ХРВАТ УРНИСАО ШИПТАРЕ: Разоткрио њихову лажну историју

HRVAT URNISAO ŠIPTARE: Razotkrio njihovu lažnu istoriju

30 novembra 2020

SUŽIVOT Srba i Albanaca preko je potreban, ali on se ne može graditi na lažima, a to što Albanci trenutno rade nije samo krađa, to je silovanje istorije, rekao je u intervjuu za Kosovo Onlajn hrvatski teolog i istoričar Goran Šarić.

Na pokušaj Albanaca da ospore prisustvo Srba na prostoru Kosova i Metohije, Šarić kao istaknuti poznavalac istorije Balkana kaže da koliko god na Kosovu i celom Balkanu kopamo daleko u prošlost, nailazimo na srpske tragove.Aktuelan je pokušaj pojedinih albanskih istoričara i političara da srpsko nasleđe na Kosovu prikažu kao albansko. Može li propaganda da uskrati Srbima pravo nasleđa na Kosovu? Zašto se krade srpska istorija?

To što oni rade nije samo krađa, to je silovanje istorije. Kad ukradete nečiju teritoriju, potrebno je krađu prikriti „istorijskim pravom“. Mark Tven kaže da dok istina obuje cipele, laž proputuje pola sveta. Ovih dana pojedini albanski istoričari putuju svetom i tvrde da su Albanci hiljadama godina na Balkanu, da su Nemanjići albanskog porekla i da Srbi nisu postojali pre Vuka Karadžića. Što je veća istina, veća laž je potrebna da je sakrije. Ti albanski istoričari podsećaju na onaj vic o grbavcu koji je pustio bradu, da ga više ne zovu grba nego brada. Suživot Albanaca i Srba preko je potreban, ali on se ne može graditi na lažima.

Ko su autohtoni stanovnici Kosova?

Reč je o narodu u antičkim izvorima nazvanim Dardanci, mada ne znamo kako su oni sami sebe zvali. Grčki i rimski autori nisu skloni tim starosedeocima Kosova. Opisuju ih sa prezirom i mržnjom, koja je karakteristična i za kasnije opise Srba. Tako pišu da su Dardanci divljaci i da se kupaju samo tri puta u životu, prilikom rođenja, na venčanju i na sahrani. Zapravo se ne radi o nehigijeni nego o obrednim kupanjima. Zanimljivo da se isti običaj obrednog kupanja zadržao kod Srba do današnjih dana. To je vrlo važna paralela između Srba i Dardanaca i jedan od brojnih dokaza koji pokazuju da su Srbi potomci antičkih stanovnika Kosova. Poznati grad u državi Dardanaca zvao se Bila Zora što na srpskom znači „bela zora“, sintagma koja se i danas koristi. Najpoznatiji dardanski kralj bio je Grabo iz plemena Grabića. Kod Srba i drugih južnih Slovena još uvek postoje prezimena Grabar, Grabovac, Grabarić, Grabarević i Grabović, kao i razna mesta sa nazivima Grab ili Grabić. I sama reč je slovenska, povezana sa pojmovima „graba“, „grob“, „grobnica“, „groblje“, „grebati“, „grablje“, „grabiti“…

Od kada datira srpsko prisustvo na prostoru Kosova i Balkana?

Koliko god na Kosovu i celom Balkanu kopamo daleko u prošlost, nailazimo na srpske tragove. Na ovim prostorima u vreme Rimskog carstva postoji bar šest plemena koja u svom nazivu imaju osnovu “ser” ili “sar” – Servi (Limiganti), Serreti, Serapilli, Sardi, Sardeati i Sarmati. Najučestalija osnova za nazive antičkih Balkanaca je ser ili sar, a niko se od srpskih istoričara nije time bavio. Izgleda da je Kosovo bilo sveta zemlja za stanovnike Balkana još u mlađem kamenom dobu, u vreme tzv. Vinčanske civilizacije. Jedino vinčansko naselje koje je bilo utvrđeno bilo je Valač na Kosovu. Tamo smo našli jako puno kultnih predmeta iz tog perioda što ukazuje da je celo područje imalo duhovnu važnost. Tako je ostalo i hiljadama godina kasnije jer 1313. u Svetostefanskoj povelji kralj Milutin poklanja Valač manastiru Banjska, što svedoči o religioznom kontinuitetu.

Kada se Albanci pojavljuju na Kosovu?

Albanci se na Balkanu pojavljuju u 11. veku, po svoj prilici kao prateće trupe romejskog vojskovođe Georgiusa Manijaka, ali na Kosovo dolaze kasnije, prvi albanski doseljenici pristižu neposredno pre dolaska Turaka. U vreme prvih vekova Osmanlijske vlasti albansko prisustvo na Kosovu bilo je na nivou statističke greške, sve do kraja 17. veka i Austrijsko-Turskog rata kad je carska austrijska vojska prodrla do Prištine. Srbi staju na njenu stranu, ali se u januaru 1690. carska vojska povlači i ostavlja Srbe na milost i nemilost Turaka. Tada patrijarh Arsenije III Čarnojević sa desetinama hiljada Srba kreće prema Beogradu, a čitava sela ostaju pusta. Broj Albanaca postepeno raste, ali će Srbi uprkos progonima i iseljavanjima na Kosovu ostati većinsko stanovništvo sve do početka 20. veka.

Čiji su Dečani? Čiji su manastiri i crkve na prostoru Kosova? Ako su albanski, zašto ih čuva NATO?

Dečani su srpski, kao i svi ostali manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji. Podigao ih je srpski kralj Uroš 3. Dečanski, u vreme dok Albanci još nisu ni živeli na Kosovu. Predlog za gradnju hrama u Dečanima dao je sam Sveti Sava. Zašto je središte srpske patrijaršija 1253. godine premešteno iz Žiče u Peć? Zato što je Kosovo tada centar srpske države, etnički čisto srpsko područje, dok su do Kraljeva mogli upasti Kumani, Mongoli ili Mađari.

Šta nam govori činjenica da se grad Berat u današnjoj Albaniji nekada zvao Beograd i Svetigrad?

To nam govori da je veliki deo današnje Albanije pre dolaska Albanaca bio naseljen Srbima. Zašto u Srbiji nemamo gradove koji nose albanska imena? Nemojte zaboraviti da je Skadar bio kraljevski srpski grad i da su na tom prostoru stolovale srpske plemićke i kraljevske porodice – Balšići, Crnojevići, Brankovići, Mrnjavčevići, Kastrioti… Kad već spominjem Kastriote, treba naglasiti da su se Kastrioti izvorno prezivali Branilović, ali su uzeli naziv Kastriot po latinskoj reči za vojno utvrđenje – „kastrum“. Skenderbegova majka bila je srpska princeza Vojislava Branković, otac mu se zvao Ivan Branilović i život je završio na Svetoj Gori kao pravoslavni monah. Braća su mu bila Staniša, Repoš i Konstantin, a sestre Mara, Jelena, Anđelija, Vlajka i Mamica. Izgleda da su mu svi u porodici bili Srbi, a on jedini Albanac. To ne znači da u Skenderbegovoj vojsci nije bilo i Albanaca, bilo ih je, ali sam Skenderbeg je bio Srbin.

Turci su 1455. sproveli popis stanovništva u „Vukovoj oblasti“ kako su nazvali Kosovo. Kakvi su bili rezultati tog popisa? Koje je stanovništvo i u kom procentu tada živelo na Kosovu?

Apsolutnu većinu čine Srbi – 95,88 odsto svih stanovnika Kosova tada su Srbi. Albanci čine 0,26 odsto stanovništva kao i Grci, dok ostalih ima nešto manje od 4 odsto. Od 14.087 porodica na Kosovu, 12.840 je bilo srpskih, 46 albanskih, a 99 ostalih. Od 480 naselja, Albanaca je bilo samo u 23 sela, a i u ta 23 sela u proseku samo dve albanske porodice. Prema tome, Albanci tada žive u svega četiri odsto naselja na Kosovu.

Bugarska istoričarka Teodora Toleva napisala je knjigu „Uticaj austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije“. Šta mislite o njenim istraživanjima bečkog arhiva na temu stvaranja albanske nacije, koja je pretočila u doktorsku disertaciju?

Rad Teodore Toleve je vrlo značajan. Ona je sasvim slučajno istražujući bečki arhiv otkrila niz dokumenata koji svedoče o veštačkom kreiranju albanske nacije iz raznih plemena koja se često nisu mogla ni sporazumeti. Među današnjim Albancima ima poarbanašenih Grka, Srba, Cincara, Vlaha, Turaka, doseljenika iz južne Italije, pa čak i nekih kavkaskih plemena. Toleva je pokazala kako je Beč razgranatom mrežom diplomata, falsififikovanjem i propagandom od te heterogene mase stvorio narod. Albanci su im trebali poslužiti kao tampon zona, da Srbija ne izađe na more. Bila je to zapravo poslednja velika pobeda habsburške diplomatije, jer se ubrzo monarhija raspala.

Šta znači reč Kosovo na albanskom jeziku, a šta na srpskom?

Na albanskom Kosovo ne znači ništa. Na srpskom zemlja ptice kosa. Širom srpskog etničkog prostora postoje toponimi sa nazivom Kosovo, dok kod Albanaca ne postoje. Sama činjenica što Albanci Kosovo zovu srpskim imenom pokazuje da su oni na Kosovo došli nakon Srba.

Prisustvo Hrvata na Kosovu – da li ga je i u kojoj meri bilo?

Novo Brdo je bilo metropola Evrope, dok je London još uvek bio selo. Mnogi trgovci i rudari tokom srednjeg veka dolazili su na Kosovo u potrazi za boljim životom. Najviše ih je bilo u Janjevu, pored Prištine. Početkom 17. veka tamo je zabeleženo 200 pravoslavnih kuća, 180 muslimanskih i 120 katoličkih. S vremenom broj katolika u Janjevu raste i ono postaje oaza za sve katolike Kosova, kako katoličke Albance, tako i potomke saskih rudara (koji nisu bili samo Nemci, već i Sloveni iz Ukrajine, Mađari…). Oni su u 19. i 20 veku pod uticajem katoličke crkve počeli prihvatati hrvatski identitet. Janjevci su vredni i radni ljudi. Većina ih živi u Zagrebu ili Kistanju gde su došli s jedne strane zbog pritiska Albanca, a s druge zbog Tuđmanovog poziva. On ih je prevario obećavajući im stanove i posao, a naselio ih je u srpske kuće koje su morali napustiti kad se promenio Zakon o privremenom korištenju imovine. Iako postoji priča o njihovom dubrovačkom poreklu, velika većina Janjevaca nema nikakve veze sa Dubrovnikom. Njihov govor ne pripada dubrovačkom, nego istočno-srpskom torlačkom dijalektu. Genetički su najbliži Bugarima. Antropološki liče Albancima. Danas ih je nažalost na Kosovu ostalo svega nekoliko stotina.

KOMENTARI98 komentara

 1. Karital says:

  Koliko plačate ovakve bitange da iznose laži po portalima?

  • Nebeska Srbija says:

   Znas,postoje ljudi koji ne dobijaju pare da bi govorili istinu.

  • jovan says:

   Samo neznalicama i glupanima (kojima je cnn, njujork tajms novokonponovana istorija novokomponovanih naroda-jedino znanje) smeta ISTINA koju je izneo Saric. Arnauti su dosljaci i bili statisticka greska pre dolaska Turaka, sto i oni svojim popisima potvrdjuju. Pre par godina njihov albanski akademik istrazujuci korene otkrio da je u stvari Srbin. Primera da je Saric u pravu ima milion plus. Na zalost, danasnji vladaoci sveta- Veliki brat guraju laznu drzavu Albaniju i laznu drzavu Kosovo i podrzavaju njihove zlocine i lazi.ali i to ce polako da se otkrijee da je u cara Trojana kozje usi. Zao mi je sto zbog iznosenje istine i otpor Zapadnimm lazima i njihovim ljudozdestvima protivima protiv Srba stradaju najbolji, kao sto je doktor istorije Teodora Talave (ubili su je isti oni ljudozderi koji su Srbima na zivo vadili organe), i dr. A najgora stvar po srpski narod sto srpski istoricari, akademci, skolovani, doktorirali na becko-berlinskoj lazi od Berlinskog kongresa do danas, u drzavi Srbiji, samoporicu srpsku istoriju i pomazu neprijateljima Srba, u ovom slucaju novokompnovanoj naciji od sto godina.

  • Archelay says:

   Karital,u pravu ste samo mislim da ovaj Portal nije to za sta ga apostrofirate.

   • jovan says:

    Sta je u pravu????? Kakav portal treba da bude- CNN lazi i ANTISRPSKI????!!!

  • Kosmos says:

   Šta je bilo Arnautu, ne siđa ti se istina ? Pomeri se sa Srbskih portala..

  • sava kostadinovic says:

   Čovek je nučnik i nije prvi koji je na osnovu jezika i genetike ustanovio to o čemu govori. O tome ima p bibliotekama mnogih instituta mnogo toga čakje i jedan Albanski istoričar pisao i pričao o tome a onda je ubijen. profesor sa hHarvarda datira SRBSKU prakulturu LEPENSKI VIR na 12000 gogina pre nove ere a same ruse i ukraince na 3500godina. Hrvati su nastali od nekog Srbskog plemena HORVAT i najbliži su nam pa onda Česi i tako dalje. Jedino je bitnodali te znima istina ili da kontrirašpo internetu. anauti sedele na toske poreklom sa korzike koje je i doveo đorđo manijak i gege predhodnicu divljih plemena koje su kao topovsko meso Turci gurali pred sobomprilikom dolaska na ove prstore. Albanija je nastala zahvaljujući englezima 1912-te godine ka i izrael 1948-me a sami ALbanci šiptae zovu MALJOK što u prevodu znači SELJAČINA!!! toliko o plaćanju.

 2. Kulak says:

  Ah ta nemojte ljudi tako, pa svako ima pravo na neku istoriju kakva god da jeste. Recimo Amerikanci je imaju čitavih 500 godina otkako su istrebili indijance u užasnom genocidu zarad zlatne groznice, zašto sada ne bi i albanci imali neku istoriju? Ako je i nemaju trebalo bi je izmisliti. Po njima je i Džordž Wašington albanac pokreklom iz Peći i zar nemaju amerikanci državu koja se zove Albany? Ako su poreklom Iliri, a Ilirijum je zauzimao i hrvatsku i bosnu i hercegovinu kako to da oni nisu na tim prostorima? Car Dušan sve to osvojio, čak i pola Grčke? Pa šta ćemo, i to je istorija.

  • Kosovac says:

   @ Kulak, …..Nemaju Amerikanci 500 godina istorije. Imaju 200 godina, posle kapetana Marka i Žalosne Sove, šta im dižeš perke. Hrvati imaju već 29 godina istorije. Šiptarska pisana istorija počinje 1908. godine pronalaskom pismenosti. ……………Ali sam počeo da sumnjam u tebe, da nisi nešto ljubomoran na Cara Dušana? Vidim Putin ti nije po volji, pa k'o velim, verovatno ne voliš samodršce.

   • Jovo says:

    A gde su srpski istoričari, pa zar mora jedan Hrvat da kaže pravu istinu?!

    • jovan says:

     NEMA SRPSKIH ISTORICARA!!! Srpski istoricara nema odavno, bar 150 godina u kontinuitetu, ni jednog, jer je njima mnogo vaznije sta o njima misle i kazu njihovi mentori sa Zapada, jedino im je to bitno, njih ne zanima Srbija i srpski narod. Ako i postoji neko sa stavom Sarica, nece da kaze jer se boji satanizacije "nvo", "struke", "elite", "drugosrbijanaca-autosovinista", ...

