Хрвати се окупили у Београду и хоће ДА СЕ ПИТАЈУ ЗА СВЕ У СРБИЈИ!

Хрвати се окупили у Београду и хоће ДА СЕ ПИТАЈУ ЗА СВЕ У СРБИЈИ!

30 октобра 2019

Редовна седница Хрватског националног вијећа у Србији, одржана је вечерас по први пут у Београду, а председница ХНВ-а Јасна Војнић и заступник ХНВ-а у Скупштини Србије Томислав Жигманов апеловали су на Град да обезбеди простор за хрватску заједницу у Београду.

Војнић је истакла да је разлог за то што се седница по први пут одржава у Београду и то у амбасади Хрватске, то што у Београду Хрвати немају свој простор за рад и деловање.Kако је навела, ХНВ је добијала обећања да ће добити простор у престоници Србије, као и да су се представници хрватских културних удружења у претходне три године обраћали представницима Града Београда са тим захтевом.

Навела је да у Београду живи 7.752 Хрвата што, сматра, није занемарљива бројка.

Жигманов је казао да би простор за заједницу од скоро 8.000 људи био од великог значаја.

Наводећи да је Београд као главни град Србије центар, како каже, свих моћи и кључних институција, Жигманов сматра да би такав један простор био и у функцији јаче, интензивније, свестраније комуникације са представницима власти и то не само када је у питању Град Београд, већ и Република Србија.

Ми у том смислу покушавамо пресликавати искуства које има српска заједница у Хрватској, имамо и више него конкретну, дуготрајну и интензивну сарадњу. Њихово искуство када је у питању Хрватска и Град Загреб, на плану осигуравања адекватног простора за рад и СНВ-а и српског културног удружења, може бити модел за нас – сматра Жигманов.

Он додаје да има одређених помака у решавању проблема са којима се Хрвати у Србији суочавају и наводи као пример лекторат, откуп куће Бана Јелачића, изградњу Дома културе, финансирање појединих удружења, образовање, осигуравање уџбеника на хрватском језику…

– Међутим, у томе се не исцрпљују потребе хрватске заједнице – каже Жигманов.

Он сматра да Хрвати треба да буду заступљени на свим нивоима власти у Србији и да на тај начин учествују у креирању политике, наводећи да српска заједница у Хрватској полаже право на то.

KOMENTARI70 коментара

 1. Jura iz Samobora says:

  Sva prava za naše Hrvate u Srbiji. Ponašate se kao divljaci

  • Vesna says:

   Sva prava za nase Srbe u Hrvatskoj. Ponasate se kao divljaci

    • Dragan says:

     Svaki 10. stanovnik Hrvatske ne može sebi da priušti adekvatno grejanje Zagreb -- Čak 54 miliona stanovnika EU ne može sebi da priušti adekvatno grejanje doma, dok se u Hrvatskoj s tim problemom bori svaki deseti stanovnik. To ih svrstava u kategoriju energetskog siromaštva...

  • BLuka says:

   Da li su ugrožena prava i kako, voleo bih znati....

   • Pera says:

    To sto traze, ni po jada. Problem je sto u Bgdu ima 60.000 hrvata i zauzimaju kljucna mesta u beogradskim javnim firmama i fakticki tako nas drze za jaja !

  • milos says:

   Srecom pa se ne ugledasmo na vas .

  • Baja says:

   Jura, pokatoličeni Srbin, je veliki provokator i budala !

  • Za Srbiju says:

   Možemo mi i "kulturno" da se ponašamo, kao i hrvati. Proterati vas sve Olujom.

   • Lara says:

    pa ako se smatraju hrvatima onda su gastarbeiteri u Srbiji , zive kao i Srbi niko ih ne dira ali Ustase traze extra servis.

  • Mitar says:

   Prvo moramo izvrsiti ono sto je hrvat Budak zamislio, ali nad hrvatima. To stoga da bi simetrija bila potpuna a to je upravo ono sta hoce hrvati beograda: potpuna simetrija. A onda, u skladu sa simetrijom, treba vam smjestit jednu srpsku oluju i bljesak pri cemu ce svi srpski generali biti oslobodjeni odgovornosti. To se zove politika reciprociteta iliti simetrije.

