ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАРИ БЕСНИ: Милановић одбио да посети ТУЂМАНОВ ГРОБ

ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАРИ БЕСНИ: Милановић одбио да посети ТУЂМАНОВ ГРОБ

30 маја 2020

На обележавању Дана државности председник Хрватске Зоран Милановић одбио је да оде на гроб првог председника те земље Фрање Туђмана и положио венце на гробљу Мирогој у Загребу.

Након 19 година колико се Дан државности Хрватске прослављао 25. јуна, од ове године се поновно обележава 30. маја, на дан када је 1990. конституисан први демократски изабран сабор.Зоран Милановић је поручио да 30. мај не може да назове Даном државности, јер је за њега то 25. јун – датум одласка из Југославије.

Дан државности, који је ХДЗ вратио на данашњи датум, назвао је изнудом и предизборним скупом ХДЗ-а.

„Ово је обећање једне политичке гарнитуре, које они сада испуњавају“, рекао је Милановић.

Навео је да је у првом вишестраначком сабору апсолутну већину имала једна странка, за коју је гласала релативна мањина гласача.

На то је одговорио премијер Андреј Пленковић: „Мислим да је лоше ако председник тако говори о позитивним законским прописима које је донео сабор“.

На Марковом тргу, где се налази седиште хрватске владе, у подне је започела централна свечаност, којој су присуствовали премијер Пленковић и председник Хрватског сабора.

На почетку свечаности одржан је прелет Мигова. Затим је изведена химна, а уследила је почасна смотра Почасно-заштитне бојне Хрватске војске.

На крају је на Марков трг стигла клапа и отпевала „Кроацио, из душе те љубим“. На самом крају свечаности одржан је дефиле Крават пуковније.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u