     • RetardiraniBoban says:

      JOVANE, tako je! Na tu temu imaš moj komentar dole...

   • Karital says:

    Zaboravio si da spomeneš Blafa i Floka?

  • branicevac says:

   Americka istorija pocinje posle 1776 godine posle "Bostonske cajanke" a sve dotle su bili Engleski dominion to jest Kolonija!

  • Archelay says:

   Intersovala me je istorija Grcke.Ali,nazalost,tamo nista nema o Dusanu.Sa obzirom da je poznata stvar da su Grci"greka fides"("nepoverljivi",prema Recniku Milana Vujaklije)mene ne iznenadzuje ako se takvo nesto desava.A,posto je on vladao polovine Grcke,sigurno se radi o severnim deo te drzave a tamo su ziveli Negrci koji,odlukom velmoze iz Londona taj narod je progonjen od svoje teritorije u periodu 1945-1948 pod imenom"Gradzanski rat".A Car Dusan je njihova istorija.

 3. Erulian says:

  Briljantan poznavalac i hrabar čovek,koji pokazuje neuobičajenu sklonost ka Srbima, ako je uistinu Hrbat. Nije on urnisao Albance, već sanu-ovce, koje na državnim jaslama zgubidane, a za toliko decenija nisu smogli hrabrosti i znanja da objave narodu koji ih plaća istinu o Kosovu i Metohija. Čak i kada je n u ž n o začepiti gubice trabunjanjima Albanskih tzv istoričara o Srbskoj istoriji. Jedino što su objavili(kao i ostale nvo) je da Kosovu nema spasa.Umesto da nam daju krila, oni ih podrezuju-da ne poletimo.A ovaj Hrvat je očigledno naš.

  • Kosovac says:

   @ Erulian, …..Grešiš dušu što se tiče sanu-ovaca. Imaju oni bar jednu pozitivnu stvar, a to je da su objavili „Memorandum SANU“. E, kada budeš pročitao taj memorandum (internet), javi mi se, pa kaži kako si se odredio povodom Memoranduma SANU. Kada mi to budeš rekao, ja ću da odredim Tvoj profil.

 4. petrovgrad says:

  Ovaj tekst treba prvo da pročitaju naši istoričari od dr Radoša Ljušića, pa do ovih što gostuju na N1. Ko želi ima gde da nauči.

  • Lucika says:

   Pored tih istorščara i političari. g-dina Šarić je primer pravog Istoričara koji uvek govori istinu zasnovanu na istorijskim činjenicama, a ne političkim podobnostima.Veliko hvala za Šarića i za širenje istine.

 5. Kosovac says:

  Albanci su izumrli narod. Ovi danas koji žive na jugozapadu Balkana, to nisu Albanci, to su Šiptari. Šiptarima je pre 150 godina nametnuto od strane Vatikana (Jezuitski odred i Austrija) da oni nisu „Šiptari“, nego su „Albanci“. I dan danas oni ne mogu da se naviknu na to da su „Albanci“, lepše im je da su „Sinovi Orla - Šiptari“. Ali pošto su oni navikli da uvek budu nečije sluge, prihvataju ime za naciju „Albanac“ onako kako su im naložili gospodari sa današnjeg Zapada. (Čak su i Hitlera nazivali Daja Hitler =Ujka Hitler). I naravno za naziv države su upotrebili izraz „Albanija“, ali to je samo za nas sa strane, a u „prevodu“ tog „Albanija“ ostaje njihovo autohtono ime „Šipnija“ (Šćipnija). Da se Vlasi ne sete, oni sebe zovu Šiptari (ponos im istaje nedirnut), ali nama iz okoline nije dozvoljeno da ih tako zovemo (i podsetimo na konvertovanje), moramo da ih nazivamo „Albanci“. U suprotnom, oni se fol ljute i vređaju. Poštovani Šarić je u pravu, Albanci se na Balkanu pojavljuju u 11. veku, po svoj prilici kao prateće trupe romejskog vojskovođe Georgiusa Manijaka. Iz postojbine negde sa Kavkaza. Bez obzira na njihovu brojnost (koja i nije bila baš velika), nisu se proslavili kao narod, Zato može slobodno da se kaže da su Albanci izumrli narod. Izgubili su svoj identitet verovatno utapanjem u postojeće etničke grupe na tom prostoru. Nije preterana ni mogućnost da su se uklopili u Srpski etnički korpus koji je bio i najbrojniji. Preostalo je Albanaca u nekoliko sela u Italiji, koliko da se priča o njima kao autohtonim Albancima. Možda i u Dalmaciji, ukoliko ih Hrvati nisu prisvojili po običaju. Kao što su uradili sa Srbima tamo). ………………..Sada je normalno da se postavi pitanje „otkud Šiptari?“. Šiptari su kao velika plemenska grupa, negde sa dalekog severa Evrope došli na prostore današnje Rumunije. Seoba. Tu su i primili romansku karakteristiku svoga jezika. Sa prostora te Rumunije, oni su džumle sišli dole na taj potez „Albanije“. Dobro su se uklopili kao planinski narod, poslušni, pa je srpska vlastela (i narod) počela da ih ceni, Trebalo bi da je to bilo posle 11 veka, a pre dolaska Turaka. Šiptari su tamo živeli normalno kao i ostali, primali ili rimokatoličku ili pravoslavnu veru, čak su imali i svoje kanune (kanone). Nacija je počela da se formira. Na Albance niko nije mislio, niko ih nije ni video u okolini, sve dok Albanci nisu bili iščeprkani od strane jedne Jezuitske službe Bečkog dvora. ………………Ja ovo pišem da bih kolegama komentatorima preneo neka zapažanja za koje smatram da ne štete ako se saslušaju. A za one koji bi koristili moj slab ugled pa da opovrgnu ovo što sam rekao, njima stavljam na znanje da sam ja samo preneo saznanja poznatog naučnika Kaplana Burovića. I evo rešio sam da ovim putem to stavim na papir Intermagazina. ………………..Poštovani Šarić je izneo dobar podatak da tada Šiptara nije bilo na Kosovu, bilo ih je tamo negde iz Prokletija, zajedno sa tamo negde Srbima, Cincarima, Grcima, Srbima iz Crne Gore….. Te Srbe, Cincare, Šiptare, na Kosovo je počela da naseljava Turska. Iz poznatih razloga po kojima sorošoidi naseljavaju svaki prostor, migrantima iz ekonomskih razloga. Isto kao danas, onaj koji je prešao Prokletije i ušao sa familijom i volujskim kolima na Kosovo (i Metohiju), na carini ga je čekao hodža, i pomuslimanio. Bio on Srbin, Šiptar, Cincar, nema veze, on je postajao Musliman. Tako je stvoren Arnautin. Dalje u svakom slučaju, zajedničko ime za sve te konvertite bilo je Šiptar, taj termin je pobedio. Nisu dozvoljavali da to ime za njih bude Turčin, Turci su tada čuvali svoju naciju od stranih primesa. Važno je bilo da Šiptari dobro služe. Etcra…..

  • Goran Swe says:

   @Kosovac bas tako, svaka cast. Uvjek volim procitati tvoje dobro potkovane komentare.

  • Boban says:

   DRUGAČIJE RAZMIŠLJANJE O SVEMU OVOME! Goran Šarić je JEZUITA - jezuitski red je zapravo obaveštajna (bezbednosna) služba u Vatikanu! Jezuitima su podređeni svi ostali katolički redovi: dominikanci, franjevci, benediktanci. Aktuelni papa Franja je bio šef jezuitskog reda (tzv. Crni papa, koji iz senke donosi ključne odluke u Vatikanu!), pre nego što je prethodni papa Benedikt pod prisilom nateran da se povuče i ustupi mesto Franji, što je jedinstven slučaj u istoriji Vatikana. Na ovaj način, prvi put u istoriji, Crni papa je postao i Beli papa (papa koji se javno pokazuje!). Kao da im se mnogo žurilo da se Benedikt skloni i da Crni papa i zvanično postane šef Vatikana?! Kao da imaju neke posebne planove?! Možda je to EKUMENIZAM, koji zagovara ponovnu uniju katolika i pravoslavaca, na takav način da pravoslavci na kraju prihvate papu za svog poglavara. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) postoji jaka ekumenistička struja, na čelu sa vladikom Lavrentijem, koji je 38 sveštenika iz svoje eparhije odveo u Vatikan na poklonjenje i rukoljub papi. Postoji snimak na netu. Ekumenista je i slavonski episkop SPC Jovan, koji je organizovao da katolički sveštenici, zajedno sa pravoslavnim, u Jasenovcu održe tzv. ekumensku službu (?!). Inače, u pravoslavlju postoji striktna zabrana sasluženja sa inovercima, a posebno sa katolicima. Pojedini velikodostojnici SPC su prikriveni ekumenisti i javno ne izražavaju ove stavove, ali tajno podržavaju ekumenizam. Sada upokojeni vladika Artemije je 2010. godine sklonjen sa mesta episkopa raško - prizrenskog, između ostalog i zbog toga što je bio jedan od najglasnijih protivnika ekumenizma, pored toga što se energično borio i protiv nastojanja stranaca da se crkve i manastiri SPC na KiM u dogledno vreme proglase "Kosovskom kulturnom baštinom". Goran Šarić se slobodno šeta po Srbiji, javno priča o skrivenoj istoriji Srba, Srbi ga zovu, nude mu se za sagovornike (ko zna šta mu sve pričaju?!), stalno je prisutan na tzv. društvenim mrežama, redovno se oglašava i daje intervjue. Savršen paravan Šarića za obaveštajno delovanje u Srbiji i prikupljanje podataka o protivnicima ekumenizma, kao i o potencijalnim agentima od uticaja koji bi radili za interese Vatikana i forsiranje ekumenizma! Možda je ovde upravo po direktnom nalogu pape Franje i jezuitskog reda?! Srbi su na ovom prostoru granični narod koji živi uz katolike i njihova prva meta na putu širenja katolicizma, kroz ekumenizam. Mnogo vekova je potrošeno i mnogo srpske krvi proliveno u nastojanju Vatikana da pokatoliči Srbe. Još jednom napominjem da je Šarić jezuita i da oni prikriveno i legendirano deluju. Inače, među pojedinim vladikama SPC vlada uverenje da je papa Franja naklonjeniji Srbima od pojedinih ranijih papa. Da li je moguće da ijedan papa bude naklonjen Srbima?! Upravo je ovde problem, što jezuiti dugoročno i prikriveno deluju, što je neupućenim Srbima i pojedinim vladikama SPC teško vidljivo i shvatljivo. Srbi i SPC su posebna meta za Vatikan i iz jednog naročitog razloga. Na Saboru u Firenci 1439. godine, kada su zbog straha od Turaka i pomoći koju su očekivali od Vatikana, vizantijski car Jovan VIII i Vaseljenski patrijarh Josif potpisali uniju sa katolicima, prisutni su bili svi tadašnji pravoslavni patrijarsi, OSIM SRPSKOG NIKONA, kome je despod Đurađ Branković poručio, da će ga obesiti ako ode tamo. Kada je ruski knez Vasilije II shvatio kakvu je sramotu Rusima naneo mitropolit kijevski Isidor, koji je potpisao uniju sa katolicima i bio jedan od njenih najglasnijih zagovornika, a srpski patrijarh nije ni prisustvovao ovom saboru, naredio je da se pogubi mitropolit Isidor. Vatikan ovo nikada nije oprostio Srbima! Naš narod ima poslovicu - Latini su stare varalice, a postoji i izreka "Timeo Danaos et dona ferantes" - Bojim se Danajaca i kad darove nose! Srbi su za kratko vreme ostali bez patrijarha Irineja, mitropolita Amfilofija, vladike Artemija i valjevskog vladike Milutina. Za opstanak SPC i očuvanje pravoslavlja među Srbima, od presudnog će značaja biti izbor novog patrijarha SPC, a posebno - koja će struja prevagnuti u SPC, ekumenistička ili svetosavska! Teška duhovna bitka nam predstoji, a od ishoda ove bitke zavisi opstanak našeg spskog pravoslavnog identiteta. Oprez Srbi, slušajte šta govori Goran Šarić, ali ostanite budni i pazite šta pričate sa njim! ☝️ Čuvajte svoju pravoslavnu veru svetosavsku, jer bez nje možemo ostati bez duhovne potpore i najjačeg elementa našeg identiteta, a time možemo postati lak plen za naše vekovne neprijatelje - katolike, koji su se više puta dokazali "hrišćanskom ljubavlju" prema nama!

   • Gagi says:

    BOBANE... hvala na iscrpnom podsecanju i edukaciji. Po meni,za nas narod postoji jedan veliki problem, mi pojma nemamo ni ko smo ni sta smo. Ovi jezuitski poltroni-komunisti su nas razorili temeljno. Danas nam oni regulisu duhovnu sferu zivljenja. Ubice Isusa i svog naroda vode racuna o duhovnoj komponenti Srba. To je nasledjeno i, tako je. Nas narod je ciljano obezglavljen, to se narocito radi danas kada smo postali SRBIJA. Prosto je neveravatno da danasnje vodje drzave NE primecuju ovoliku destrukciju u drustvu i dozvoljavaju ovoliki duhovni sunovrat. To znaci samo jedno,sve nas koji zelimo da radimo i zivimo SLOBODNO, oni stavljaju u svoj rang kaveza gde ce dobiti besplatnu hranu i biti zivotno obezbedjeni.Posto se bas dobro majmunisu i zadovoljavaju prohteve vlasnika koji imaju "humani odnos prema zivim bicima", ne preostaje nam nista drugo, vec da se borimo SVIM MOGUCIM SREDSTVIMA za prirodni zivot.

    • Boban says:

     Gagi, hvala na komentaru! Srbe kao narod su identitetski unakazili kralj Aleksandar Karađorđević "Ujedinitelj", koji je žrtvovao najjači identitet u ovom delu sveta, srpski, za lažni jugoslovenski, i onaj hoštapler Tito, za kojim još uvek plaču njegovi pioniri. Proces identitetskog satiranja srpstva traje već 100 godina, ali je evidentno da se narod budi. Ključ preporoda Srbije je obrazovanje (učenje o svojoj pravoj istoriji!), negovanje tradicije i čuvanje pravoslavlja. Naše glavno oružje je širenje istine o srpskoj istini i nastojanjima naših vekovnih neprijatelja (Germani, katolici - jezuita) da nas satru.

   • RASPUCHIN says:

    Bravo , Bobane! Sve je tačno što ste napisali a ogromna većina nije svjesna da im Šarić govori samo dio istine i lukavo izbjegava govoriti o drevnosti Srba na prostorima preko Drine , tj. na čitavom prostoru sadašnje "lijepe njine". Ovom Vašem bi dodao i priču o "Jeronimitima" a i to prepuštam Vama. Kada se objasni i ovaj red te poveže njihovo djelovanje do današnjeg dana biti će narodu mnogo jasnije. Na žalost , narod nije svjestan da inkvizicija i dalje djeluje samo promjenjenim metodama i u promjenjenim okolnostima. Još jednom , bravo i preporučio bih svima da pažljivo pročitaju Vaš komentar.

    • Kosovac says:

     @ RASPUCHIN, …..Bravo, Na osnovu tvojeg mišljenja o Albancima sam mnogo naučio.

