ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: „Орбан жели да раскомада Хрватску! ЗАШТО ЋУТИМО?“

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: „Орбан жели да раскомада Хрватску! ЗАШТО ЋУТИМО?“

9 децембра 2019

Једна изјава мађарског премијера Виктора Орбана током сусрета са хрватским премијером Андрејем Пленковићем прошла је испод радара, пише Индекс.

Kако пише Индекс, скандалозна изјава догодила се 28. новембра када је Орбан са Пленковићем отварао нову зграду ученичког дома мађарског Просветно-културног центра у Осијеку.

„Подсетио је како су пре 80, 90 или 100 година Славонија и мађарска жупанија Барања ‘били најбогатији крајеви наше државе’, на чему су други људи завидели, због висине животног стандарда. Напросто не верујем да ако смо нешто већ успели да постигнемо током историје, да не бисмо то могли да поновимо. Верујем да ће се још једном догодити да ће људи завидети мађарској жупанији Барањи и Славонији у Хрватској“, рекао је Орбан, пренела је Хина.

Хрватски портал примећује да је „приметна носталгија“ с којом је Орбан говорио о раздобљу кад је Хрватска била под Мађарском, говорећи притом о „нашој држави“ при чему је остало нејасно говори ли о Мађарској или о заједничкој држави.

Хина је у истој вести додала како је Орбан истакао да се Мађарска и Хрватска „морају повезати“, јер ако остану на рубу и изоловани „предодређене су на неуспех.“

Познато је већ да у Орбановој влади држе карте на којој се велики делови Хрватске приказују као да су у склопу Мађарске, подсећа Индекс.

У јуну је мађарска Kанцеларија за међународну комуникацију при мађарској влади на свом Твитер профилу објавила карту Мађарске која укључује велики део Словеније, али и делове Хрватске попут Међимурја, дела Барање и Kварнера. У опису слике написано је како су „две трећине мађарске територије одузете“. Kанцеларија се налази у саставу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.

Словенија реаговала, Хрватска ћути

Словенија на ову провокацију није остала нема, већ је врло бурно реаговала.

„Словенија осуђује објаву те историјске карте која не придоноси јачању европских вредности и добросуседским односима. Европска унија је настала као пројекат којим су превладана историјска оптерећења и мржња међу народима и државама“, објавило је министарство спољних послова на Твитеру. Словенски премијер Марјан Шарец рекао је притом да се ради о понашању које није „ни европско ни мирољубиво“.

Хрватска председница Kолинда Грабар-Kитаровић и премијер Андреј Пленковић нису до сада коментарисали изјаву мађарског премијера.

KOMENTARI24 коментара

 1. petrovgrad says:

  Te teritorije a ne samo Slavonija i delovi Slovenije već i obale Jadrana Srpska vojska je kao plen unela u kraqevinu SHS a potom u Jugoslaviju prvu i drugu. Više nema Jugoslavija Hrvatska i Slovenija se vraćaju na početno stanje. Šta su unele to može da bude njihovo. Vojvodina je pripojena Srbiji pre kraljevine SHS. Sve je lepo zapisano, ako je nekome do dokumenata i argumenata. Po svemu sudeći Madjarima je do toga sada stalo.

  • H2O says:

   Pogledaj ilustraciju malo bolje...

  • Real says:

   Hrvatska ne trijeba da se ljuti, nikada nije bila pod Madjarskom vlašću, iz banalnog razloga jer je nastala tj medjunarodno priznata prvi put u hihistoriji 1992.godine (15.januara). Virtuelna istorija(tzv povijest) Hrvatske kao državnog entiteta nastala je i razvijala se u zlonamjernim moždanim vijugama vatikanskog klera koji je od Srbskog bića, naroda i teritorije kreirao tumorozno antiSrbsko tkivo zvano Hrvatska--genocidom,prevjeravanjem, protjerivanjem,sveukupnom torturom. Da li vas mogu dovesti na spomenik makar jednog(1)svog vladara iz te xxx-ljetne povijesti? Ne postoji ni jedan!!A opšte je poznato da su jezik i gramatiku za tzv hrvate priprijemili Srbi: Vuk Stefanović Karadžić i Djuro Daničić- honorarni plaćenici Hapspurške( Habsburške? ) monarhije. Radi se o oficijelnom Srbskog jeziku ijekavskog narječija, kako i danas govori Srbski narod Srbije, Crne Gore, Hercegovina, Bosne, Dalmacije i Slavonije-pa i dio Hrvatske. Nemačko - ilirski riječnik, objavljen u Nemačkoj govori vam sve. Radi se o č i s t o m Srbskog jeziku.Srbi Slavonije, Baranje su bili podanici monarhije.

 2. Garo says:

  Konjusari ce opet biti konjusari, istorija se ponavlja.

 3. Kulak says:

  Aoj kume,al'će sad Orbana oderati hrvatska lobistica u Beogradu sonja biserko!

  • spasoje says:

   Biserko , dovoljno je samo prezime i sve jasno , trulež od ličnosti ...

