ХРВАТСКИ АНАЛИТИЧАР ОПЛЕО по Хрватској, а СРБИЈУ „ДИЖЕ У НЕБО…“

ХРВАТСКИ АНАЛИТИЧАР ОПЛЕО по Хрватској, а СРБИЈУ „ДИЖЕ У НЕБО…“

18 јануара 2019

Русија је спремна да повећа испоруке гаса Србији и разматра могућност продужења гасовода „Турски ток“ у ту земљу. Москва, такође, разматра могућност преласка у наплату националним валутама при својим инвестицијама у Србију уместо долара.

„Најпре мало симболике – Путинов председнички авион у српском су ваздушном простору дочекала и на београдски аеродром пропратила два Мига-29 српског ратног ваздухопловства, које им је не тако давно Русија испоручцла у склопу међусобне војно-техничке сарадње“, пише Метер. Како истиче, Срби, можда и с правом, ових дана могу слободно у шали да говоре: ‘боље Миг-29 у руци него Ф-16 Барак на грани’.„Русија је спремна да повећа испоруке гаса Србији и разматра могућност продужења гасовода „Турски ток“ у ту земљу. Москва, такође, разматра могућност преласка у наплату националним валутама при својим инвестицијама у Србију уместо долара, а две земље потписују споразуме о индустријској, високотехнолоској, образовној и културној сарадњи“, даље пише Метер.

Како се истиче у анализи, трговинска размена Русије и Србије у 2017. години износила је две милијарде долара или 23,1 одсто више него годину раније, а у периоду јануар-новембар 2018. износи 1,9 милијарди долара, што је раст за 2,1 одсто више у односу на исти период лани.

Русија, осим енергената, извози у Србију минералне руде, хемијске производе, а из Србије увози прехрамбене и пољопривредне производе, текстил и обућу, додао је Метер.

Он сматра да ће се економска размена још више повећати након успостављања зоне слободне трговине између Србије и Евроазијског економског савеза, за коју се Москва нада да ће бити потписана током ове године.

Такође, он истиче да је сарадња у сфери енергетике једна је од кључних у руско-српским односима.

Како је истакао, Путин је у четвртак у Београду поручио да је Русија спремна да улози 1,4 милијарде долара за спајање Србије са другим краком гасовода „Турски ток“ и његову даљу изградњу ка осталим европским земљама.

Све то, сматра Метер, говори о озбиљној намери Русије да улаже у Србију као свог савезника, док Хрватска има проблема са обичном куповином борбених авиона од својих западних пријатеља.

(Тањуг)

KOMENTARI4 коментара

 1. Miraš says:

  Најпре су из Украјине увезли авионе који не лете, а одмах затим су их препознали да им направе покушај продаје авиона који је ризичан из других разлога. Нису то само пехови Хрватске, него данас за новац многи су непоштени.

 2. Gorgonzola i ovciji mladi says:

  Ne sekirajte se hrvati, poslacu vam ja sve gasove koje proizvedem!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  KROmanjonci, za vas su kontejneri a ne avioni. Uostalom, čime ćete da platite avione i kako da vam ameri veruju da ćete da ih platite kada dugujete 60 mlrd.evra i pred bankrotom ??? Osim toga, '91.je popisano 4,7 mil.a sada nakon emigracije i bele kuge imate 2,7 mil.starkelja??? Vi ćete svi izumreti za 20 godina i nestaćete sa Balkana, šta će vam avioni, da to ubrzate???

 4. DonDon says:

  Zanemario je da ce rusi produziti gasovod kroz Srbiju do hrvatske. Takodje je zanemario da hrvatska ima vecu ekonomsku saradnju sa rusijom od srbije i vezao se za avione.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u