     • Boban says:

      Kosovac, bez namere da budem advokat RASPUCHINU - on nije komentarisao Albance, nego moj komentar o autoru teksta o Albancima, jezuiti Goranu Šariću. RASPUCHIN je takođe konstantovao da Šarić nikada ne komentariše drevnost Srba preko Drine, a pre svega na prostoru "lijepe njihove". Potrudio sam se, na osnovu mog skromnog znanja iz istorije, da pojasnim - zašto Šarić to izbegava i kako se formirao hrvatski identitet na etnički srpskom prostoru na području današnje Hrvatske, na kome su Srbi prisutni od poslednjeg ledenog doba, bez obzira kako su se u međuvremenu sve zvali. Niko ne spori to što priča Šarić o Albancima i srpskoj istoriji, ali samo "do Drine", ali je sporno što je Šarić Hrvat, katolik, obrazovanje je stekao na jezuitskom univerzitetu, a najviše je sporno što je pripadnik JEZIUTSKOG REDA. Svoj stav o tome, a posebno o jezuitima sam izneo u komentaru "Drugačije razmišljanje o svemu ovome". Zašto Šarić to radi? Verovatno je odjednom zavoleo Srbe?! Pročitaj ovaj komentar, pa probaj da izvučeš neki zaključak.

      • Kosovac says:

       @ Boban, …..Niko te neće optužiti da si advokat RASPUCHINU. Samo da znaš da je on sa moje strane, čak je jednom i odbranio moje „Kosovsko“ razmišljanje. Sigurno ja nisam imao nameru da ga optužujem nešto onim mojim prethodnim komentarom. Samo sam njemu (i tebi) skrenuo pažnju na jednu čudnu situaciju: Da ja pričam o Šiptarima, a vi meni odgovarate da je Goran Šarić jezuita. I opet ja pričam o Šiptarima, i opet vi pričate o jezuitima. Da bude jasno, ja ne tražim da neko potvrđuje moje kazivanje (što bi mi bilo milo), mene interesuju komentari, naročito onih koji su zainteresovani za ovu priču.

       • Boban says:

        Onda se nismo razimeli! Tvoji komentari o KiM i Albancima su izuzetno dobri, i ukazuju da je za njih bilo potrebno dosta čitanja. Treba da nastaviš da komentarišeš na ove teme, jer će neko uvek to da čita. A već sam rekao, da je naše najjače oružje ISTINA, koja se polako širi, te da je bitno OBRAZOVANJE, a ne rijaliti programi. Svako dobro!

   • Kosovac says:

    @ Boban? …..“ DRUGAČIJE RAZMIŠLJANJE O SVEMU OVOME!“. Da li to znači da drugačije razmišljaš o Šiptarima?

  • Gagi says:

   KOSOVAC... Tako je. Problem je sto danasnji komunisticki "srbi" pojma nemaju o tome niti ih interesuje "od kojih su". Imaju srp i cekic i kesic i sta im vise treba. Nije njihov deda ubio turskog osvajaca, oni su ubijali svoj rod i komsiju da bi bili "bolji" u "novoj Valterovoj katolickoj drzavi". Znamo kako je stvorena Albanija na Berlinskom kongresu da bi bila Srpska muka, veliki zalogaj je bio KiM, tu postoje evidentni pokazatelji Srpske drzavnosti. Tu je sada misaona igranka, nisu to albanci nego su scipetari koji se bore za svoju samostalnost, koju savremena katolicka europa mora da podrzi preko svog isturenog centra merike. Nas narod Srpski je vise krvi prosuo zbog kurvanjskih teznji jezuita na ovaj prostor nego li pod turcima. Tursko osvajanje Srbije je takodje bio jezuitski projekat, tu su englezi odradili posao (citaj memoare Dizraelija). Prema tome, tesko nama bez nas samih koji su ostali svesni i majke Rusije.

 6. Gagi says:

  Mota mi se jos jedna misao u glavi, evidentno je da su scipetari i pored nase pomoci da opstanu, promenili stranu i vec odavno sluze jezuitima. Njihov udvoricki posao je bio da budu protiv Srba, da se bore za otimanje nase teritorije u korist jezuita. Svi nasi hriscanski manastiri ce posle nekog vremena postati katedrale. Protiv tog "hriscanstva" scipetari nece imati nista protiv. Srpski narod u scipetarima ima jezuitskog protivnika, to je nas vecni i nezamenljivi krvavi egzekutor koji je u istoriji promenio svakakve maske da bi nas prevario. ONI su nas klali kroz celu istoriju.

 7. Boban says:

  Raspuchi, hvala na komentaru! Posebno je dobra Vaša konstatacija o drevnim Srbima na prostoru "lijepe njihove", o čemu Goran Šarić NIKADA ne govori. Jasno je, zbog čega ne govori o tome. Hvala na ovoj konstataciji, pa da malo pojasnim. Hrvati su avarsko-hunskog porekla, koji se na prostoru Panonije prvi put pojavljuju početkom 5. veka. Od ove matice azijatskih pljačkaša, koji su opustošili sve zemlje kroz koje su prošli i raširili se po Panoniji, odvojila se jedna veća, kompaktna skupina na području gornjeg toka reke Drave. Tu su došli u kontakt sa starosedeocima - Srbima i pošto su bili u velikoj manjini, vremenom su prihvatili jezik većinskog naroda - srpski jezik (današnji Hrvati su sačuvali stare srpske nazive za mesece, dok su u ostatku Evrope, Rimljani nametnuli svoje nazive za mesece), ali su sačuvali i neke elemente svog starog identiteta. Stariji naziv za srpski narod na širokom prostoru Balkana je bio Iliri, a država se zvala Ilirik (oblast skoro identična bivšoj SFRJ). Srušili su je Rimljani, a ovaj proces je trajao nekoliko vekova. U to vreme, Zagreb se zvao Serbinum. Inače, prvi nemačko srpski rečnik iz sredine 19. veka se zvao Nemačko - ilirski rečnik, a štampan je u čast kneza Mihaila Obranovića. Ova oblast gornjeg toga reke Drave je nazvana Hrvatska (najpre, Horvatska), pa se na njoj počeo razvijati novi - hrvatski identitet, a jezik je ostao srpski. Trebalo je više od 500 godina, da se na ovom malom prostoru (radi se zapravo o današnjem Hrvatskom Zagorju!) donekle uobliči hrvatski identitet. Prvo razdvajanje od starosedelaca Srba desilo se 1075. godine, kada je posle ubistva srpskog bana Slaviše, papa imenovao Zvonimira za "kralja hrvatskog", čime je Zvonimir postao zavisan od pape i Rimske kurije. Tada je papa po prvi put, na srpskoj zemlji stvorio novi identitet (to se danas zove - socijalni inženjering!). Ključni razlog, zašto je papa to uradio, leži u činjenici da se 1054. godine desila Velika šizma (cepanje hrišćanstva na katoličanstvo i pravoslavlje!), pa je papa nastojao da širi katoličanstvo i svoj svoj lični uticaj (u katoličanstvu postoji dogma, da je papa Hristov izaslanik na Zemlji, te da je papa nepogrešiv. Ovo su bili ključni dogmatski razlozi cepanja hrišćanstva, jer se istočni hrišćani nisu slagali sa time). Srbi na području Podravine (Zagorja) su bili prvi na udaru katoličanstva i pape nakon Velike šizme. Do tada, na ovom području je praktikovano izvorno hrišćanstvo (sedište prve episkopije na ovom prostoru bilo je u Sirmijumu (današnja Sremska Mitrovica)), čiju tradiciju je nastavilo pravoslavlje (pravo slave Hrista!), a katoličanstvo se dogmatski odvojilo od pravoslavlja. Time je katoličanstvo postalo sekta, jeres, kako se inače i naziva u pravoslavnoj teologiji - katolička jeres. Proglašenjem "hrvatskog kralja" od strane pape napravljen je razdor u narodu na ovom prostoru, koji traje do danas, uz reke prolivene srpske krvi, koji nisu hteli da se odreknu svog identiteta, a pre svega pravoslavlja, kao ključnog elementa svog identiteta. Bez očuvanja ovog elementa svog identiteta, Srbi su osuđeni na propast i nestajanje i zato se Vatikan vekovima bori da pokatoliči Srbe, koristeći sva sredstva. Radi se o tzv. lovu na srpske duše, radi supremacije katoličanstva u ovom delu sveta. Kada su videli da ubijanje i prisilno katoličenje ne daje očekivane razultate i da Srbi vekovima istrajavaju u pravoslavlju, Vatikan je smislio EKUMENIZAM, a o tome sam govorio u gornjem komentaru. U katoličanstvu nema duhovnosti, već samo rituala, a istorija papstva je istorija trovanja (Bordžije!), razvrata, orgijanja, pederastije i besramnog bomilanja novca od obaveznog poreza koji plaćaju svi katolici. Na netu postoji knjiga Vatikanske milijarde u PDF formatu - obavezno pročitati! Vatikan ima banku koja se zove - Institut za religijske pislove (?! - baš tako se zobe!), koja je decenijama mafiji služila za pranje novca. Posebna su priča tzv. vatikanske ubice, jezuiti, koji vekovima eliminišu najtvrđe vatikanske neprijatelje. A sve to u ime Hrista (?!). Treba čitati, mnogo! U gornjem komentaru sam rekao da je obrazovanje mnogo bitno, jer je znanje moć! Zbog toga su stranci monopolisti na tržištu udžbenika u Srbiji. Oni nam pišu istoriju, nakaradnu i time skrivaju istinu od nas, ali mi se čini da je buđenje počelo. Mladi ljudi počinju da čitaju i da traže odgovore. Uskoro počinje prelazak ere ribe - hrišćanstva u eru VODOLIJE, što znači da će ljudi izaći iz učmalosti i početi da se preispituju, u vezi sebe samih, prirode, Boga i da trezvenije i racionalnije traže odgovore na ova ključna životna pitanja. Istina je počela da se širi i niko je neće sprečiti da izađe na videlo. To je uporedivo sa odnosom svetlosti i mraka. Tamo gde nema svetlosti, mrak odmah nadblada, a tamo gde se pojavi svetlost, mrak se odmah povlači, što znači da je svetlost jača! Međutim, ta borba "svetlosti i mraka" biće užasno teška i ljudskom rodu će uskoro doneti velika iskušenja i užasna stradanja, jer se "mrak" neće tako lako predati (predviđanje, zapisano u Jovanovim otkrovenju!), ali o tome neki drugi put, ako se ponovo sretnemo na ovom portalu... Ako te ova tema posebno interesuje, možemo da nastavimo diskusiju,

  • Gagi says:

   BOBANE.... Jedna mala digresija. Smatra se da je era Vodolije nastupila 60-70 ih god. kada su u svetu krenuli pokreti za ljudskom slobodom, to vreme su takodje obelezila "deca cveca" i njihovo slobodni ponasanje.Iz tog razloga danasnji astrolozi malo "lutaju" u svojim predvidjanjima, takodje se pominje i trinaesta planeta koja nije uvrstena u postojece znanje izrade horoskopskih karata. Izgleda da je "neko", kao sto se uostalom uvek desava, deo drevnog znanja namerno "sklonio" i sacuvao ga samo za sebe. Ova nedostajuca trinaesta kuca je vrlo vazna jer detaljnije "vezuje" ostale planetarne aspekte i daje tacniju prognosticku sliku. Zbog toga danasnji (pravi) astrolozi nisu u dovoljnoj meri precizni, "to nesto malo" im nedostaje. Postoje naznake da je znanje o toj nedostajucoj planeti ipak sacuvano, o njoj najvise znaju uceni monasi jer je u pojedinim manastirima sacuvana literature od "sklanjanja" i unistenja. Iz tog razloga se frapiramo kada cujemo prilicno precizna predvidjanja pojedinih monaha.

  • Uskok says:

   B r a v o

   • Boban says:

    Uskok, ako se to odnosilo na moj komentar, onda hvala!

  • Karital says:

   A ja čitavo vrijeme mislio da su srbi-servi, robovi koji su dobili slobodu od Rima i ostali živjeti u svojim zabitima.Dolaskom divljih Hrvata, ta robovska mješavina razno raznih plemena, preuzima njihov jezik.Eto, sada si prisvojio i hrvatske nazive za mjesece.Čini mi se da Srbi imaju svoje stare nazive za mjesece a ti vaši se razlikuju od hrvatskih,ukrajinskih i ruskih.Nažalost, za jezik si donekle u pravu.Naš stari čakavski (staro hrvatski) jezik su uništili radi katoličkih Vlaha.Naš jezik je sačuvan u Istri,Gradišću i kvarnerskim otocima Krku,Rabu,Pagu,Cresu, te manjim kvarnerskim otocima.Kod nas nema vrbe, već verba, nema drva, već derva,kod nas nema krvi, već kervi.Kod nas nema R već E, kao kod Slovaka,Rusa i ostalih pravih slavenskih naroda.Normalno, kod vas srba je to nepoznanica.Ovaj gore "jezuita" nije pravi Hrvat.Radi takvih smo morali mijenjati svoj jezik.

   • Boban says:

    Hrvatu, štuj ti svoju faksifikovanu nakaradnu istoriju koju su vam izmislili jezuiti i Nemci, zajedno sa Austrijancima. Pogledaj na netu uporedni prikaz srpskih i rimskih naziva za mesece. Čakavski nije nikakav jezik, nego dijelekat SRPSKOG jezika (ili ILIRSKOG, kako se ranije zvao), kojim su Srbi pričali na području gornje Podravine, do dolaska Avara - Huna, od kojih su nastali najpre Horvati, a posle Hrvati. Prvog hrvatskog kralja je papa krunisao tek 1075. godine, nakon što je ubijen ban Siniša. Ban je bio titula, a Siniša nije bio Horvat. Gde su grobovi hrvatskih izmišljenih kraljeva? Nema ih, jer nije bilo tih kraljeva. Čak ste na tu temu snimali i nakaradne filmove za kanal History. To što vi nemate R, a imate E, se zapravo radi o tvrdom i nekom R. U tvojoj reči DERVA, VERBA ima slova R, ali se mekše izgovara, kao kod Rusa. Rusi ne kažu PRVI, nego pervaji. Ne brukaj se na ovom srpskom portalu, nego idi na neki horvatski, pa se divivite vašoj izmišljenoj istoriji.

    • Karital says:

     Stari Hrvatski jezik koji Srbi i pokatoličeni Vlasi nikada neće moći govoriti jer nemaju ništa zajedničko sa Slavenima, šjor Boban.Vidiš, da bi se Vlasi uklopili u naš nacionalni korpus pristali smo na ovaj sadašnji jezik.Ne nasmijavaj me sa nekakvim srpskim dijalektom kog ste vi davno zaboravili jer ga niste nikada ni koristili.Pervi,derva,verba i još mnoštvo za tebe nepoznanica ali ne i za Slovake pa i Ruse.Svaka bena je mogla biti kralj ako je radila u interesu Bizanta.U Hrvatskoj ima prezime Nemanja, ima koje u Srbiji a to vam je najpoznatija loza?

     • Boban says:

      Horvatu jadan sa svojom nakaradnom istorijom - prvi nemačko srpski rečnik se zvao "Nemačko ilirski rečnik", objavljen sredinom 19. veka. Marija Terezija je 1770. g za rešavanje srpskog pitanja u Austriji osnovala Ilirsku dvorsku deputaciju. Germani su Srbe na Balkanu uvek zvali ILIRI - Srbe, ali ne i Hrvate. Ilirija je zahvatala prostor nekadašnje SFRj i protezala se do Crnog i Belog mora (Grci su ga prekstili u Egejsko!). Do početka 20. veka pod Hrvatskom se podrazumevalo SAMO Hrvatsko Zagorje i svi istoričari su pravili razliku između Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Hrvatsko malo kraljevstvo u Zagorju je trajalo od 1075. do 1102. godine, kada su vas zajahali Mađari. Oslobodila vas je SRPSKA VOJSKA tek 1918. godine. Mogu ovako do sutra da ti ređam... Imaš li stida posle ovog mog komentara više da se javiš?! Ne brukaj se više!

