Хрвати тврде да је Јасеновац био тек сабирни и радни логор, али не само у НДХ него и у СФРЈ

Хрвати тврде да је Јасеновац био тек сабирни и радни логор, али не само у НДХ него и у СФРЈ

31 августа 2018

ХРВАТСКА Википедија дотакла је ново дно најновијим изменама чланка о Јасеновцу и стала у одбрану усташства у којима се као релевантан извор наводи књига Игора Вукића “Радни логор Јасеновац” у којему се овај усташки логор смрти, који је згражао чак и нацисте, представља скоро као бања.Усташки логор смрти Јасеновац сада се описује као Сабирни логор Јасеновац, а први подаци у чланку су из Вукићевог интервјуа Гласу Концила. Наиме, већина података на које се позива у чланку о Јасеновцу на хрватској Википедији су из екстремно десних медија, као што су портал удружења Жељке Маркић Narod.hr, Хрватски тједник и Маxпортал.

На свим местима у чланку на којима је писало да је Јасеновац био “логор смрти” сада пише “сабирни логор”, а уз Вукића – иначе секретара удружења које тврди да је Јасеновац био комунистички логор – позива се и на ревизионистичку историчарку Бланку Матковић која је позната по својим екстремистичким ставовима.

У чланку на Википедији цитира се и словеначки истраживач Роман Лељак, који је иначе правоснажно осуђени преварант, због чега је служио и затворску казну, а озбиљни га историчари сматрају шарлатаном.

Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочиначког карактера овог логора смрти и индиректну одбрану усташа и НДХ.

За поређене с хрватском Википедијом, на енглеској и немачкој Википедији Јасеновац се описује између осталога као логор за истребљење људи.

(Index.hr)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. NEZABLUDIV says:

    A još da pogledate film Jakova Sedlara : Jasenovac - istina, pa da onda otvorimo panel tribinu za diskusiju pripremajući se za 01.decembar i Svesrpsku PROSLAVU 100 godina od PROPASTI srpske države i državnosti u fatalnoj Jugoslovenskoj ZABLUDI....uh, zaboravih- ko će da pita Čifute koji ono beše njihov kompozitor operete RAJ NA OCENU ??….izvedeneo u wellness centru Jasenovac !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u