ХРВАТИ НЕ ОДУСТАЈУ: Држава спонзорише „БАЛ ВАМПИРА“ у БЛАЈБУРГУ

ХРВАТИ НЕ ОДУСТАЈУ: Држава спонзорише „БАЛ ВАМПИРА“ у БЛАЈБУРГУ

14 марта 2019

Председник Хрватског сабора и генерални секретар ХДЗ-а Гордан Јандроковић изјавио је да ће комеморација на Блајбуршком пољу у Аустрији ипак бити одржана и да ће Парламент бити покровитељ.

Уочи седнице загребачког ХДЗ-а, Јандроковић је рекао да је главни циљ да се одржи комеморација жртвама, убијеним на крају Другог светског рата.

Он је додао да је о начину одржавања комеморације на Блајбургу више пута разговарано и да се очекује да ће након завршетка дијалога између Хрватске бискупске конференције (ХБК) и Аустријске бискупске конференције бити утврђена „она процедура која је могућа од стране ХБК, дакле, да организују мису онакву каква је могућа, у договору с аустријском страном“.Римокатоличка црква у Корушкој одбила је раније овог месеца молбу Хрватске бискупске конференције за одржавање овогодишње мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због политичке инструментализације тог догађаја, али Јандроковић каже да се забрана бискупије односи искључиво на бискупа, али да мису може да држи свештеник.

„Што ће бити у идућим данима — то ћемо видети. Хоће ли бити миса, хоће ли бити молитва, али свакако ће се одржати комеморација и Хрватски сабор биће покровитељ те комеморације на Блајбургу“, рекао је Јандроковић.

Он је истакао да је циљ да се искаже поштовање онима који су тамо убијени без суда и пресуде.

„Апелујем на све, како оне с леве стране који негирају уопште тај злочин и који би најрадије да те комеморације ни нема, тако и на оне који се позивају да су на десној страни политичког спектра и који би ту желели некакве политичке бодове, који би желели да славе Независну државу Хрватску и усташки режим, да то није добро, да то ми осуђујемо, али желимо да одржимо комеморацију жртви“, казао је Јандроковић.

На питање да ли је сагласан да се код већине убијених ради о пораженој усташкој војсци, Јандроковић је одговорио контрапитањем:

„А мислите ли ви да поражене војнике треба убијати без суда?“

Сви заслужују да им се суди, додао је председник Хрватског сабора.

„Ако су починили тешке злочине, онда за то треба и да одговарају, па и најстрожим казнама, али убити некога без суда је свакако злочин“, рекао је Јандроковић.

KOMENTARI8 коментара

 1. RASPUCHIN says:

  Мени није јасно због чега би и одустали када им се све шта су зацртали и остварује? Па нису они као наши што су одустали од РСК и КосМета. Вучић би дао и Војводину и Рашку када би му понудили да буде нови Броз у некаквој "екс ј"U" унији".

  • jova says:

   sljedci potez hrvatske vlade ce biti preseljenje groba ante pavelica iz madrida u zagreb.ustaska posla

 2. Ivana says:

  Nažalost to je država ne ko Srbija koja ni ne pita za Srbe u privremeno okupiranoj Krajini i hrvatskoj kako žive bez struje vode i puteva u XXI stoleću. sad imamo aktuelnu izdaju Kosova a ako Vučić ostane na vlasti ode i Vojvodina i Beograd. Kod nas se oprašta Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko logor za malu srpsku decu, Danica i mnoga druga stratišta i klaonice Srba. Nema toga u Hrvata oni su Srbe sa 40% pre prvogsvetskog rata sveli na 2% u Lepoj njihovoj i za poklon ušli u Vučićevu eu.Uči Vučko uči od Hrvata genocid nad drugima je put za ulaz u eu. Proteraj šiftare sa srpskog Kosova odma ćeš u eu ovako slinav, ljigav i popustljiv nikad pa i deca iz obdaništa te ne poštuju večiti luzeru.

 3. Kulak says:

  Oni će i dalje ginuti za tzv. NDH milom ili silom. Vražje stvar je taj kućni odgoj. Odgajali ih u familiji u ustaškom duhu, pa će do smrti tako.

 4. Djoka Brica says:

  Hrvati zale za Adolf Hitlerom danas. Bice jos Bleiburga.

  • Ljubljana says:

   Pozdrav hrckom od XIV. Divizije! Mnogo vapijo za reprizo toura Pliberk-Kocevje 😀

   • Karital says:

    To je bilo jednom i nikada više.Trebali su od dežele napraviti pustoš,a tako bi i bilo da se vaši partizani nisu usrali, dok vojvođani i bugari nisu došli u Sloveniju, iz straha nisu ispalili ni metka na ustaše.

 5. XXX says:

  „A mislite li vi da poražene vojnike treba ubijati bez suda?“ Tacno onako kako ste i vi zvjerski ubili vise od pola miliona civila u Jasenovcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u