  • krojač says:

   Za vaše hrvate sva ona prava koja su imali Srbi u hrvatskoj, uključujući i ona stečena u jasenovcu, "bljeskom" i "olujom". Naravno, ova prava treba umanjiti imajući u vidu i činjenicu da hrvati nikad nisu bili konstitutivni narod u Srbiji, kao što su to bili Srbi u hrvatskoj.

  • da da says:

   Hrvati u Srbiji hahahahaha,mislite bunjevci katolički Srbi..al ajd..

  • Dragan Bec says:

   oluja i u srbiji da i mi slavimo svake godine kako smo migovima pucali na zene i decu

  • So Cal says:

   Mars napolje svi i ostavite kuce Srbima iz Hrvatske kojih je cetvrt miliona.Da se okupljate ? Da planirate sledeci pokolj Srba?da budete peta kolona.Nista vam ja ne verujem vi ste najljigaviji narod na svetu, dokazano.

 2. PlastiKMan says:

  Srbija je druga hrvatska. Pravi Srbi su manjina. To je zalosna istina o mentalitetu naroda u Srbiji.

 3. теоретичар says:

  Исто за Хрвате у Србији као и за Србе у Хрватској? Па може. Којим редоследом хоћете? Да кренемо од Олује или Јасеновца па да вам онда дамо собу за састанке, или хоћете прво собу за састанке...Нема везе, прво ђинђи минђи, па онда соба.

  • Косовац says:

   Ја предлажем прво треба Жигманову одсећи језик, не опрати сапуном. Да би тако ове 8.000 Хрватских кукавица у Београду, као у Сребреници научили бон-тону, ако не знају исправно да говоре, шта ће им језик уопште. Траже просторије на сред Теразија. ……………Ко не зна прошлост,……….Ономад су хрватски припадници КФОРа у Косовској Митровици написали „Не прилазите, БУДЕМО ПУЦАЛИ“, наравно да нам ставе до знања да су и они ту, а Вучићу се тресле гаће. …..И Дачићу жвакале дупе. ……………Када је Аустро-Угарска окупирала Београд 1916. године, прво што је било, јесте да је донела уредбу о забрани употребе ћирилице. Па је онда почела да издаје неке „Београдске новине“, на латиници наравно, а текстови на коме другом језику, него на хрватском наречју. Главни уредник је био Хрват Јурај Оршић-Славетићки и „хрватски“ књижевник Милан Огризовић, који је као дечак конвертовао у римокатоличку веру. Војска и део Београђана је била одсутна јер је ратовала и гинула. Ово преостало становништво је преживело читајући уз ручак те аустроугарско-хрватске латиничне новине. Некима и није то падало тешко. ……………1918. је пропала К унд К монархија, дошло ослобођење, па су се ови Хрвати на брзину прешалтовали „Где сте до сада, браћо Срби“. ……………Сада када је Евро-Угарска опет дошла на преговоре о придружењу, шта ће Хрвоје, него нормално као свој на своме. Наш'о па заш'о.

  • Mitar says:

   Mi trebamo ozvucit sve i jednog hrvata u beogradu. Sve snimat sta govore. A onda jad dodje dan d znacemo sta nam valja cinit. Treba pocet pravit spiskove najokorelijih ustaskih terorosta u beogradu

 4. persida says:

  Hrvati, Siptari, Cigani i azilanti, imaju u Srbiji veca prava od Srba, zahvaljujuci izdajnickom rezimu Aleksandra Vucica. Ovo je samo naknadno podjebavanje i ucvrscivanje njihovih pozicija. Kad Beograd prestane da bude ustaski grad u kojem caruje Sorosev olos, sve ce se promeniti preko noci. To se ne moze desiti dok Putin, SPC i briselska mafija podrzavaju Vucica. Narod je nemocan da smeni mafiju, ali doci ce i taj dan.

