„ХРВАТИ, ВИ СТЕ ИДИОТИ“ Млади хрватски историчар ШОKИРАО СВЕ, објавио ДОKАЗ да је ДАЛМАЦИЈА СРПСKА (ФОТО)

„ХРВАТИ, ВИ СТЕ ИДИОТИ“ Млади хрватски историчар ШОKИРАО СВЕ, објавио ДОKАЗ да је ДАЛМАЦИЈА СРПСKА (ФОТО)

13 фебруара 2019

Хрватски историчар Горан Шарић написао је Фејсбук статус у којем је изнео свој став о последњим актуелним дешавањима у Хрватској – пре свега о нападу на српске ватерполисте, али и о недавној изјави шефа ЕУ парламента да је Далмација „италијанска“.– У новембру 1917. руске новине „Извјестија“ објавиле су сензационалан чланак, садржај тајног Лондонског уговора који је 25.04. 1915. потписан између Антанте (Велика Британија, Русија и Француска) и Италије. У замену за напуштање табора Централних сила (Немачка, Аустро-Угарска и Турска), Италији је обећана готово цела источна обала Јадрана. Србија је требала добити остатак далматинске обале, Славонију и БиХ, док је одлука о томе хоће ли Хрватска припасти Мађарској или ући у неку смањену Аустро-Угарску остављена за крај рата.

Међутим, српским војницима тај уговор није пуно значио, ослободили су целу Далмацију и дошли све до Ријеке где је ситуација 1918. постала драматична. Прво је у ријечку луку упловила италијанска ратна флота на челу са бродом „Емануеле Филиберто“, а затим је у град ушао и пуковник Максимовић са 700 српских војника. Након тога долазе и Американци, Британци и Французи, па се у Ријеци нашло ођедном чак пет савезничких војски. Од пуковника Максимовића тражено је да се повуче 20 километара, али су српски војници само прешли мост, остали у источном делу града и тако га сачували од пада у италијанске руке. Србија поделу Хрватске није дозволила.

1945. на самом крају 2. светског рата водила се једна од најжешчих битака Немаца и Италијана са партизанима – битка за Ријеку. Добро утврђена, на брежуљцима, Ријека је била готово неосвојива. У крвавом сукобу погинуло је више од 6 000 војника 4. армије чију су окосницу чинили српски партизани (8. кордунашка дивизија, 7. банијска и 29. херцеговачка). 4. армија ослободила је целу Истру, све до Трста. Због великог губитака својих војника, командант 4. армије Петар Драпшин се убио.

Хрватска од туризма заради преко 13 милијарди евра годишње. Туризам што директно, што индиректно чини скоро трећину БДП-а. Да српска војска два пута није ослобађала Јадран од Италијана, не би било 13 милијарди, па би Хрватска била гладна. Данас се тога више нико не сећа. Данас Србе бацају са риве. Можда се ни ја не бих сетио, можда бих и ја био у напасти да неког Србина гурнем у море да два дана након дивљачког напада на српске ватерполисте у Сплиту, председник европског парламента, Италијан Антонио Тајани није изјавио да су Истра и Далмација италијанске. Читава Хрватска била је згрожена том изјавом, али нико се није запитао зашто Истра и Далмација више нису италијанске?!

У друштву у којем су осуђени ратни злочинци драги гости на државним прославама, у којем на Kолиндиној инаугурацији седи особа која је кокаином плаћала проститутку, у којем словенски криминалац држи предавања по црквама о томе како у Јасеновцу није било геноцида, а дневник сваки дан почиње као да је 1991. није ни чудно да нико не зна зашто је Далмација у саставу Хрватске, али да зато сви знају да је ватерполист зашлужио батине јер:“ипак је он четник“. Ипак сте ви идиоти.

(Informer)

KOMENTARI34 коментара

 1. Velika Metla says:

  Шарићу хвала теби на истини коју износиш,АЛИ НИКО Србима није крив што су луди! Па нису Аустро-Угари били глупи и неинформисани(као Коштуница),па треба Срби да их информишу како су хрвати забога фини,па да нису знали какав је то "сој" та хрватска народна групација,него су Аустро-Угари много добро знали о коме се ради,па су се сходно том знању и опходили према њима,хрватима,и доделили им коњушарнице!

