И голим оком се види да се с климом нешто чудно дешава

И голим оком се види да се с климом нешто чудно дешава

24 јула 2017

Велике врућине, пожари и поплаве који „терају“ туристе из летовалишта ове сезоне, последица су климатских промена које су, након деценија игнорисања упозорења, постале видљиве и обичним људима, а које би када би људи променили навике могле бити ублажене, каже стручњак за метеорологију Владимир Ђурђевић.

„Људи који се баве климатологијом, од 80- тих година упозоравају да ће почетком 21-ог века последице климатских промена бити видљиве и голим оком и неће бити потребне софистициране научне анализе да се види да се са климом дешава нешто неуобичајено“, каже Ђурђевић који је доцент на Институту за метеорологију Физичког факултета у Београду.

У разговору о томе да ли су непогоде са којима се Балкан сусреће последица климатских промена или 2017-то лето „случајно“ подсећа на холивудске филмове у којима се свет преко ноћи уруши због небриге или „више силе“, Ђурђевић каже да су климатске промене једини кривац томе.

У Србији средином прошлог века, каже, топлотни таласи дешавали су се тек једанпут у две године, а данас се дешавају чак три до четири пута годишње.

„Постоје године када их је мање или више, али у просеку их има дупло више него што их је било“, каже Ђурђевић.

Средња глобална темпереатура је порасла за један степен Целзијусов услед превеликог испуштања угљен-диоксида у последњих 150 година, објашњава, и иако то не звучи много, то је главни узрок поплава, пожара, бујица, дуготрајних суша и јаких летњих олуја.

„Пластичније објашњено, да није дошло до пораста средње глобалне температуре за један степен, ми бисмо сада имали дупло мање топлотних таласа. Ако их имамо два, ми бисмо имали један, ако их имамо четири, имали бисмо два“, каже Ђурђевић.

Оно што је посебно застрашујуће, јесте упозорење да би у будућности ситуација могла бити још гора, и да топлотних таласа и суша буде још више.

„Прогнозе за почетак 21. века су се оствариле, треба да будемо опрезни и са прогнозама за будућност“, каже.

На питање какве су то „могуће слике будућности“, Ђурђевић објашњава да ће средња глобална температура још да порасте, па се кад данашња деца одрасту може десити да се топлотни таласи дуплирају, да суше буду још интезивније, па чак и да се понове поплаве попут оних из 2014. године.

„Све ово што данас видимо су можда први обриси онога што бисмо могли видети у будућности“, упозорава Ђурђевић.

Србија нема плаже и море, па туризам није највећа брига људи који проучавају климатске промене, али пољопривреда јесте.

„Пољопривреда много трпи, најбољи пример за то је суша из 2012. када су процењени губици били око 2 милијарде долара, што су већи губици него они који су настали поплавама“, наводи.

Такво стање из 2012, према његовим речима, може да постане нека врста нормале после 2050.

„Свака година би у просеку изгледала као 2012, то би тада било нормално стање, а било би година које би биле још екстремније“, упозорава он.

Клима је почела да се мења када је модерно друштво услед све већег економског развоја почело више да троши фосилна горива како би добило енергију потребну за тај економски развој.

Оно што је проблем са фосилним горивима је што она испуштају угљен диоксид а угљен диоксид доводи до пораста температуре.

Када се говори о могућим решењима, постоје бројне студије које дају различите препоруке.

Једна од екстремних, јесте препорука научника са Универзитета Лунд у Шведској који кажу да треба рађати мање деце.

Наиме, њихова студија је показала да само једна особа, коришћењем електричних уређаја, вожњом аутомобила и томе слично, може да емитује чак 58,6 тона угљен диоксида.

Том логиком, кажу научници, да би се енергија штедела и емисија ЦО2 смањила, треба рађати мање деце.

Упитан да ли је то заиста једини начин за спас планете, Ђурђевић каже да је то погрешан приступ решењу.

„Не треба да нас се рађа мање да бисмо штедели енергију, већ треба да тражимо више енергије произведене из ветра, сунце и воде што неће имати штетан утицај на нашу климу, а произвешће довољно енергије да се подмире све потребе свих људи који живе на свету“, наводи он.

Потпуни прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије је једино право решење, кажеЂурђевић и додаје да је за то потребна воља свих влада на свету, а да за то постоје добри примери у Калифорнији.

Тамо, каже, људи сами уз помоћ соларних панела прозводе енергију за потребе свог домаћинства и тиме штеде новац и чувају планету.

„Док год буде постојала једна држава на свету која емитује угљен диоксид, проблем неће бити решен,“ упозорава.

На питање да ли „обични“ људи могу да ураде нешто да би сачували планету, Ђурђевић каже да иако постоје неке ствари, један човек не може много да уради.

Ипак, истиче, ако сви буду користили штедљиве сијалице, рециклирали, прали веш у време када је струја јефтинија…

„Или, ако буду искључивали мотор док чекају на семафору, рецимо у улици Царице Милице у Београду , на којем иначе стоји упозорење да се то уради и тако чува планета, а које Београђани једноставно не виде, ситуација би бар мало могла да се поправи“, поручује Ђурђевић.

KOMENTARI3 коментара

  1. doktrina soka, says:

    Ja im ne verujem.Vise ugljen dioksida je bilo kada se lozilo i sva industrija bila na ugljenu nego danas na plin i fosilna? goriva.Pa je vreme bilo stabilnije.Klima je promenljiva iz vise drugih razloga jer klimu ne moze covek menjai.Ako moze na gore,sto ne promene na bolje,ovo je pljacka drzava i naroda.Vikilliks je objavio mejlove gde se klimatolozi dogovaraju o prevari.

  2. da da says:

    budalaština neopevana...jednostavno to nije istina...

  3. Radikal says:

    Hocemo da se priklonimo dEU sotoni! Sta da ocekujemo, cekamo samo da rokne oganj sa neba!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u