  • Косовац says:

   @ persida, …..Каже ми један активиста СПЦ, да ти следује неки предприступни однос, само не могу да пронађу оптимално решење, са које стране да ти приђу?

   • persida says:

    Sta je to SPC? Srpska Pederska Centrala?

 5. Istina says:

  Licemerni dvolični rvati, ubice dece i žena, našli da traže prava u Srbiji. Hrvatima u Srbiji dati ista prava kao Srbima u Hrvatskoj.

 6. Portopranco says:

  Srbi u hrvatskoj imaju sledeća prava:1/3 ubiti, 1/3 pokatoličiti i 1/3 proterati u Srbiju.Tamo sam živio, jedan sam od tih Srba, dobro sam upoznao hrvate i znam da je to pogana, primitivna i šovinistička rulja koja će na kraju požderati samu sebe. Bitan je reciprocitet. To znači da hrvati u Srbiji ne mogu imati nikakva veća prava nego što su ona koja imaju Srbi u hrvatskoj. A Srbi u hrvatskoj imaju prava da ih nema. S tim što su Srbi u hrvatskoj sve do 1991. bili konstitutivni narod i većinski na području Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna, Banije i znatnog dijela Slavonije i Baranje. Uzvratiti hrvatskim šovinistima istom mjerom i naplatiti im račun za sve zločine koje su izvršili nad Srbima u hrvatskoj. I to je to.

 7. Za Srbiju says:

  Malo im je što ustaški lobi vlada Srbijom i hrvacke tajne službe. Oni bi da potpuno preuzmu vlast. Malo im je predsednik vlade- hrvatica. Vreme je da te okupatore ispratimo preko granice.

  • BLuka says:

   Nevezano za tvoju teoriju...hrvatska tajna služba i nije za potcijeniti, znaju oni znanje.

  • persida says:

   Sto pre, neka ih pojedu crvi, to im iskreno zelim, da bog da se raspali, u ime jasenovackih zrtava.

 8. Kulak says:

  U Šibeniku i Zadru koji su bili gradovi od 40.000 stanovnika, do 1991.bilo je više Srba nego što ima hrvata u celoj Srbiji. Gde su sad ti Srbi iz Dalmacije? Kad će se roditi novi Srbin iz Šibenika Arsen Dedić?

  • Jura iz Samobora says:

   Podigli su oružje na svoju državu Hrvatsku i zbog toga su morali na traktorima pobjeći

   • persida says:

    Bezaces, majmune, i ti, samo se strpi malo.

   • vuk says:

    jura al si ti glup to prosto zveci koliko si glup

    • Милан says:

     Pocnimo od toga da im zabranimo upotrebu latinice!

     • Mitar says:

      Latinica je u stvari Srbica. I srbica i cirilica poticu od istog Vincanskog pisma

   • Crni Gruja says:

    Jesi li ti jura prirodno glup ili si naporno trenirao

   • Portopranco says:

    Srbi iz Zadra nisu odlazili ni na kakvim traktorima, već su izbacivani sa posla, a stanovi i kuće su im opljačkani i zapaljeni.Djeca su im šikanirana u školi samo zato što su Srbi.Teror nad Srbima u Zadru je počeo istog trenutka kad su ratni zločinac franjo tuđman i šovinistički HDZ došli na vlast.Znam ogroman broj Srba iz Zadra i Ravnih Kotara koji sad žive u Trstu.Ima ih masu i u drugim dijelovima Italije,Srbiji, Republici Srpskoj,Austriji,Australiji.Srba iz Zadra i Ravnih Kotara ima svuda osim u Zadru.

   • Nebeska Srbija says:

    Pustite budalu,porovocira samo-za njega je najveca kazna da niko ne obraca paznju na njega.Ima neku licnu frustraciju pa je leci ovde..ne kapira da da treba da ide na razgovor kod psihologa ili psihijatra..