  • milorad2 says:

   Pa jes, konjušnica je za konje.Mislim da se mi u stvari previše opterećujemo hrvatima, samo treba držati dovoljno jaku armiju zbog njihovih epileptičnih napada, i ZABORAVITI DA POSTOJE BRE.Kad dodje vreme da nestanu uzeti svoje teritorije koje moožemo da izgrebemo od tripartitne koalicije koja će njima SVAKAKO dodći glave, samo još malo vreman da prodje, i to je sasvim moguća REALNOST.Ovi što su se iselili iz hrvatske će se vratiti ALI KAO NEMCI ili ITLIJANI ili MADjARI, pod uslovom da u medjuvremenu ne bude nuklearnog sukoba .Gneeralno opasnost od nuklearmog sukoba u stvari svako predvidjanje mogućih ishoda čini potpuno besmislenim ali recimo da toga nema, ovo sa hrvatskom i hrvatima je VRLO VEROVATNO.Oni jednostavno nisu sposobni da opstanu na duže staze iz mnogih razloga, možda će biti i mirno asimilovani ko zna.Osim toga treba bre izbegavati pajtanje sa njima U NEKOM ORGANIZOVANOM MANIRU, ko je bre kriv ovima što idu tamo, niko ih nije terao a ZNAJU BRE SA KIM IMAJU POSLA I OPET KAO NEŠTO SPORT, PRIJATELJSTVO ITD, SA KIM BRE.INAČE OVAJ ČOVEK JE POTPUNO U PRAVU SVE JE TO ŠTO JE NAPISANO ČINJENICA I ISTINITI DOGADJAJI, KAO ŠTO SU PO ZAGREBU SKRIVENI SNAJPERISTI PUCALI PO NAŠIM VOJNICIMA KAO ZNAK PRIJATELJSSTVA 1918, SMRADOVI OSTAJU SMRADOVI.

   • Velika Metla says:

    Милорад,ја сам одавно говорио да са њима треба СВАКИ могући контакт прекинути! Али,луди назови Срби и дан данас хоће на силу да живе с том геноцидном групацијом,као да се ништа између њих и нас није ни десило! Од усташа су ми само одвратнији братство-јединственички србски олош! Ето ти и патријарх каже "хрвати су наша браћа,и ми смо најсличнији народ"! Знамо ми да су они,хрвати,отпали од Срба,али силити Србе да живе с њима је равно ддебилизму! Зашто бих ја,или било ко други,терао на силу и хрвате и Србе да живе заједно,кад се то заједничко живљење увек на крају претворило у хаос? Колико пута треба усташе да направе Србима разноразне покоље да би до бола глупи Срби укапирали најосновнију ствар?

    • Velika Metla says:

     кроасану,моли се ти ватиканоиду за Јасеновац,Градишку,Јастребарско,јаме,олују,бљесак..............,пусти ти кромањонцу нас Србе,јер НИКО од тебе несоју није тражио да се молиш за Србе! Што се утрпаваш тамо где ниси ни позван,гњидо? Зар те фратар усташа није научио најосновнијем принципу васпитања да се не тртиш тамо где ниси ни позван?

 2. joca says:

  Ovaj prethodni gospodin sigurno ne zna da hrvati imaju vise ayijatskog od Srba u dnk analizama.

 3. Zoran says:

  Mi smo to silom, a vi milom (Danke Dojcland). Doduse vi sa svima lezetu u krevet, Amerika, Britanija, Nemacka, Austro-Ugarska, Hitler, ...pa cak i Rusija i Kina. Sto bi se reklo: Za dobru svinju nema losa pomija. Birajte malo, je.. ga, nije zivot samo pun stomak (katolicka logika).

 4. Geto says:

  Treba se Italijanima izvinuti za ucinjeno.Trebali smo gledati samo sebe i svoje, stigla nas je zasluzena Jezuitska kazna.

  • Za Srbiju says:

   Stotinama godina je bilo italijansko, pa će opet biti. Vatikanu je važno da nije srbsko, a hrvati su kolateralna šteta.

