ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ХРВАТСКУ: Од уласка у ЕУ до 2016. бар 102.000 људи отишло из земље

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ХРВАТСКУ: Од уласка у ЕУ до 2016. бар 102.000 људи отишло из земље

4 јануара 2019

Из Хрватске се током прве три године чланства у ЕУ, према званичним статистичким подацима, иселило 102.000 људи.

Међутим, како наводи Ал Џазира Балканс, процењује се да је тај број и двоструко већи.Званични статистички подаци показују да се 102.000 људи иселило од како се Хрватска придружила ЕУ 2013. године и од како јој је подигнута рампа за улазак на европска тржишта рада, па све до 2016. године.

Ипак многи одлазе „на црно”, не одјављујући се.

„Наводно се у те три године иселило чак 230.000 људи. Иако се подаци од извора до извора разликују, томе треба додати и незваничне бројке, у које су урачунати и исељени у последње две године, а тада се долази до бројке од преко 300.000”, наводи Ал Џазира Балканс.

Указује и да су демографи забринути због тога што већином одлазе целе младе породице.

Наводи и да је недавно истраживање загребачког Института за јавне финансије показало да се просечна старост исељеника смањила након 2013. године, са 41,5 на 33,6 година, преноси Танјуг.

Ал Џазира Балканс оцењује да се размере исељавања вероватно најбоље виде у време божићних и новогодишњих празника, пре свега у Славонији, која је од свих хрватских регија засад највише претрпела последице „одлива мозгова” и радне снаге.

С друге стране, у хрватским медијима „из другог плана” се пробија прича да је процес исељавања почео да се успорава.

У том контексту наводи се да је у наведеном истраживању Института за јавне финансије указано и на то да је интензитет емигрирања ослабио.

Ал Џазира наводи да би период интензивног исељавања могао да потраје до 2020. године, када истиче рок до којег је Аустрија, као последња преостала чланица ЕУ, одлучила да ограничи приступ своме тржишту рада грађанима Хрватске.

„А према неким пројекцијама, Хрватска би до 2050. године могла да остане без 800.000 становника, док ће јој истовремено требати чак милион нових радника”, закључује Ал Џазира Балканс.

(Politika)

KOMENTARI3 коментара

 1. Velika Metla says:

  Пре су били западу коњушари,сада ће перачи клоња..........,по заслузи,и шта ту има чудног,или новог? Ништа! А и кога брига како им је? Мене сигурно није! Њихов проблем!

  • Ljubinka says:

   Hrvati ne gube godišnjim prirastom preko 40.000 beba kao mi u Srbiji i tu je sve kazano. Oni u dosta opština imaju pozitivan prirast u nekima i demografski bum.

 2. doktrina soka says:

  Statistika laze,pola Hrvata se iselilo,jer posla nema a plate i penzije nisu dovoljne ni za rezije,i penzioneri idu da cuvaju decu.Tako je i kod nas i sada ce u Srbiji da pocne stampedo iseljavanja.Stici cemo i prestici Hrvate,kod nas je iseljavanje pocelo i pre zakona u Nemackoj o slobodnom prijemu strane radne snage i van EU,a MSM se prave blesavi.U GSP nema dovoljno vozaca,u zdravstvu nema sta ne fali od radnika.A vlasti na TV cvrkucu kako nam cvetaju ruze. Kukamo za KiM zajedno sa Siptarima se naganjamo,a sve ce ostati golija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u