   • dijagnoza hrvat says:

    Tebi nije bilo dovoljno preplivavanje preko ledene Save '92.iz Republike Srpske u KROmanjoniju, sada tražiš da vas najurimo preko Drave ???

   • Velika Metla says:

    Је ли усташо,кажеш на СВОЈУ државу? Нико не диже оружје на СВОЈУ државу. А да ли је "рвацка" била њима држава? Показала је та геноцидна творевина колико је поштовала србски народ. Ти се као и сваки усташа не пита ЗАШТО СУ СРБИ ПОДИГЛИ ОРУЖЈЕ? Ево да ти ја,несоју,кажем зашто. Управо зато јер вама после два светска рата ништа веровали нисмо,нити ћемо вам икада веровати! Ти би највише волео да Срби нису подигли оружје,него да их побијете ненаоружане. То је оно шта тебе "сврби".

  • Kulak says:

   U Srbiji ima Bunjevaca i tim ljudima svaka čast,oni su srpski patrioti.Bunjevci vole svoju zemlju Srbiju. A šta se tiče tih nekakvih hrvata,ako ih ima u Srbiji,treba ih tretirati onako kako je ratni zločinac tuđman tretirao Srbe u hrvatskoj.Oko za oko,zub za zub.

 9. RASPUCHIN says:

  Као што неко рече у коментару горе , њихове службе никако нису за потцјењивање. Они су од 1944. превели све усташке службе под петокраку и од тада су контролисали све службе у Брозомбији. И сада контролишу службе у БиХ али и у Србији. Дакле , треба много озбиљног рада на томе да се такво стање промјени. Убацио је овај ујо тезу о побуни Срба против "лијепе њине" а при том је потпуно заборавио да су се они побунили против бивше државе. И то не само деведесетих него и седамдесетих. Оно што су остварили деведесетих никако не би могли урадити да нису контролисали све службе као и ЈНА. Има тога још али за сада оволико. И као што рече један Крајишник , у коментару горе , добро их и ја познам јер сам и сам из тих крајева а поријекло ми је старије од гомиле њих који сада својатају ту територију.

 10. Miroslav says:

  Хрвати за Србе у Хрватској јавно у Сабору кажу да су Сри само гости у Хрватској и да се тако требају понашати. Нек Србија исто каже у својој скупштини и ствар ће бити на истом нивоу. Овако Хтвати само лажу и измишљају.

 11. jaja ture says:

  Eto recimo da im se da kancelarija u Obrenovcu,Sopotu...sve su to gradske opstine.Nemoj posle da se zale.Ali ne... znajuci ove nase bice Knez ili Milos ili Mihajlo, da se ne brukamo. Pa posle se cudimo sto ispadamo vecito budale!

 12. Pera says:

  "Kod nji moralo je i svo najlepše i najprikladnije ženskinje, mlade, i devojke Srbske iz sela dolaziti, i pri sviranju gajdi i druge muzike u kolu igrati i pevati, i Turski život time naslaždavati. Od o ti ženskinja bez razlike stanja i mladosti, Turci birali su najbolje i najlepše Srbkinje koje su im se dopadale pa su s njima pod ladnicima, ladovitim grmovima, i lisnatim šumarcima, ležali, valjali se, grljili i javno na sramotu pred očevima, bračom i muževima, sa nesrećnim Srbkinjama blud u sred belog dana provodili. Ovakva grozna tiranija Turska po svoj jadnoj Srbiji carstvovala je". Konstantin Nenadović, "Kojekude Srbijo", Beč 1883. godine.

  • Косовац says:

   @ Pera, …..Ова твоја сазнања су ме веома збунила, и пореметила. Сада сам ја стварно у недоумици, ко је то прцао твоју мајку? Да ли Турци, или неки цивилизовани. Ипак би требало да знаш своје порекло.

 13. petrovgrad says:

  Jure koliko je Hrvata jos ostalo u lepu vasu, imali kao pola Beograda ili vise za dva procenta. Jure samo Vi putujte, i nemojte nositi zemlju sa sobom,a i da hocete ne mozete. Nije ni fer, moramo se vratiti na nasa ognjsta.