     • Boban says:

      Horvat, da ti olakšam. Na onoj katedrali piše - BOŽE, SAČUVAJ ME RATA, GLADI I HRVATA..., na vašu historijsko-povijsnu sramotu dok budete postojali kao narod.

      • Karital says:

       Samo mi nemoj reći da su Srbi-Iliri starosjedioci, odnosno da je Teuta srpkinja a Baton srbin?Do 19 vijeka nije se ni znalo za srpsku naciju.E, pa šta da su pravili razliku između Dalmacije, Slavonije, Hrvatske.Pa Srbi su imali i Beogradski pašaluk pa se proširili na Šumadiju,Rašku itd.Mi se nikada nismo ni smatrali okupiranom državom dok smo bili u Europi, tek dolaskom Srba, koje je oslobodila Francuska, okupirani smo i pretvoreni u balkansku zabit.Taj natpis se odnosi i na vas pravoslavne Vlahe, zato što ste i vi sudjelovali u operacijama protiv protestanata.

       • Boban says:

        Srbi su jedini porobljen narod u Otomanskom carstvu koji je digao dva VELIKA ustanka protiv Turaka i SAM izvojevao svoju slobodu, JEDINI! Jeste postojao Beogradski pašaluk u 19. veku, kao začetak obnove Vaskrsle Srbije, ali je postojalo i Srpsko carstvo u srednjem veku, koje se prostiralo na celom Balkanskom poluostrvu, do Peloponeza i Atine, u vreme kada su Hrvati čistili štale Mađarima. Ponoviću ti, VAS HRVATE je od Mađara oslobodila SRPSKA VOJSKA tek 1918. godine... Toliko o horvatskoj tisućljetnoj povijesti, a ti i dalje laprdaj na ovu temu! Inspirišeš me, čekam tvoj novi komentar, ako te pre toga ne udavi žgaravica od mojih komentara.

        • Karital says:

         Nema buna bez spoljne pomoći velikih sila.Tih buna ne bi bilo da nije potporu dala Austrija i Rusija.Vi ste vjekovima vjerno služili Otomane.Ratovali ste protiv kršćana.Išli ste na Beč sa turcima, dok vas Poljaci nisu sasjekli i pobacali u Dunav.To carstvo koje su stvorili Rašani, plod je građanskog rata između Bizantinaca.Vi niste nikoga oslobodili, vi ste uvijek bili okupatori. Nakon poraza od austrijske vojske, u bježaniji vam pomažu "ludi" Crnogorci i Albanci.Crnogorce ste u znak zahvalnosti okupirali, svrgnuli kralja, dok ste Albance tamanili gdje god ste mogli.Na Krfu ste ljenčarili uz pomoć Francuza, kupali se i osunčali.Francuzi i solunski dobrovoljci, probijaju front a vi slavodobitno ulazite u Srbiju kao oslobodioci.Gdje ste to vodili bitku za oslobađanje Hrvata?

         • RetardiraniBoban says:

          Retardu kromanjonski, pa ko je isterao Austrijance i Mađare iz Hrvatske (Zagorja, samo se to podrazumevalo pod Hrvatskom)? SRPSKA VOJSKA.

          • Karital says:

           Nemoj da se lažemo!Srbi potpomognuti Francuzima nisu potjerali Austrijance i Mađare.Po kapitulaciji carevine redovne vojske više nije bilo, osim zelenog kadra sačinjenog uglavnom od Hrvata.Vama su slobodu donijeli francuski bajoneti.Francuzi su vam pomogli da okupirate Crnu Goru i Hrvatsku.

 8. Boban says:

  Gagi, apsolutno se slažem sa tvojim komentarom! Astrolozi se ne slažu oko toga, kada počinje era VODOLIJE? Po jednom tumačenju, ova era je već počela pre 60 godina, po drugom, počeće tek za oko 130 godina, Fomenko smatra da se smena ovih era (tačnije, pojava Antihrista, koja će označiti kraj ere hrišćanstva) već desila pre oko 500 godina sa ekspanzijom islama. Postoji i tumačenje, po kome će početak ere vodolije uslediti 21. decembra 2020. godine, kada Jupiter i Saturn budu na najmanjem međusobnom rastojanju, što se dešava jednom u 800 godina, a poslednji put se desilo 1226. godine. Koincidencija, ali u ovo vreme je počela intenzivno da se razvija srpska srednjevekovna država na Balkanu pod Nemanjićima, čiji skoro svi vladari su proglašeni za svece (zato što je ustanovljeno da su njihove mošti netruležne!), osim cara Dušana, koji je najviše proširio državu i obilno pomagao Srpsku crkvu, zidajući manastire i crkve po celom Balkanu. Državu je širio na uštrb Istočnog romejskog carstva (termin Vizantina je počeo da se koristi tek u 17. veku!), zbog čega su ga Grci otrovali, a posle i sprečili njegovu kanonizaciju za sveca. Ovime ništa ne impliciram, samo konstantujem ovu interesantnu koincidenciju! Da li je era vodolije formalno počela ili još nije - nije mnogo bitno, zato što smo svedoci ogromnih promena na Zemlji (sveprisutna dekadencija, jačanje destriktivnih sila - Satana, u odnostu na kreativnu, stvaralačku energiju - Bog, ali i očigledno buđenje ljudi, kao i pojava korone, koja će biti uvod u veliku ekonomsku krizu i dodatno društveno raslojavanje - bogati još bogatiji, a siromašni još siromašniji, što će sve zajedno na kraju dovesti do rata planetarnih razmera). Znači, nije bitno da li je era vodolije formalno počela, jer su ogromne promene vidljive i sveprisutne, što znači da je era hrišćanstva prošla, da upravo prolazi ili će uskoro proći. Što se tiče 13. astrološkog znaka, navodno će uskoro biti otkrivena nova planeta u Sunčevom sistemu, što će potpuno promeniti način astrološkog tumačenja uzajamnih odnosa planeta, koje svojim gravitacionim energijama deluju jedne na druge, na ceo Sunčev sistem, pa i na nas ljude na Zemlji. Već je bilo pokušaja da se uvede 13. astrološki znak i da se astrologija promeni, u smislu crtanja i tumačenja astroloških karata. Imaš na netu. Tvoji komentari su dobri, zato što teraju na razmišljanje i zato ovako dugačak odgovor. Pozdrav i svako dobro!

 9. Boban says:

  Kosovac, Nemam drugačije mišljenje o Albancima, ali kao da se sa tvoje strane radi o nekakvom propitivanju?! Ja nisam sporio Šarićevu priču o Albancima, koji su došljaci na ove prostore, nego sam hteo da ukažem da treba biti OPREZAN, zato što je Šarić Hrvat, katolik, JEZUITA (3 razloga da mrzi Srbe!). "Otkrivanjem istine" o istoriji Srba, baš Srbima, koji to vole da slušaju, Šarić je stvorio savršen paravan da se slobodno kreće po Srbiji, da ostvaruje kontakte sa ljudima iz svih sfera društva, pa i iz Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je pred velikim iskušenjima, jer u njoj postoji sukob svetosavaca i ekumenista, a od ishoda tog sukoba bukvalno zavisi opstanak SPC, pa i opstanak srpskog identiteta! Šta će se desiti ako za novog patrijarha SPC bude izabran ekumenista?! Ovakav paravan je sigurno u funkciji obaveštajnog nastupa Šarića prema Srbima i SPC, zato što je jezuitski red - služba bezbednosti u Vatikanu. Jezuiti su jedna od najtajnijih službi bezbednosti na svetu. Šta je ovde sporno?! 2+2=4. Što se tiče istorije Albanaca, čitao sam ono što je Kaplan Burović pisao o Albancima i ne vidim ništa što bi tu bilo sporno. On je jedan od najboljih poznavalaca albanske istorije. Teza koju ti iznosiš o dolasku Šćipetara "negde sa severa Evrope" je slična tezi pojedinih albanskih istoričara, koji smatraju da su Albanci (Šćipetari) poreklom sa područja Litvanije. Pored ova dva naziva za ovaj narod, bitno je napomenuti da su ih Srbi oduvek zvali Arbanasi, po planini Raban na području današnje Albanije na koju su se naselili po dolasku na Balkan početkom 11. veka (Rabanasi, inverzija prvih dva glasa i nastade - Arbanasi). Turci su ih zvali Arnauti, ali se zapravo radi o persijskoj reči za ovaj narod, sa kojima su se Persijanci susreli nakon što su proterani sa područja današnjeg Dagestana i Čečenije.

  • RASPUCHIN says:

   Bobane , problem je što su naši ljudi toliko površni i sa nedostatkom koncentracije pa i pamćenja da im se mora "crtati" i to po nekoliko puta na istu temu. Naravno da se , Vi i ja ,slažemo po pitanju djelovanja Šarića i to se može jasno vidjeti iz naših komentara kao što se i ovo što sam gore naveo može vidjeti u "pitanjima" "Kosovca". Njemu a i mnogima drugima sam objašnjavao da su nam KosMet okupirali tek pošto su uspjeli okupirati Kosovo kod Knina. Ne razumijem način razmišljanja po kome je jedno Kosovo bitnije od drugoga pa ga se možemo odreći i zaboraviti ga? Ako naši neprijatelji znaju da smo to u stanju uraditi onda će im posao biti olakšan jer ćemo , s' vremenom , pristati da zaboravimo oba. Zanimljivo je kako mnogi padaju na Šarićevu lijepu priču , doduše nepotpunu i dovoljno izmjenjenu u bitnim detaljima , zadovoljavajući se time kao potvrdom nečega što žele čuti. U ostalom , mogi naši istoričari pričaju ovu priču o šiptarima prilično dugo ali nisu interesantni kao ovaj Jezuita. Čudi me kako se niko ne zapita : Kako to da su njemu otvorene sve arhive u Vatikanu a našim istoričarima ne? Zar ne bi bilo prirodnije da naši istoričari istražuju našu istoriju i pričaju nam o njoj? I da se osvrnem na našu priču u koju je uskočio "Kosovac" (da li po KosMetu ili po "KOS"-u?). Istražujući porijeklo mog prezimena , koje nije standardno jer ne završava na "ić" , naišao sam na mnoge prepreke pa i neke neočekivane. U literaturi , koje je strašno malo , a iza koje stoji SPC se slijedi škola naših neprijatelja o doseljavanju u sedmom vijeku kao i naseljavanju Srba u Krajine tek nakon prodora Turaka. Međutim , neki drugi izvori govore drugačije a njih SPC ne priznaje iz nekog samo njima znanog interesa koji se , uzgred , poklapa sa interesima Vatikana. Na Baniji , sa koje vodim porijeklo , postoje nalazišta iz mnogo ranijih perioda koji potvrđuju paralelno bitisanje Kelta i Srba na tim prostorima. Kelti su veoma zanimljivi jer su i oni , bar po nekima , u stvari Srbi doseljeni sa Britanskih ostrva nakon progona. Bez razrješenja "misterije" Kelta kao i Srba na prostorima današnje Njemačke i ostalih bivših prostora sjevernije od nas , teško ćemo doći do istine o porijeklu našeg naroda. To će biti teška bitka jer jezuiti poput Šarića nastoje da nas spriječe dajući nam samo onoliko podataka koji nas mogu navesti na krivi trag. I onda se javljaju likovi koji , prihvatajući jezuitske priče , napadaju druge da su komunjare , izdajnici i slično a nemajući pojma o meti (čovjeku) koju napadaju i koju im je pokazao upravo taj jezuita i svi ostali jezuiti kroz istoriju. Veoma veliki problem ima naš narod sa mentalitetom. Ne može se naša istorija posmatrati i izučavati selektivno po sistemu koji su nam uspjeli , upravo jezuiti , ubaciti u glavu ubjedivši većinu u RATOVE devedesetih. Ne , to nisu bili ratovi jer je to bio jedan jedini rat koji se vodio i još uvjek se vodi a oni ratuju protiv čitavog našeg naroda i to od Krajine do Kosmeta. P.S. Ukazao sam Vam na "jeronimite" kao predhodnicu "jezuita" jer su upravo oni bili pokretači inkvizicije a zanimljivo je i to da je taj katolički red "nestao" (postojali su i dalje i još uvjek postoje ali su slabi ili nam se tako čini) upravo nekako sa pojavom jezuita koji su nastavili njihov posao na provođenju inkvizicije. Zanimljivo je i da su "jeronimiti" posjedovali ogromno bogatstvo koje je nestalo ali su "jezuiti" odnekud imali neograničena sredstva za svoj "rad"? Ako niste do sada , pokušajte ih malo istražiti. Veoma zanimljive stvari se mogu o njima pronaći a neke mogu i zaprepastiti.

   • Kosovac says:

    @ RASPUCHIN, …..Ja sam KosMet. Voleo bih da sam toliko sposoban pa da sam i „KOS“, ali nažalost, tu sam samo običan amater. ……………Ti o jezuitima možeš da pričaš do sutra, ali jezuitu ćeš razotkriti tek onda kada on dođe do finala cilja koji ostvaruje. Kada te povuče za nos, i pusti ti vodu niz guzicu. Alberto Rivera kaže da je Vatikan poslao jezuitu u jednu jaku sektu u Južnoj Americi, on im se priključio i bio toliko dobar da se sekta još više razvila i dobila na ugledu. U maksimumu popularnosti sekte, jezuita je po nalogu debelo zasrao, i to javno. I okrenuo ćurak naopako. I postigao suprotan efekt kod članova i posmatrača. Sekta se rasturila i prestala da postoji. Cilj je ostvaren. ……………Kod nas je postojao jedan jezuita, školovan od svoje sedme godine. Svi smo mislili da je on samo komunista antisrbin internacionalac obrazovan gospodin. Međutim, pri kraju života je dobio nalog da se umeša u događaje devedesetih. Naravno na strani antisrba. Koča Popović. ……………Ti napadaš Gorana Šarića da je jezuita, nemaš nikakvih dokaza. Hrvat priča ono što se Srbima sviđa, ne može to da se uzme kao otežavajuća okolnost i dokaz da je on jezuita. U prilog Šariću ide i to što antisrpski istoričari sa Beogradskog univerziteta mnogo pljuju na njega. Može da se sumnja, sumnja je ljudska osobina. Pre bi moglo da se sumnja da su jezuiti ovi srpski novoistoričari Dragan Jovanović blesavi bivši novinar perčin član EZB (Evropska Zelena Banda), rodnoverci (zato što psihopatski mrze SPC), istoričari Dejan Ristić, Predrag Marković savremeni komunistički istoričar. Ili ovi antisrpski istoričari: Dubravka Stojanović, Milivoj Bešlin, Olga Manojlović Pintar, Radina Vučetić, Vukašin Zorić, Nemanja Jovanović, Marko Šuica, Momir Samardžić, Nikola Samardžić, Dragan Markovina, Latinka Perović, Vlada Stanković, Radoš Ljušić,….. Ova Latinka Perović prosto vapi da je proglasimo jezuisticom. A ona je samo jedna sorošoidna naučna profuknjača. Zato što je nisu sada postavili na vlast, ne može ni slučajno da bude jezuita. Zgodna da bude jezuita je Gordana Čomić, nju treba posmatrati i sakupljati dokaze. Prvo joj treba izmamiti priznanje da je viteškinja Malteškog reda.