 4. Hrvat Čmarko says:

  ndh2 će uskoro da bude razdeljena između Srba, Italijana i Mađara, KROmanjonaca nije ostalo više od 2,5-2,8 mil.starkelja i dokazano nisu u stanju da poseduju državu...koji to narod stvara državu u 21.veku ??? Ako nisu to uradili u 18.ili19.veku, sada da dobiju hitlerovsku ili kaubojsku "državu" van pameti je, to da su neodrživi im dokazuju i neisplativi dugovi u koje su se uvaljali.

  • da da says:

   Uvaljali se u dugove kao jaje u brašno i prezle

 5. Bora says:

  Istorija se ponavlja, pametni uče iz istorije. Samo Slovenci i Hrvati nisu ništa naučili i mogu da sanjaju da su stekli državu negirajući i ubijajuči svoje oslobodioce, kad su obkruženi predatorima još od vremena Hazburžana pa sve do dana današnjeg. Zato neka se nadaju onome šta su nama učinili to će dočekati. Podeliće jih Italijani Švabe i Mađari a Srba neće biti da jih spašavaju... Orbanu se pozlatila svaka...

  • doktrina soka says:

   U pravu su,prisljamcili se Srbiji da pokvarenostvore svoje drzave,Masarik-Vatikan,ali vratili se mecki na rupu,jopet konjima pod rep nos ce turati,eno lete ko poludili,nastale im velike seobe naroda.Jaukali pljacka nas Beograd,a njihovi politicari grabljaju do dna.

 6. Rajko says:

  Ko drugima rupu kopa na kraju sam upadne u nju

 7. Slobodanka says:

  Tudjman-Hrvatska sme da komada države, a po čemu Orban-Madjarska to ne sme?

 8. Beli Orao says:

  Кромањонци и тако се сви исељавају за ” данке дојчланд” иду трбухом за крухом нема ко да брани Крватску , ова шака јада грлатих усраша ће да побјегне за Аргентину а Хуни ће да се ушетају у ЛИПУ ЊИХОВУ без отпора !!! 🤩

 9. M says:

  Sve više nadobudnih u svijetu!Smiješno,jer iza brda se velika kugla valja!Dolazi!

 10. vanja says:

  Bilo bi mudro kada bi Srbija sklopili savez sa Madjarskom i Italijom, u perspektivi buduce podele Krvatske kvazi-drzave. Ne gurajmo se ! svako ce dobiti svoje.

  • Karital says:

   Apetit u Huna je velik, mogli bi posegnuti i za Beogradom.

   • Istina says:

    Hahahahaha, Beograd je budučnost EuroAzijskog kontinenta jedini grad na balkanu koji će povezivati 3 mora Jadransko, Egejsko i Crno more, investicije za Beograd su u budučnosti vrlo ohrabravajuče dok kapital iz Zagreba leti prema Briselu, Srbija trlja ruke od Kinezkih i Ruskih investitora, da ne pričamo o Turskom toku koji će na kraju Srbija rasporedjivati i kontrolisati po Balkanskim zemljama. Zato ne treba podcenjivati ni Srbiju ni njen narod jer će doči vreme kada Kinezi i Rusi ima da naprave od nje velesilu koja nije pala u ruke EU pljačkašima...

    • Gojko says:

     I kad ce to Rusi i Kineze durade? Ako nisu do sad, nece nikad. 99-e smo poturili nas obraz za njihova (kineska i ruska) dupeta i sta smo dobili, polupanu drzavu i ~ 3000 mrtvih. Amer je Nemcima i Japanerosima expresno istovario Marsalov plan posle II Svetskog i napravio drzave od njih. Rusima i Kinezima tesko da istovare Mini-Marsal planic za malu Srbijicu? Daj Bre... oladite malo, use i u svoje kljuse.

 11. M says:

  Nek sklapa saveze svatko s kim hoće i može,i nek s njim u istu takvu phiša,ali samo onaj tko uspije sklopiti Savez s Glavnim,samo taj će na zelenu granu!

 12. petrovgrad says:

  Prvo Hrvati ne idu samo trbuhom za kruhom. Hrvati masovno i beže, od Srba sigurno ne. Beže od Javnih izvršitelja. Mnogi su se zadužili u kredite a da ne mogu da vraćaju dug. Takvih nije mali broj ni kod nas, a zamislite kako je u Hrvatskoj. Preko 200.000 je pobeglo zbog dužničkog ropstva.

 13. QQ-LELE says:

  Baranja je Srpska, da je hrvatska, Beli Manastir bi se zvao Bjeli Samostan

 14. Branko says:

  Hrvati sanjaju da ih jasu nemci ili austrijanci a da su oni njihovi paradni konji. Medjutim ni nemci ni Austrijanci ne zele da jasu hrvate jer zele da jasu konje a ne magarce. Njih su jahali u okviru Austrougarske Madzari, ali oni to ne pominju,nije im pocasno, nego bi zeleli da slazu da su to bili austrijanci.Nije im prestizno da ih jasu madzari, jer imaju zelju da se pokazu da su mozda bolji od Madzara ili barem da nisu gori, a da ih jasu srbi to im je ponizavajuce.Zato su se jedino tukli da ne moraju da slusaju srbe.

 15. Миломир says:

  Podržimo miran raspad Hrvatske!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u