 14. dijagnoza hrvat says:

  7700 ali još 2011., s obzirom na belu kugu hrvata i emigraciju ne verujem da ih je sada ni 4000.

 15. Daniel Jackson says:

  "...apelovali su na Grad da obezbedi prostor za hrvatsku zajednicu u Beogradu." Isti prostor, kao sto ima srpska zajednica u Zagrebu!

 16. goga says:

  Kakva prava imaju Srbi u Hrvatskoj takva trebaju imati i oni prava,a znamo sta je sa Srbima rdilo i jos se radi na totalnom unistenju!Ma marsss bagro pokvarena!!!!!!

 17. Mitar says:

  U skladu sa simetrijom za koju se zalazu hrvati Beograda, mi moramo, kopirajuci najveceg hrvata Tudjmana, trazit da sve i jedan hrvat Srbije potpise lojalnost drzavi Srbiji. Jedini oni koji potpisu lojalnost mogu dobit pasos. Oni koji ne potpisu, moraju biti protjerani. Tako kaze Tudjman a to je aminovala i Evropska Unija kojoj mi tezimo te joj se moramo povinovati.

 18. Mitar says:

  U skladu sa simetrijom koju traze hrvati Beograda, morace americki ambasador u beogradu da sjedne na srpski tenk koji gazi hrvate beograda na autoputu za Zagreb jer je tako gazio americki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt koji je gazio srpske civile na autoputu za Beograd. Na ovaj nacin simetrija ce biti ocuvana pa ce hrvati beograda biti zadovoljni a samim tim i Evropska Unija ce blagonaklonjenije gledati na Srbiju.

 19. Косовац says:

  У Београдском региону живи 7.752 Хрвата. Од 1.659.440 осталих. 0,47%, на нивоу статистичке грешке. …..Ти Хрвати у Београдском региону не иступају уопште са својих националних позиција, сем ово сада ове будале Томислав Жигманов и Јасна Војнић. За њих бисмо рекли да су пре Војвођанери него Хрвати. Ако ова Јасна носи своје крштено презиме „Војнић“, онда би требали да кажемо да она није Хрватица, већ да је неки изрод од Буњеваца. …..Ево сада су добили налог од Комесара за наднационална питања ЕУ, да мало заталасају Београдом. Јасно је да ће добити подршку од кроатоцентричних Срба и носталгичара за Западни Балкан. Евентуално да провере да није можда ова кукавица Александар Вучић прикупио храбрости више него што то дозвољавају стандарди Европских Мудраца.

  • persida says:

   Ju, ju, palikuca Irinej odlikovao kukavicu, ma jel moguce. Sami smo sebe unistili, a sada kukamo na druge.

   • Косовац says:

    @ persida, …..Чибе, псето Хрватско.

    • persida says:

     Puko si nacisto, puvao se sa nekim cinjenicama, projektovao sliku nekoga ko nesto zna, ko je moralan, a ne silazis iz Kacavendiniog krila. Niti sam pseto, niti sam Hrvatica sto svaki citalac mojih komentara zna, ako je citao sta pisem. Ti si poludeo, nemas sta da kazes, pa podmeces kao poslednji komunjarac. Branis Vucica i propast Srbije, a kao smetaju ti Hrvati? Pa nisu Hrvati dali orden Svetoga Save Vucicu, nego Palikuca Irineus, onaj sto je doveo crvene kapice na liturgiju u Sabornu crkvu, onaj koji je od tolikih vladika najblizi sa Pedofilijusom Kacavendom, tvojim pravoslavnim idolom. Mene nazivas psetom, a javno si priznao da samaras zenu i decu, volela bih da cujem sta oni o tebi misle.

     • Косовац says:

      @ persida, …..нациста, Нисам знао да си још и антинационалистичка антифа, честитам. …..Па шта, ја признајем да ниси Хрватица, ју наопако, па ти си Хрват, то нико не може да ти оспори. Мушки, или женски Хрват, па то у савременој ЕУ није уопште важно. Чак је тамо и препоручљиво да буде женски Хрват, боље него мушка Хрватица. Мислим, због сексуалне оријентације, боље се прима.