   • Boban says:

    Jeronimiti! Nisam se bavio ovom temom, hvala na sugestiji! Potrudiću se da nešto pronađem o njima. 👍

   • Boban says:

    RAPUCHIN,nisam dobro vezao komentar. Jeronimiti! Nisam se bavio ovom temom, hvala na sugestiji. Potrudiću se da pronađem nešto o njima. 👍

   • Karital says:

    Pobrkao si pojmove Bobane!Taj tkz "jezuita" nije vidio Rima, a bogami ni Sv. Stolicu.Njegov krajni domet je Beograd.Tamo je ispekao zanat pa sad prodaje muda labudova po Hrvatskoj, gdje ga nitko ne šljivi jedan posto.

    • Boban says:

     A gde je studirao Šarić? Prokuženi ste Hrvati, cio svit je vidija vaše lice. Da li znaš šta piše na katedrali u Magdeburgu? Nađi sam na netu, pa se divi hrvatskoj istoriji...

     • Karital says:

      Obrazovanje stekao kod pukovnika Bogosava Stojmenovića i dr. Miroljuba Petrovića.Dobro je kad celi svit vidi naše lice.Ono može bit belo i cerno!Piše prava stvar na nevjerničkoj katedrali !Europa vidi tko ju je odbranio od islama i prodanih kršćanskih duša.Da nas nije bilo, Turska bi bila do Bordoa.I sada branimo Europu sa Slovencima,Mađarima,Slovacima i Poljacima.Uvijek spremni za Krista Kralja kao u mračna vremena kad smo morali ratovati protiv Turaka i njihovih balkanskih slugu, te ovih iz Magdeburga koji se prodali za Judine škude.

      • Boban says:

       KARITAL, nema mesta dole, pa da ti ovde odgovorim. Prvi svetski rat je okončan probojem Solunskog fronta na Kajmakčalanu od strane SRPSKE VOJSKE. Nakon strahovitog poraza, austrijski car je bugarskom kralju poslao depešu u kojoj je doslovce stajalo - Sramota, ishod rata je odlučilo 60.000 SRPSKIH vojnika! Druga stvar, vidim da pljuješ pokatoličene Vlahe (Srbe!). Kada ste ih na silu vekovima katoličili, da bi Hrvata bilo što više, onda su vam pokatoličeni Srbi bili potrebni. Sada, kada Hrvati treba da snose VEČNU SRAMOTU zbog klanja Nemaca u Tridesetogodišnjem ratu, kao i zbog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, onda su vam krivi "pokatoličeni Vlasi" koje ste na silu vekovima klali i katoličili, a Hrvati su jelte "anđelčići", koji opet oštre SRBOSEK za novo klanje Srba, ako im se ukaže prilika. Neko je za Hrvate rekao da to nije narodnost, nego DIJAGNOZA! Ajd sad ti meni opet neku kroato-mudrost,pa da nastavim da ti dajem lekcije iz tvoje prave historije ili pivijesti!

       • Karital says:

        Bobane neznam jesi li Srbijanac ili si Vlaho-srbin?O Vlasima nemam namjeru da pišem.Povlašteni status u turskom carstvu za razliku od Srbijanaca koji su ponižavani na sve moguće načine od strane age i begova.Narod koji nema veze sa Srbijancima i Hrvatima, osim vjere koju im nameće crkva.Skoro, pa tri godine serbska vojska se odmarala na Krfu dok su drugi narodi ginuli na bojišnici.Ostaci ostataka razbijene vojske kraljevine Serbije nisu bili u mogućnosti probiti front na Kajmačklanu bez pomoći Francuza i dobrovoljaca koji su na silu mobilizirani iz ruskog zarobljeništva i poslani u Grčku.Zaboravih da su Grci uz Francuze najviše doprinjeli porazu Bugara koji nisu bili voljni ginuti na bojištu.Primorani smo bili da koljemo Vlahe-Martoloze koji su vjerno služili islamu.Ne čudi se za Nemce, njih smo također morali dovesti u red kao i Švede.Pa zar ne vidiš tko će prvi kapitulirati u Europi od najezede sa istoka?Oni koje smo dovodili u red u tridesetgodišnjem ratu.Mi smo naše Vlahe pripitomili a moram priznati da ste to i vi učinili s vašima.Šta da pričamo o genocidu, kad su svi balkanci spremni da počine genocid.Sve si vidio u ovom poslednjem ratu?Eto, tamo neka Jasmila snimila filim o genocidu.Za kraj ti moram reći da to za mene nisu baš neke lekcije.

  • Kosovac says:

   @ Boban …..Postoji velika olakšavajuća okolnost za Gorana Šarića, i velika odbrana da nije jezuita. To je zato što ne mogu očima da ga vide srpski sorošoidni istoričari sa Beogradskog univerziteta.

 10. Boban says:

  "Istoričari" sa BU napadaju Šarića zato što im "ruši kulu od karata", jer su titule, status i pare koje idu uz sve ovo, stekli učeći nakaradnu bečku istoriju, po kojoj su Srbi došli na Balkan tek u 7. veku. Jedan od usmenih uslova Tajne konvencije Austrije i Srbije iz 1881. g, koji nije eksplicitno naveden u dokumentu, je da Srbi prihvate bečku istorijsku školu i da se odreknu srpske istorijsko - pravne škole, koja je počela intenzivno da se razvija sredinom 19. veka. Zbog tog usmenog dogovora je smenjen profesor istorije po struci na Velikoj školi u Beogradu Miloš Milojević i na njegovo mesto je doveden matematičar Ljubomir Petrović, lični prijatelj Stojana Novakovića, ministra prosvete. Kako sada ovi "istoričari" da priznaju da su bili loši đaci i da nisu kopali dublje?! To bi značilo da se svega odriču i da idu da prodaju semenke. Oni će upravo zbog toga napadati svakoga ko im dirne u "kulu od karata", pa i Šarića, bez izuzetka. Šansa je u mladim naraštajima koji će polako zameniti ove "istoričare". Ima neki mladi Vuković ili Vučković (ne mogu tačno da se setim) sa Filozofskog fakulteta u BG, koji je javno progovorio o skrivanju prave istorije Srba, ali su mu njegovi mentori "istoričari" skrenuli pažnju da to nije dobro za njegovu karijeru. Ima takve srpske mladosti dosta na BU, ali i na drugim univeritetima u Srbiji i R Srpskoj - čekaju svoje vreme. Ove "istoričare" uopšte ne zanima da li je Šarić jezuita, njih samo zanima da ne izgube titule, status i pare. Oni ne gladaju tako daleko, već samo u svoj novčanik. A pitanje je da li uopšte znaju ko su jezuiti i kakva je njihova uloga u Vatikanu, a u odnosu prema, pre svega, pravoslavcima. Inače, jezuiti smatraju da je tolerancija znak slabosti, a ne znak širine duha i prihvatanja različitosti, pa to jako vešto koriste, pre svega prema Srbima, kao npr. Šarić. Mnogo braniš Šarića. Pročitaj sve moje komentare ispod ovog teksta, pa probaj da sagledaš ovo u celini. I dalje smatram da su tvoji komentari o KiM i Albancima jako dobri, ali što se tiče jeziuta, samo se sve više zaplićeš. Ne zameri na ovome!

  • Kosovac says:

   @ Boban …..Nije da te propitujem, no kada smo kod Tajne konvencije Austrije i Srbije iz 1881. g, zdravo me interesuje tvoje mišljenje o Tajnom službenom listu Srbije i Evropske Unije.

  • Kosovac says:

   @ Boban …..Nije da te propitujem, no kada smo kod Tajne konvencije Austrije i Srbije iz 1881. g, zdravo me interesuje tvoje mišljenje o Tajnom službenom listu Srbije i Evropske Unije.

  • Kosovac says:

   @ Boban …..Ne treba tako da me koriš da Mnogo branim Šarića. Pandan ja mogu tebe da prekorim da Mnogo napadaš Šarića. Da ti kažem, ja sam bio spreman čak i za Zorana Đinđića da kažem da je u pravu, ukoliko je zaista nekada rekao nešto za šta sam smatrao da je u pravu. Jedno je ako je on kriminalac, izdajnik ili Peta kolona, a drugo je ako je rekao neku istinu ili nešto sa čime se slažem. ...............Evo, potpuno se slažem sa ovim tvojim zadnjim komentarom, ne razmišljam o tome ko si ti, nego o tome šta si rekao. I moja saznanja o Milošu Milojeviću i Stojanu Novakoviću se potpuno poklapaju sa ovim što si ti napisao. Da bih te rasteretio nekih teških misli, evo izjavljujem da sam ja Amater, slobodno se postavljaj prema meni u tom smislu. Moje metode su primitivne, medijumske, recimo čitajući novine štampane 1943. godine naišao sam na pojam „žuti mravi“ – u nekom bezazlenom kontekstu. A nas su 1970. godine obavestili da su žute mrave na Novom Beogradu doneli naši radnici gastarbajteri iz Iraka. Tako sam ja korigovao ta svoja saznanja i zapamtio da je žutih mrava bilo u Beogradu još 1943. godine, da su iz Iraka 1970. možda došla samo neka njihova braća. ……………Neutemeljenim izjavama da je Goran Šarić jezuita, činiš medveđu uslugu svima nama željnim saznanja iz istorije. Ovako možeš samo da nas baciš u zagrljaj Dubravke Stojanović,jezuitskog majstora istorijskog falsifikovanja. .....@ Boban, Nije da te propitujem, no kada smo kod Tajne konvencije Austrije i Srbije iz 1881. g, zdravo me interesuje tvoje mišljenje o Tajnom službenom listu Srbije i Evropske Unije.

   • Boban says:

    Kosovac, ne razumem zašto navaljuješ sa ovom pričom?! Jasno sam rekao da su tvoji komentari o KiM i istoriji Albanaca jako dobri, da treba da nastaviš da komentarišeš na ove teme, jer su tvoji komentari čitani. Ja ih rado čitam, jer uvek nađem nešto novo i pored toga što odlično poznajem ove teme. Ti si u ovim temama bolji od mene. Nijednom nisam rekao da si Amater i da su tvoje metode "primitivne". Međutim, očigledno je da ne poznaješ dobro temu o jezuitima i ne zameri što to ovako otvoreno kažem, ali me jednostavno teraš na to! Argumente za oprez kada su jezuiti u pitanju sam detaljno već izneo u gornjim komentarima i ne mogu opet da se ponavljam. Molim te, pročitaj ponovo! Takođe, nijednom nisam rekao da ne treba čitati ono što Goran Šarić priča o srpskoj skrivenoj istoriji, čak naprotiv. Treba to čitati (iskreno, to za mene nije ništa novo, što se valjda vidi iz mojih komentara), ali treba biti oprezan što to priča Hrvat, katolik, koji je završio jezuitski fakultet, JEZUITA. Jednom jezuita, uvek jezuita! Oni polažu posebnu zakletvu kojom se obavezuju na bespogovornu vernost i služenje Vatikanu, po cenu i smrti. I o ovome sam pisao u gornjim komentarima. Na razumem, šta ovde nije jasno?! Pa Jezuitima je najveći neprijetalj PRAVOSLAVLJE, jer svedoči o tome da se katoličanstvo odvojilo od izvornog hrišćansta, koje je zadržalo dogmatiku i nastavilo da egzistira kao pravoslavlje. Nešto kao konvertiti, koji iz dna duše mrze svoj izvorni identitet i one koji su zadržali taj identitet, zato što ih podsećaju na njihovo konvertitstvo. Moje izjave o Šariću nikako nisu NEUTEMELJENE, već vrlo argumentovane, izvini! To može da prosuđuje samo neko ko dobro poznaje temu o jezuitima. Opet, ne zameri, ali tvoj stav o Šariću se svodi samo na konstataciju da on lepo priča o Srbima. Pa ja to i ne sporim, nego nastojim da ukažem da je to operacija "false flag" (operacija pod lažnom zastavom!), da se pod paravanom takve njegove priče i redovnog boravka u Srbiji krije nešto drugo, obaveštajno - subverzivno delovanje prema Srbiji kao državi i Srbima kao narodu, kroz prikriveni ATAK na pravoslavlje u kontekstu agresivnog ekumenizma, u čemu saučestvuju i mnogi velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC). Ako ti to sam ne vidiš, u redu je i ja ne želim da te ubeđujem u to. Zaboravio sam ranije da kažem - najveći, ali prikriveni ekumenista u SPC je vladika bački Irinej Bulović, odavno najuticajniji velikodostojnik i siva eminencija SPC, koji pretenduje na upražnjeno mesto patrijarha SPC. On je imenovao mnoge mlađe vladike SPC i svi oni će glasati za njega. Biće sigurno jedan od trojice vladika čija će imena biti u šeširu, iz kojeg će, uz pomoć Svetog duha, biti izvučeno ime novog patrijarha. Teška sudbina čeka SPC, Srbiju kao državu i Srbe kao narod, ako on bude novi patrijarh SPC, jer je IZRAZITI ekumenista, koji skraćuje Svetu liturgiju, obesmišljava pričešće i uvodi novotarije u ckveno - duhovni život našeg, srpskog svetosavlja. Sada imaš ekskluzivu od mene - verovatno će on ili neki drugi ekumenista postati novi patrijarh SPC u ovom ili narednom izboru patrijarha, a to se uklapa u predskazanje da će pred dolazak Antihrista doći do raskola u SPC, te da će samo 5 vladika ostati u svetosavlju, koji će povesti ostatak crkve i verujućeg naroda nakon što se dese burni događaji na planeti. A što se "istoričarke" Dubravke Stojanović tiče - ona je samo jedna od onih koje sam detaljno opisao u jednom od gornjih komentara i ne mogu da se ponavljam. Pročitaj šta sam napisao o "istoričarima" sa BU i gde je nada da će se nešto promeniti. Za kraj, ja uopšte nemam teške misli, već naprotiv - pokušavam da nađem MIR sa sobom i sa ljudima oko sebe, jer nam svima predstoje teška vremena, ali nisam siguran za tajming. U prilog tome, poslaću ti jedan svoj tekst iz kojeg ćeš mnogo zaključiti o meni. Svako dobro!

    • Kosovac says:

     @ Boban, veoma mi se sviđa tvoj odgovor, to me i oraspoložilo. Zaista je vreme da prekinemo ovu temu, ali samo da ti kažem da si potpuno u pravu što se tiče Irineja Bulovića. On je u stanju da izazove raskol uvek kada Vatikan to odluči. Po tom pitanju Srbi ne mogu ništa da urade, ali nije to nešto strašno, raskol će biti među vladikama i ja se tu uopšte ne sekiram. Naročito posle gledanja litija u Podgorici, gde je sve mladi svet izišao na ulice. Mislim da se sada neće ponoviti „Krvave litije“ iz Beograda 1937. godine, kada je Srbija bila u kraljevini. Svako dobro, Spasi Bog.