 5. Branko says:

  Ovaj momak je svetionik za svakog Hrvata koji se potrudi da upozna svoju istoriju, samo, nešto sam skeptičan dal ga i koliko ga čuju.

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Hrvati su neprosvećeni,neobrazovani, u Titoslaviji u školi se ovo nije učilo, učili su ih ideološki da ih je hrvat Tito oslobodio od Nemaca. I oni su to tako prihvatili-"naš hrvat Tito je rešio sve", bez kritičkog razmišljanja, bez logičnih pitanja, intelektualne znatiželje. Ništa. Zato nema čuđenja zašto su ih '91.takve kakvi jesu preuzeli nacisti sa Zapada i Vatikan vraćajući im u centar ideologije crkvu-vatikansku srednjovekovnu ideologiju i nacistički NATO pakt i EU da opet budu deo katoličkog Rajha; na našu štetu tih '90-ih, ali na njihovu sada pa do njihovog skorog konačnog nestanka s Balkana, jer Nemačka ih upravo iseljava i germanizuje u skladu sa starim ciljem otimanja Balkana (bar onog delića kojeg mogu) Slovenima.

 7. Zoran says:

  Ima jedna nezgodacija sa ovakvima kao Goran. Cini mi se da je bilo u jednom filmu ili je rekao neki politicar. Radi se o tome da je jedan zestoko napadao svoju stranu, i to slusala suprotna strana. Naravno, suprotna strana je bila zadovoljna, ali je bilo vrlo pametnih, pa se jedan zapitao: A sta ce biti kad ovaj jednom krene da tuce po nama? :)

  • . dragana says:

   glupo je rekativizovati sve, covek govori o istorijskim cinjenicama koje mnogi Srbi ne znaju u zato se ponasaju kao beskicmenjaci.

 8. RASPUCHIN says:

  Овај Шарић , као и сва остала његова браћа 'рвати , паламуди. Довољно је само погледати наслов у новинама из прилога и мало боље размислити о истом и схватити ће се поента. А поента је да су Срби само дошли помоћи и требају се вратити одакле су дошли а 'рвати и "лијепа њина" су им захвални на томе све док буду долазили као туристи на "тако лијепо а тако њихово море" и остављали новац. Да не набрајам остала подметања овог језуитског питомца и студента , само ћу додати да је Италија капитулирала 1943.г. па ми није јасно како су се могли '45. борити заједно са нацистима против партизана? Драпшин се убио јер је намагарчен од стране 'рвата и комуњара па је учествовао у масовном покољу становништва Истре и предаји исте у руке усташа и Брозових "црвених усташа". Огроман број Италијана (читавих породица , жене и дјеца) је ликвидиран те '45.г. а настављено је и након краја рата. Не могу да вјерујем да се у Србији величају такви ликови као овај "историчар" , као што рекох језуитски питомац и студент а да ли је потребно више објашњавати шта су и ко су језуити и шта им је циљ?

  • Velika Metla says:

   Могли су се борити против нациста 1945.јер су се Немци туда повлачили! Али су се хрвати тек на самом крају рата преобукли у партизанске униформе,и тада тек почели донекле да ратују против нациста! Нису хрвати ратовали против нациста зато што су желели,него што су морали! хрвати воле нацисте и фашисте!

   • RASPUCHIN says:

    Нисте ме разумјели. Говорио сам о Италијанима јер Шарић тврди да су се они заједно са нацистима борили против партизана. А за 'рвате сте апсолутно у праву! Права истина је још и много гора само што "наши" истину и даље упорно скривају. Због "братства и јединства". Када сам говорио о покуљу становништва Истре , мислио сам на огроман број убијених и протјераних Италијана (као и приличан број Срба који су и тада живјели у Истри).

    • Velika Metla says:

     Распућин,да,тако је,о Италијанима је реч била! За будале по Србији,које наседају на овакве приче,ме не чуди,јер је Србија крцата братство-јединственичке олоши!

   • RASPUCHIN says:

    Да , да додам још и ово. Италијани су у Истри , нарочито након капитулације Италије , имали и своје партизанске јединице али ни то их није спасило од Брозових усташа јер су већ давно имали намјеру отети Истру.