      • persida says:

       Komentarisi tekstove, ideje, vesti, a ne one koji ih pisu. Kao klasicni Kacavendin seljober, ti ne razumes prirodu interneta. Svako ovde moze da kaze sta misli, pa kazi i ti, ako imas nesto da kazes. Ne ocekujes valjda da svi misle isto kao Kosovac, pa takvo jednoumlje nije ocekivao ni Mao. A pljuvati po drugima da bi se stvorila iluzija da si nesto rekao, to je ne samo pokvareno nego i priglupo. Prvo si me opanjakao da sam saradnica srpskih sorosoida, a ostavila sam na stotine komentara protiv njih. Sada sam postala Hrvatica, a svako ko prati moje komentare zna da sam pisala protiv ustasa, Kolinde i savremene hrvatske sovinisticke politike. Kome je namenjeno tvoje blacenje kad svako moze da proveri da nisi u pravu? Idi sad kod Kacavende da te stavi u krilo i oprosti grehe.

       • Косовац says:

        @ persida, …..Ти си чудо природе, мора се признати. Јесте да си демантовала да си сорошоид, али као мислиш да нико не примећује да испољаваш сорошне анационалне особине. Излети ти некад, шта да се ради. Јуче ти је добро стајао епитет „Ћивуткиња“, данас „женски Хрват“. Јура из Самобора бар поштено наступа као Хрват, не крије се као ти. Али пази, неће ти твоји опростити то што лајеш на Хрвате, иако то радиш по службеној дужности. Боље да за те прљаве коментаре ангажујеш Гагита, он је ионако потрошна роба, него да се ти бламираш. ……….Иначе није тачно да ја пљујем по другима. Ја када видим тебе и Гагита, уопште не пљујем на Вас, ја само окренем главу и пљунем са стране.

        • persida says:

         Dok si u vlasti Kacavende i SPC-a (Srpskog Pederskog Centra) mozes da budes i Srbin, neces mi biti manje odvratan.

      • persida says:

       Kad si poslednji put tukao zenu i decu? Da pocnemo od pravoslavne lekcije broj 1. Sam si priznao da tuces slabije, a obozavas dupeslavca Kacavendu. I to ti nije dosta nego se jos zaleces u blato, sve dublje. Glup si jer si sujetan, kod tebe je to jako povezano. Prepotentni prostaci poput tebe su i unistili srpsko drustvo, pa i pravoslavlje, o kome ti nemas pojma.

 20. Kulak says:

  Ukloniti hrvatske lobiste iz Srbije čeličnom metlom.To je realno,to možemo.Sve te zloglasne sonje biserko, izabele kisić i druge hrvatske lobistice nanele su Srbiji i Srbima jednaku štetu kao i njihovi ustaški idoli koji su klali naš narod.

  • Mitar says:

   Da su pozicije obrnute, tj da su na nasem mjestu hrvati a mi na mjestu hrvata, biserko, kandic i ostali sljam ne bi dva dana prezivjeli i vec bi bili lijvidirani od strane hrvata (u nasoj kozi). Jer surovi i odlucni Srbi nestali su u vihoru I sv. Rata. Ostala je damo buranija.

   • persida says:

    Upravo tako, danasnji Srbi nisu muskarci, to je zelatinska masa.

 21. Јозо says:

  Неће вама нашкодити 7000 Хрвата у Србији као један Шешељ, који вам је растури државу. Све најбоље, јер док је комшји добро, добро је и мени.И обрнуто.

  • persida says:

   Kosovac obozava Hrvata Seselja. Sveto trojstvo hriscanstva po njemu su: Seselj u subari, Palikuca Irineus i Kacavenda Pedericus Srbicus.

 22. Miki says:

  Dobicete prostor kad vratite svu otetu imovinu i obestetite srbe za genocid iz II svetskog rata, oluja...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u