     • Boban says:

      Kosovac, evo šaljem tekst koji sam obećao. DUŠA! Čovek živi na telesnom, psihičkom i duhovnom nivou. Duša pazi na našu psihu i razum, a naš nervni sistem kontroliše naše telo. Problem je što ogromna većina ljudi nije svesna svog duhovnog nivoa i značaja duše, i živi samo na telesno - psihičkim principima, čime se približava životinjama. Duša je zapostavljena, a upravo u njoj je naša najveća snaga. Kao što lečimo telo kad se razbolimo ili kad lečimo psihu ako smo postali psihički nestabilni, tako stalno moramo da bdimo i nad svojom dušom, da ostane čista i neuprljana, jer samo je tada ona oreol koji nas čuva da ne zgrešimo, a kad zgrešimo, duša nas vraća na pravi put. Duša jeste naša, ona je deo nas i obitava u nama, ali nije naša ekskluziva, nije naše vlasništvo. Duša poseduje nas, a ne mi dušu. Suštinski, duša je naša spona sa Tvorcem, ona je božanska iskra kroz koju nam Tvorac daruje dah života. Kada se čovek upokoji (pred Bogom su svi živi: i oni koji bivstvuju na ovom svetu i oni koji su upokojeni!), sa poslednjim izdisajem, duša napušta njegovo telo i vraća se Tvorcu. Tako se prekida veza čovekovog psihičkog - telesnog integriteta sa Bogom (telo onda propada), ali preko duše, čovek se vraća svom Tvorcu i zato su pred Bogom svi živi, pa i upokojeni. Naš narod nepogrešivo određuje ljude, kada za nekoga kaže da je DUŠEVAN. To znači da duševan čovek svestan svoje duše, da živi i na duhovnom nivou, da na praktičan način u svom životu primenjuje duhovne principe i pravila, da ih se drži i da to vide ljudi oko njega. Duševnom čoveku nije potrebno da drugi ljudi to vide (nije sujetan), on to ne radi zbog njih, već zbog sebe i svoje duše. Običan čovek ceo život želi da promeni svet i druge ljude, a duševan čovek ceo život pokušava da promeni samog sebe, da sebe unapredi, da ispravi ono što ne valja. Duševan čovek se nikome ne udvara, jer njemu nije bitno mišljenje drugih ljudi, on se stara samo o sebi. A staranjem o sebi, on se stara i o porodici, familiji, pa to onda vide i drugi ljudi i žele da se druže sa duševnim čovekom, jer on ništa ne uzima, a puno daje! A kada se spoje duševni ljudi, oni samo daju, a ništa ne traže, ali im se isto toliko i vraća. Ljudi koji nisu spoznali sebe duhovno, oni samo traže, pa i otimaju, a daju samo ako očekuju neki interes. Takvim ljudima je sve malo i nikada nisu srećni. To su bezdušnici. ONOME KOME JE MNOGO MALO, NIKADA MU NEĆE BITI DOSTA I UVEK ĆE BITI NESREĆAN, A ONAJ KOME JE MALO MNOGO, UVEK ĆE IMATI PREVIŠE I BIĆE PRESREĆAN. Kosovac, pozdrav i svako dobro!

      • Kosovac says:

       @ Boban, …..Živeli!

 11. Kosmos says:

  Zar Hrvati konačno priznaju da su Srbi ? Zanimljivo je kako proradi griža savest. Tako da, tačni su podaci da Albanci nemaju ništa ovde. Imaju svoju teritoriju, ali ne ovu koju nazivaju tzv "Albanijom", već pravu Albaniju koja se nalazi na Kavkazu, pa samim tim se naziva "Kavkazka Albanija". Neka idu tamo to jeste njihovo, a ova tertitorija na koju se sada nalaze je ionako Srbska..

  • Boban says:

   Ne priznaju Hrvati još uvek da su Srbi poreklom, nego Šarić priča ovo za Albance iz razloga o kojima sam već govorio u gornjim komentarima. A za Albance - 👍

 12. Rista says:

  Braća, al ste se prokakili svi redom. Jezuiti, pape, izdajnici, litijaši...šćipetari...Pobogu ljudi, kakve to veze ima sa današnjim događajima? To bilo a možda i nije ali mi znamo ko su nam neprijatelji a gubiti vreme na detaljima kako koji neprijatelj Srba nastao, samo zbunjuje zdrav mozak. Znate lepi moji, takve komentare "razuma" kojima bombardujete Srbe, samo ćete im skrenuti pažnju i zbuniti. Mogu se Albanci zvati kako oćeš, oni se bore protiv Srba uz Ameriku i Nemačku, Britaniju i Francusku da nam otmu teritorije i da nas unište. NEMA TU NIKAKVE VEZE KO JE ŠTA BIO I KAKO JE RADIO MADA JE TO SVIMA POZNATO, nego je važno da vidimo ko nam je danas najjači neprijatelj. A ovo što pišete je indoktrinacija. Zadržite svoje nauke za sada. Nije vreme za takve stvari. Nema tu nikakve praktičnosti niti pomoći Srbima. Znaju to Srbi i bez vas i bez detalja. Svi ste vi neki novo istoričari uzaludnog smera, samo niste javni i na televizijama rijalitija Srbije. Ovo što ste gore napisali je sve jedan RIJALITI! Ko neki višak predmet na fakultetu života. Šta vas jede? Načitanost, naučenost? Nije to to prijatelji, nego gubljenje vremena. Jel ste te cake naučili u komunističkim školama ili u novovameričkim demokratskim školama? Od viška znanja glava boli. Bacite u otpad sve što ste ovde komentarisali i ne pokušavajte da obrazujete narod na ovaj način. Zbunićete ga kao i vi što ste zbunjeni. Sve što ste gore komentarisali je CIJA psihologija zbunjivanja svakoga ko pročita. Bacite. Bezvredno je. Gde se nađoste sa tolikim nekorisnim znanjem??? Koliko godina života ste izgubili? Previše, a oko vas se sve promenilo. Vratite se u "oko vas danas".

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..Od svog ovog tvog galimatijasa, siguran sam da si nešto hteo da kažeš. Imaš neke osnovne greške, naprimer umesto da Vučića i Evropsku Uniju nazoveš REALITI, ti tako nazivaš nas koji kritikujemo jezuite. Fol, tako zbunjujemo neznalice i blesave Srbe. Da te ne znam, odmah bih te optužio da si stao u prve redove odbrane jezuita, onako kako i sorošoide braniš. Još, odvalio si notornu glupost ovom rečenicom: „Mogu se Albanci zvati kako oćeš….“. Trebao si da napišeš „Mogu se Šiptari zvati kako oćeš….“. Valjda si toliko pismen, pa razlikuješ falsifikat od originala..

   • Rista says:

    et Kosovac - galimatijas jeste i tačno - nisam rekao šta sam prvo pomislio nakon detaljnog čitanja komentara, koji su me osvojili ali i osvestili. Zato sam izbegao da kažem šta sam hteo da kažem onako srpski i ristinski. I rista ima neki nivo tolerancije a toliki trud oko ovih komentara zaslužuje toleranciju. Eto, zato sam izbegao grubosti i napravio papazjaniju. Niste vi vajni analitičari i nema potrebe vas zaskakati a nema ni zašto. Kažem, gotovo sve i jedan vaš komentar gore je zlata vredan. Eto ni sada neću dodati "ali". Drugim rečima, bio sam nežan i pažljiv a ja tome nisam vičan.

 13. Boban says:

  RISTO, historia est magistra vitae! Kako ti misliš da gledaš u budućnost, ako ne znaš svoju prošlost? Kuda misliš da stigneš, ako ne znaš odakle si krenuo?! Ima veze, i te kakve! Zato i ovolika muka naših zlotovora da sakriju srpsku istoriju, pa smo kao neka horda došli na Balkan tek u 7. veku. Oni upravo i žele da mi živimo u neznanju. Hiljadu dokaza o vezama Ilira i Srba, a oni pišu da su Albanci navodno ilirskog porekla. Tu tezu je prihvatio i naš vajni "istiričar" Rade Mihaljčić, pa je ta nebuloza ušla i u srpski udžbenik istorije za 6. razred. Užas! Vidiš li koliko je bitno boriti se za svoju istoriju i očuvanje svog IDENTITETA. Truju nas i lažu vekovima, a ti sada meni kažeš - nije bitno!!!

  • RASPUCHIN says:

   Imao sam malih problema da Vam dostavim neke linkove u vezi "jeronimita". Ne znam da li ste našli nešta o njima. Hernando de Talavera - Britanica (naravno , enciklopedija). A sa njima u vezi proguglajte malo o "Lisabonskom sporazumu" te o Krunoslavu Draganoviću i Jozefu Ambrozu Habsburgu kao prvom čovjeku "Zavoda svetog Jeronima u Rimu" i to 'rvaCkog zavoda. Nadam se da će Vam ovo pomoći u pretraživanju?

 14. Boban says:

  RASPUCHIN, našao sam nešto malo na netu o Jerominitima, ali nedovoljno. Ove tvoje preporuke olakšavaju posao, HVALA! Pogledaj moju prepisku sa Hrvatom Karitalom iza ove vesti na ovom portalu. Svako dobro!

  • RASPUCHIN says:

   Hvala. Pratio sam prepisku , on je jedan u nizu koji se pojavljuju na našim sajtovima a teško je reći da li je pripadnik njihovih službi , neko ko je zaposlen u njihovim ambasadama ili konzulatima pa mu je to dodatni zadatak? Možda je fratar a možda obični "domoljub" kao i ogromna većina njih. Pokušajte na pretraživaču ukucati latinicom : "Kojem je redu pripadao Krunoslav Draganović" i ćirilicom : "Dokumentacija o zloglasnom fratru Krunoslavu Draganoviću". Tu se mogu naći poveznice sa jeronimitima iako je , kako ste primjetili , teško doći o podatcima o istima. Uglavnom , oni su ti koji su "izmislili" inkviziciju i još uvjek je provode. Naravno u izmjenjenim okolnostima ali su oni prilagodljivi i isturili su jezuite kao "izvršitelje".

   • Boban says:

    Karital je iskompleksiran svojim horvatskim poreklom i identitetom, koji se gradi na lažima. Iz kojih god struktura da dolazi, NEBITAN JE! Bitnije je ovo što si ti uvideo o jeronimitima, inkviziciji i vezi sa aktuelnim događajima. Nakon Velike šizme 1054. godine, Vatikan je postao sekta i tu odavno više nema duhovnosti, o čemu svedoče inkvizicija, jezuiti, ubistva radi zaštite interesa Vatikana, gramzivost, Institut za verske poslove (Vatikanska banka koja je prala novac mafije!)... Po Jovanovom otkrovenju, Vatikan je kurva koja će zajahati Zver u poslednja vremena, a na kraju će je Zver zbaciti sa sebe i uništiti. U Evropi je zatvoreno preko 1.700 katoličkih crkava, među kojima ima malo i protestantskih. U Francuskoj, kao jednoj od najkatolitičkijih država, stotine crkava je zatvoreno godinama, a na vratima su ZARĐALI KATANCI. Lično sam to video na proputovanju kroz Francusku još preko desetak godina. U Vatikanu vlada razvrat, materijalno bogaćenje, prostitucija, pedofilija - čist SATANIZAM! Probaj da čitaš Jovanovo otkrovenje, ali je teško shvatljivo, jer je pisano arhaičnim stilom, pojmovima koji su teško uklopljivi u današnje poimanje sveta, svo je u slikama i vrlo apstraktno. Treba više čitanja da bi se malo proniklo u njega, ali vremenom postaje shvatljivo, jer se prepoznaju aktuelni događaji, simboli (666), pa se nazire i razvoj budućih događaja. Bitna napomena - kada se to čita, treba se osloboditi STRAHA! Svako dobro!

   • Boban says:

    RASPUCHIN, našao sam tekst o Draganoviću. Znam za Institut sv. Jeronima u Vatikanu i razloge za njegovo osnivanje, ali nisam to povezao sa JERONIMITIMA - HVALA! Postoji kontinuitet nastojanja Vatikana da pokatoliče pravoslavce. Sada se sprovodi projekat EKUMENIZMA, unije katolika sa pravoslavcima, ali na takav način da pravoslavci na kraju priznaju papu za svog poglavara. U budućnosti, u SPC će doći do raskola na ekumeniste i svetosavce (taj raskol već tinja!) i na kraju će ostati samo 5 verujućih vladika SPC, koji će okupiti ostatke verujućih Srba. Na ovu temu vidi na netu o vladiki Irineju Buloviću, koji je prikriveni, ali najaktivniji ekumenista u SPC i pretenduje na bude novi patrijath SPC (uticao je na postavljenje većeg broja vladika, koji će sigurno glasati za njega, pa će njegovo ime verovatno biti u šeširu...)

    • RASPUCHIN says:

     U pravu ste "Boban"-e. Ništa se ne dešava slučajno pa tako nije slučajno ni to što je "Lisabonski ugovor" potpisan u "samostanu" i to jeronimitskom. Dakle i e"U" je njihov projekat. Potražite fotografije tog samostana , kao i podatke o istom , i biti će Vam jasno koliko je taj katolički red bio bogat. Prosto je nevjerovatno da tako bogat red skoro pa potpuno nestane i to baš nekako u vrijeme kada se pojavljuju Jezuiti koji , ponovo slučajno , raspolažu ogromnim novčanim sredstvima i nastavljaju tamo gdje su Jeronimiti stali u provođenju inkvizicije? Ekumenizam = inkvizicija?

     • Boban says:

      Slažem se, Vatikan je stvorio EU, koja će se u krvi raspasti, ali oni ti ne vide i ne traže rešenja, nego i dalje kidišu na Srbe. Planetu čeka ekonomski slom neviđen u istoriji, a najviše će postradati najbogatiji, tj SAD i EU. Potraži vesti o dugovima Dojče banke (DB), čiji će slom sa sobom povući finansijski sistem cele Nemačke, a onda i finansijski sistem EU. Vrednost DB je oko 40 milijardi €, a dugovi su narasli na 7o milijardi evra...

      • RASPUCHIN says:

       Dojče banka? Pa to je upravo ono što sam nekoliko puta ovdje napisao. Planirano je sve mnogo ranije i vršene su razne pripreme a "akcija" je počela 02.01.1989.g.. Naravno , jedna od prvih meta smo bili mi a slijede Bjelorusija i Rusija. Mislim , ma ubjeđen sam da je ova priča o dugu samo skretanje pažnje javnosti i prelazak u slijedeću planiranu etapu za koju mi nismo spremni.

       • Boban says:

        RASPUCHIN, sledeće etape su: planetarna ekonomska kriza, veliki rat (u kome Srbi, po prvi put, neće učestvovati, jer nemaju sa čim da uđu u ratnu arenu), postratovska kriza koja će potrajati neko vreme, a onda sledi 3.5 godine najave jednog vladara koji će "okončati sve ratove" - Antihrista, pa 3.5 godine njegove vladavine, sa čipovanjem ljudi i stavljanjem "žiga Zveri" na njihova čela (ubrizgavanje neke hemije, radi digitalne identifikacije), katastrofalnim klimatskim promenama i prestankom kiša. Na kraju, svet kakav poznajemo će prestati da postoji, a preživeli, koji ne pristanu na čip i žig Zveri, nastaviće da žive po drugum pravilima i kiše će ponovo početi da padaju. Poenta je da čovek ne treba da se PLAŠI, da OČAJAVA, da pada u PANIKU, nego da pokuša duhovno da sazri i da se pripremi za ove događaje. Duhovna snaga, MIR u sebi i sa drugima, skromnost, će biti preko potrebni duševnim ljudima da se suoče sa svim ovim događajima, da PREŽIVE i da sačuvaju potomstvo za novi početak... Na žalost, sve ovo zvuči apokaliptično, ali će VERA u sebe i Boga, i NADA presudno uticati da mnogo duševnih ljudi dočeka NOVI POČETAK. Svako dobro!