    • Velika Metla says:

     Распућин,наравно,Броз је и доведен да би међу православљем направио ово шта имамо данас! Нису они правили програм за 5 година,него за најмање 50! Ватикан им је дувао у леђа,а овамо иза леђа јавности смиривао Италијане,знајући да Истру могу узети назад кад год пожеле,и да су кромањонци ту где су само претходница која ће бити жртвована онога часа када и ако дође до велике "игранке"! А доћи ће! Италија има историјско и свакакво право на Истру!

 9. Karital says:

  Da nije kapitulirala Njemačka, teško bi se predali Švabe na Katarini.U borbu za Rijeku ubačeni su svježi borci mahom Srbi,Albanci i Makedonci koji nisu imali šanse da osvoje Rijeku bez predaje Njemačke.Prekaljeni borci dalmatinskih i primorskih bigada, zaobišli su Rijeku i kroz Istru krenuli za Trst.Ovaj lik nije Hrvat, niti ima pojma o čemu piše.

  • Portopranco says:

   O borbi na Katarini,brdu kod Rijeke,za vrijeme Jugoslavije se malo pričalo jer su tamo partizani doživjeli na kraju rata stravične gubitke.Katarina je po priči moga djeda,Srbina iz Dalmacije,iz Benkovca,borca 19.sjevernodalmatinske udarne brigade koji je pored Katarine prošao,bila brdo puno betonskih bunkera,povezanih podzemnim hodnicima.Svi bunkeri bili su opasani sa tri reda debele bodljikave žice,a prostor između žica i oko bunkera bio je miniran.Švabe su iz tih dobro utvrđenih bunkera pucali i tukli po partizanima neprekidno.Naši ljudi,Srbi iz Benkovca,Knina,Obrovca,Ravnih Kotara i drugih djelova Dalmacije,bili su pametni pa su zaobišli Katarinu i krenuli zaobilaznim putem na Trst,dok su na Katarini masovno izginule nekvalitetnije jedinice popunjene šiptarijom koja je u partizane dovedena manje više prisilno.Tako da nije tačna tvrdnja da su na Katarini i u bitci za Rijeku izginuli uglavnom Srbi.Upravo obratno,Srbi iz Dalmacije bili su prekaljeni i iskusni borci koji su zaobišli Katarinu i prvi ušli u Trst.Srbi nisu ti koji su masovno izginuli na Katarini.Naši ljudi,Srbi,civili, žene,djeca i starci su od strane hrvata masovno ubijani u Jasenovcu.

   • Karital says:

    Zato je leteća brigada Milorada Stegnjaića ostala na destak boraca.Benkovac i okolica, od početka rata pa sve do konca četrdeset četvrte godine popunjavali su ljudstvom navedenu brigadu koja je brojila i do hiljadu boraca, da bi pri kraju rata svi dezertirali u partizane.

 10. padre says:

  Ne vidim nigde, čime je on to dokazao, da je Dalmacija srpska!

 11. Kulak says:

  Dalmacija je zemlja Morlaka,Vlaha.O tome je čvrste dokaze ostavio talijanski naučnik i putopisac Alberto Fortis koji je u 18.veku u tri navrata prošao čitavu Dalmaciju i napisao legendarni "Put po Dalmaciji".Alberto Fortis je neoborivo dokazao da je hrvatska nacija najobičnija konstrukcija katoličke crkve i da je katolička crkva tu naciju sklepala tek iza 18. veka od pokatoličenih Morlaka,Vlaha,Arbanasa,Cigana,Turaka i ponajviše od pokatoličenih Srba.U vremenu kad je Alberto Fortis obilazio Dalmaciju,tamo se niko,apsolutno niko nije izjašnjavao pripadnikom hrvatske nacije.Niko,apsolutno niko mu nije rekao da govori hrvatskim jezikom.To tada nije ni postojalo,a Alberto Fortis je to neoborivo dokazao.

