašeg?Kod nas još uvijek ima Tvrtka. Da Bugari nisu bili podjeljeni, Turci bi bili zaustavljeni na Balkanu.Svako dijete znamo poimenično i njihove ubice. Vidim da su "fusnote" zaštekale kod tebe.Za razliku od ovih tvojih sunarodnjaka koji pišu na portalu, kod tebe sam otkrio slabu "tačku", neznanje i laž.Ovaj portal je uvijek zanimljiv, pratim ga nekoliko godina.Moram te pohvaliti da si bio dobar.Predlažem ti da poslušaš Queen, nezamjenivog Freddia Mercury i Show Must Go On!

        • Boban says:

         KARITAL, balegaru retardirani. Srba je bilo oko 850.000 samo u banovinama koje je nesrećni kralj Aleksandar poklonio Horvatima zarad "mira u kući" u njegovoj "velikoj" Jugoslaviji. Vas je tada bilo samo 250.000+150.000 Srba katolika. Srba je u Kraljevini Jugoslaviji bilo preko 6.000.000, ali su bili razjedinjeni u 10 stranaka po različitim banovinama, koje su bele ogorčeno politički suprotstavljene. Jedan od lidera Srba, Pribićević sa područja Horvatske je otvoreno pružio podršku HSS. Radića je ubio poslanik Puniša Račić iz Crne Gore, koji je dobio pare za ovo ubistvo, jer je bio plan da se nakon toga u Jugoslaviji izazove haos. To je sprečio kralj Aleksandar, tako što je raspustio Skupštinu i 6. januara uveo ličnu diktaturu. Zaverenici (ekstremisti iz Hrvatske i VMRO!) nisu odustali od izazivanja haosa u Jugoslaviji, pa su tog Aleksandra ubili u Marselju! Toliko si glup i toliko ništa ne znaš, da si na nivou balegara. Svojim gornjim komentarom si potvrdio svoju DIJAGNOZU, da će iza ove vesti tvoj komentar biti poslednji. Kažeš da je ovaj portal dobar, a samo lupetaš i provociraš - zato si na ovom portalu! Provaljen si balegaru. GAME OVER, neznalice jedna provokatorska. Marš u svoju rupu i grickaj to što si nabalegario.

         • Karital says:

          Mislio sam da smo navek završili dijalog.HSS je najača stranka na području od Drine do granice Italije.Što bi bilo tek da smo bili kompaktni po pitanju našeg teritorija koji je darovan Italiji?U Dalmaciji, na području Splita,Dubrovnika i Kotora, HSS uvjerljivo pobjeđuje.Ubojica hrvatskih političara u skupštini nije Crnogorac kako ti navodiš.Nemaju isti svjetonazor Puniša Račić i Krsto Popović Zrnov.Iz ove naše diskusije došao sam do zakljućka da nisi Srbin, već vlaški mulac.Takvi poput tebe vladaju Srbijom.Vjerujem da sa Dušan prevrće u grobu kad vidi Vlahe da vode Srbiju. O vama veliki car nije imao dobro mišljenje.Sada mu se svetite, ne dajete mu nikakva povijesni značaj kakav zaslužuje.Nadao sam se da si poslušao Queen, kad ono, ti i dalje nastavljaš show?

          • Boban says:

           KARITAL, naseo si na foru. Vrati se 2 komentara gore. Potvrđuješ svoju DIJAGNOZU. Game over uz 11:0.

 20. Karital says:

  Priznajem poraz Bobane.Za sve su krive tvoje "fusnote"?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u