 15. Rista says:

  Uf...nekad sam pisao komentare sa imenom "teoretičar". Znate zašto? Ali sada tek vidim da je teorija nadvladala razum. Ama ljudi, pomešali ste religiju, istoriju, razum i zanos a onda pobegli od stvarnosti pa od te mešavine ispala prava papazjanija. Religija nije nikada rešila ni jedan sukob. Rešili ga ljudi ili pobedom ili porazom. BOG SE NE MEŠA U TAKVE STVARI, ALI POSMATRA, a biti religiozno zatucan je danas moda posle komunističkog perioda pljuvačine po religiji. SADA SE SVUDA UBACUJE BOG! PA HULITE NA BOGA, JER STE TOLIKO ZATUCANI DA MISLITE KAKO POSTOJE ANTIHRISTI I HRISTI U BOŽJOJ VLADAVIINI SVEGA ŠTO POSTOJI. PA ANTIHRISTI NE POSTOJE. To samo religiozna kulminacija i ništa više. Sigurno nije Božja reč, nego reč pisaca Biblije. Stvar za plašenje, kao baba Roga i to vam uvalili popovi pisci raznih Biblija. Davno nema originalne Biblije, jer je sigurno sasvim drugačija od ovoga što danas čitamo. Ova danas je dopunjena, izmenjena, desetkovana i unakažena Biblija i svako izdanje ima po jednu promenu a izdanja Biblija su gotovo svake godine obnavljaju. Komunizam je kapitalizmom plašio komuniste a religija plaši vernike antihristovima. A religija nije BOG, nego instrumenat koji uporno pokušava da iskoristi Boga. Uopšte nije Božiji instrumenat. A u ulogama kapitalizma i antihristova su ipak ljudi. Oni koje volimo ili ne volimo, osim kapitalista koji su danas svuda sila i zakon. Šta su oni? Antihristi ili ljudi? A i nije važno. Vi i stvarnost imate nepostojeće kontakte. A be ljudi, probudite se. Ne napadaju antihristi, nego ljudi be. I Nije važno šta tamo neki Šarić priča, nego je važno ono što nam se događa. Bobane, ne brinite o mojemu poznavanju istorije. Sigurno nije tako transparentno kao vaše ali je precizno kao skalpel. Ja ne lutam više sa shvatanjima istorije i ne mašem barjacima na populisanje istorije Srba. Jeste li vi sa Kosovcem ipak malo bili Lučićev đak pa kasnije stvorili sektu? Vi ste gore napisali gotovo neverovatnu haotično religioznu istoriju. Kroz nekoliko godina, vratite se i pročitajte šta ste napisali. Možda shvatite. Što se tiče Kosovca, njegova shvatanja su mi poznata u praktičnom delu i ne zamaram se previše njegovim teorijama. Nije on kriv za nastanak takvih teorija, ali je sačuvao zdrav razum i zna šta treba uraditi danas. Tu sam ja da ne luta po transparentnim putevima teorija i antihristova, ali za vas ne znam. Znam koliko znam i o Lučiću a za mene su takvi tipovi pali sneba u zlo vreme i u zlo doba kad mu vreme nije i iskoristili trans pragmatičnu situaciju kvisling Srbije da seju svoje mudrosti. Sa puno pretpostavki, malo istina i...Pola istine je ustvari - LAŽ! Šteta što ste toliko obuzeti da nemate ni vremena ni mesta da shvatite koliko ste očli ustranu i pobegli od realnosti tešeći se sa nekim istorijskim novoznanjem. Zato vam savetujem - pročitajte te vaše priče posle nekoliko godina. Sva sreća, Srbi ih neće čitati. A ni Šarića. Dve strane istog novčića. A taj novčić - jedna para! To ste vi i Šarić kao sekta, a Lučić je na obodu medalje kao pozlata. Tzv NOVOISTORIČARI! Od vas su bolji komunistički istoričari sa zapadno nametnutom istorijom Srba. Vi sada idete sa kontrom i pravite istu grešku kao i komunistički istoričari. Nema nigde ni jednog pasusa u svim vašim teorijama koji će skladno i jasno napisati bar neki redosled kako se razvijala istorija Srba a da to narod razume. Nego - jezuiti, Šarići, Lučići... Ne znam ko, ali je neko ubacio na jedvite jade i Cara Dušana i našu istoriju u to doba, a to prošlo nezapaženo od vaših silnih teorija o jezuitima. Saberite se, pa ili dopunite vaša shvatanja ili ih odbacite kao nepotrebna. Ovakva kakva jesu, samo mogu biti shvaćena kao rijaliti. I to samo trenutni rijaliti. Evo vam primer gde ste zalutali. Karital je jedna vrsta Bobana. Druga strana Boban Medalje. A okolo Lučić. I jedan i drugi imate razorni uticaj na običan narod. U zlo doba kad vam vreme nije. Nadam se da ćete razumeti. Nije teško.

 16. Boban says:

  RISTO, ti meni nakalemi da sam "religiozno zatucan, hulim na Boga, nemam kontakt sa stvarnošću, Antihrist neće postojati (tu si upravu, Biblija ga naziva tako, ali će zapravo biti prvi i poslednji predsednik UN - sada je najveća funkcija Generalni sekretar UN), pišem gotovo neverovatnu haotičnu istoriju, pobegao sam od realnosti i tešim se istorijskum novoznanjem, neko je ubacio cara Dušana u istoriju u to doba na jedvite jade, moja shvatanja su rijaliti... ", a ti vidim načitan si, odlično znaš ko su jezuiti, istorijski si jako "potkovan", ali nijednu istorijsku činjenicu nisi izneo (sigurno to ljubomorno čuvaš samo za sebe?!), nalupetao si se ovde i izvređao i mene i Kosovca, koji o Albancima i njihovoj istoriji zna više nego svi mi zajedno na ovom portalu, zapenio si ko vepar na mrsan džak. Zvučiš kao provokator ili teška neznalica, koja je od pisane literature čitala jedino Informer, Kurir i eventualno Treće oko. RISTO NESREĆNI, pre će biti da ti ovo o čemu se povela diskusija NE RAZUMEŠ, pa iz zlobe i kompleksa pištiš na ovom portalu, jer su ovo za tebe "Španska sela". Tako su i Varvari lupali velelepne statue i palili knjige u Rimu, jer nisu mogli da shvate čemu sve to. U prethodnom komentaru sam pokušao da budem pristojan na tvoje bljuvotine, a ti nastavljaš i ne znaš za meru. Ostavi Informer, pa pročitaj sledeće knjige: Istorija Srba od Miloša Milojevića, Istorija Srba od Vladimira Ćorovića, Istorija Slovena od Jiričeka, Istorija Srba od Benjamina Kalaja, Kraljevstvo Slovena od Mavra Orbinija, Hrvati u svetlu istorijske istine, Stara Srbija i Makedonija od Spiridona Gopčevića, Vatikanske milijarde, Vatikanske ubice, Jovanovo otkrovenje, Istorija hrišćanstva..., za početak. Imaš tu oko 5.000 stranica za čitanje i kasnu edukaciju, bez fotografija - trebaće ti oko 5 godina. Pre nego što rešiš da mlatiš po tastaturi, prvo nešto pročitaj, smisli, uobliči pa onda komentariši!

  • Karital says:

   Ne zamaraj se Bobane sa Jiričekom,mađaronom Kalajom,Orbinijem,Velišom Raičevićem i ostalim znanim i neznanim naučnicima koji istražuju porjeklo u Hrvata.Ja sam siguran da su servi prije Krista naseljavali područje današnje Hrvatske.Ta pusta vaša mučenja oko Hrvata ne donose nikakve rezultate kako bi te vi htjeli.Naprotiv, nitko u Hrvatskoj ne vjeruje u te vaše mitomanske priče, osim ponekog tkz. "hrvatskog istoričara" koji je kalio zanat kod Srba.Tvoja nagla Vlaška narav, dolazi do izražaja onog trenutka kad ti se servira istina.U ovom slučaju, g. Rista ti je dokazao da je po znanju i diskusiji koju prezentira daleko ispred tebe.

 17. Boban says:

  KARITAL, nesrećni i iskompleksirani Horvatu, Srbi su sa Turcima vodili 5 bitaka: 1371. na reci Marici (Srbi izgubili), 1381. kod Dubravice blizu Paraćina (pobedili!), 1386. kod Pločnika blizu Prokuplja (pobedili), 1388. kod Bileće (pobedili!) i 1389. na Kosovu (izgubili, a turski sultan tada ubijen!). Srbija je pokorena tek 1459. g padom Smedereva - trebalo je 88 godina da Srbi budu slomljeni! Vi Horvati ste imali svoje kraljeve od 1075. do 1102. godine (jedva 27 godina!), a onda ste upali u mađarsku zadnjicu i čistili njihove štale do 1918. g, dok vas nije oslobodila SRPSKA VOJSKA - 816 godina ste bili mađarski isprdak! Za to vreme, Srbi su sami podigli 2 ustanka i jedini na Balkanu sami izvojevali svoju slobodu od Turaka! Pokrij uši i vrati se u mađarsku zadnjicu, jer ste samo pod njima i u Kraljevini Jugoslaviji imali pravu državu. Pošto nemate svoju istoriju, morate mnogo toga da "dopišete", pa zato vaša POVIJEST nema fusnote, ako uopšte znaš - šta je to. Proguglaj malo... Čekam tvoj odgovor, inspiriše me tvoja iskomleksiranost.

  • Karital says:

   A jesi ga l..i Bobane!Nas i Slovence nisu nikada pokorili Turci.U zajednici sa Mađarima nije bilo potrebe za dizanjem buna.Problemi s Ugrima su nastali kad ste vi držali mađarsku stražnjicu i konstantno rovarili protiv Hrvata podržavajući Mađare.Turci baš nisu bili zainteresirani da porobe cijeli teritorij Srbije.Politika se vodila malo ti dam pa ti malo uzmem.Vaša despotovina bi davno pala da nisu pomagali Mađari.Po kapitulaciji centralnih slila, te dolaskom srpsko francuske vojske na teritorij Hrvatske, niti jedan srpski vojnik nije poginuo u "oslobađanju" Hrvatske.Pet vijekova u Srbiji vlast držahu Osmanlije!Bez pomoći Austrije i Rusije, ustanka nikada nebi bilo.Grci i Bugari su dizali ustanke kao i svi drugi porobljeni narodi.Bez Rusa i zapada slobode nebi bilo!Germanizme ne razumem!

 18. Boban says:

  KARITAL, veliki poznavaoče balkanske istorije, Bugari jesu dizali ustanke više puta, ali bezuspešno - njih su oslobodili Rusi TEK 1878. godine. Grci jesu dizali ustanke (prvi tek 1821. g, a Srbi do tada već DVA, a drugi iz 1815. g uspešno!) - Grke su oslobodili Britanci. Bugari su za vladare onda dobili nemačke kneževe, Grci nemačko-danske, a Srbi su jedini na Balkanu imali svoje vladare: Obrenoviće i Karađorđeviće. He, he..., baš si smešan - vi Horvati i Slovenci kao "zaustavili" Turke, a oni dva puta opsedali Beč, jer im je cilj bio Beč, a Budimpešta je 200 km južnije od Beča i već bila u rukama Turaka. Čitaš li ti ono što napišeš?! Sad već nisi više smešan, nego se polivaš fekalijama po glavi, pa počinjem da te žalim. Kako ste vi Hrvati i Slovenci navodno zaustavili Turke - tako što ste Mađarima timarili konje i čistili štale?! Ajd sad opet neku horvatsku POVIJESNU mudrost, pa da opet odgovorim...

 19. Karital says:

  Mora da si guglao celu noć po internetu i opet te moram ispravljati?Istorija ti je za dvojku a geografija čisti kec!Turski pohod na Beč odvijao se preko Mađarske.Turcima ni na kraj pameti nije bilo da krenu preko Hrvatske i Slovenije.Mađari su nešto slično vama Srbima.Pristali su na suradnju s Turcima i sudjelovali u opsadi Beča.Turci su išli pravcem gdje nema otpora.Pohod se nije odvijao preko Hrvatske i Slovenije, iz razloga što bi Turci bili zaustavljeni.Mi i Slovenci smo za turke neprobojni zid.Timirali smo mi nešto drugo Mađarima 1848 godine, za razliku od vas koji ste im vjerno služili.Bez pomoći Austrijanaca i Rusa ustanka ne bi bilo u Srbiji.Grci i Bugari na svojim granicama nisu imali velesilu koja bi uskočila u pomoć.Bolje za vas da ste imali normalne ljude za vladare.Ovako ste dobili vucibatine koje su se međusobno pobile.

  • Boban says:

   KARITAL, ti si više istorije naučio čitajući moje komentare nego iz vaših povijesnih čitanki sa historijskim nebulozama bez fusnota (nadam se da si izguglao šta su to fusnote?). Ti meni deliš ocene iz istorije, ccc...,baš si smešan, pa osvrni se i pročitaj naše komentare. Da znaš da čitaš, uočio bi da sam jasno naglasio da je TURCIMA CILJ BIO BEČ, kao prestinica tada moćne Austrije, a neka ZABIT u Zagorju (Hrvatska se tada prostitala samo na Zagorje, na prostoru veličine Srema!) i slovenačkim Alpima. Turci su nastojali da ovladaju plodnim ravnicama u prodoru ka centralnoj Evropi, a ne da se maju sa mađarskim, a posle i sa austrijskim konjušarima. Sve do 20. veka Horvati su bili statistička greška na Balkanu. Posle Prvog sv. rata u celoj Kraljevini SHS, a posle i u Jugoslaviji, Horvata je bilo jedva malo više od 400.000, a Srba, samo u tadašnjim hrvatskim banovinama oko 850.000. Ako ne veruješ, nađi popise iz tog doba. Ono što je poražavajuće za Horvate i tvoju spoznaju - u tih 400.000 su i oni Srbi, koje ti zoveš "pokatoličeni Vlasi". Naime, do 1900. godine, Rimokatolička crkva je na severozapadu Balkana i u primorju pravila razliku između Hrvata, Srba pravoslavaca i Srba katolika, a onda je preko 150.000 tih "pokatoličenih Vlaha, po tebi", jednostavno proglasila za Hrvate. Eto, i to da naučiš, da ne guglaš po netu. Jasno je da si provokator na ovom srpskom portalu, ali meni to ne smeta i nije mi problem da odvojim 10 minuta za komentar. Još jednom dokazuješ, da ste vi Hrvati DIJAGNOZA. Nađi na netu film Bog i Hrvati, koji je snimljen na osnovu verodostojnih dokumenata desetine, uglavnom stranih istoričara i savremenika NDH, pa se edukuj o vašoj sramnoj povijesti i klanju tek rođene dece. To je vaša istina i nikakve tvoje bljuvotine i provokacije to neće promeniti. Ubija vas kompleks niže vrednosti i genocidna prošlost, a pogotovo spoznaja da su većina Hrvata zapravo pokatoličeni Srbi. Pogledaj na netu najčešća imena i prezimena u Hrvatskoj. Čekam tvoju sledeću mudrost... (počeo sam da se zabavljam, inspirišeš me!)

   • Karital says:

    Loše,loše ti je znanje iz istorije Bobane.Hrvatskom i Slovenijom nikada nisu vladali Turci.Tvrd orah su Hrvati bili za turke.Išli su lakšim putem, preko Mađarske, bez otpora.Uzalud ste vodili teške bitke s Turcima kad vas brzinski pokoriše.Doduše, do nekih bitaka nije ni došlo kako se ti voliš hvaliti.Osim kosovske bitke, gdje se hametice poraženi, više niste ni vodili rat protiv turaka.Kapitulirali ste!Na Marici su popušili Bugari, Tvrtko odbio malo jači konjički odred kod Bileće.Koliko me pamćenje služi, taj Tvrtko nije ni bio Srbin.Vidi, i tih 400.000 je sasvim dovoljno da narastemo na 5.000.000.Svako je dobrodošao tko se osječa Hrvatom, pa tako i ovi katolički Vlasi.Vlasi imaju prezimena koja nisu slavanska.Jedno od takvih prezimena je Luburić.Imamo prezime Šešelj, a to ti je čisto hrvatsko prezime.Imamo ime Tvrtko, koje vi u Srbiji nemate.Po svemu sudeći, mora da je i onaj Tvrtko kod Bileće bio Hrvat?Zadnji rat ti je najbolji pokazatelj tko je ubijao djecu.Bobi, u lažima su kratke noge!The Show Must Go On!