  • Portopranco says:

   Da,poznat mi je Aberto Fortis i njegov Put po Dalmaciji koji sam sa guštom čitao.Alberto Fortis je bio pošten čovjek,objektivan Talijan.Nije se bavio mitologijom i izmišljotinama,već je tačno opisao kako je bilo i šta je bilo u Dalmaciji.Alberto Fortis je dao najčvršći dokaz da su svi ti silni hrvatski kraljevi,nekakvi tomislavi,trpimiri,držislavi i slično najobičniji mit.Nikakva ogromna vojska izmišljenog kralja tomislava od 100.000 pješaka,60.000 konjanika i armada od 230 ratnih brodova nije postojala.Nikakvog krunjenja izmišljenog kralja tomislava u Duvanjskom polju nije bilo jer kraljeve niko nije krunio na poljima,livadama i oranicama.Nikakvih hrvatskih kraljeva nije ni moglo biti jer hrvatska nacija sve do kraja 18.vijeka nije ni postojala.Tek kasnije su je izmislili katolički fratri.Kad je Alberto Fortis obilazio Dalmaciju,tamo su živjeli Morlaci-Vlasi,nikakvih hrvata ni hrvatskih država ni kraljeva tamo nije bilo.

   • Karital says:

    Fortis navodi morlački živalj, odnosno vlaški, ali nigdje ne spominje ni srbe.

    • Kulak says:

     Morlački odnosno vlaški etnicitet navodi Alberto Fortis krajem 18.veka u Dalmaciji.To je sigurno i ja mu verujem.Druge nacije ne spominje.Verske zajednice odnosno crkve treba pitati kako su nastale druge nacije koje danas žive u Dalmaciji.Na našim prostorima verske zajednice odnosno crkve igrale su glavnu ulogu u formiranju nacija.Za hrvatsku naciju je sigurno da je na području Dalmacije novija pojava i da je nastala kao konstrukcija katoličke crkve tek krajem 18-tog i početkom 19-veka.Konvertiti su u pravilu najžešći nacionalisti.Tako je sigurno da su ljudi morlačkog i vlaškog porekla iz Dalmatinske zagore i Zapadne Hercegovine danas najžešći hrvatski nacionalisti iako oni sa davno izumrlim slovenskim hrvatskim plemenima nemaju apsolutno nikakve etničke veze.Sve to šta je radila katolička crkva sa konstrukcijom novih nacija na Balkanu zapravo je jedan veliki cirkus.

 12. petrovgrad says:

  Postovani Portopranci Vaš komentar je i argumenti su tačni. Moj teča bio je u sastavu Albanske brigade, bio je jedan od 20-tak Srba, koji su govorili perfektno Albanski i niko nije mogao da ih prepozna, osim komande koja je znala wihova imena. Ta brigada se pobunila i hteli su da se vrate na KiM. Pobuna nije uspela, vođe su streljane njih oko 15-20. To se dogodilo u Vršcu. Tada su se Srbi izdvojili. Šiptarima su oduzeli oružje i silom su sprovedeni za Zagreb. Moj teča je tada izabrao najlepšu -posrebljenu pušku od razoružanih Šiptara i pod stražu sa ostalima sprovodili su svoje saborce. Išli su uglavnom peške i tto prugom preko pokidanih šlipera i pragova to je bilo sigurno da nije minirano. Neki od tih preživeliŠiptara iz našeg kraja primali su okruženja primali su boračke penzije kao moj teča. Ja sam se stalno šalio sa tečom o načinu učešća Šiptarije u NOB, on mi kaže Ja ti pričam istinu a ti ako neveruješ čitaj u školu to što su ti napisali.

 13. Biogradlija says:

  Alberto Fortis je od 1771.do 1773. bio u Dalmaciji i detaljno opisao da tamo žive Morlaci-Vlasi.E,sad,kako su ti Morlaci-Vlasi preko noći postali nekakvi hrvati,to bi trebalo pitati katoličku crkvu.

 14. Jugoslav says:

  Да није Срба никад неби никад била хрватска

  • Karital says:

   Da nije Vlaha nikad ne bi bilo ni Srba.

   • Kulak says:

    Krajem 18.veka Dalmaciju naseljavaju Morlaci-Vlasi.To je činjenica.Alberto Fortis je to nepobitno dokazao.Kako je od tih Morlaka-Vlasa kasnije sklepana nekakva rvacka nacija treba pitati katoličku crkvu.Fratri moraju dati odgovor na to pitanje.Treba pitati njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u