    • Boban says:

     KARITAL, lažljivi horvatski povijesničaru i PROVOKATORU, mnogo mi je drago što si mi poslao gornji komentar. Veliko HVALA! Ovo je tipičan primer kako vi mađarski isprtci (od njihovih predaka ste postali i njihovi konjušari ste bili 816 godina!) falsifikujete srpsku istoriju, konstruišete i pravite neku svoju nakaradnu "horvatsku povijest", bez fusnota i pozivanja na strane hroničare, nego izmislite ono što vam treba, pa se onda pozivate na SVOJE FAKSIFIKATORE i nadograđujete svoje izmišljotine. 1. Tačno je da Turci nikad nisu vladali današnjon Slovenijom, ali lažovčino jedna - jesu itekako vladali Hrvatskom koja je u to vreme obuhvatala samo Zagorje, ali ne kao posebna država, nego kao mađarska zabit na zapadu Balkana. Dokaz - karte Osmanskog carstva iz 1580. godine, kada je granica turske carevine išla linijom Đer (tačno na pola puta između Budima i Beča) - Rijeka i celo malecko Zagorje bilo pod vlašću Turaka. Kako se završila bitka na Krbavskom polju 1493. godine u kojoj je protivnik Turaka bio Emerik (ovo je verovatno čisto horvatsko ime? Nije, nego mađarsko, jer ste poslednjeg vladara imali davne 1102. godine)?! Turci su pobili skoro svu vojsku koju je predvodio Emerik, u kojoj je istina bilo i dosta Horvata! Pa ti meni opet reci - Horvati zaustavili Turke. Jado lažljiva! 2. Srbi su vodili 5 bitaka protiv Turske, kojoj je trebalo 88 godina da slomi srpski otpor. Smederevo su Turci osvojili tek 1459. godine, a Novo Brdo na KiM i Vranje 1455. godine (800 km jugoistočno od Krbave, pogledaj kartu, veliki "geografu" koji meni deli kečeve iz geografije!). Treći put ovo pišem - glavni cilj Turaka je bio Beč, a ne neka zabit u Zagorju. Postidi se drugi put. 3. Posle bitke na Kosovu 1389. godine, Turcima je trebalo još tačno 70 godina da osvoje poslednju prestonicu Srbije - Smederevo, tek 1459. g. 4. Srpsku vojsku u bitci na Marici 1371. godine predvodili su SRPSKI vladari, braća Mrnjavčevići, koji su tada vladali celom Makedonijom i današnjom centralnom i istočnom Bugarskom, sve do reke Marice. Nisu oni išli u tuđu zemlju da ratuju, nego su se sa Turcima sukobili na granici svojih poseda. Bugari su mongolsko-tatarsko pleme, koje je Dunav prešlo tek krajem 7. veka i najpre se naselilo uz Crno more do Varne. Stidi se još jednom, lažovčino. 5. Da nije Tvrtko možda bio Horvat?! Pa, lažovčino jedna, bio je pravoslavac, govorio je srpskim jezikom, krunisao se 1377. godine u manastiru Mileševa nad grobom Svetog Save i uzeo titulu - kralj Srbije, Bosne, Primorja i Zapadnih strana. U Trogirskim beleškama iz 1390. godine se pominje kao kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske (maleckog Zagorja!) i Primorja. Jado jedna izmećarska. Stidi se opet. 6. Od tih 400.000 koliko vas je bilo 1937. godine, oko 150.000 su bili Srbi katolici koje je Vatikan jednostavno proglasio Hrvatima 1900. godine. Još jedna potvrda da ste uvek bili statistička greška na Balkanu. I vi takvi jadni i "brojni", kao stali na put Turcima, bez svoje države i svojih vladara, i to još vireći iz mađarskih zadnjica?! 7. Vas Horvata kao ima 5.000.000?!? Pa ti nisi normalan! Zvanično u Hrvatskoj ima oko 4.000.000 stanovnika, a hrvatski demografi javno pričaju da je u Horvatskoj stalno nastanjeno samo oko 3.000.000 ljudi. Pa ti misliš da ja ne pratim horvatske medije? U "lijepoj vašoj Kromanjoniji", u oko 120 osnovnih škola godinama nije upisan nijedan đak prvak, cela Slavonija je prazna, čitava sela su otišla u inostranstvo, Zapadna Krajina je pusta, drži se samo Zagreb i Primorje. Prema podacima vašeg zavoda za statistiku, u Horvatskoj i dalje ima oko 500.000 stanovnika drugih nacionalnisti, pa ispade da Horvata ima samo oko 2.500.000 - "što je babi milo, to joj se snilo", sanjaj ti o tih 5.000.000 Horvata. Opet si uhvaćen u lažima, što postaje tvoja dijagnoza. 8. Stalno za Srbe koristiš termin "pokatoličeni Vlasi"! Pa ti toliki kompleks imaš od Srba, da čak ne možeš da napišeš reč SRBI. Ja bar koristim termim Horvati, jer ste se tako zvali po dolasku na Balkan u 5. veku, odvajanju od Huna i naseljavanju u Zagorje, gde ste prihvatili jezik starosedelačkog stanovništva koje se ranije zvali Iliri, a posle SRBI. U vreme rimskih osvajanja Ilirika, Zagreb se zvao Serbinum. I to imaš na netu, ali ne smeš da tražiš da pročitaš, jer će te ovo dotući. Nemoj, ako si slabog zdravlja! 9. Neka vam Maksa Luburića da se njime "ponosite", jer vam je klanjem srpske dece u NDH doneo "večnu slavu" za vaš izmećarski rod, zbog čega se normalni Hrvati stide što su rođeni u Hrvatskoj. 10. Poklonićemo vam i Šešelja, koga se stide normalni Srbi. 11. U zadnjem ratu Srbi su samo branili svoja ognjišta i porodice, jer su se setili svojih 700.000 žrtava u NDH i klanja oko 110.000 dece uzrasta do 14. godine (na Kozari do 1965.godine nije bilo regruta za vojsku!), a Horvati su u Zapadnoj Krajini 1995. godine pobili oko 2.000 staraca, koji zbog bolesti ili starosti nisu mogli da pobegnu u Srbiju (baku moje prijateljice su u jednom selu kod Knina horvatski junaci živu rasporili, povadili joj utrobu i ostavili da polako umire, a ona je i u takvom stanju prepuzila pola sobe, pa su je našli pored vrata!). Još se ponosite time i to slavite kao DRŽAVNI PRAZNIK. Čista patologija! Stvarno ste bre DIJAGNOZA! Eto, Karitalčiću moj, uhvaćen si TI u lažima po svim navodima iz tvog komentara. Neka ide šou, ti nastavi da se polivaš fekalijama po glavi, a ja čekam tvoje PROVOKATORSKE "mudrosti" da ti odgovorim.

     • Karital says:

      Moram priznati tvoj trud da me uvjeriš u ispravnost svojih zabluda i istinitosti.Ponovo me prisiljavaš da opovrgnem te tvoje tvrdnje koje za mene osobno ne znače ništa.Toliko si upotrebio "fusnota" u ovom svom izlaganju da mi se neda sve pročitati.Nakon poraza na Kosovu, postali ste turski vazali.Zahvaljujući turcima, Vlasi se šire na današnji prostor BiH i Hrvatske.Ti pravoslavni Vlasi nisu do dvadesetog vijeka čuli za srpsku naciju.Turci su zauzeli veliki dio Hrvatske, ali nikada nisu gospodarili Hrvatima.Pa Hrvati su bili u zajedničkoj državi s Mađarima.Tko je branio Smederevo i Beograd?Da nisu možda Srbi branili Beograd?Kad bi to Turci napali na Smederevo da nisu bili u pitanju Mađari.Vazalski-sluganski ste bili naspram turaka i sada ti meni dijeli lekcije o mađarima.Nakon poraza na Kosovu postali ste vazali, odnosno okupirani od turaka. Tražio si imena i prezimena u Hrvata?Dao sam ti nekoliko primjera, a jedno od tih primjera je prezime Luburić.To prezime nema veze sa slavenskim prezimenima.Odgovori, IMA LI IME TVRTKO KOD SRBA?Pogrešno prezentiraš Trogirske kronike.U njima nigdje ne piše da je Tvrtko bio Srbin.Skrenuo si u bespuća povijesne neozbiljnsoti! Osim što svojatate Albanske nacionalne junake, sada bi bili i Iliri.Mi Hrvati, ne znamo za drugo ime.Sam Bog zna koliko će te promjeniti imena?Serbula,Servi,Rašani,Vlasi,Srbijanci,Srbi i na kraju Iliri!UKAPIRAJ JEDNU STVAR?Vaši popovi su pravoslavne Vlahe preveli u Srbe iz straha da ne postanu Hrvati.Ono što su radili Turci s Vlasima to ste nastavili i vi.Iskoristili ste pravoslavne Vlahe u zadnjem ratu za svoju ekspanzionističku politiku.Hoćeš reći da je Zagreb srpski?Nije bitno kako se zvao, već je bitno tko piše!?Setili ste se svojih stradanja pa ste pobili više od 400 malodobne djece u Hrvatskoj?O pobijenim starcima nemam namjeru da pišem.Pobili ste sve na okupiranom području, zato se pokri ušima i ne pričaj gluposti.Manje "fusnota" unosi u svoja izlaganja da bolje razumem?The Show Must Go On!

      • Boban says:

       KARITAL, nisam ni očekivao da ćeš prestati sa baljezganjem i balegarenjem (balegari su insekti koji skupljaju izmet i guraju ga u svoje rupe da bi imali čime da se hrane!), jer ti to ne dozvoljava tvoj horvatski kompleks niže vrednosti, tvoj kompleks od Srba i tvoja DIJAGNOZA. Još jednom si dokazao da misliš da sto puta izrečena laž može da postane istina. Na žalost tvoju, neće. Tvoje baljezgarenje i balegarenje na ovom portalu neće promeniti istinu, da ste 1/3 poreklom Srbi, koje ste vekovima silom i pritiscima katoličili da vas bude što više, jer ste uvek bili statistička greška na Balkanu, te da ste izmećarski i genocidan narod, koji je klao decu. Čuj, Srbi u zadnjem ratu kao pobili preko 400 maloletne dece?! To verovatno piše u vašoj horvatskoj povijesti? 11:0 gubiš, samo u zadnjem komentaru, jer su sve tvoje nebuloze pobijene, a kad ne možeš da smisliš novu provokaciju, ti onda iznova ponavljaš - Kosovska bitka, Tvrtko... Kod mnogih naroda se više ne koriste stara imena. Iluzorno je da ti iznova objašnjavam da je Tvrtko bio Srbin, pravoslavac, kojim jezikom je govorio, gde se krunisao... Krunisanjem je uz ime Tvrtko dodao STEFAN, što su imali svi srpski srednjovekovni vladari, kao znak vladarskog statusa (Stefanos na grčkom znači kruna ili venac!). Za detalje vidi str. 256, 257 i 373 u Istoriji Srba od romantičara Vladimira Ćorovića iz BiH koji je jako lepo pisao o Horvatima. Knjiga je objavljena 1940. godine, pre nego što je stvorena NDH, koja vas je "proslavila". Izmećaru jadan, nađi knjigu i pročitaj bar ove tri strane, imaš je na netu. Od svih Horvata sa kojima sam se "dopisivao" na portalima, ti ubedljivo imaš najjaču DIJAGNOZU. Dokaz broj 1 - prvi si stavio komentar iza ove vesti na ovom srpskom portalu. Dokaz broj 2 - mesec dana visiš iza ove vesti i balegariš. Dokaz broj 3 će verovatno biti tvoj poslednji komentar iza ove vesti, ako budeš istrajan u svojoj DIJAGNOZI! NEMOJ DA ME IZNEVERIŠ! Šou se završio balegaru, pa ti sad u rupu i papaj to što si izbalegario!

       • Karital says:

        Bobane moram priznati da si legenda!Negdje gore si napisao u komentaru da nas je bilo oko 400.000 dok je Srba bilo upola više.Reci mi kako je HSS pobjeđivao redovito na izborima.To ti je stranka onih Radića, što ste ih demokratskim putem smaknuli u skupštini.Pustili ste duha iz boce sramotnim ubistvima u parlamentu.Mi nismo zaboravili našeg Tvrtka kao vi vašeg?Kod nas još uvijek ima Tvrtka. Da Bugari nisu bili podjeljeni, Turci bi bili zaustavljeni na Balkanu.Svako dijete znamo poimenično i njihove ubice. Vidim da su "fusnote" zaštekale kod tebe.Za razliku od ovih tvojih sunarodnjaka koji pišu na portalu, kod tebe sam otkrio slabu "tačku", neznanje i laž.Ovaj portal je uvijek zanimljiv, pratim ga nekoliko godina.Moram te pohvaliti da si bio dobar.Predlažem ti da poslušaš Queen, nezamjenivog Freddia Mercury i Show Must Go On!

        • Boban says:

         KARITAL, balegaru retardirani. Srba je bilo oko 850.000 samo u banovinama koje je nesrećni kralj Aleksandar poklonio Horvatima zarad "mira u kući" u njegovoj "velikoj" Jugoslaviji. Vas je tada bilo samo 250.000+150.000 Srba katolika. Srba je u Kraljevini Jugoslaviji bilo preko 6.000.000, ali su bili razjedinjeni u 10 stranaka po različitim banovinama, koje su bele ogorčeno politički suprotstavljene. Jedan od lidera Srba, Pribićević sa područja Horvatske je otvoreno pružio podršku HSS. Radića je ubio poslanik Puniša Račić iz Crne Gore, koji je dobio pare za ovo ubistvo, jer je bio plan da se nakon toga u Jugoslaviji izazove haos. To je sprečio kralj Aleksandar, tako što je raspustio Skupštinu i 6. januara uveo ličnu diktaturu. Zaverenici (ekstremisti iz Hrvatske i VMRO!) nisu odustali od izazivanja haosa u Jugoslaviji, pa su tog Aleksandra ubili u Marselju! Toliko si glup i toliko ništa ne znaš, da si na nivou balegara. Svojim gornjim komentarom si potvrdio svoju DIJAGNOZU, da će iza ove vesti tvoj komentar biti poslednji. Kažeš da je ovaj portal dobar, a samo lupetaš i provociraš - zato si na ovom portalu! Provaljen si balegaru. GAME OVER, neznalice jedna provokatorska. Marš u svoju rupu i grickaj to što si nabalegario.

         • Karital says:

          Mislio sam da smo navek završili dijalog.HSS je najača stranka na području od Drine do granice Italije.Što bi bilo tek da smo bili kompaktni po pitanju našeg teritorija koji je darovan Italiji?U Dalmaciji, na području Splita,Dubrovnika i Kotora, HSS uvjerljivo pobjeđuje.Ubojica hrvatskih političara u skupštini nije Crnogorac kako ti navodiš.Nemaju isti svjetonazor Puniša Račić i Krsto Popović Zrnov.Iz ove naše diskusije došao sam do zakljućka da nisi Srbin, već vlaški mulac.Takvi poput tebe vladaju Srbijom.Vjerujem da sa Dušan prevrće u grobu kad vidi Vlahe da vode Srbiju. O vama veliki car nije imao dobro mišljenje.Sada mu se svetite, ne dajete mu nikakva povijesni značaj kakav zaslužuje.Nadao sam se da si poslušao Queen, kad ono, ti i dalje nastavljaš show?

          • Boban says:

           KARITAL, naseo si na foru. Vrati se 2 komentara gore. Potvrđuješ svoju DIJAGNOZU. Game over uz 11:0.

 20. Karital says:

  Priznajem poraz Bobane.Za sve su krive tvoje "fusnote"?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *